Αισθανόμαστε «σαν στο σπίτι μας» στο χώρο που κατοικούμε;

Όλοι μας έχουμε επισκεφθεί κάποιο χώρο κατοικίας, εργασίας ή διασκέδασης όπου νιώσαμε άνετα, ευχάριστα, ζεστά, ώστε να επιθυμούμε να βρισκόμαστε συχνά εκεί.
Αντιθέτως, έχει τύχει να θέλουμε να φύγουμε γρήγορα από κάπου γιατί νιώθουμε άβολα.

Αν συγκρίνουμε τα γραφεία μιας δημόσιας υπηρεσίας στην Ελλάδα με το αγαπημένο μας εστιατόριο, εύκολα διακρίνουμε τη διαφορά.

Κάποιες φορές μπορούμε να εξηγήσουμε τι μας άρεσε και τι όχι σ’ ένα χώρο, άλλες πάλι δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε το δυσάρεστο ή το ευχάριστο του περιβάλλοντος.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ποιότητα της ζωής μας, ακόμη και η υγεία μας, επηρεάζονται σημαντικά από το χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Και αν οι επιδράσεις είναι θετικές, έχει καλώς, αν όμως είναι αρνητικές;

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι σημαντικό ρόλο στη δυσκολία σας να κοιμηθείτε, μπορεί να παίζει ο σχεδιασμός του υπνοδωματίου σας;

Ή, ότι ο φωτισμός και τα υλικά κατασκευής του χώρου σας είναι υπεύθυνα για τον εκνευρισμό και τους πονοκεφάλους σας;

Ακόμη, ότι οι χρωματικές επιλογές που κάνατε σας ρίχνουν τη διάθεση και επιδρούν στα επίπεδα της ενεργητικότητά σας;

Έρευνες και πειράματα που έχουν γίνει από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, αποδεικνύουν ότι σε μεγάλο βαθμό επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Μάλιστα ένας σχετικά νέος κλάδος της ψυχολογίας (έχει λιγότερο από 40 χρόνια ζωής), η Περιβαλλοντική Ψυχολογία, έχει ως αντικείμενο ακριβώς την αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που ζούμε και εργαζόμαστε να είναι σχεδιασμένος σύμφωνα με τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας και την αισθητική μας. Είναι τυχεροί όσοι από μας είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το χώρο τους από την αρχή και είχαν τη βοήθεια ενός σωστού επαγγελματία.

Ωστόσο, είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που ζουν σε ένα σπίτι φτιαγμένο έτσι που ν’ ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής και τις επιθυμίες τους και ακόμα λιγότεροι αυτοί που τελικά νιώθουν καλά μέσα σ’ αυτό.

Ακόμη και άνθρωποι που μπορεί να ξόδεψαν αρκετά χρήματα για να κατασκευάσουν, να ανακαινίσουν και να εξοπλίσουν την κατοικία τους, τελικά δεν απολαμβάνουν τη ζωή τους μέσα σε αυτή.
Το να ζείτε μέσα σε μια έκθεση ακριβών επίπλων, δεν θα σας κάνει απαραίτητα πιο ευτυχισμένους.

Ένα συχνό λάθος που κάνουν, ακόμη και έμπειροι και ευσυνείδητοι επαγγελματίες, είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των πελατών τους, παρά προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες και εμμονές σε αυτό που σχεδιάζουν, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν τελικά για τον εαυτό τους και την ματαιοδοξία τους.

Μέσα από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι θα πρέπει να ψυχολογήσουμε κατά κάποιον τρόπο τα άτομα για τα οποία σχεδιάζουμε, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το χώρο μέσα στον οποίο θα αισθανθούν «σαν στο σπίτι τους».
Τις περισσότερες φορές είναι και οι ίδιοι επηρεασμένοι από αυτά που βλέπουν γύρω τους ή από αυτά έχουν συνηθίσει να θεωρούν σωστά, γιατί απλά ως τώρα έτσι γινόταν.

Δουλειά μας είναι να τους ξεμπλοκάρουμε και να τους βοηθήσουμε να φανταστούν και εντέλει να δημιουργήσουν το χώρο μέσα στον οποίο θα νιώσουν ευτυχισμένοι.

Αυτό συχνά σημαίνει να τους «επανεκπαιδεύσουμε» στον τομέα της αρχιτεκτονικής, ο οποίος αγνοήθηκε και κακοποιήθηκε για αρκετά χρόνια στη χώρα μας.

Το θετικό είναι, ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που ένας ήδη κατασκευασμένος χώρος φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερα μειονεκτήματα παρά προτερήματα, είναι δυνατό με σωστές διορθωτικές παρεμβάσεις να επιτύχουμε θεαματικές βελτιώσεις.

Με τη βοήθεια της επιστήμης και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουμε πλέον τις γνώσεις και τα μέσα να δημιουργήσουμε ό,τι ακριβώς φανταστήκαμε και επιθυμούμε.

Μάλιστα, ο σωστός και έξυπνος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, σας γλιτώνει από περιττά έξοδα, αφού αξιοποιεί το χώρο σας προτείνοντας λύσεις ανάλογα με τις δυνατότητές σας.
Έχοντας επιπλέον στη διάθεσή μας τα αποτελέσματα παγκόσμιων ερευνών για την επίδραση που ασκεί ο χώρος και το χρώμα στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά του χρήστες των κτιρίων μας, αποφεύγοντας λάθη που γίνονται από άγνοια ή αδιαφορία.

Με λίγα λόγια, είναι απολύτως εφικτό να δημιουργήσουμε το περιβάλλον εκείνο που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες, λειτουργικές και αισθητικές των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική τους υγεία.

Φτάνει να έχουμε τη γνώση και τη διάθεση να το κάνουμε!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: