Πορτοκαλί _το χρώμα της θαλπωρής

 

Το πορτοκαλί είναι ένα από τα 3 δευτερεύοντα χρώματα του μοντέλου RYB (Red, Yellow, Blue) και προκύπτει από την ανάμειξη 2 βασικών χρωμάτων του κόκκινου και του κίτρινου. Συμπληρωματικό του είναι το γαλάζιο, το 3ο βασικό χρώμα του μοντέλου, που βρίσκεται απέναντι στον χρωματικό κύκλο.

πορτοκαλί ryb

Βρίσκεται ανάμεσα στο κόκκινο και το κίτρινο του ορατού φάσματος και το μήκος κύματός του είναι 650 νανόμετρα.

Έχει τις ακόλουθες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:

Θερμαίνει μέτρια.

Ανοίγει την όρεξη.

Προκαλεί χαλάρωση και αυξάνεται η ικανότητα καλού ύπνου.

Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αποβολής των περιττών ουσιών από το σώμα.

Διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία, καθώς και την ενεργητικότητα.

Σε συνδυασμό με το γαλάζιο δημιουργεί αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας.

Υπερβολική έκθεση στο πορτοκαλί μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία.

Πρόκειται για ένα θερμό χρώμα με πολλές θετικές ιδιότητες. Είναι γεγονός, ότι αισθανόμαστε περισσότερη ζεστασιά και θαλπωρή σε ένα δωμάτιο όπου επικρατεί το πορτοκαλί,  απ’ ό,τι  σε ένα λευκό ή γαλάζιο. Συνδυάζει τη θέρμη του κόκκινου και την φωτεινότητα του κίτρινου, χωρίς όμως να κουράζει, εκτός αν είναι πολύ έντονο. Αντιθέτως, κάποιες ήρεμες, γήινες αποχρώσεις του μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικές.

marymcdonald_orange
Μια ζεστή και φιλόξενη γωνιά καθιστικού

Είναι μια καλή επιλογή για χώρους που θέλουμε να δημιουργήσουμε ζεστή ατμόσφαιρα, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Το πορτοκαλί μας ενεργοποιεί, μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα (δηλώνει έλλειψη επισημότητας) και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση δημιουργώντας διάθεση για κουβέντα. Είναι λοιπόν σίγουρα μια καλή ιδέα για το καθιστικό μας.

Ειδικά για κρύους και σκοτεινούς χώρους, όπως ένα βορινό δωμάτιο, αποτελεί ιδανική λύση, δεδομένου ότι κάποιες αποχρώσεις του πορτοκαλί που περιέχουν αρκετό κίτρινο, μπορούν παράλληλα να τους φωτίσουν και να  τους ζωντανέψουν.

Αν προσθέσουμε και την ιδιότητα που έχει να ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και να ανοίγει την όρεξη, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι επιλέγεται πολύ συχνά για τη διακόσμηση εστιατορίων και καφέ. Πολλές τροφές έχουν αυτό το χρώμα, όπως το πορτοκάλι απ’ όπου πήρε το όνομά του, άρα δεν είναι περίεργο ότι τρώμε με περισσότερη όρεξη σε χώρους όπου επικρατούν πορτοκαλί αποχρώσεις. Το ίδιο συμβαίνει με το κόκκινο και το καφέ.

Κάποια πειράματα μάλιστα δείχνουν ότι το χρώμα και ο φωτισμός μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ίδιο φαγητό, καφές ή γλύκισμα να μας φαίνονται νοστιμότερα ή γλυκύτερα, ανάλογα με το χρώμα των πιάτων και των φλιτζανιών στα οποία έχουν σερβιριστεί. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το ίδιο ρόφημα, συγκεκριμένα η ζεστή σοκολάτα, αξιολογήθηκε ως νοστιμότερη από τους συμμετέχοντες όταν ήταν σερβιρισμένη σε πορτοκαλί και μπεζ ποτήρια απ’ ότι σε λευκά και κόκκινα.

Προσέξτε λοιπόν μήπως το χρώμα των σερβίτσιων και της τραπεζαρίας σας σαμποτάρουν την κατά τ’ άλλα καλή μαγειρική σας! Το μπλε και το μωβ χρώμα είναι τα χειρότερα από αυτή την άποψη.

χρωματική-μελέτη-banner-2018
6
Μια χαρούμενη κουζίνα που μας ανοίγει την όρεξη

Από την άλλη, αν έχετε αυξημένη όρεξη και συχνά παλεύετε με δίαιτες, ίσως δεν είναι και πολύ σοφό να διαλέξετε το πορτοκαλί ως βασικό χρώμα για την κουζίνα σας!

Αποτελεί όμως ιδανική επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο ή για το γραφείο, δεδομένου ότι βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Πρόκειται για χρώμα που διεγείρει τη δημιουργικότητα ενώ ταυτόχρονα δρα αντικαταθλιπτικά.

kids-bedroom-design
Ένας αρμονικός και ξεκούραστος συνδυασμός, το πορτοκαλί με το συμπληρωματικό του χρώμα, το γαλάζιο

Το γεγονός ότι μας ενεργοποιεί και μας φτιάχνει το κέφι, το κάνουν κατάλληλο για χώρους γυμναστηριών και παιχνιδιού.

Για την κρεβατοκάμαρα  οι πιο απαλές ή σκούρες αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί και το σομόν, είναι ιδανικές για να αισθανθούμε τη χαλάρωση και τη ζεστασιά που είναι απαραίτητες για έναν καλό ύπνο, αλλά και για να ξυπνήσουμε με καλή διάθεση και ενεργητικότητα.

black-orange-interiors_10
Ένα αρκετά έντονο αλλά πολύ γλυκό καφε-κόκκινο πορτοκαλί ζεσταίνει το χώρο και τονίζει τη λευκή επίπλωση του υπνοδωματίου

Τέλος, πρόκειται για ένα χρώμα που τραβάει την προσοχή, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πινακίδες σήμανσης, όπως επίσης σε μεγάλο ποσοστό στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ.
Είναι λοιπόν μια καλή επιλογή και για άλλους επαγγελματικούς χώρους εκτός από τα εστιατόρια και τα καφέ, προκειμένου να προσελκύσουμε πελάτες και να τους κάνουμε να νιώσουν άνετα, ζεστά και αισιόδοξα.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός -χρωμτική σύμβουλος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

2 σκέψεις σχετικά με το “Πορτοκαλί _το χρώμα της θαλπωρής

Add yours

  1. δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο. Από όλα τα γιάλινα πιάτα προτιμώ πάντα το έντονο πορτοκαλί. Και έτσι καταλαβαίνω πλέον και τις συνέπειες. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. ΦΠΜ

    Μου αρέσει!

    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος! Το μπλε χρώμα είναι εκείνο που κόβει την όρεξη, επειδή ελάχιστες τροφές είναι μπλε, άρα ο εγκέφαλος δεν το έχει συνδέσει με κάτι θρεπτικό και νόστιμο.
      Δεν είναι όμως καλή επιλογή όταν θέλουμε να «πουλήσουμε» φαγητό, όπως σε συσκευασίες τροφίμων, καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια και καφέ.
      Εκεί είναι απαραίτητα τα χρώματα όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο και το καφέ! Και ακολουθούν το κίτρινο και το πράσινο.

      Μου αρέσει!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑