ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Όπως αναφέρει ο τίτλος του ιστολογίου, ο σχεδιασμός (ή design όπως έχει επικρατήσει διεθνώςθα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας κάνει ευτυχισμένους.

Με τον όρο σχεδιασμό αναφέρομαι καταρχήν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την ευρεία του έννοια (σχεδιασμό εσωτερικών και υπαίθριων χώρων και σε μεγαλύτερη κλίμακα την αρχιτεκτονική τοπίου και τον πολεοδομικό σχεδιασμό).

Αναφέρομαι επίσης στους συναφείς κατά την άποψή μου τομείς, του βιομηχανικού σχεδιασμού (industrial design ή product design) και του γραφιστικού σχεδιασμού, ο οποίος με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των υπόλοιπων οπτικών μέσων επικοινωνίας έχει αναδειχτεί ίσως στον κυρίαρχο τομέα του σχεδιασμού. 

Είναι γεγονός πως οτιδήποτε σχεδιάζουμε και εντέλει δημιουργούμε, επιδρά στον χρήστη με συγκεκριμένο τρόπο.

Γνωρίζοντας λοιπόν πλέον, με τη βοήθεια της επιστήμης της ψυχολογίας, πόσο επηρεάζει ο χώρος, με την ευρύτερη έννοια του, την ψυχοσύνθεσή μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μη σχεδιάζουμε στην τύχη.

Ως αρχιτέκτονας, έχω διαπιστώσει στην πράξη τον καθοριστικο ρόλο ορισμένων επιλογών που έχουμε (ή δεν έχουμε) κάνει κατά τον σχεδιασμό του χώρου μας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ζει, κινείται και εργάζεται σε χώρους κακοσχεδιασμένους, ακατάλληλους ή στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερους.

Ως λάτρις της ψυχολογίας, γοητεύομαι από τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον και εκπλήσσομαι όταν διαπιστώνω πόσοι από εμάς, ακόμη και επαγγελματίες του χώρου, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το ιστολόγιο. Αρχικά για να “βάλω σε τάξη” και έπειτα για να μοιραστώ, όλα όσα έχω μάθει και εξακολουθώ καθημερινά να μαθαίνω επάνω στον τομέα της Περιβαλλοντικής ψυχολογίας (Environmental psychology) και ειδικότερα στη μελέτη της επίδρασης εσωτερικού χώρου στην ανθρώπινη ψυχολογία (interior design psychology).

Τα περισσότερα άρθρα στηρίζονται σε έρευνες και πειράματα που έχουν γίνει παγκοσμίως. Προσπαθώ να ανατρέχω στις αρχικές δημοσιεύσεις, τις οποίες πάντα αναφέρω για όποιον θέλει να μελετήσει περαιτέρω κάποιο θέμα και όχι σε διάφορες τυχαίες αναπαραγωγές (εφόσον υπάρχουν), που τις περισσότερες φορές αλλοιώνουν ή και διαστρεβλώνουν το αρχικό περιεχόμενο.

Αυτό προϋποθέτει πολλές ώρες δουλειάς και μετάφρασης επιστημονικών κειμένων. Με αυτό τον τρόπο όμως, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θέματα για τα οποία η ελληνική βιβλιογραφία είναι αρκετά φτωχή, αναγνώστες που δεν θα είχαν αλλιώς  αυτή τη δυνατότητα.

Ελπίζω να βρείτε τα άρθρα ενδιαφέροντα και χρήσιμα. 

Είτε είμαστε επαγγελματίες είτε απλοί χρήστες, είναι σημαντικό να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές ώστε να δημιουργούμε περιβάλλοντα που συμβάλλουν στο να ζούμε καλύτερα και να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός