Κόκκινο σε χώρους γραφείων; Λυπηθείτε τους εργαζόμενους!

Πριν μερικές ημέρες επισκέφτηκα ένα μεγάλο τεχνικό γραφείο.

Όσο βρισκόμουν εκεί, περιεργαζόμουν τον χώρο – η κακιά συνήθεια της δουλειάς!

Τα περισσότερα γραφεία από τα οποία πέρασα μέχρι να διεκπεραιώσω τη δουλειά μου ήταν λευκά. Πιο συγκεκριμένα, εκείνο το σπασμένο λευκό, που δεν ξέρεις αν είναι έτσι από την πολυκαιρία και την βρωμιά ή είναι απλώς μια κακή επιλογή απόχρωσης.
Αναμενόμενο άλλωστε και πολύ συνηθισμένο σε χώρους γραφείων και υπηρεσίες.
Ένα βαρετό και μονότονο περιβάλλον που δεν βοηθά στην δημιουργικότητα και απόδοση των υπαλλήλων.

Όταν όμως έφτασα στην open space αίθουσα γραφείων των μηχανικών με περίμενε μια έκπληξη!
Χρώμα!

Ποια ήταν όμως η απόχρωση που επέλεξαν να βάψουν τους 2 τοίχους στους οποίους ξεκουράζουν τα μάτια τους οι ταλαίπωροι μηχανικοί, όταν τα σηκώνουν για λίγο από τις οθόνες των υπολογιστών;
Ίσως η χειρότερη που μπορούσαν να σκεφτούν!
Κόκκινο της φωτιάς!

Το πιο κουραστικό χρώμα για τα μάτια ήταν η επιλογή τους για ένα περιβάλλον όπου ήδη έχουν καταπονήσει την όρασή τους οι εργαζόμενοι δουλεύοντας για ώρες μπροστά στις οθόνες τους.
Και δεν είναι μόνο αυτή η ιδιότητα του κόκκινου που το καθιστά ακατάλληλο για χώρους εργασίας.

Όσο κι αν αγαπάτε το κόκκινο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το επιλέγετε σε χώρους εργασίας, ειδικά όπου απαιτείται διανοητική δουλειά, συγκέντρωση και συνεργασία.
Κάπως έτσι ήταν η εικόνα του γραφείου που επισκέφτηκα.
Όσο κι αν προσπαθούν να κοιτάξουν αλλού, την προσοχή των υπαλλήλων θα τραβάει ο κόκκινος τοίχος μόλις σηκώνουν τα μάτια τους από τους υπολογιστές τους.

Το πείραμα

Ο Morton Walker στο βιβλίο του «Η δύναμη του χρώματος» (The power of color) περιγράφει ένα πείραμα που έγινε από εταιρεία χρωμάτων στην Αμερική:

“Ειδικοί ψυχολόγοι παρακολουθούσαν για λίγες μέρες τους υπαλλήλους που δούλευαν σε γραφεία των οποίων οι τοίχοι είχαν βαφτεί κόκκινοι.

Διαπιστώθηκε ότι τις δύο με τρεις πρώτες ώρες έκαναν διπλάσια δουλειά από ότι συνήθως. Μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης ώρας άρχιζαν να δείχνουν σημάδια έντονου εκνευρισμού, γκρινιάζοντας για τα καθήκοντά τους και φιλονικώντας μεταξύ τους. Καθώς περνούσαν οι ώρες συνάδελφοι που ήταν φίλοι μεταξύ τους από χρόνια, άρχιζαν να καυγαδίζουν. Μέχρι το τέλος του ωραρίου, ακόμα και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι που τους παρακολουθούσαν, ένιωθαν έντονη διέγερση και εξάντληση.

Το επόμενο πρωί οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι την προηγούμενη νύχτα ένιωθαν πολύ κουρασμένοι. Κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν και που πραγματοποιήθηκαν κατά διαστήματα από γιατρούς, έδειξαν ανάμεσα στα άλλα ασυνήθιστα, εξάντληση των επινεφριδίων των υπαλλήλων.”

Δεν γνωρίζω πόσο ακριβής ή υπερβολική είναι η παραπάνω μαρτυρία. Μπορώ όμως να πω μετά βεβαιότητας, ότι το έντονο κόκκινο σε μεγάλες επιφάνειες είναι ακατάλληλο για χώρους εργασίας, μελέτης και συγκέντρωσης.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

Οι επιδράσεις του κόκκινου που το καθιστούν ακατάλληλο για χώρους γραφείων

Το κόκκινο θα τραβήξει αμέσως την προσοχή μας σε ένα χώρο, αποσυντονίζοντας όσους δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.
Δημιουργεί την αίσθηση του επείγοντος, εμποδίζοντάς μας να χαλαρώσουμε.

Είναι ίσως κατάλληλο για χώρους όπου υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα και χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όπου όμως δεν θα παραμείνουμε για αρκετό χρόνο.

Διαβάστε τo άρθρo:
Κόκκινο – σε ποιους χώρους να το αποφύγουμε

Το κόκκινο χρώμα δημιουργεί ανησυχία, εκνευρισμό και κούραση όταν βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό μας πεδίο.

Σε έναν χώρο που επικρατούν έντονες κόκκινες αποχρώσεις είναι πιθανόν οι εργαζόμενοι να κάνουν περισσότερα διαλείμματα, να σηκώνονται από τα γραφεία τους και να κουβεντιάζουν περισσότερο, να πεινάνε ή να διψάνε συχνότερα και να ζεσταίνονται ευκολότερα.

Ειδικά οι ανήσυχοι άνθρωποι ή τα παιδιά, νιώθουν σε αναμμένα κάρβουνα σε ένα κόκκινο δωμάτιο.

Επίσης, μπορεί να αισθάνονται περισσότερο κουρασμένοι και ζαλισμένοι μετά από την εργασία τους, ακόμη κι αν δεν εργάστηκαν πολλές ώρες.

Επιπλέον, το κόκκινο είναι ένα ερεθιστικό και διεγερτικό χρώμα, που προκαλεί τα ανταγωνιστικά μας ένστικτα. Κάτι που πιθανόν να μη θέλετε, αν το κλίμα συνεργασίας είναι απαραίτητο στην επιχείρησή σας.

Το κόκκινο περιβάλλον δεν είναι ιδανικό για συγκέντρωση και ήρεμη συνεργασία.

Κάτι που σίγουρα δεν επιθυμούμε σε χώρους εργασίας και μελέτης.
Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, το κόκκινο στο χώρο ρίχνει την απόδοσή μας, ειδικά όταν ασχολούμαστε με απαιτητική διανοητική ή δημιουργική εργασία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το κόκκινο δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για γραφεία και γενικότερα, για χώρους όπου κάποιος θα περάσει αρκετές ώρες της μέρας.

Διαβάστε τα άρθρα:
Ο ιδανικός χώρος εργασίας βοηθά στη μείωση του στρες και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα

7 μυστικά για να δημιουργήσετε τον ιδανικό χώρο μελέτης

Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για το προσωπικό σας, την καλή διάθεση και διανοητική του υγεία και, κατ’ επέκταση, την παραγωγικότητα και αποδοτικότητά του, θα πρέπει να το αποφύγετε.

Εκτός αν το χρησιμοποιήσετε με μέτρο, σε στρατηγικά σημεία.
Για παράδειγμα, είναι πιο έξυπνο να το χρησιμοποιήσετε στο χώρο που κάνει διάλειμμα για να τσιμπήσει ένα σνακ το προσωπικό σας. (Ένα τρικ για να τους διώξετε πιο γρήγορα από εκεί!)
Ή για να «θερμάνετε» έναν κρύο χώρο.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, επιλέξτε ένα πιο βαθύ μπορντώ κόκκινο, όπως του κρασιού και όχι το φλογερό κόκκινο της φωτιάς.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ζαλίστηκα μόνο κοιτώντας την εικόνα.
Ogilvy & Mather Office by Stéphane Malka
Image by Laurent Clément

Οι ακατάλληλες επιλογές βλάπτουν την επιχείρησή σας

Η άγνοια λοιπόν – ή επιπολαιότητα – της τεχνικής εταιρείας με εξέπληξε!
Μπορώ να αναθέσω σε αυτό το γραφείο να σχεδιάσει τον χώρο που θα ζήσω ή θα εργαστώ;

Αν δεν ήταν μια τυχαία και άστοχη επιλογή, πιθανόν αυτός που το πρότεινε να σκέφτηκε ότι έτσι θα κινητοποιούνται οι υπάλληλοι, ώστε να δουλεύουν γρήγορα κι εντατικά, όπως κάπου πρόχειρα θα διάβασε.
(Με την ίδια λογική που κάποιοι βάφουν τους τοίχους των γυμναστηρίων μαύρους, θεωρώντας το μαύρο ένα δυναμικό χρώμα!)

Τείνω όμως περισσότερο προς μια δεύτερη εκδοχή.
Προσπάθησαν να βάλουν χρώμα στον χώρο για  να τον ζωντανέψουν, συνδυάζοντας το χρώμα των τοίχων με τις κόκκινες καρέκλες γραφείου που είχαν ήδη αγοράσει!

Τέλος, κάτι που παρατηρώ επίσης συχνά.
Κάποιες εταιρείες που χρησιμοποιούν στο λογότυπό τους το κόκκινο, παρασύρονται και το επιλέγουν ως κυρίαρχο χρώμα για τους χώρους των γραφείων τους.

Είναι λογικό η Coca Cola να θέλει να χρησιμοποιήσει το χρώμα με το οποίο έχει ταυτιστεί. Ο διάδρομος με τα ασανσέρ είναι μια καλή επιλογή, αφού το κόκκινο είναι κατάλληλο για χώρους που κινούμαστε.

Είναι άλλο να δίνετε το στίγμα της εταιρείας σας με κάποιες κόκκινες πινελιές εδώ κι εκεί στο χώρο σας,  και άλλο να αναγκάζετε το προσωπικό σας ή τους πελάτες σας να περνούν χρόνο σε ένα κουραστικό και αγχωτικό περιβάλλον.

Η σωστή αρχιτεκτονική και χρωματική μελέτη είναι απαραίτητες για χώρους εργασίας, ώστε να αποφύγετε παρόμοια ατοπήματα.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα, συνεργάζονται αρμονικά και είναι περισσότερο παραγωγικοί και δημιουργικοί.
Ο κατάλληλα μελετημένος και σχεδιασμένος χώρος είναι από τους παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή ψυχική και σωματική υγεία του εργατικού δυναμικού μιας εταιρείας – κατά συνέπεια στην επιτυχία της.

Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για το προσωπικό σας (και τον εαυτό σας), την καλή διάθεση και διανοητική του υγεία και, κατ’ επέκταση, την παραγωγικότητα και αποδοτικότητά του, θα πρέπει να το αποφύγετε ακατάλληλες χρωματικές επιλογές, όπως το κόκκινο, για τον χώρο σας.

Μήπως κι εσείς κάνατε κάποιο σημαντικό λάθος από άγνοια;

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Αν χρειάζεστε βοήθεια, οι πρωτοποριακές online υπηρεσίες, χρωματική μελέτη και χρωματική πρόταση θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές!

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: