Pinterest, Canva και AI δεν σας κάνουν designers!

Με τις ευκολίες που πολλές online πλατφόρμες και εφαρμογές προσφέρουν σήμερα, σε συνδυασμό με την εύκολη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, πολλοί παρασύρονται:

  • Θεωρούν ότι μπορούν σχεδιάσουν και να διακοσμήσουν το σπίτι τους, απλώς παίρνοντας ιδέες από το Pinterest και από DIY blogs.
  • Νομίζουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν ένα διαφημιστικό banner, την επαγγελματική τους κάρτα, ακόμη και το λογότυπό τους, επειδή έμαθαν να παίζουν με τα έτοιμα templates του Canva.
  • Αυταπατώνται ότι μπορεί να δημιουργήσουν μία λειτουργική και άρτια αισθητικά ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας έτοιμα templates, καθόλου επεξεργασμένα, με γραφικά και κείμενα δημιουργημένα με AI.

Το αποτέλεσμα;

  • Κακοσχεδιασμένοι, ακαλαίσθητοι και καθόλου πρακτικοί χώροι.
  • Ευτελή έντυπα και προωθητικά banners, που δεν στηρίζονται ούτε στις βασικές αρχές του γραφιστικού σχεδιασμού.
  • Ερασιτεχνικές ιστοσελίδες και social media pages που αποπροσανατολίζουν και απωθούν πελάτες.

Προσθέτω στα παραπάνω τα άπειρα, προχειρογραμμένα και μη διασταυρωμένα άρθρα και κείμενα, όπως και τα γεμάτα λάθη renders, δημιουργημένα με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης – που ακόμη διδάσκονται από εμάς.

Όλα σχεδόν πανομοιότυπα, αφού δημιουργήθηκαν με έτοιμα templates (που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου) ή αντιγράφουν ανεπιτυχώς τα ίδια και τα ίδια φωτορεαλιστικά και φωτογραφίες που υπάρχουν στο Pinterest.

Όχι, δεν γίνατε designers επειδή ξεπατικώσατε το Pinterest, παίζετε με το Canva και πειραματίζεστε με την τεχνητή νοημοσύνη.
Αναρωτιέστε γιατί;
Γιατί απλούστατα, δεν είναι τα εργαλεία που μας κάνουν αρχιτέκτονες, γραφίστες, διακοσμητές, web designers ή κειμενογράφους!
Οι σπουδές μας, η συνεχής μελέτη και έρευνα, η εμπειρία, η δια βίου επιμόρφωση και το ταλέντο ή κλίση μας είναι εκείνα που μας καθιστούν επαρκείς επαγγελματίες.
Τα εργαλεία – τα οποία αλλάζουν συνεχώς – βοηθούν στην αποτύπωση και υλοποίηση όσων έχουμε φανταστεί, σκεφτεί, ερευνήσει, αναλύσει και εν τέλει δημιουργήσει.
Πάντοτε σε συνάρτηση με το ποιος είναι ο χρήστης – πελάτης, τι επιδιώκουμε και πού απευθυνόμαστε.

Η δημιουργική σκέψη προηγείται της παρουσίασης.
Το εργαλείο – είτε πρόκειται για κάποια εφαρμογή, όπως το Canva, είτε ένα πρόγραμμα σχεδιασμού – δεν υπαγορεύει την ιδέα, ούτε καθορίζει το αποτέλεσμα.
Ο καταρτισμένος επαγγελματίας αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες των προγραμμάτων και εφαρμογών για να δουλέψει γρήγορα και αποδοτικά.
Δεν εξαρτάται όμως από αυτές η έμπνευση και η δημιουργικότητά του.

Από την άλλη, o αδαής ερασιτέχνης, παρασυρμένος από τις άπειρες δυνατότητες που του παρέχουν τα πανίσχυρα εργαλεία που έχει στα χέρια του, επαφίεται στις έτοιμες λύσεις που του προσφέρουν.
Επειδή όμως δεν διαθέτει το υπόβαθρο και τα κριτήρια για να αξιολογήσει τη δουλειά του, στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει σε κάτι μέτριο και καθόλου πρωτότυπο ή εμπνευσμένο.
Στη χειρότερη το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό!

Και μπορεί, το ακαλαίσθητο και λειτουργικά προβληματικό σπίτι του, να έχει αντίκτυπο μόνο στον ίδιο και την οικογένειά του. Στην καθημερινότητα, τη διάθεση και το πορτοφόλι του.

Όμως, τι γίνεται αν πρόκειται για μία επιχείρηση, που η άγνοιά του μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψει την εικόνα της;
Ειδικά αν πρόκειται για την επιχείρηση κάποιου άλλου, ανίδεου επαγγελματία, που τον εμπιστεύτηκε, αφού πλασάρεται για ειδικός.
Γιατί, το τραγικό είναι, ότι πλέον ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει, ειδικά σε κάποια επαγγέλματα, όπως του διακοσμητή και του γραφίστα.
Φτάνει να έχει γούστο (ή έτσι να πιστεύει) και να χειρίζεται κουτσά στραβά 2 εφαρμογές.
Α, και να έχει μια στρατιά ξαδέρφια, κουμπάρους και μπατζανάκηδες που τον εμπιστεύονται γιατί είναι φτηνός!

Δεν θέλω να επεκταθώ σε content creators που δυσκολεύονται να συντάξουν μια απλή πρόταση και digital marketers που νομίζουν ότι το marketing ανακαλύφθηκε με το Facebook και το Instagram!
Συνεχώς πέφτω πάνω σε «bloggers» και «designers», που έχουν το θράσος να δίνουν συμβουλές και διδάσκουν, ενώ δεν ξέρουν να γράφουν και να σχεδιάζουν.

Μήπως κι εσείς, άθελά σας, κάνατε τα παραπάνω λάθη;
Αναρωτηθήκατε αν το μήνυμα εκπέμπει η επιχείρησή σας σε υποψήφιους πελάτες, είναι αυτό του ερασιτεχνισμού, της προχειρότητας και της ευτέλειας;
Αλήθεια, θέλετε κάτι τέτοιο για την επιχείρησή σας;

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να σχεδιάσετε τον επαγγελματικό σας χώρο, το λογότυπο ή την κάρτα σας, στηριζόμενοι σε έτοιμες λύσεις ή αμφιλεγόμενους ειδικούς, ξανασκεφτείτε το!

Τι μπορείτε να πάθετε;
Διαβάστε το άρθρο:

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

υ.γ.
Θέλετε να μάθετε αν η εικόνα σας προωθεί ή σαμποτάρει τη δουλειά σας;
Δείτε τι σας προσφέρει η Συμβουλευτική στο Image Marketing.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video, προσφορές και δώρα!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή του video ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑