Το 1ο ελληνικό blog για την Ψυχολογία του Χώρου

cropped-d4h-thumb-2020.jpg

Το Design(ing) for Happiness δημιουργήθηκε το 2014 και είναι το 1ο ελληνικό blog με θέμα την Ψυχολογία του Χώρου και του Χρώματος και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως με παρόμοια θεματολογία.
Η Ψυχολογία του Χώρου εξετάζει την επίδραση του δομημένου περιβάλλοντος στην ψυχολογία των χρηστών, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για χώρους εργασίας.

Ως αρχιτέκτονας, έχω διαπιστώσει στην πράξη τον καθοριστικο ρόλο ορισμένων επιλογών που έχουμε (ή δεν έχουμε) κάνει κατά τον σχεδιασμό του χώρου μας.
Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ζει, κινείται, εργάζεται και διασκεδάζει σε χώρους κακοσχεδιασμένους, ακατάλληλους ή στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερους.

Ως λάτρις της ψυχολογίας, γοητεύομαι από τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον και εκπλήσσομαι όταν διαπιστώνω πόσοι από εμάς, ακόμη και επαγγελματίες του χώρου, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το blog.
Αρχικά για να “βάλω σε τάξη” και έπειτα για να μοιραστώ, όλα όσα έχω μάθει και εξακολουθώ καθημερινά να μαθαίνω στους τομείς:
– της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας (Environmental psychology) και ειδικότερα
– στη μελέτη της επίδρασης των εσωτερικών χώρων στην ανθρώπινη ψυχολογία (Interior Design Psychology),
– του Βιοφιλικού Σχεδιασμού (Biofilic Design),
– του Θετικού Σχεδιασμού (Positive Design)
– της Νευροαρχιτεκτονικής (Neuroarchitecture).

Το περιεχόμενό του θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε χρήσιμες γνώσεις για να διαμορφώσετε την κατοικία σας κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αισθάνεστε όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα σ’ αυτή.

Μεγάλη βοήθεια όμως θα βρείτε κι αν είστε επαγγελματίας και προσπαθείτε να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό χώρο που θα προσελκύει πελάτες και θα σας βοηθάει να πουλάτε πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.
Γιατί, το marketing είναι πάνω απ’ όλα ψυχολογία!

Τέλος, πολλοί επαγγελματίες του χώρου, αρχιτέκτονες, διακοσμητές και designers θα βοηθηθούν από την ύλη του, γνωρίζοντας περισσότερα για την Ψυχολογία του Χώρου και του Χρώματος.

Τα περισσότερα άρθρα του στηρίζονται σε μελέτες κι έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως.
Το περιεχόμενό του είναι 100% πρωτότυπο, που σημαίνει ότι τα άρθρα του δεν αποτελούν αναδημοσιεύσεις ή χωρίς άδεια μεταφράσεις άρθρων άλλων blogs (κάτι που είναι παράνομο και αντιδεοντολογικό, αλλά δυστυχώς, συνηθισμένη πρακτική πολλών bloggers.)

Αυτό προϋποθέτει πολλές ώρες δουλειάς και μετάφρασης επιστημονικών κειμένων.
Με αυτό τον τρόπο όμως, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θέματα για τα οποία η ελληνική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά φτωχή (θα έλεγα ανύπαρκτη), αναγνώστες που δεν θα είχαν αλλιώς αυτή τη δυνατότητα.

Ελπίζω να βρείτε τα άρθρα ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Είτε είμαστε επαγγελματίες του χώρου είτε απλοί χρήστες, είναι σημαντικό να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές ώστε να δημιουργούμε περιβάλλοντα που συμβάλλουν στο να ζούμε καλύτερα και να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός απθ – χρωματική σύμβουλος


υ.γ.

Αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση κάποιου άρθρου ή κάποιου άλλου τύπου συνεργασία, επικοινωνήστε μαζί μου στο designing4happiness@gmail.com ή επισκεφτείτε τις ευκαιρίες συνεργασίας και διαφήμισης

Το περιεχόμενο του ιστολογίου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993

 

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: