Μήπως σαμποτάρετε την επιχείρησή σας; Αποφύγετε το πιο συχνό λάθος! #1

Πιθανόν ν’ αναρωτιέστε ποιο είναι το συνηθέστερο λάθος που σαμποτάρει μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.

Πολλοί φαντάζονται ότι είναι η κακή ποιότητα των υπηρεσιών ή αγαθών που προσφέρουν και δεν έχουν άδικο.
Γι’ αυτό το λόγο οι σωστοί επαγγελματίες προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, προκειμένου να μείνουν ευχαριστημένοι οι πελάτες τους.

Όμως, πολύ πριν από τις θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις που θα σχηματίσει ο πελάτης για τη δουλειά σας, θα πρέπει να τον πείσετε ότι αποτελείτε την πιο κατάλληλη επιλογή.

Θα πρέπει δηλαδή πρώτα να σας προσέξει και να σας ξεχωρίσει ανάμεσα στους ανταγωνιστές σας, για να σας αναθέσει τη δουλειά ή να αγοράσει τα προϊόντα σας.

 

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές!

Σκεφτείτε πόσο γρήγορα “σαρώνετε” ένα φυλλάδιο που πήρατε στα χέρια σας πριν καταλήξει στα σκουπίδια, τι σας έκανε να προσέξετε μία αφίσα που φιγουράρει ανάμεσα σε δεκάδες άλλες ή πόσο χρόνο περιμένετε να φορτώσει μια ιστοσελίδα πριν εγκαταλείψετε ένα site ή blog.
(Σύμφωνα με την Kissmetrics, το 40% των επισκεπτών εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα που κάνει πάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.)

Τέλος προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε όταν επισκεπτόσασταν έναν όμορφα διακοσμημένο επαγγελματικό χώρο και ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις για την εταιρεία ή τον επαγγελματία  μίας πρωτότυπα σχεδιασμένης και καλόγουστης επαγγελματικής κάρτας.

Το να δημιουργήσετε μία άψογη πρώτη εντύπωση είναι καθοριστικό και συχνά είναι η μόνη σας ευκαιρία για να τραβήξετε την προσοχή των υποψήφιων πελατών.
Συχνά μάλιστα, ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα!

Συνειδητά – αλλά πιο πολύ ασυνείδητα – όλοι επηρεαζόμαστε από τον τρόπο παρουσίασης ενός προϊόντος, μίας εταιρείας ή ενός επαγγελματία όταν κάνουμε μια επιλογή.
Και συνήθως καταρχήν επικρατούν συναισθηματικά και αισθητικά κριτήρια.
Η λογική έρχεται εκ των υστέρων να δικαιολογήσει τις επιλογές μας.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι διαφημιστές και marketers παγκοσμίως.
Δεν είναι τυχαίο ότι η οπτική επικοινωνία είναι το βασικότερο εργαλείο της διαφήμισης.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων αυτοσαμποτάρονται, μη δίνοντας προσοχή στην εικόνα τους.
Το χειρότερο είναι ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο βλάπτουν την επιχείρησή τους!

Επισκέπτομαι καθημερινά επαγγελματικούς χώρους, ιστοσελίδες και μπλογκς, βλέπω άπειρα διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες κι επαγγελματικές κάρτες, παρακολουθώ βίντεο, slideshows και παρουσιάσεις.
Τα περισσότερα έχουν κάτι κοινό: χαμηλής ποιότητας σχεδιασμό.

Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τόσοι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι – ή και εθισμένοι – στον κακό σχεδιασμό. Βρίσκεται παντού, ακόμη και στα δημιουργικά επαγγέλματα.

Και είναι κρίμα, γιατί η εικόνα της επιχείρησής σας μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο, σιωπηλό βοηθό, που πουλάει χωρίς να χρειαστεί να πείτε κουβέντα.
Ακόμη κι όταν εσείς κοιμάστε!

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να εφαρμόσετε τους βασικούς κανόνες του image marketing.

 

Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για την εικόνα της επιχείρησής σας…

Πρόκειται για οτιδήποτε εκπροσωπεί οπτικά εσάς ή/και την εταιρεία σας, όπως:

  • το λογότυπο και η εταιρική σας ταυτότητα
  • η παρουσία σας στο διαδίκτυο – website, blog, social media, newsletter, videos, slide shows, παρουσιάσεις στο PowerPoint κλπ.
  • η έντυπη παρουσία σας – οποιοδήποτε έντυπο υλικό σας εκπροσωπεί και σας διαφημίζει από την επαγγελματική σας κάρτα μέχρι την αφίσα ή την πινακίδα του καταστήματός σας
  • ο επαγγελματικός σας χώρος, είτε πρόκειται για γραφείο, εταιρεία ή κατάστημα και γενικότερα ο τόπος όπου δέχεστε τους πελάτες σας και εκθέτετε τη δουλειά σας ή πουλάτε τα προϊόντα σας
  • και φυσικά, εσείς και η ομάδα σας!

και τι είναι το image marketing;

Αντί για ορισμό, θα παραθέσω ένα παράδειγμα.

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας ακριβό άρωμα και απαντήστε με ειλικρίνεια:

Θα δίνατε 100,00 ευρώ για ν’ αγοράσετε το συγκεκριμένο άρωμα μέσα σε πλαστικό μπουκάλι, ακόμη κι αν σας διαβεβαίωναν ότι το περιεχόμενο είναι ακριβώς το ίδιο;

Μάλλον είναι απίθανο, για τους εξής λόγους:

  • Πιθανόν δεν θα το προσέχατε καν, ειδικά αν βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα ακριβά αρώματα. Ή θα νομίζατε ότι κάποιος πωλητής κατά λάθος το ξέχασε εκεί.
  • Θα θεωρούσατε ότι δεν αξίζει να δώσετε τόσα χρήματα για ένα πλαστικό μπουκαλάκι. Παρόλο που εσείς ουσιαστικά ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο.
  • Θα χρειαζόταν να διαθέσουν αρκετό χρόνο και να έχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, για να σας πείσουν ότι το άρωμα στην ευτελή συσκευασία είναι εξίσου ποιοτικό με εκείνο στο πολυτελές, κρυστάλλινο μπουκάλι και την όμορφη συσκευασία.
    Και πάλι, είναι αμφίβολο ότι θα παύατε να είστε δύσπιστοι.
  • Σε τελική ανάλυση, αισθάνεστε ότι σας αξίζει να αρωματίζεστε με το περιεχόμενο ενός όμορφα σχεδιασμένου, κρυστάλλινου μπουκαλιού μίας γνωστής και αξιόπιστης εταιρείας, το οποίο στολίζει την τουαλέτα σας.

Αν λοιπόν τελικά αποφασίζατε να αγοράσετε το άρωμα στο πλαστικό μπουκάλι, θα γινόταν μετά από αρκετό κόπο εκ μέρους του πωλητή ή της εταιρείας να σας πείσει για την αυθεντικότητα και την ποιότητα του αρώματος και φυσικά θα περιμένατε μία πολύ καλή έκπτωση!

Νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο με τα ακριβά αρώματα;

Μία έξυπνη και καλόγουστη παρουσίαση της επιχείρησής σας, στέλνει αυτομάτως στους υποψήφιους πελάτες σας ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα.

Όχι μόνο συνδέετε την εταιρεία ή την προσωπική σας επιχείρηση με υψηλής ποιότητας σχεδιασμό, αλλά θεωρείστε αξιόπιστοι, ικανοί και έμπειροι επαγγελματίες.

Αντιθέτως, μία πρόχειρη και κακή εικόνα σας υποβαθμίζει σε ερασιτέχνες β’ διαλογής (δικαίως ή αδίκως)!

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε εύκολα μία εταιρεία ή έναν επαγγελματία που έχουν επενδύσει στην εικόνα τους.
Απευθύνεστε αυτομάτως σε διαφορετικό κοινό.


Τι είναι λοιπόν εκείνο που σας εμποδίζει ή σας αποτρέπει από το να είστε και να φαίνεστε επαγγελματίες;

Συνήθως οι 4 παρακάτω λανθασμένες πεποιθήσεις:

1. Πιστεύετε ότι το image marketing είναι πολυτέλεια για την μικρή σας επιχείρηση

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που ίσως εργάζονται από το σπίτι τους καθώς και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι πολύ “μικροί” για τέτοιες πολυτέλειες, όπως το marketing της εικόνας.

Κι όμως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχετε στήσει την ιστοσελίδα σας, η επαγγελματική σας κάρτα και η σελίδα σας στο Facebook ή το προφίλ σας στο LinkedIn σας εκπροσωπούν.

Μία φωτογραφία κακής ανάλυσης για κεφαλίδα και μία κακοσχεδιασμένη κάρτα ή ένα φτηνό διαφημιστικό φυλλάδιο μπορούν να κάνουν τη ζημιά.
Δεν είναι ανάγκη να ανταγνωνιζέστε τις ιστοσελίδες πολυεθνικών κολοσσών. Μπορείτε όμως κάλλιστα να τις επισκεφτείτε και να εμπνευστείτε.

Αν δώσετε προσοχή σε μερικές λεπτομέρειες, μπορείτε να επιτύχετε μία απλή, σύγχρονη και αξιοπρεπή online παρουσία.

Όμως, κακά τα ψέμματα, είναι αδύνατον μόνοι σας να επιτύχετε αυτό που μπορεί και έχει εκπαιδευτεί να κάνει ένας έμπειρος και καταξιωμένος επαγγελματίας.

 

2. Πιστεύετε ότι εφόσον είστε καλοί στη δουλειά σας θα έχετε σίγουρα πελατεία

Στην προ-διαδικτύου εποχή, οι συστάσεις από τους πελάτες ήταν ο μόνος τρόπος διαφήμισης των επαγγελματιών που δεν μπορούσαν να διαθέσουν ένα αξιοπρεπές ποσό για την προώθησή τους.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ από τότε.

Το internet μας έδωσε την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε ένα τεράστιο κοινό από τον καναπέ του σπιτιού μας. Και μάλιστα, με ελάχιστο κόστος!

Από την άλλη, όποιος δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος και συχνά αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για σοβαρό επαγγελματία ή επιχείρηση.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για νέους επαγγελματίες και μικρές εταιρείες.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι περισσότεροι πελάτες σας έρχονται συστημένοι, η πλειονότητα θα έχει ήδη «γκουγκλάρει» το όνομα της επιχείρησής σας.

(Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να είστε προσεκτικοί με αυτά που αποκαλύπτετε στο internet, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το όνομά σας στην δουλειά σας!)

Οι υποψήφιοι πελάτες θα επισκεφτούν την ιστοσελίδα, την σελίδα σας στο Facebook ή το προφίλ σας στο LinkedIn αρκετές φορές πριν τελικά επικοινωνήσουν μαζί σας και θα σας έχουν ήδη κρίνει από τον τρόπο που παρουσιάζεστε.

Προσωπικά το κάνω συνεχώς, υποθέτω κι εσείς το ίδιο.


3. Πιστεύετε ότι μη επενδύοντας σε σωστό και αποτελεσματικό σχεδιασμό, γλιτώνετε χρήματα

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αποφεύγουν να προσλάβουν κάποιον καταρτισμένο και αξιόπιστο επαγγελματία, πιστεύοντας ότι έτσι κάνουν οικονομία.

Είναι κατανοητό, ωστόσο μία κακή εικόνα μπορεί τελικά να σας κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε!

Αυτό που συνήθως αντιμετωπίζω στη δουλειά μου ως αρχιτέκτων και interior designer, είναι να διορθώνω εκ των υστέρων προβλήματα, τα οποία οι πελάτες μου θα είχαν αποφύγει αν από την αρχή είχαν επενδύσει στο σωστό σχεδιασμό και την κατάλληλη καθοδήγηση.

Οι συχνότερες συνέπειες: άσκοπα έξοδα, πολύ άγχος και αρκετός χαμένος χρόνος για να καταλήξουν σε ένα χαμηλής ποιότητας αποτέλεσμα – σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφικό!

Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν πράγματα μόνοι τους, στηριζόμενοι σε συμβουλές φίλων και συγγενών, οι οποίοι αν και δεν έχουν την ανάλογη κατάρτιση, υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν.
Ή επιλέγουν «φτηνούς επαγγελματίες», πιστεύοντας ότι έτσι γλιτώνουν χρήματα.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Το «φτηνό» στο 90% των περιπτώσεων μας κοστίζει τελικά πολύ περισσότερο!
Την έχω πατήσει αρκετές φορές, όπως όλοι μας!

Είναι σίγουρο ότι θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο ο επανασχεδιασμός ή επανακατασκευή από το να ξεκινήσετε σωστά από την αρχή.

4. Πιστεύετε ότι έχοντας πρόσβαση σε σχεδιαστικά προγράμματα μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τη δουλειά ενός επαγγελματία

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το ότι έχετε πρόσβαση σε σχεδιαστικά προγράμματα δεν σας κάνει αυτομάτως σχεδιαστή, γραφίστα ή αρχιτέκτονα.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου εξηγώ γιατί.

Το γεγονός ότι είστε καλός στο σχέδιο, δεν σημαίνει ότι έχετε τις ικανότητες για να σχεδιάσετε το λογότυπό σας ή μία διαφημιστική αφίσα.
Έχοντας πρόσβαση σε σχεδιαστικά προγράμματα και δωρεάν πλατφόρμες για το στήσιμο μιας ιστοσελίδας ή ενός μπλογκ, πολλοί επαγγελματίες αποφασίζουν να σχεδιάσουν μόνοι τους το website, την κάρτα και το προωθητικό υλικό για την επιχείρησή τους.

Είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν, ότι αποκτώντας το Photoshop έχουν γίνει γραφίστες.

Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός ερασιτέχνη, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή!

Μερικά καταστροφικά παραδείγματα ερασιτεχνικού σχεδιασμού.

Φαντάζομαι ότι κανένας δεν θα τολμούσε να πάρει την οικογένειά του για μία υπερατλαντική πτήση, επειδή μόλις έμαθε τις λειτουργίες των πολύχρωμων κουμπιών, διακοπτών και οθονών σε ένα cockpit αεροσκάφους.

Αυτό που δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι κάνετε το ίδιο με την επιχείρησή σας (έστω, σχεδόν το ίδιο!) όταν αποφασίζετε να σχεδιάσετε το λογότυπο και τα διαφημιστικά φυλλάδιά σας μόνοι σας, επειδή πρόσφατα αποκτήσατε το Photoshop ή το Illustrator.
Ακόμη χειρότερα, αν το επιχειρήσετε με το Ms Paint!

Το γεγονός ότι ένα κακοσχεδιασμένο website ή μία κακοστημένη σελίδα στο Facebook είναι πλέον άμεσα προσβάσιμη με ένα κλικ από τον οποιονδήποτε ζει στην άλλη άκρη του πλανήτη, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Προσωπικά, έχω κουραστεί να βλέπω φωτογραφίες και γραφικά χαμηλής ανάλυσης, τα περισσότερα κλεμμένα και κάποια μάλιστα με υδατογράφηση, ως covers σε σελίδες των social media ή σε newsletters.

Ενώ λοιπόν εσείς με υπερηφάνεια μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο πόστερ που μόλις σχεδιάσετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα μαγικά εφέ που ανακαλύψατε στο Photoshop (αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του ερασιτέχνη!), οι ανταγωνιστές σας σάς ευγνωμονούν για το αναπάντεχο δώρο που τους κάνατε!

Αρχίσατε νομίζω να αποκτάτε μια εικόνα για το πώς, άθελά σας, βλάπτετε την επιχείρησή σας.

Στο 2ο μέρος του άρθρου παρουσιάζονται οι ξεκάθαρες συνέπειες του ερασιτεχνικού σχεδιασμού, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

 Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Save

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑