Μυστικά για ένα φυσικά δροσερό σπίτι (που ίσως δεν γνωρίζετε)!

Όποιος έχει τη δυνατότητα να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού δίπλα στη θάλασσα ή σε ένα δροσερό βουνό, σίγουρα απολαμβάνει αυτή την εποχή.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγοι όσοι αναγκάζονται να μείνουν στην πόλη όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 35 βαθμούς και η κατάσταση γίνεται αφόρητη.
Η εύκολη λύση είναι να καταφεύγουμε στον κλιματισμό για λίγη δροσιά, κάτι που βεβαίως μας εγκλωβίζει στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Αν η κατοικία ή ο χώρος που εργάζεστε είναι ιδιαιτέρως ζεστά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
Κάποιοι διορθώνονται ή βελτιώνονται, κάποιοι πάλι, όπως ο κακός προσανατολισμός του κτιρίου δεν επιδέχονται καμία μετατροπή.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό κατά την κατασκευή, αγορά ή και ενοικίαση της κατοικίας σας, να εξετάζονται σημαντικοί παράμετροι όπως η θέση και προσανατολισμός του κτιρίου, το αν είναι διαμπερές, η μόνωση και η θέση των ανοιγμάτων, βεραντών και ημιυπαίθριων χώρων εν oλίγοις, η σωστή αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.

Δυστυχώς, συνήθως λόγω άγνοιας, δίνεται περισσότερη σημασία σε λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες, ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν καθοριστικά στοιχεία, όπως τα παραπάνω.

Παρακάτω θα διαβάσετε απλά μυστικά για ένα δροσερό περιβάλλον με φυσικούς τρόπους, ώστε να απολαύσετε το καλοκαίρι στο σπίτι σας και τη βεράντα σας.
Στην ουσία θα διαβάσετε πράγματα αυτονότητα, που όμως η απομάκρυνσή μας από τη φύση και η χωρίς μελέτη και μέτρο δόμηση μας έκαναν να τα ξεχάσουμε!

Ο ιδανικός προσανατολισμός για δροσιά το καλοκαίρι

Ο ιδανικός προσανατολισμός για δροσιά είναι ο βορεινός, αφού ένα δωμάτιο που βρίσκεται στο Βορρά είναι πιο δροσερό.
Η βόρεια όψη ενός κτιρίου δεν δέχεται άμεσα ήλιο το χειμώνα, ούτε το καλοκαίρι, παρά μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα.

Όμως το χειμώνα θα παγώνετε και δεν θα έχετε αρκετό φως, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε πολλά για θερμάνετε μια κατοικία με βορεινό προσανατολισμό.

Αν έχετε τη δυνατότητα, είναι ιδανικό να προβλέψετε ένα δροσερό βορεινό δωμάτιο, όπου θα κοιμάστε ή θα κάθεστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Ειδικά εκείνος ο βορεινός ημιυπαίθριος που κάνατε δωμάτιο και παλεύετε να τον θερμάνετε το χειμώνα, θα αποτελούσε το ιδανικό υπαίθριο καθιστικό για το καλοκαίρι.

Η ανατολική και δυτική όψη θερμαίνονται το χειμώνα ανεπαρκώς, ενώ το καλοκαίρι υπερθερμαίνονται. Ελπίζω να μην κλείσατε κάποιον ανατολικό ή δυτικό ημιυπαίθριο χώρο, εκτός αν τον προορίζετε για θερμοκήπιο.

Το καλύτερο είναι να αφήνετε ανοιχτά τη νύχτα, ειδικά αν το σπίτι είναι διαμπερές, ώστε να κυκλοφορεί ο δροσερός αέρας και να πέφτει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Ο ιδανικός (βιοκλιματικός) προσανατολισμός για την Ελλάδα είναι αυτός που εκθέτει τη μεγάλη πλευρά του κτιρίου στο Νότο για τη χειμερινή θέρμανση, έχει επαρκή έκθεση στο Βορρά για τον καλοκαιρινό δροσισμό και μικρή έκθεση στην Ανατολή και τη Δύση, για την αποφυγή θερινής υπερθέρμανσης.

Λόγω της υψηλής θέσης του το καλοκαίρι, ο ήλιος δεν εισχωρεί στις νότιες όψεις μιας κατοικίας, ειδικά αν σκιάζονται επαρκώς με τέντες ή οριζόντια σκέπαστρα.
Οπότε, μια κατοικία με νότιο προσανατολισμό, αν είναι διαμπερής, μας εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι.

Για την κατάλληλη θέση των σκιάστρων, ανάλογα με τον προσανατολισμό, διαβάστε παρακάτω.

Φυτά – η ιδανική φυσική ηλιοπροστασία για δροσερό περιβάλλον

Όταν καίει ο ήλιος σταθείτε κάτω από ένα πλατάνι και αμέσως θα αισθανθείτε υπέροχα!
Δεν θα έχετε απλώς σκιά, αλλά πραγματική δροσιά!
Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά δεν μας προστατεύουν απλώς από τον ήλιο, αλλά επηρεάζουν το μικροκλίμα, απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία για τη φωτοσύνθεση. Δεν αντανακλούν, ούτε μεταδίδουν τη θερμότητα.
Αποτελούν την ιδανική, ανέξοδη, ηλιοπροστασία μας.


Θα μου πείτε, πού να βρείτε το πλατάνι όταν το χρειάζεστε;

Αν έχετε κήπο, μπορείτε κάλλιστα να φυτέψετε δέντρα και φυτά που προσφέρουν σκιά στις κατάλληλες θέσεις.

Ειδικά τα φυλλοβόλα δέντρα είναι ιδανική λύση για νότιους προσανατολισμούς.
Σας προστατεύουν από τον ήλιο και τη ζέστη το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα που ρίχνουν τα φύλλα τους επιτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου να ζεσταίνουν τους εσωτερικούς χώρους.
Η επιλογή των κατάλληλων φυτών και δέντρων που θα σας προσφέρουν δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξίσου σημαντική παράμετρος με την αισθητική.

Όταν βλέπω μεγάλους κήπους στρωμένους με γκαζόν στην Ελλάδα, χωρίς ούτε ένα δέντρο για σκιά, γελάω! Εκτός από τη μόνιμη ταλαιπωρία του κουρέματος και της υγιούς διατήρησής του, συν την μεγάλη σπατάλη νερού για το πότισμά του, δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο το καλοκαίρι, παρά μόνο την προσέλκυση κουνουπιών.

Αν πάλι δεν έχετε την πολυτέλεια ενός πραγματικού κήπου, δημιουργήστε έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι σας.
Οι πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά, όπως οι γλάστρες και ζαρντινιέρες με ψηλά φυτά με πλούσιο φύλλωμα αποτελούν την ιδανική ηλιοπροστασία.

Φτάνει να τοποθετηθούν στα κατάλληλα σημεία.

Photo by Tim Cooper on Unsplash

Η σωστή θέση ηλιοπροστατευτικών κατασκευών

Οι κουρτίνες και τα εσωτερικά σκίαστρα και στόρια βοηθούν περισσότερο στη μείωση του φωτισμού, παρά στο δροσισμό ενός χώρου.
Τα διπλά, ανακλαστικά τζάμια βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως και τα παντζούρια, αφού θα πρέπει να τα έχουμε κλειστά.

Είναι πολύ πιο σημαντικό να μπλοκάρουμε τον ήλιο, πριν φτάσει στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα και ακόμη καλύτερα σε απόσταση από αυτά.

Μια κάθετη ξύλινη πέργκολα με αναρριχώμενα φυτά σε απόσταση από τις τζαμαρίες είναι η ιδανικότερη λύση, ειδικά για την ανατολική και δυτική πλευρά του κτιρίου, αφού με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε σκιά, ενώ αφήνουμε να κυκλοφορεί ο αέρας και να δροσίζει το χώρο.
Εκτός αυτού δημιουργούμε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο μπαλκόνι μας, που μας προστατεύει απο αδιάκριτα βλέμματα.

Τέντες και μεγάλες ομπρέλες ή οριζόντιες πέργκολες είναι ιδανική λύση για τη νότια πλευρά.

Οι σωστά μελετημένοι ημιϋπαίθριοι χώροι μιας κατοικίας (αν δεν τους κλείσατε!) έχουν ακριβώς αυτή τη χρησιμότητα. Να δημιουργούν ένα προστατευμένο, δροσερό καταφύγιο τους καλοκαιρινούς μήνες, και ένα ευχάριστο καθιστικό την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τα κατάλληλα υλικά και χρώματα για δροσερό περιβάλλον

Όταν έχει ζέστη και ψάχνετε σκιά, δοκιμάστε να σταθείτε κάτω από ένα μεταλλικό ή πλαστικό στέγαστρο.
Η κατάσταση γίνεται αφόρητη.
Κλείστε το με τζαμαρία, plexi glass ή πλαστικό και έχετε αμέσως ένα θερμοκήπιο!
Κι όμως, είναι η συνηθισμένη, πρόχειρη λύση που υιοθετούν πολλά εστιατόρια το καλοκαίρι και μετά προσπαθούν να δροσίσουν το χώρο με ανεμιστήρες, που απλά ανακυκλώνουν τον καυτό αέρα.

Εξίσου αναποτελεσματική είναι η τάση των πλαστικών φυτών σε πέργκολες, μόνο για να ξεγελάσουμε το μάτι, χωρίς να προσφέρουμε τίποτα ευεργετικό επί της ουσίας.

Τα υλικά των σκιάστρων παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση της δροσιάς.
Χρησιμοποιήστε θερμομονωτικά υλικά, όπως ξύλο, καλάμια ή πανί και αποφύγετε όπου μπορείτε μεταλλικά και πλαστικά που απορροφούν τη θερμότητα και πυρώνουν, εκπέμποντάς την στο περιβάλλον.
Μια ανοιχτόχρωμη, πάνινη τέντα που αντανακλά το φως και μια ξύλινη πέργκολα με αναρριχώμενα φυτά, όπως και καλαμένια στοράκια είναι πολύ πιο έξυπνες λύσεις από σκούρα, μεταλλικά στέγαστρα και πέργκολες ή μαύρες τέντες (που έχει γεμίσει ο τόπος τελευταία)!
Αποφύγετε γενικότερα τα συνθετικά υφάσματα στην επίπλωση του χώρου σας, στο ντύσιμο και στο κρεβάτι σας! Προτιμήστε βαμβακερά και λινά υφάσματα που αναπνέουν.

Οι στέγες με κεραμίδια και τα φυτεμένα δώματα είναι οι καλύτερες λύσεις για δροσερούς χώρους. Αντιθέτως, η πλάκα, ειδικά να είναι ανεπαρκώς μονωμένη, είναι ό,τι χειρότερο για σπίτια και διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

Συνδυασμός δροσερών χρωμάτων με πινελιές θερμού πορτοκαλί για τη βεράντα μου

Τέλος, επιλέξετε ψυχρά και δροσερά χρώματα για τα μπαλκόνια και τα δωμάτια που περνάτε χρόνο το καλοκαίρι.
Μπορεί το πορτοκαλί, το κόκκινο και τα θερμά κίτρινα να είναι ζωντανά χρώματα που ταιριάζουν στο καλοκαίρι, όμως εντείνουν την αίσθηση του καύσωνα. Είναι πιο κατάλληλα για να ζεστάνουμε τα κρύα δωμάτια το χειμώνα.

Επιπλώστε, ντύστε τους χώρους σας και βάψτε τους τοίχους σας σε παλ, δροσερές αποχρώσεις (μπλε και γαλάζια, ψυχρά πράσινα, ροζ, απαλά μπεζ και λευκά) που θα σας κάνουν να νιώσετε δροσερά, χαλαρά κι ευχάριστα.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

Φωτισμός και ηλεκτρικές συσκευές

Όταν η ζέστη είναι ακόμη υποφερτή, οι ανεμιστήρες στο εσωτερικό του σπιτιού και τη βεράντα σας είναι πιο υγιεινή και φυσική λύση από τον κλιματισμό.

Αποφύγετε τη χρήση συσκευών που ζεσταίνουν το χώρο, όπως είναι η κουζίνα ή ακόμη χειρότερα ο φούρνος και το πιστολάκι των μαλλιών.
Επιλέξτε χαμηλό φωτισμό τη νύχτα. Ακόμη κι αν δε ζεσταινόμαστε πραγματικά, νιώθουμε την αίσθηση του καύσωνα πιο ανυπόφορη κάτω από έντονα φώτα.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μικρές ή μεγάλες αποδράσεις σε δροσερά μέρη κοντά στη φύση, έστω και για λίγες μέρες ή κάποιες ώρες της ημέρας.
Αν καταφέρατε να ζείτε κοντά στη φύση είστε τυχεροί και είναι αυτό που θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να επιδιώκουμε για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καλό και δροσερό καλοκαίρι!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Διαβάστε:
Μεταφέρουμε την ευεργετική επίδραση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους

Επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου για φυσικό περιβάλλον και καθαρή ατμόσφαιρα

7 έυπνα design tricks για να ζεστάνετε το σπίτι σας (χωρίς ν’ ανεβάσετε τον θερμοστάτη)

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑