H σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο: αλήθειες και δοξασίες

Είναι αλήθεια ότι δεν θα σκεφτόμουν να γράψω ένα άρθρο για ένα θέμα αυτονόητο για έναν αρχιτέκτονα (και την κοινή λογική), αν δεν παρατηρούσα ότι μερικές από τις συχνότερες αναζητήσεις στη google, που φέρνουν αναγνώστες στο blog, είναι οι εξής:

κρεβάτι προσανατολισμός – τοποθέτηση κρεβατιού για ύπνο – ύπνος και προσανατολισμός – που δεν πρέπει να κοιτάει το κρεβάτι – προς τα πού να κοιτάει το κρεβάτι – προσανατολισμός υπνοδωματίου – ύπνος στη δύση – κατεύθυνση ύπνου – πώς πρέπει να κοιμόμαστε στο κρεβάτι

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις συνοψίζονται ως εξής:
Ποια είναι η σωστή θέση του κρεβατιού σε ένα υπνοδωμάτιο και πιο συγκεκριμένα, πού πρέπει να τοποθετήσω το κεφαλάρι του κρεβατιού μου;

Πρόκειται για μια ερώτηση-σπαζοκεφαλιά, που ακόμη και αν βρείτε απάντηση, θα δυσκολευτείτε να την εφαρμόσετε.

Αν υπάρχει 1 σωστή απάντηση για τη θέση του κρεβατιού, τότε μάλλον σας είναι άχρηστη

Πρακτική κατασκευή που παίζει το ρόλο του κεφαλαριού.

Θυμάμαι πρόσφατη περίπτωση δωματίου που κλήθηκα να ανακαινίσω.
Διαστάσεις 2,90 x 3,15, 2 πόρτες μία για να μπαίνεις στο δωμάτιο και μια για το WC, 2 μπαλκονόπορτες και 1 παράθυρο.
Ευτυχώς η ιδιοκτήτρια δεν είχε απαιτήσεις (ούτε και επιλογές εξάλλου) για το πού θα τοποθετηθεί το κρεβάτι ώστε να είναι σύμφωνο με τις επιταγές του Feng Shui.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για εξαίρεση!
Τα περισσότερα διαμερίσματα, αλλά και αρκετές μονοκατοικίες και μεζονέτες που σχεδιάστηκαν με την εργολαβική λογική των δωματίων – κουτιών (δεν πουλάμε τετραγωνικά, αλλά δωμάτια!) δεν αφήνουν και πολλές επιλογές για τη θέση του κρεβατιού.
Το τοποθετείς εκεί που χωράει να μπει!

Είστε τυχεροί αν στο υπνοδωμάτιο χωράει ένα κρεβάτι λογικών διαστάσεων (δεν μιλάμε για king size beds)  και ταυτόχρονα μπορείτε να μπείτε στο δωμάτιο χωρίς να σκοντάψετε πάνω του, καταφέρνετε ν’ ανοίξετε τη ντουλάπα (καλά που υπάρχουν και οι συρόμενες πόρτες) και μπορείτε να βγείτε στο μπαλκόνι.
Εφόσον δεν υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση, κάπου σε μια γωνιά θα βρίσκεται κι ένα καλοριφέρ.

Αν τελικά καταφέρετε να στριμώξετε 2 κομοδίνα κι ένα έπιπλο τουαλέτας στον ίδιο χώρο, τότε μιλάμε για πολυτέλειες!

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν έχουμε και πολλές επιλογές ως προς τον τοίχο που θα βρίσκεται το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Στον μοναδικό τοίχο που δεν υπάρχει κάτι άλλο!

Άδικα σπαταλάτε τον χρόνο σας, προσπαθώντας να διαρρυθμίσετε το υπνοδωμάτιό σας σύμφωνα με αυτά που διαβάζετε σε διάφορα blogs και περιοδικά για την κατάλληλη θέση του προσκέφαλου, που θα σας προσφέρει ευεξία.
Εκτός αν είστε διατεθειμένοι να γκρεμίσετε το δωμάτιο (κάτι που πιθανόν θα συμπαρασύρει και μεγάλο μέρος του σπιτιού) και να το ξαναχτίσετε!

Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!

Αν είστε θρήσκος ή τηρείτε τις άγραφες παραδόσεις τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι η σωστή θέση του κρεβατιού και ειδικότερα, πού πρέπει να βρίσκεται το προσκέφαλο, έχει να κάνει με τα θρησκευτικά σας πιστεύω, τις παραδόσεις και προκαταλήψεις του τόπου σας και φυσικά, το feng shui!
Έλα όμως που αυτά συχνά έρχονται σε σύγκρουση!

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ακολουθεί αυτό που τους είπε η μαμά τους, η γιαγιά τους ή ο παπάς της ενορίας, χωρίς να εξετάζει αν υπάρχει λογική βάση.

Για πολλούς Έλληνες για παράδειγμα, επικρατεί η άποψη ότι το κρεβάτι πρέπει να έχει το κεφαλάρι του στον ανατολικό τοίχο του δωματίου ή πιο αυστηρά διατυπωμένο, απαγορεύεται να κοιμάται κανείς με το κεφάλι στον δυτικό τοίχο του δωματίου. 

Νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει γιατί έτσι θα αισθάνεστε καλύτερα όταν κοιμάστε;

Όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος – τουλάχιστον δεν έχω βρει έγκριτη έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Ο λόγος είναι ότι έτσι θάβουν τους νεκρούς! Οπότε, δεν μπορείτε να ξαπλώνετε όπως ένας νεκρός!
Δεν ξέρω βέβαια αν επίσης απαγορεύεται να ξαπλώνει κάποιος ανάσκελα (όπως οι νεκροί), που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πιο ενδεδειγμένη στάση ύπνου.

Για έναν Γιαπωνέζο βέβαια, η αντίστοιχη απαγορευμένη θέση για το κεφαλάρι είναι ο βορράς.

Ευτυχώς που η περίπτωση να είστε Γιαπωνέζος χριστιανός ορθόδοξος είναι αρκετά σπάνια, γιατί τότε δεν θα ξέρατε πού την κεφαλήν κλίναι!

Αντιμετωπίζω το θέμα χιουμοριστικά, όχι για να προσβάλω τα πιστεύω σας, αλλά γιατί πράγματι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η θέση του κεφαλαριού είναι καθοριστική για την ποιότητα του ύπνου μας.
Πρόκειται για υποκειμενική υπόθεση.

20 χρόνια κοιμάμαι με το κεφάλι στη δύση και δεν ένιωσα καμιά περίεργη παρενέργεια.
Εξαρχής σχεδίασα το σπίτι και το υπνοδωμάτιο κατ’ αυτό τον τρόπο, ώστε να ξυπνάω σταδιακά κι ευχάριστα με τον ήλιο να ανατέλλει και να μπαίνει στο δωμάτιο από το γωνιακό, νοτιανατολικό παράθυρο. 

Μάλιστα, έχω το θράσος να κοιμάμαι περιτριγυρισμένη από καθρέφτες (πράγμα απαράδεκτο για τους οπαδούς του feng shui) και φυτά. 

Κι όμως, κοιμάμαι σαν πουλάκι και ξυπνάω φρέσκια και ξεκούραστη, παρόλο που λογικά οι καθρέφτες θα έπρεπε να μου ρουφάνε κάθε βράδυ την ενέργεια και τα φυτά όλο το οξυγόνο! (Ακόμη μια παρανόηση που οφείλεται σε παραπληροφόρηση, ότι τα φυτά πρέπει να απουσιάζουν από το υπνοδωμάτιο).

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για απολαυστικό ύπνο. Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Υποθέτω πως δεν είμαι η μοναδική που έχω το προσκέφαλο στο δυτικό τοίχο του υπνοδωματίου και καθρέφτες στο υπνοδωμάτιο και δεν ζω μες στην κακοτυχία!

Υπάρχει και μια ακόμη προκατάληψη που θα σας δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην τοποθέτηση του κρεβατιού.
Λέγεται ότι τα πόδια δεν πρέπει να κοιτάζουν προς την πόρτα του δωματίου. Για κάποιους πολιτισμούς αυτό είναι αγένεια, για άλλους έτσι βγαίνει ο νεκρός από το δωμάτιο! Πάλι οι νεκροί στη μέση!

Τώρα, αν θέλετε εκτός από τα τοπικά ήθη κι έθιμα να ακολουθήσετε ταυτόχρονα τις επιταγές του feng shui  μπλέξατε άσχημα!

ΑΚΜΚ Residence – Master Bedroom_DesignMania

Feng Shui – η παραδοσιακή κινέζικη γεωμαντεία και το σύγχρονο marketing (φύκια για μεταξωτές κορδέλες)

Μια μόδα των τελευταίων χρόνων στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων είναι το Feng Shui *.
Αν κρίνω από τα επιχειρήματα και την κατάρτιση των περισσότερων ειδικών συμβούλων Feng Shui, πρόκειται για ένα ακόμη κόλπο του μάρκετινγκ, ώστε να σας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Στο κάτω-κάτω, αν κάποιος θέλει να μελετήσει σοβαρά πώς επιδρά ο χώρος στην ψυχολογία και ευεξία μας, υπάρχουν πολλές σοβαρές επιστημονικές έρευνες στον τομέα.
Σε αυτές στηρίζονται τα περισσότερα άρθρα του Design for Happiness.

Αυτές όμως δεν θα σας πουν ότι αν τοποθετήσετε ελεφαντάκια, συντριβανάκια και φωτογραφίες γάμου σε συγκεκριμένες θέσεις του δωματίου θα κάνετε έναν πλούσιο γάμο!

Ας υποθέσουμε όμως ότι βρήκατε τελικά το πολυπόθητο ταίρι με μαγικά μαντζούνια ή άλλες μεθόδους, το πώς θα κοιμηθείτε μαζί είναι ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να λύσετε.
Σύμφωνα με ειδικούς του Feng Shui, για να βρείτε τη σωστή θέση για το προσκέφαλό σας, πρέπει να υπολογίσετε τον αριθμό Gua, που προκύπτει από την ημερομηνία της γέννησής σας.
Όμως, τι γίνεται αν το ταίρι σας κι εσείς έχετε διαφορετικό νούμερο Gua; Θα πρέπει να κοιμάστε σε χωριστά κρεβάτια ή δωμάτια;

Ευτυχώς, βρέθηκε κι εδώ συμβιβαστική λύση!
Παλαιότερα η γυναίκα ήταν η ριγμένη της υπόθεσης, που θα έπρεπε να υποτάσσεται στο Gua του άντρα. Εκείνος έφερνε το ψωμί στο σπίτι, άρα ήταν λογικό να φροντίζουμε να κοιμάται καλύτερα!
Με τον καιρό όμως που τα πράγματα άλλαξαν, το Feng Shui εκσυγχρονίστηκε και δεν κάνει πλέον σεξιστικές διακρίσεις – μόνο οικονομικές.
Σήμερα λοιπόν, όπως αποφάνθηκαν οι ειδικοί, τη θέση του κρεβατιού την καθορίζει το Gua εκείνου που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα!
Δίκαιο, αν μάλιστα είναι εκείνος που πληρώνει τους συμβούλους του Feng Shui!

Η αποκωδικοποίηση – απομυθοποίηση του Feng Shui στην κρεβατοκάμαρα

Ένα κεφαλάρι από ύφασμα, σαν ένα μεγάλο μαξιλάρι, που θα σας κρατάει ζεστούς.

Ωστόσο, για να είμαι κι εγώ δίκαιη, πολλά από αυτά που υποστηρίζει το feng shui έχουν λογική βάση, όπως συμβαίνει με παραδόσεις, ακόμη και με προλήψεις και δοξασίες ανά τον κόσμο, που στην ουσία είναι κανόνες προστασίας, πασπαλισμένοι με λίγη μεταφυσική ή θρησκευτική αύρα.

Ο λόγος προφανής: κάποιοι κανόνες γίνονται ευκολότερα εφαρμόσιμοι από τους απλούς ανθρώπους αν προσθέσουμε λίγο φόβο και μεταφυσικό δέος.

Παραθέτω αποσπάσματα από ανυπόγραφο άρθρο (με τα πλάγια γράμματα), που αναλύει το Feng Shui της κρεβατοκάμαρας με αδιάσειστα(!) επιχειρήματα και σχολιάζω.

“Ιδανικά, πρέπει να κοιμόμαστε με το κεφάλι προς την Ανατολή ή αν αυτό δεν είναι δυνατό προς Βορρά ή προς Νότο –σε καμία περίπτωση προς τη Δύση– και ποτέ μα ποτέ με τα πόδια να «κοιτάζουν» προς την πόρτα του δωματίου. Αυτή, σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, είναι η στάση στην οποία βγαίνει ο νεκρός από το δωμάτιο. Οπότε απαγορεύεται «δια ροπάλου» και για ευνόητους λόγους.”

Αν είστε προληπτικός Κινέζος οι λόγοι είναι πράγματι ευνόητοι, δεν θα τους αντικρούσω!
Βέβαια, το παραπάνω απόσπασμα δεν συμφωνεί με όσα αναφέρθηκαν πιο πριν για προσωπικούς αριθμούς Gua και προσανατολισμό του κρεβατιού. Μπέρδεμα λοιπόν!

“Το κρεβάτι πρέπει οπωσδήποτε να έχει κεφαλάρι, το οποίο μας προστατεύει την ώρα που κοιμόμαστε. Αυτό κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι ξύλινο, και όχι από μέταλλο, το οποίο γενικώς θεωρείται ψυχρό υλικό και καλό είναι να αποφεύγεται στην κρεβατοκάμαρα.”

Θα συμφωνήσω ότι το κρεβάτι καλό είναι να έχει κεφαλάρι για πρακτικούς λόγους, εκτός από αισθητικούς.
Το κεφαλάρι, εφόσον είναι συμπαγές από ξύλο, δέρμα ή ύφασμα και όχι μεταλλικό, διάτρητο, προστατεύει το κεφάλι μας και την πλάτη μας (όταν καθόμαστε στο κρεβάτι) από τον κρύο τοίχο.
Ειδικά αν ο τοίχος που βρίσκεται το προσκέφαλο είναι εξωτερικός και βορεινός.

ΑD Residence – Master Bedroom_DesignMania

Για λόγους αισθητικούς τώρα, υπάρχουν πολλών ειδών κεφαλάρια, αλλά και αρκετές εναλλακτικές λύσεις, ανάλογα με τα γούστα μας. Το μέταλλο είναι πράγματι ένα ψυχρό υλικό, όμως αν το προτιμάμε και ταιριάζει στο στυλ του υπνοδωματίου δεν θα πάθουμε κάτι.
Ο μόνος κίνδυνος είναι να χτυπήσουμε το κεφάλι μας αν κάνουμε ανήσυχο ύπνο ή είμαστε αδέξιοι. 

“Νούμερο ένα κανόνας για την κρεβατοκάμαρα. Ποτέ μα ποτέ δεν κοιμόμαστε απέναντι από καθρέφτη. Ο καθρέφτης αντανακλά το αρνητικό chi καθώς αυτό φεύγει από το σώμα μας την ώρα που κοιμόμαστε, γυρίζοντάς το πίσω. Σε απλά ελληνικά, ο καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι δε μας αφήνει να αποβάλλουμε την αρνητική ενέργεια, πράγμα που θα συνέβαινε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.”

Αν η κινέζικη γεωμαντεία που μετρά πάνω από 3000 χρόνια αναφερόταν σε καθρέφτες, μάλλον ήταν προφητική!
Γιατί οι καθρέφτες, με τη σημερινή τους μορφή τουλάχιστον,  μετράνε καμιά διακοσαριά χρόνια.
Σίγουρα την εποχή που εμφανίστηκε το feng shui  δεν συνήθιζαν να ντύνουν τοίχους και ντουλάπες με καθρέφτες!

Ο μόνος σοβαρός λόγος που μπορεί να μας κάνει ζημιά ένας καθρέφτης είναι να τρομάξουμε βλέποντας τον εαυτό μας!
Αντιθέτως,
στα περισσότερα μικρά και όχι ιδιαίτερα φωτεινά υπνοδωμάτια οι επιφάνειες με καθρέφτες επιβάλλονται, γιατί είναι το πιο έξυπνο τρικ για να διπλασιάσετε το μέγεθος ενός χώρου αλλά και να αυξήσετε τη φωτεινότητά του.

Επιπρόσθετα, αν δεν σας τρομοκρατεί το είδωλό σας, ένας καθρέφτης είναι μάλλον απαραίτητος στο υπνοδωμάτιο, ώστε να βγαίνετε περιποιημένοι και να μην τρομάζετε τους άλλους!
Αν έχετε μεγάλο σπίτι και χωριστό δωμάτιο-βεστιάριο, μπορείτε να έχετε καθρέφτες εκεί και όχι στην κρεβατοκάμαρα.

SKKP Residence – Master Bedroom_DesignMania

“Εκτός εάν κοιμάστε –και θέλετε να συνεχίσετε να κοιμάστε– μόνοι, δεν πρέπει καμία από τις δύο πλευρές του κρεβατιού να ακουμπά σε τοίχο. Το κρεβάτι πρέπει να είναι προσβάσιμο και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε η σχέση να είναι ισότιμη. Διαφορετικά, εκείνος που κοιμάται από την έξω πλευρά θα έχει πάντα τον έλεγχό της.”

Σε ένα διπλό κρεβάτι σωστό είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και από τις 2 πλευρές. Διαφορετικά, θα πρέπει να ενοχλείτε όποιον κοιμάται δίπλα σας όποτε θέλετε να σηκωθείτε από αυτό και θα βρίζετε κάθε φορά που το στρώνετε!
Αν μάλιστα ξυπνάτε διαφορετικές ώρες ή επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα τη νύχτα, μάλλον δεν θα κάνει και πολύ ευχάριστο ύπνο το ταίρι σας!

Τώρα, αν εκείνος που κοιμάται στην εξωτερική πλευρά απαγορεύει στο ταίρι του να σηκώνεται για να μην ενοχλείται, προφανώς έχει τον έλεγχο του κρεβατιού – πιθανόν και της σχέσης!

“Γενικά, η ροή της ενέργειας στην κρεβατοκάμαρα, όπως και σε ολόκληρο το σπίτι, είναι από τις θεμελιώδεις αρχές του Feng Shui. Καθότι το chi κινείται από τα παράθυρα προς την πόρτα του υπνοδωματίου, καλό θα είναι το κρεβάτι να μη βρίσκεται επάνω σε αυτόν τον νοητό άξονα, για να μην διακόπτει τη ροή. Για τον ίδιο λόγο είναι εξίσου βασικό να υπάρχει πάντα φρέσκος αέρας στο δωμάτιο: συνιστάται να αφήνετε την μπαλκονόπορτα ή τα παράθυρα ανοιχτά τουλάχιστον για είκοσι λεπτά κάθε μέρα.”

Καλό είναι να μη βρισκόμαστε πάνω σε ρεύματα όταν κοιμόμαστε, γιατί θα πλευριτωθούμε.
Επίσης, είναι απαραίτητο να ανανεώνουμε τον αέρα του σπιτιού μας και ειδικά του υπνοδωματίου μας τακτικά, ακόμη καλύτερα να κοιμόμαστε με μισάνοιχτο παράθυρο, εκτός αν ζούμε σε θορυβώδες ή μολυσμένο περιβάλλον.

“Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο, και με όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα, που όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα εμποδίζουν τη ροή του chi. Ιδιαίτερα το πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι πρέπει να είναι εντελώς άδειο: εκείνη τη στοίβα με τα περιοδικά εξορίστε την σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού.”

Δεν ξέρω αν πρέπει να εξηγήσω τα αυτονόητα. Εκτός από την ροή του chi η σκόνη και η βρωμιά στον υπνοδωμάτιο απειλεί την υγεία μας, ενώ τα πολλά αντικείμενα, ειδικά στα πόδια μας ή πάνω από το κεφάλι μας, απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα.
Σοφό είναι να αποφεύγουμε τα σκαλοπάτια και τις αλλαγές επιπέδων στα υπνοδωμάτια, γιατί είναι πολύ πιθανόν να γκρεμοτσακιστούμε αγουροξυπνημένοι στα σκοτάδια!

“Την ώρα που κοιμάστε, οποιαδήποτε πόρτα στο υπνοδωμάτιο –ντουλάπας, τουαλέτας, ακόμη και η πόρτα του ίδιου του δωματίου– πρέπει να παραμένει κλειστή. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η μπαλκονόπορτα, αν θέλετε να την έχετε ανοιχτή.”

Σωστά, καλό είναι να διευκολύνουμε τους κλέφτες να μας πιάσουν στον ύπνο!

Όσο για τις υπόλοιπες πόρτες, είναι θέμα γούστου και συνήθειας!
Εφόσον δεν κινδυνεύουμε:
να πέσουμε πάνω τους αγουροξυπνημένοι,
να έχουμε αναπάντεχες επισκέψεις σε ακατάλληλες στιγμές,
να μας κρατήσουν ξάγρυπνους οι ιδεοψυχαναγκασμοί μας για την μισάνοιχτη πόρτα της ντουλάπας
ή ενοχλητικές μυρωδιές (αν δεν είμαστε ιδιαιτέρως καθαροί),
μπορούν να είναι ανοιχτές αν έτσι αισθανόμαστε καλύτερα.

Για να σοβαρευτούμε λοιπόν!

Η σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο σύμφωνα με τις αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

GM Residence – Master Bedroom_ DesignMania

Όπως περιέγραψα στην αρχή του άρθρου, την θέση του κρεβατιού (και του κεφαλαριού) θα την καθορίσει το μέγεθος και σχήμα του υπνοδωματίου σας, οι θέσεις των ανοιγμάτων και των σταθερών επίπλων και κατασκευών που βρίσκονται στο χώρο και οι συνήθειες κι ο τρόπος ζωής σας.

Κλασική διάταξη ενός άνετου υπνοδωματίου σε κατοικία στο Πανόραμα. Στα αριστερά βρίσκεται η ντουλάπα και η πόρτα, στα δεξιά σχεδόν όλος ο τοίχος καλύπτεται από παράθυρα με θέα της πόλης από ψηλά, άρα η θέση του κρεβατιού είναι καθορισμένη. Στον καθρέφτη της ντουλάπας αντικατοπτρίζεται η θέα. _DesignMania

Στην ιδανική περίπτωση που σχεδιάζετε από την αρχή το σπίτι σας, ο καταρτισμένος αρχιτέκτονας θα επιλέξει την κατάλληλη θέση για το υπνοδωμάτιο σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βασικές παραμέτρους όπως είναι ο κατάλληλος προσανατολισμός σύμφωνα με τον τρόπο ζωής και τις επιθυμίες σας, η θέα αλλά και οι περιορισμοί του οικοπέδου. 

Αν ας πούμε θέλετε να ξυπνάτε κοιτάζοντας τη θάλασσα ή να κοιμάστε χαζεύοντας τα φώτα της πόλης από ψηλά, μπορεί το υπνοδωμάτιό σας να πρέπει να βρίσκεται στο βορρά ή στη δύση.
Όχι ιδανική θέση για κάποιον που θέλει ένα ζεστό υπνοδωμάτιο, που τον ξυπνά το φως της ανατολής.

Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε μαζί με τον αρχιτέκτονα (όπως και πολλές άλλες), όταν σχεδιάζετε το σπίτι σας.

Εφόσον δεν έχετε απεριόριστες επιλογές ερχόμαστε στο βασικό ερώτημα.

Ποια είναι η σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο;

Βλέπουμε στο παράδειγμα ένα μικρό υπνοδωμάτιο 11 τμ. και διαστάσεων 3,90 X 2,80 μ.

Διάταξη 1 – Η σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο, που έχει ένα παράθυρο και το καλοριφέρ στην αριστερή πλευρά, την πόρτα και την ντουλάπα στην δεξιά πλευρά. Απέναντι από το κρεβάτι υπάρχει τηλεόραση.
Εκμεταλλευόμαστε τη πλευρά του παραθύρου, δημιουργώντας ένα έπιπλο τουαλέτας-γραφείου και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Η μοναδική σωστή θέση του κρεβατιού στον συγκεκριμένο υπνοδωμάτιο είναι στην δυτική πλευρά.

Παρακάτω φαίνονται οι 3 λανθασμένες διατάξεις.

Διάταξη 2- Είναι μεγάλο λάθος να πέφτουμε πάνω στο κρεβάτι θέλοντας να διασχίσουμε το δωμάτιο. Εκτός αυτού, κομοδίνα και τουαλέτα-γραφείο στριμώχνονται με αυτή τη λύση.
Διάταξη 3 – Με αυτή τη λύση πρέπει να τοποθετήσουμε το κρεβάτι μπροστά στο παράθυρο και το καλοριφέρ. Σε αυτή την περίπτωση χάνουμε χώρο, χωρίς να έχουμε τουαλέτα-γραφείο.
Διάταξη 4 – Εδώ στριμώχνουμε το κρεβάτι δίπλα στην πόρτα (εντελώς λάθος για διπλό κρεβάτι), η ντουλάπα θα κλείσει εντελώς το χώρο αν τοποθετηθεί μπροστά στην πόρτα και ξεχνάμε την τουαλέτα-γραφείο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η μοναδική σωστή λύση είναι η πρώτη, όπου δεν σπαταλούμε πολύτιμο χώρο, βολεύουμε όλα τα έπιπλα στο δωμάτιο, χωρίς να δείχνει ασφυκτικό και κυκλοφορούμε άνετα μέσα σ’ αυτό.

Συνοψίζοντας λοιπόν για τη σωστή θέση του κρεβατιού

Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε και να απομονωθείτε για να κοιμηθείτε ή να διαβάσετε, κυκλοφορώντας άνετα μέσα σ’ αυτό.

Επίσης, καλό είναι να ξυπνάτε ευχάριστα.
Αν σας το επιτρέπουν τα τετραγωνικά του, μπορείτε να παίρνετε εκεί το πρωινό σας, να περιποιείστε τον εαυτό σας ή ακόμη και να ασχολείστε με κάποιο χόμπυ σας.

Η σωστή διάταξη των επίπλων, το αναπαυτικό κρεβάτι, στρώμα και μαξιλάρι, τα κατάλληλα υλικά και χρώματα που θα σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα, χαλαρά και προστατευμένοι, ο κατάλληλος φωτισμός (χαμηλός το βράδυ, φυσικός το πρωί),  το ήσυχο περιβάλλον και η κατάλληλη θερμοκρασία είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν απολαυστικό ύπνο. 
Διαβάστε το άρθρο.

Το πού βρίσκεται το κεφαλάρι του κρεβατιού είναι το λιγότερο σημαντικό απ’ όλα τα παραπάνω.

Αν παρόλ’ αυτά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι δεν θα κοιμηθείτε καλά έχοντας το κεφάλι σας στη δύση, πιθανόν έτσι να συμβεί!

Σ’ εσάς επαφίεται να πάρετε την σωστή απόφαση για το πώς θα κοιμάστε.
Το σημαντικότερο είναι να αισθάνεστε εσείς καλά για να χαλαρώσετε και ν’ αποκοιμηθείτε.

Όνειρα γλυκά!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

* Είναι το feng shui απάτη;
Η απάντησή μου στο video.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο χωρίς έγγραφη άδεια.

Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

10 σκέψεις σχετικά με το “H σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο: αλήθειες και δοξασίες

Add yours

  1. Πολύ ωραία τα άρθρα σας, συγχαρητήρια! Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να το τοποθετήσω σωστά το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο μου. Στον βορρά βρίσκεται η πόρτα του δωματίου και η ντουλάπα. Στον νότο είναι η μπαλκονόπορτα και το κλιματιστικό. Στην δύση είναι το καλοριφέρ. Σε ποια θέση πιστεύετε ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί το κρεβάτι?

    Μου αρέσει!

    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
      Αν διαβάσατε το άρθρο θα καταλάβατε ότι δεν έχει σημασία αν το προσκέφαλο του κρεβατιού βρίσκεται στην ανατολή ή τη δύση.
      Συνήθως δεν έχουμε πολλές επιλογές, το βάζουμε εκεί που χωράει, δημιουργώντας ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον υπνοδωματίου.
      Ως αρχιτέκτων, θα μελετήσω έναν χώρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολλά δεδομένα, πριν προτείνω την καλύτερη λύση. Ποτέ δεν δίνω συμβουλές στο πόδι!

      Για όσους δεν ενδιαφέρονται για μια πλήρη ανακαίνιση, αλλά για τη σωστή διαρρύθμιση του σπιτιού τους ή ενός δωματίου, δημιούργησα την υπηρεσία Online Διαρρύθμιση Κατοικίας:
      https://tinyurl.com/pr59ctte

      Μου αρέσει!

  2. Δεν έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το design, καιρός να αποκτήσω. Αυτό είναι το πρώτο σχετικό site που θα κάνω bookmark καθότι, πέρα απο το γεγονός ότι τα λες καλά, τα λες και ωραία. Έριξα ένα καλό γέλιο με το άρθρο για τη σωστή θέση του κρεβατιού και δίκιο έχεις, αυτό το τόσο απλό ερώτημα ήταν ο λόγος που ήρθα κι εγώ εδώ. Τώρα ως άθεη ελληνίδα πάω να αλλάξω θέση στο κρεβάτι μπας και ελευθερώσω το παράθυρο για τα φυτά που κοντεύουν να με πνίξουν στον ύπνο μου. Να΄σαι καλά εύχομαι και καλές δουλειές.

    Μου αρέσει!

  3. Πολύ ωραίο και λεπτομερές το άρθρο σας! Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεται! Ειδικά το κομμάτι με το κεφαλάρι το ζω αυτόν τον καιρό που αγόρασα αυτο το κεφαλάρι για το κρεβάτι μου νοιώθω λες και γέμισε ο χώρος και έγινε όπως έπρεπε…ζεστός και μαζεμένος!! Θα περιμένω και επόμενα άρθρα σας για ιδέες!!

    Μου αρέσει!

  4. Ατύχησα. Ξαναπαντρευτηκα και αυτή τη φορά μου έλαχε αρχιτέκτονας και μαλλιστα καθηγήτρια σε ένα πολυτεχνείο πρώην ανατολικού μπλοκ. Μεταξύ των άλλων διδάσκει χρωματολογια και εσωτερική διακόσμηση. Εγώ (άσχετος με την «επιστημονική» αρχιτεκτονική) Πριν καν αναλάβει ο μηχανικός τη μελέτη είχα «σχεδιασει τους χωρους» μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, που θα είναι τα δωμάτια που μπάνια κουζίνες, μέχρι που ακριβώς θα είναι οι πρίζες ρεύματος και τηλεφώνων και επομενως που και πως θα είναι τα κρεβάτια. Χάρηκα τις επιλογές μου τα χρόνια της ελευθεριας, αλλά μόλις εισέβαλε η κυρία προφεσορα, έχασα κάθε εκτίμηση στην αισθητική μου. Μόνο που δεν υποχρεωθηκα να συμβουλεύω ψυχολόγο για τις χρωματολογικες μου επιλογές μια που ήταν σε αντιδιαστολή με την κρατούσα επιστημονική αντίληψη. Επί του προκειμενου όμως, για πρώτη φορά άκουσα για τις φιλοσοφικές επιταγές του φενγκ σουι και την ανάγκη να συμβαδισω με αυτες. Αναγκα και θεοι πείθονται. Μεχρι και ο Δίας για να γλυτώσει απ τη γκρίνια της Ήρας, εκανε ότι επιθυμούσε αυτή. Έχασα λοιπόν την νοτιοανατολικη κατεύθυνση της κορμαρας μου και συγχρόνως την χειμωνιάτικη ανατολή του ήλιου, προσανατολιστηκα σαν την πηξιδα με κεφαλή προς ανατολάς, έχασα όπως ήταν επόμενο και τους διακόπτες των φώτων που ήταν πάνω απ το κεφάλι καθώς και την δυνατότητα να βλέπω τηλεόραση ξαπλωμένος και άνετα. Τι κέρδισα? Σταμάτησε η γκρίνια (γι αυτό αποκλειστικά το θέμα), καθώς και το οτι είμαι πλέον φιτ με τις διαχρονικές επιταγές του φενγκ σουι. Δεν είναι και λίγο

    Μου αρέσει!

    1. Χα χα! Αφού γλιτώσατε από τη γκρίνια είστε μια χαρά!
      Τουλάχιστον μπορείτε να κοιμηθείτε.
      Την άποψή μου για το feng shui τη διαβάσατε.
      Καμία σχέση με την επιστήμη της αρχιτεκτονικής!
      Αν έφτασε να διδάσκεται και σε Πολυτεχνεία, τι να πω! Κάτι δεν πάει καλά…

      Μου αρέσει!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑