6 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αρχιτέκτονα ή interior designer

Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία, αρχιτέκτονα ή interior designer, είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για όσους σκοπεύουν να χτίσουν ή να ανακαινίσουν ένα χώρο.

Με εμπειρία πάνω από 25 χρόνια ως αρχιτέκτων, που τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι κατά βάση με έργα σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, έχω διαπιστώσει τι λειτουργεί και τι όχι από την πλευρά του επαγγελματία, αλλά και του πελάτη. Γιατί πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση.

Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται σε όσα πρέπει να προσέξετε, ώστε να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή για σας.
Είναι κάποιες αλήθειες που οι περισσότεροι αγνοούν ή δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται.
Θα διαπιστώσετε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα πολύ ειλικρινές άρθρο, αφού «ξεσκεπάζει» τακτικές ανεπαρκών και ανέντιμων επαγγελματιών.
Ίσως επειδή πιστεύω ότι ο πελάτης πρέπει να είναι σύμμαχος ενός σωστού επαγγελματία και όχι ένας κακός μπελάς, όπως δυστυχώς τον αντιμετωπίζουν αρκετοί!

Εξάλλου, για μια τόσο σημαντική επένδυση, όπως ο σχεδιασμός ή η ανακαίνιση της κατοικίας και του επαγγελματικού σας χώρου, καλό είναι να αποφύγετε ολέθρια λάθη.

Ποιες είναι οι αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε εκείνον-η που θα σχεδιάσει το χώρο σας;

1. Η ποιοτική αρχιτεκτονική μελέτη απαιτεί χρόνο

Μια σωστή αρχιτεκτονική μελέτη χρειάζεται χρόνο και προεργασία, πριν τη φάση του σχεδιασμού και της υλοποίησης.
Δεν γίνεται στο πόδι ή μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.
Μια βιαστική μελέτη θα αποβεί εις βάρος σας, γι’ αυτό ένας σωστός επαγγελματίας δεν θα αναλάβει μια δουλειά με πιεστικά, εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα.
Μην εμπιστευτείτε λοιπόν εύκολα όποιον δέχεται με το «καλημέρα» να αναλάβει ένα έργο.
Αν είναι έμπειρος και ξέρει πόσο χρόνο χρειάζεται η εκπόνηση μιας μελέτης, αλλά παρόλ’ αυτά δεχτεί αμέσως ασφυκτικές προθεσμίες, τότε πιθανόν να βρεθείτε προ εκπλήξεων.
Είτε τελικά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, είτε θα κάνει κακή και πρόχειρη δουλειά.
Ή θα σας παρουσιάσει έτοιμη δουλειά!

Επίσης, ένας καλός αρχιτέκτων ή interior designer πιθανόν να έχει ήδη αναλάβει άλλα έργα, οπότε δεν είναι πολύ σοφό να απευθυνθείτε σ’ αυτόν τελευταία στιγμή, γιατί δεν θα μπορέσει να σας εξυπηρετήσει.

Μου συμβαίνει να τηλεφωνούν κάποιοι και να μου λένε ότι έχουν κλείσει τα συνεργεία και περιμένουν τη μελέτη! Φυσικά σπανίως θα αναλάβω τέτοια δουλειά, ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή, χρωματική μελέτη.
Πρώτα ολοκληρώνουμε μια μελέτη και μετά περνάμε στη φάση της εφαρμογής και όχι το αντίθετο.

Η συμβουλή μου:
Το καλύτερο διάστημα για να απευθυνθείτε σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο είναι στα μέσα του χειμώνα, που είναι μια πιο χαλαρή περίοδος. Έτσι θα ολοκληρωθεί σωστά η μελέτη, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.
Από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο συνήθως
υπάρχει πολλή δουλειά και δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες δεν προνοούν έγκαιρα και θυμούνται εκείνη την περίοδο να ψάξουν για αρχιτέκτονα!

Διαβάστε:
Το #1 μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης

2. O καλός αρχιτέκτονας δεν επαφίεται στις σπουδές του, αλλά επενδύει συνεχώς σε επιμόρφωση κι εξοπλισμό

Ο καλός ειδικός έχει επενδύσει (και συνεχίζει να το κάνει) σε σπουδές, επιμόρφωση, ενημέρωση, ακριβό εξοπλισμό και ώρες εργασίας.
Όλα αυτά κοστίζουν και λογικό είναι να κάνει απόσβεση στο κεφάλαιο που επένδυσε.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, το design, την τεχνολογία και τις κατασκευές, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι τέχνες, το marketing, η γραφιστική, η φωτογραφία, η διαφήμιση κλπ.
Επίσης, θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον και γνώσεις ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις, με λίγα λόγια, να ζει μέσα στον κόσμο.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει εκτός από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό να έχει μελετήσει Ψυχολογία του Χώρου και του Χρώματος.

Θα πρέπει επίσης να εργάζεται με σύγχρονες μεθόδους.
Ένας αρχιτέκτονας ή interior designer που εργάζονται ακόμη σχεδιάζοντας με το χέρι, ενώ έχουμε πλέον στη διάθεσή μας εδώ και 2 τουλάχιστον δεκαετίες, εκπληκτικά προγράμματα και ευκολίες, θα πρέπει να σας προβληματίσει.
Έχει μείνει πίσω, πιθανότατα σε πολλούς άλλους τομείς. Εκτός αυτού, δεν μπορεί να εργαστεί με τις ταχύτητες που μας επιτρέπει η τεχνολόγία, ούτε να σας διευκολύνει να κατανοήσετε τι σχεδιάζει.

Κακά τα ψέματα, τα πτυχία από μόνα τους δεν λένε τίποτα.
Στο πανεπιστήμιο παίρνουμε απλώς τις βάσεις, κανένας δεν μαθαίνει τη δουλειά αν δεν κτίσει!

6 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αρχιτέκτονα ή interior designer

3. O επιτυχημένος αρχιτέκτονας επιλέγει τις δουλειές και τους πελάτες του

Όποιος αναλαμβάνει οποιαδήποτε δουλειά αμέσως, όποιος λέει ναι σε όλα, προφανώς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Ένας αρχιτέκτονας ή interior designer που έχει άποψη, προσωπικό στυλ και σέβεται τη δουλειά του και τους πελάτες του, δεν εργάζεται για τον καθένα. Επιλέγει τους ιδανικούς πελάτες και projects γι’ αυτόν και γνωρίζει καλά με ποιους μπορεί να συνεργαστεί άψογα και με ποιους όχι.

Αρχικά, γιατί θα πρέπει να συμφωνούν μαζί σας στην προσέγγιση και το ύφος, στο αισθητικό κομμάτι – δεν μπορείς να σχεδιάζεις καλά κάτι που δεν πιστεύεις και υποστηρίζεις.
Όμως, ένας πολύ βασικός λόγος είναι ότι αν δεν υπάρχει «χημεία» και άψογη επικοινωνία μεταξύ αρχιτέκτονα και πελάτη, το αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα είναι επιτυχημένο.

Προσωπικά βλέπω τους πελάτες μου ως πολύτιμους συνεργάτες, αφού έχουμε κοινό στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και ως σημαντικούς χορηγούς για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ.
Σχεδόν πάντα οι παρατηρήσεις τους είναι εποικοδομητικές και με βοηθούν να γίνω καλύτερη.

Όπως επισήμανε καλή πελάτισσά μου πρόσφατα και είχε απόλυτο δίκιο, όταν υπάρχουν νεύρα, αμφισβήτηση και παρεξηγήσεις είναι αδύνατον οποιοσδήποτε δημιουργικός επαγγελματίας να έχει την ηρεμία, τη χαλαρότητα και την καλή διάθεση που απαιτείται ώστε να εμπνευστεί κάτι όμορφο.

Η συμβουλή μου:
Δυστυχώς ή ευτυχώς, θα περάσετε αρκετές ώρες, μέρες και μήνες με τον αρχιτέκτονα του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου. Αν δε νιώθετε άνετα, ελεύθερα κι ευχάριστα μαζί του, ξανασκεφτείτε το!

4. O καλός αρχιτέκτονας είναι πάνω απ’ όλα σωστός επαγγελματίας και εμπνέει εμπιστοσύνη

Ο επαγγελματισμός είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός σε κάθε επάγγελμα!

Δεν φτάνει να έχει ταλέντο και φρέσκες ιδέες ένας αρχιτέκτονας, θα πρέπει να φέρεται με επαγγελματισμό σε κάθε επίπεδο.
Συνέπεια, αξιοπιστία και εντιμότητα, οργάνωση, σύστημα και προγραμματισμός, ξεκάθαρες γραπτές συμφωνίες και σωστή επικοινωνία είναι μερικά από τα αυτονόητα μεν -δυσεύρετα δε – στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν σωστό επαγγελματία.

Διαβάστε τι σημαίνει επαγγελματισμός στο Successful Blog, που απευθύνεται σε επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα:
Επαγγελματισμός: το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε μια χώρα ερασιτεχνών!

5. O καλός αρχιτέκτονας σας ακούει και ενδιαφέρεται για σας

Ο καλός αρχιτέκτονας είναι εκείνος που μπορεί να δημιουργήσει σπίτια που βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πελατών του.
Μπορεί να είναι εντυπωσιακά – μπορεί και όχι.
Υπάρχουν κατοικίες που δείχνουν εντυπωσιακές, αλλά δεν είναι βιώσιμες.
Το θέμα δεν είναι να ζείτε σε ένα σπίτι που προκαλεί τον θαυμασμό, αν δεν αισθάνεστε καλά μέσα σε αυτό.
Το ιδανικό είναι να αισθάνεστε όμορφα στο χώρο σας, ο οποίος ταυτόχρονα θα αρέσει και ίσως εντυπωσιάζει όσους σας επισκέπτονται ή τους πελάτες σας, εφόσον πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.

Είναι υποχρέωση ενός εμπνευσμένου αρχιτέκτονα να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, να προβληματίζεται, να πειραματίζεται και να πρωτοτυπεί – και όχι απλώς να αντιγράφει ό,τι κάνουν οι άλλοι. Πόσο μάλλον όταν η πλειοψηφία ακολουθεί τυφλά τάσεις μη φιλικές προς τους χρήστες.
Αλλά πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να δικαιολογεί τις προτάσεις και επιλογές του, των οποίων πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η ευεργετική επίδρασή τους στη διαβίωση των χρηστών.

Σίγουρα θα πρέπει να σας αρέσει η δουλειά του.
Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μη βιαστεί και αρχίσει να σχεδιάζει, πριν σας γνωρίσει καλά και σας ακούσει.
Ο σωστός αρχιτέκτονας ενδιαφέρεται πρώτα για εσάς, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και θα σας αφιερώσει χρόνο.

Σχεδιάζει ίσως το πιο σημαντικό και πολύτιμο πράγμα στη ζωή σας, την πιο ακριβή επένδυση που πιθανόν να κάνετε.
Σχεδιάζει το σπίτι σας, κάτι που θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό το πώς θα ζείτε και πώς θα αισθάνεστε για αρκετά χρόνια – πιθανόν για ολόκληρη τη ζωή σας.
Αν πάλι σχεδιάζει τον επαγγελματικό σας χώρο, τότε πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της δουλειάς (σε κάποιες περιπτώσεις το σημαντικότερο) κι έναν χώρο που θα περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας.

Η άποψή μου:
Ένας καλός αρχιτέκτονας ή interior designer θα πρέπει να είναι καλός γνώστης της ψυχολογίας. Λίγοι επαγγελματίες θα έρθουν τόσο κοντά σας και θα σας ζήσουν, όσο αυτός που σχεδιάζει το χώρο που ζείτε κι εργάζεστε.

6. Ένας καλός αρχιτέκτονας ή interior designer δεν είναι ο πιο οικονομικός

Αυτό ισχύει για κάθε επαγγελματία, αλλά για κάποιο λόγο αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να επιτύχουν το ακατόρθωτο: να βρουν έναν καλό αρχιτέκτονα ή interior designer σχεδόν δωρεάν!
Ή απλώς θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να επενδύσουν ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του χώρου τους.

Έχω ακούσει το πιο παράλογο επιχείρημα από άτομο που απευθύνθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο με εξευτελιστικές τιμές:
«Έχουν χαμηλές τιμές γιατί έχουν πολλή δουλειά!»
Μα όταν έχεις πολλή δουλειά και προσφέρεις ποιοτικές υπηρεσίες και όχι copy-paste λύσεις, δεν κατεβάζεις τις τιμές, αλλά τις ανεβάζεις!
Ένας αρχιτέκτονας δεν πουλά προϊόντα μαζικής παραγωγής και ευτελούς αξίας, όπως κάνουν τα πολυκαταστήματα του 1 ευρώ, αλλά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ επιφυλακτικοί όταν κάποιος επαγγελματίας αρχιτέκτονας ή interior designer σας κάνει γρήγορα, με λίγα στοιχεία, μια πολύ οικονομική προσφορά.

Οι λόγοι αναλύονται παρακάτω:

  • Πρόκειται για άπειρο ή χομπίστα

Αυτό θα συμβεί αν βρίσκεται στα πρώτα του βήματα ή αν πρόκειται για χομπίστα.
Προσωπικά έχω γνωρίσει τέτοιους συναδέλφους, αλλά δεν επιβίωσαν στο επάγγελμα και στράφηκαν σε άλλους τομείς ή επαγγέλματα.
Επίσης, στο χώρο του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και της διακόσμησης κυκλοφορούν πολλοί ερασιτέχνες, που επειδή έχουν γούστο και καλαισθησία πλασάρονται ως ειδικοί.
Είναι άλλο να σας βοηθήσει στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας κάποιος, κι εντελώς άλλο να σχεδιάσει έναν επαγγελματικό χώρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις ή να ανακαινίσει πλήρως το σπίτι σας.

  • Δεν έχει αρκετή δουλειά ή χρειάζεται δουλειά απεγνωσμένα

Εφόσον δεν πρόκειται για κάποιον στα πρώτα βήματα της καριέρας του, ένας επαγγελματίας αρχιτέκτων ή interior designer που ενώ βρίσκεται χρόνια στο χώρο δεν έχει αρκετή δουλειά θα πρέπει να σας προβληματίσει.
Κάτι δεν κάνει καλά!
Συνήθως θα σας κάνει μια χαμηλή προσφορά για να πάρει τη δουλειά και στη συνέχεια θα σκαρφίζεται νέες χρεώσεις, για να καλύψει τα έξοδά του – ή επειδή απλώς δεν υπολόγισε σωστά.

  • Δεν προσφέρει υψηλή ποιότητα, άσχετα αν αυτό υποστηρίζει.

Εκείνος που προσφέρει αξία και το γνωρίζει είναι λογικό να μην έχει τις χαμηλότερες τιμές στην πιάτσα.

Μπορεί να μην το διαπιστώσετε αμέσως, ειδικά αν είναι η πρώτη δουλειά που αναθέτετε σε έναν αρχιτέκτονα. Οι περισσότεροι βλέπουν τη διαφορά εκ των υστέρων, μόνο αφού απευθυνθούν σε έναν σωστό επαγγελματία και συγκρίνουν το αποτέλεσμα αλλά και όλη τη διαδικασία.
Όμως, τότε συνήθως είναι αργα!

Αυτό που συχνά λέω στους πελάτες μου είναι ότι αν υπήρχαν μόνο καλοί αρχιτέκτονες, το interior design θα ήταν σχεδόν άχρηστο, τουλάχιστον όσον αφορά κατοικίες.

Διαβάστε:
7 λάθη στο σχεδιασμό & ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων που θα σας κοστίσουν

  • Σας πουλάει έτοιμη δουλειά – αντιγράφει τον εαυτό του ή, ακόμη χειρότερα, δουλειές άλλων

Πρόσφατα επισκέφτηκα ιστοσελίδα αρχιτεκτονικού γραφείου που έμαθα ότι έκανε προσφορά σε εξωφρενικά χαμηλή τιμή.
Κατάλαβα με την πρώτη ματιά τι συμβαίνει.
Καταρχάς, όλες οι δουλειές τους ήταν πανομοιότυπες. Νόμιζα ότι έβλεπα συνεχώς το ίδιο σπίτι.
Ακόμη χειρότερα, μια δουλειά που την διαφήμιζαν με περηφάνια την είχαν ξεπατικώσει στην κυριολεξία από το Pinterest!

Όσο περίεργο κι εξωφρενικό κι αν σας φαίνεται, υπάρχουν αρχιτέκτονες που δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε το μεράκι για τη δουλειά τους.
Δεν ξεχνώ δύο περιπτώσεις, που «συνάδελφοι» είχαν το θράσος και την αφέλεια να ζητήσουν παλιές μελέτες μου για να τις χρησιμοποιήσουν!
Όπως δεν ξεχνώ άλλη «συνάδελφο» που περηφανευόταν ότι επειδή οι εργολάβοι ζητούν εκπτώσεις, αυτή ως έξυπνη τους πασάρει την ίδια μελέτη!

  • Θα προσπαθήσει να κερδίσει χρήματα με άλλους τρόπους

Είναι αρκετοί στο επάγγελμα εκείνοι που κερδίζουν χρήματα αποκλειστικά από «προμήθειες».
Συνήθως θα σας κάνουν μια πολύ χαμηλή προσφορά, για να σας γλυκάνουν, και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τη διαφορά από τους τεχνίτες, τα συνεργεία, τους εμπόρους, ζητώντας τους μεγάλες προμήθειες, τις οποίες φυσικά θα χρεωθείτε εσείς.
Όπως μου εκμυστερεύτηκε κάποιος γυψοσανιδάς πρόσφατα, έχανε δουλειές γιατί ο διακοσμητής ζητούσε τα διπλάσια χρήματα από τους πελάτες απ’ ό,τι ο ίδιος κοστολογούσε τη δουλειά του, προκειμένου να κερδίσει την προμήθειά του!
Το χειρότερο είναι ότι ανέντιμοι επαγγελματίες μπορεί να επιμένουν για συγκεκριμένους εμπόρους και τεχνίτες, όχι για την ποιότητά τους, αλλά για το μεγάλο ποσοστό που θα εισπράξουν οι ίδιοι.

Μια άλλη περίπτωση είναι να σας κάνουν μια οικονομική προσφορά, στο πόδι και στη συνέχεια να προσθέτουν νέα έξοδα που δεν είχαν προβλεφθεί.

Ο σωστός αρχιτέκτονας είναι σύμβουλος και όχι απλός σχεδιαστής. Προστατεύει τον πελάτη από κακοτοπιές και κακούς τεχνίτες, ενώ δεν σπαταλώνται χρήματα χωρίς λόγο.

Η συμβουλή μου

Πιθανόν να επιτύχετε μια καλή προσφορά αν απευθυνθείτε σε ιδιώτη με λίγα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ένα μικρό, αλλά καλό γραφείο) σε σχέση με μια μεγάλη εταιρεία με πολύ προσωπικό και ανάλογα έξοδα, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.
Σε γενικές γραμμές ισχύει κι εδώ το γνωστό: ό,τι πληρώνεις παίρνεις!

Η σωστή μελέτη ενός χώρου, είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός έργου, είτε πρόκειται για σχεδιασμό κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου από την αρχή, είτε για ανακαίνιση.

Αφού έχετε καταλήξει σε κάποιους επαγγελματίες, βάσει δουλειάς τους που έχετε δει και συστάσεων, και εφόσον συμφωνεί το ύφος και η προσέγγισή τους με τη δική σας, προσέξτε τα σημεία που αναλύθηκαν παραπάνω.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, ξεκινώντας έγκαιρα την αναζήτηση και τέλος, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας!
Καλή επιτυχία!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑