Κόκκινο _σε ποιους χώρους να το αποφύγoυμε

Το κόκκινο αποτελεί ένα από τα 3 βασικά χρώματα μαζί με το κίτρινο και το μπλε, στο χρωματικό μοντέλο της παραδοσιακής ζωγραφικής RYB (Red, Yellow, Blue), από την ανάμειξη των οποίων δημιουργούνται όλα τα υπόλοιπα.
Επίσης, είναι ένα από τα 3 βασικά χρώματα  του χρωματικού μοντέλου
RGB (Red Green Blue) που χρησιμοποιείται στις ψηφιακές οθόνες, μαζί με το πράσινο και το μπλε, από το συνδυασμό των οποίων αντίστοιχα προκύπτουν οι υπόλοιπες αποχρώσεις.
Συμπληρωματικό χρώμα του κόκκινου είναι το πράσινο, το οποίο είναι το δευτερογενές χρώμα του  χρωματικού μοντέλου RYB που προκύπτει από την ανάμειξη των άλλων δύο βασικών χρωμάτων, του μπλε και του κίτρινου.

κόκκινο 2Το κόκκινο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος (700 νανόμετρα)  και τη βραδύτερη δόνηση από όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος.

Επηρεάζει τις αισθήσεις ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, αφότου ένα άτομο εκτεθεί στο κόκκινο, ένα χημικό σήμα μεταδίδεται από την υπόφυση στα επινεφρίδια και αρχίζει η έκκριση επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Έχει παρατηρηθεί ότι:

Ανεβάζει την πίεση του αίματος και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Το νευρικό σύστημα αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο  και οι αντιδράσεις γίνονται αυτόματες.

Οξύνει την αίσθηση της οσμής και τα γευστικά κύτταρα γίνονται πιο ευαίσθητα.

Βελτιώνει την όρεξη.

Δημιουργεί αίσθηση θερμότητας και βοηθάει όταν η ζωτικότητα είναι χαμηλή ή η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι καλή.

Είναι το χρώμα που ενοχλεί περισσότερο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές ή νευρώσεις και είναι καλύτερο να αποφεύγεται στο περιβάλλον τους.

Συνεπώς, το κόκκινο χρώμα αυξάνει την ενέργειά μας.
Είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για χώρους στους οποίους πραγματοποιείται έντονη κίνηση, όπως το χολ, οι σκάλες ή ο χώρος που γυμναζόμαστε.
Είναι μεν καλό για έναν χώρο υποδοχής σε ένα γυμναστήριο ή σε κάποια επιχείρηση που θέλουμε να τονίσουμε τον δυναμικό χαρακτήρα της, αλλά δεν αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή για χώρο αναμονής σε ένα ιατρείο.
Είναι χρώμα που προκαλεί άγχος και ανησυχία, πιθανόν και εκνευρισμό, άρα δεν ενδείκνυται γενικώς για υπηρεσίες όπου υπάρχει αναμονή.

Το έντονο κόκκινο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε «αναμμένα κάρβουνα», άρα είναι μια καλή επιλογή για επιχειρήσεις που επιδιώκουν γρήγορες συναλλαγές ή να ανανεώνουν συχνά την πελατεία τους.
Δεν είναι τυχαίο, ότι έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά σε fast food εστιατόρια.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι έχει συνδεθεί με την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Μια καλή επιλογή για χώρο υποδοχής σε επαγγελματικό χώρο
Μια καλή επιλογή για χώρο υποδοχής, αλλά όχι για χώρο αναμονής

Θέλει προσοχή όταν έχουμε να κάνουμε με οικονομικές συναλλαγές, αφού το κόκκινο χρώμα ενισχύει την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το να διαπραγματευτείτε την αμοιβή σας σε ένα κόκκινο δωμάτιο δεν θα ήταν έξυπνη ιδέα – ο πελάτης θα φανεί πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις.
Αντιθέτως, σε μια δημοπρασία το κόκκινο φόντο φαίνεται να ενισχύει τον ανταγωνισμό, κάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές να ανεβάζουν τα ποσά που προσφέρουν.

Πρόκειται για ένα χρώμα που μας ενεργοποιεί, αλλά το να περνάμε αρκετό χρόνο σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί το έντονο κόκκινο, μπορεί να μας κουράσει. Ιδιαίτερα άτομα που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν για να μελετήσουν ή να εργαστούν και αποσπώνται εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αποσυντονίζονται πολύ ευκολότερα σε ένα δωμάτιο που κυριαρχεί το κόκκινο.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε αν αξίζει να το επιλέξουμε για ένα χώρο μελέτης, ειδικά αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο. Επειδή παρόλ’ αυτά είναι από τα χρώματα που προτιμούν τα παιδιά, θα μπορούσε να περιοριστεί σε συγκεκριμένα σημεία του δωματίου και να συνδυαστεί με άλλα, πιο χαλαρωτικά χρώματα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η παρατεταμένη εργασία σε γραφεία με κόκκινο χρώμα φάνηκε να έχει αρνητικά αποτελέσματα  στους εργαζόμενους (διαβάστε εδώ για το πείραμα). Χώρος εργασίας μπορεί να θεωρηθεί και η κουζίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να περιοριστεί η έκτασή του σε κάποια σημεία του χώρου ή σε διακοσμητικά είδη και αξεσουάρ.

2009_01_26-RedKitchen
Πολύ και έντονο κόκκινο, μια κουραστική επιλογή για την κουζίνα, ένα χώρο που συνήθως περνάμε αρκετές ώρες

Τέλος, καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιείται με μέτρο και να αποφεύγεται σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση όπως η κρεβατοκάμαρα, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο. Τα ευρήματα βρετανικής έρευνας σχετικά με το πιο κατάλληλο χρώμα υπνοδωματίου για ξεκούραστο ύπνο, αμφισβητούν εκτός των άλλων την πεποίθηση ότι ως χρώμα του πάθους, το κόκκινο θα απογειώσει την ερωτική μας ζωή.

red and black bedroom, bedroom, colourful design
Θα δυσκολευτείτε να χαλαρώσετε σ’ αυτό το υπνοδωμάτιο

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλείσουμε το κόκκινο από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες πιο σκούρες αποχρώσεις του, όπως αυτή του κόκκινου κρασιού και της τερακότας  σε χώρους που θέλουμε να δείξουν πιο ζεστοί ή σε χώρους φαγητού όπως μια τραπεζαρία, δεδομένου ότι το κόκκινο χρώμα ανοίγει την όρεξη.

dark red dining room
Σκούρο κόκκινο, μια καλή λύση για τραπεζαρία σε έναν φωτεινό χώρο

Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να το αποφύγουμε εντελώς, μπορούμε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουμε με μέτρο δίνοντας ζεστασιά και ζωντάνια στο χώρο μας ή να χρησιμοποιήσουμε το επίσης θερμό, και αισιόδοξο, πορτοκαλί.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Δείτε το βίντεο για τις επιδράσεις των χρωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.
διαβάστε το άρθρο: Χρώμα στον επαγγελματικό χώρο: ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσέλκυση πελατών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κόκκινο _σε ποιους χώρους να το αποφύγoυμε

Add yours

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: