Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #1

Σας έχει συμβεί να μπείτε σε ένα εστιατόριο ή καφέ και να βγείτε κατευθείαν επειδή δεν σας τράβηξε το περιβάλλον;

Nα μην μπείτε καθόλου κάπου, επειδή η πρώτη ματιά σας δημιούργησε την εντύπωση ευτελούς και κακής ποιότητας χώρου;

Έχει τύχει να περνάτε χρόνια από τον ίδιο δρόμο και να μην έχετε προσέξει σχεδόν ποτέ κάποιο κατάστημα που βρίσκεται εκεί;

Εμένα μου συμβαίνει πολύ συχνά.

Είναι γεγονός ότι όλοι επηρεαζόμαστε από την ατμόσφαιρα ενός χώρου, είναι μάλιστα ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής, εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι πιο ουσιαστικοί λόγοι, για να προτιμήσουμε ένα κατάστημα ή ένα καφέ από κάποιο άλλο.

Μήπως άθελά σας διώχνετε πελάτες;

Μπορεί να χαρακτηρίσουμε έναν χώρο ζεστό ή ψυχρό, φιλόξενο ή αφιλόξενο, χαρούμενο ή καταθλιπτικό, καλόγουστο ή κακόγουστο, ευρύχωρο ή αποπνικτικό, πολυτελή ή λιτό. Συχνά όμως μπορεί να έχουμε ένα απροσδιόριστο συναίσθημα, χωρίς να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς μας ελκύει ή μας απωθεί σε έναν χώρο.

Το ζήτημα είναι ότι ως πελάτες συνήθως έχουμε αρκετές επιλογές. Αν δεν μας αρέσει εδώ πολύ εύκολα μπορούμε να πάμε αλλού.

Ένας επαγγελματίας όμως που δεν έχει την αναμενόμενη κίνηση, παρόλο που προσέχει ιδιαίτερα την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρει και είναι ανταγωνιστικός ως προς τιμές του, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο, ο χώρος του να ευθύνεται σε ένα ποσοστό -μικρό ή μεγάλο, εξαρτάται από την επιχείρηση- για την πεσμένη πελατεία.

Εκείνοι που έχουν μελετήσει και γνωρίζουν την επίδραση -συχνά υποσυνείδητη- που ασκούν τα οπτικά ερεθίσματα  στις ανθρώπινες αισθήσεις και συναισθήματα, μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη γνώση προς όφελός τους. Και να είστε σίγουροι πως το κάνουν, τις περισσότερες φορές δίχως να γίνεται αντιληπτό.

Πρώτα απευθύνεστε στις αισθήσεις και τα συναισθήματα και κατόπιν στη λογική του υποψήφιου πελάτη

9 στους 10 ανθρώπους επηρεάζονται κατά κύριο λόγο οπτικά όταν πρόκειται να κάνουν μια αγορά.

Οι περισσότερες έρευνες και μελέτες πάνω σ’ αυτό τον τομέα έχουν γίνει για λογαριασμό μεγάλων εταιριών, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τα περισσότερα προϊόντα, από τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καλλυντικά, μέχρι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα και σπίτια, αγοράζουμε την εικόνα (ή το περιτύλιγμα) και όχι το περιεχόμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ περισσότερα χρήματα επενδύονται στην προώθηση αυτής της εικόνας παρά στο ίδιο το προϊόν.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει το σύνολο των στοιχείων ενός χώρου, όπως χρώματα και υλικά,  φωτισμός και προσανατολισμός, μέγεθος, σχήμα και διαρρύθμιση, στην τελική απόφαση του πελάτη.

Τα συναισθήματα που νιώθουμε τα πρώτα λεπτά (αν όχι δευτερόλεπτα) που βρισκόμαστε σε ένα καινούργιο περιβάλλον είναι εκείνα που καθορίζουν αν θα παραμείνουμε ή όχι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρώτη εντύπωση είναι τόσο καθοριστική, που μπορεί  ουσιαστικά να προσελκύσει ή να διώξει υποψήφιους πελάτες.

Η επίδραση αυτή είναι εξίσου σημαντική στη διάθεση και την απόδοση των εργαζομένων μίας επιχείρησης και αυτό το λαμβάνουν πλέον υπ’ όψιν στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεών τους πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.

Κάθε επαγγελματικός χώρος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιομορφίες, συνεπώς η κάθε περίπτωση χρήζει ιδιαίτερης μελέτης.
Δεν μπορούμε για παράδειγμα να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο ένα ιατρείο, ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων, ένα γυμναστήριο και τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου.

Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές σωστού σχεδιασμού και έξυπνου μάρκετινγκ που μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό  επιχειρήσεων. Εάν είστε επαγγελματίες, πιθανόν να έχετε ήδη διαπιστώσει κάποια μειονεκτήματα στο χώρο σας που θα θέλατε να διορθώσετε.

Διαβάστε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς που στόχο έχουν να δώσουν κάποιες βασικές κατευθύνσεις και να επισημάνουν κάποια λάθη που γίνονται συχνά από άγνοια ή προχειρότητα.

Κι επειδή  η πρόσοψη και η είσοδος στο χώρο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση πελατών, διαβάστε στο επόμενο άρθρο της ενότητας τι πρέπει να προσέξετε ώστε να κερδίσετε τις εντυπώσεις.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός

Διαβάστε επίσης τα υπόλοιπα άρθρα της ενότητας:

Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #3 χώροι υποδοχής

Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #4 χώροι αναμονής

Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #5 χώροι γραφείων

Save

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑