3 ακατάλληλα χρώματα για χώρους εστίασης (που ευτυχώς, δεν είναι πια trendy)!



Τα τελευταία χρόνια 8 στα 10 καφέ, εστιατόρια, αρτοζαχαροπλαστεία και καταστήματα delikatessen είναι βαμμένα κι επενδυμένα με υλικά και υφάσματα στις αποχρώσεις του μαύρου, γκρι ή στην καλύτερη περίπτωση, του λευκού.
Αυτό συμβαίνει επειδή από κάποιους θεωρούνται (ακόμη) trendy χρωματισμοί.
Για να είμαι ειλικρινής, ο βασικός λόγος είναι επειδή ο ένας αντιγράφει τον άλλον και είναι μια βολική λύση για όσους δυσκολεύονται με το χρώμα.
(Διαβάστε: Γιατί οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες σας καταδικάζουν να ζείτε χωρίς χρώμα;)

Ακούω μάλιστα από όσους επαγγελματίες απευθύνονται στο γραφείο για να διορθώσουμε τη ζημιά, ότι οι «ειδικοί» που τους συμβούλεψαν επέμεναν στις παραπάνω χρωματικές προτάσεις, παρά τις δικές τους ενστάσεις και αμφιβολίες.

Γιατί, είχαν δίκιο οι επαγγελματίες με το ένστικτό τους, γνωρίζοντας την πελατεία τους και τις ανάγκες της επιχείρησής τους, ότι πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη επιλογή χρωμάτων.
Όμως, δυστυχώς, υπέκυψαν στις πιέσεις, με αποτέλεσμα να το μετανιώσουν στη συνέχεια και να απευθυνθούν στο γραφείο.

Οι λόγοι που το μαύρο, το γκρι και το λευκό ως κυρίαρχα χρώματα σε εστιατόρια, καφέ και αρτοζαχαροπλαστεία είναι κακές επιλογές, αναλύονται παρακάτω.

Πού στοχεύετε ως ιδιοκτήτες χώρων εστίασης;

  • Να προσελκύσετε πελάτες.
  • Να τους ανοίξετε την όρεξη και να τους ικανοποιήσετε γευστικά.
  • Να τους κάνετε να αισθανθούν άνετα, ευχάριστα, οικεία και χαλαρά. Να περάσουν όμορφα στο χώρο σας.
  • Να συνδέσουν το εστιατόριο, το καφέ ή το κατάστημά σας με μια ευχάριστη εμπειρία, οπότε να το ξαναεπισκεφτούν και να το συστήσουν σε άλλους.

Για να πετύχετε τα παραπάνω, το σημαντικότερο εργαλείο, μετά την ποιότητα των εδεσμάτων σας και την εξυπηρέτησή σας, είναι ο χώρος σας. (Κάποιες φορές μάλιστα, ο χώρος είναι σημαντικότερος, αφού οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές!)

Οι παραπάνω χρωματικές επιλογές δεν θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τίποτα από τα παραπάνω. Αντιθέτως, μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας κι εσείς να προσπαθείτε να καταλάβετε τι φταίει!

Δεν θα προσελκύσετε πελάτες, βάφοντας το κατάστημά σας μαύρο, ανθρακί ή γκρι


Παρακολουθούσα με έκπληξη ένα γνωστό αρτοζαχαροπλαστείο που άνοιγε στην περιοχή μου να ακολουθεί το, ήδη παρωχημένο industrial style, και να βάφεται εξωτερικά σε σκούρο ανθρακί.
Άλλη μια επιχείρηση που αντιγράφει μια λανθασμένη συνταγή, σκέφτηκα.

Αφού άνοιξε, μετά από λίγο καιρό βλέπω ότι το μισό κτίριο, αυτό που φαίνεται από τον δρόμο, άλλαξε χρώμα. Βάφτηκε σε ένα πολύ ανοιχτότερο γκρι.
Στην αρχή δεν πίστευα στα μάτια μου! Τι στο καλό ξεθώριασε από τον ήλιο, σκεφτόμουν. Δεν το θυμάμαι καλά;
Όμως, το μισο κτίριο ήταν ακόμη στην αρχική, ανθρακί απόχρωση, οπότε κατάλαβα ότι ξαναέβαψαν το μπροστινό κομμάτι.
Μετά από λίγες μέρες βλέπω ότι και το υπόλοιπο κομμάτι βάφτηκε στην ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Μιλάμε για κτίριο πολλών τετραγωνικών!
Δεν είναι κρίμα τέτοια σπατάλη;

Το μαύρο και οι όλες σκούρες ανθρακί αποχρώσεις είναι σκοτεινά, καταθλιπτικά χρώματα που χαρακτηριστικό τους είναι να καλύπτουν και όχι να προβάλλουν.
Το γκρι είναι ένα ουδέτερο χρώμα, που περνάει απαρατήρητο και αν δημιουργεί κάποια συναισθήματα, αυτά δεν είναι ευχάριστα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα 2 αυτά χρώματα χρησιμοποιούνται ως φόντο για να προβάλλουμε κάτι που βρίσκεται μπροστά από αυτά – εμπόρευμα ή προϊόν, πίνακα ή φωτογραφία κλπ.
Ακριβώς επειδή περνάνε απαρατήρητα και τονίζεται ό,τι βρίσκεται μπροστά τους.
Όμως, ποιος θέλει το κατάστημά του να περνάει απαρατήρητο ανάμεσα σε τόσο ανταγωνισμό και επιπρόσθετα, να δημιουργεί σκληρά και άσχημα συναισθήματα;

Οι περισσότερες χρωματικές μελέτες που έχω κάνει σε χώρους εστίασης ήταν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο! Τα καταστήματα και εστιατόρια περνούσαν απαρατήρητα!
Κάτι που μπορεί εύκολα ν’ αλλάξει με λίγες καθοριστικές κινήσεις, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα χρώματα.

DesignMania_Ανακαίνιση αρτοζαχαροπλαστείου στη Βαρκελώνη
Άποψη της εισόδου πριν και μετά τις επεμβάσεις

Για να ανοίξετε την όρεξη των πελατών και των καλεσμένων σας σκεφτείτε απλά


Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά και γλυκίσματα και τι χρώμα έχουν;
Θέλετε να τονίσετε τα φυσικά υλικά με τα οποία μαγειρεύετε;
Τι χρώμα έχουν τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, το ελαιόλαδο, το κρέας, το κρασί;
Τα λαχταριστά γλυκίσματα και ροφήματα;

Αμέσως έχετε την απάντηση!

Ο εγκέφαλος έχει μάθει να συνδέει τα χρώματα με το πόσο υγιεινή και φρέσκια είναι η τροφή.
Χρώματα που δεν θα βρούμε εύκολα σε τροφές ή που θα συναντήσουμε σε τροφές αλλοιωμένες, χαλασμένες και επικίνδυνες για την υγεία, δίνουν αυτόματα αρνητικό σήμα στον εγκέφαλο.

Με πόση όρεξη θα φάτε μαύρο κρέας, γκρίζα τυριά ή μπλε ζυμαρικά; Ίσως τελικά να αηδιάσετε ή να νιώσετε ενοχλήσεις στο στομάχι, όπως σε πείραμα που έγινε και με ειδικό φωτισμό αλλοιώθηκε το χρώμα των τροφών.

Χρησιμοποιώντας τα χρώματα που ήδη συναντάμε σε νόστιμα εδέσματα, δημιουργώντας ευχάριστους συνδυασμούς και επιλέγοντας τον κατάλληλο, συνήθως θερμό φωτισμό, δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το φαγητό μας.
Μάλιστα, διάφορες έρευνες δείχνουν ότι το χρώμα και ο φωτισμός επηρεάζουν τη γεύση μας.
Το αποτέλεσμα είναι να μας φαίνεται πιο εύγεστος ο καφές, πιο νόστιμο ένα γλύκισμα και πιο ποιοτικό το κρασί, ανάλογα με το χρώμα του σερβίτσιου και του φωτισμού.

Πολύ πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι ο θερμός φωτισμός κάτω από 4000Κ ανοίγει την όρεξη (όπως συμβαίνει και με τα θερμά χρώματα).
Εκτός, αυτού, ο θερμός, χαμηλός φωτισμός ευνοεί την χαλαρή ατμόσφαιρα και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση.

DesignMania_Ανακαίνιση εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη
Η ίδια γωνιά πριν και μετά

Δεν θα δημιουργήσετε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο χρησιμοποιώντας ως βασικά χρώματα τα μαύρο, γκρι και λευκό

Ένας ακόμη λόγος να μην τα προτιμήσετε, εκτός των καταθλιπτικών συναισθημάτων που προκαλούν, το μαύρο και το γκρι είναι η ψυχρότητα που εκπέμπουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να θερμάνετε και να φωτίσετε τον χώρο σας, αφού αποδεδειγμένα, το χρώμα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μέχρι και 2 βαθμούς ψηλότερη (αν είναι θερμό) ή χαμηλότερη θερμοκρασία (αν είναι ψυχρό).
Σκεφτείτε σε ποιους χώρους αισθάνεστε περισσότερη ψύχρα και ρίξτε μια ματιά στα χρώματα και υλικά που επικρατούν.

Επίσης ακατάλληλοι για χαλάρωση και θαλπωρή είναι οι παγεροί λευκοί χώροι, ειδικά αν είναι έντονα φωτισμένοι με ψυχρό φως, όπως επίσης και όσοι είνα βαμμένοι σε ψυχρές κίτρινες ή γαλάζιες αποχρώσεις.

Ποια είναι τα καταλληλότερα χρώματα και υλικά για χώρους εστίασης

Αν αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι χαλαρή, φιλόξενη και οικεία ατμόσφαιρα, επιλέξτε παλ αποχρώσεις, ισορροπία ψυχρών και θερμών χρωμάτων και θερμό φωτισμό.
Τα θερμά χρώματα, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ-λιλά, ροζ και σομόν, καφέ και μπεζ όπως και το πράσινο στις θερμές αποχρώσεις του (πράσινο της ελιάς και λαδί), στις απαλότερες αλλά και στις πιο σκούρες και έντονες αποχρώσεις τους, είναι τα καταλληλότερα για χώρους εστίασης.
Χρησιμοποιήστε το μπλε με προσοχή, επιλέγοντας τις πιο θερμές και βελούδινες αποχρώσεις του.

Εντάξτε οπωσδήποτε το ξύλο στις φυσικές του αποχρώσεις για να ζεστάνετε το χώρο και να δημιουργήσετε αισθήματα ασφάλειας και θαλπωρής.
Προσθέστε φυσικά φυτά, αποφεύγοντας τα ψεύτικα πλαστικά και υφασμάτινα, που γεμίζουν σκόνη χωρίς να προσφέρουν τίποτα και δεν είναι κατάλληλα για χώρους που τρώμε.
Οτιδήποτε «δήθεν» σε χώρο εστίασης προδιαθέτει αρνητικά.

Αν πρόκειται για εστιατόριο ή καφέ που λειτουργεί κυρίως τη νύχτα και θέλετε να δημιουργήσετε έναν πιο ατμοσφαιρικό χώρο, μπορείτε να κινηθείτε σε σκουρότερες αποχρώσεις.
Προτιμήστε το σοκολατί και το καφέ, το μπορντώ και το βυσινί, το σκούρο πράσινο, το πετρόλ ή το μωβ και αποφύγετε τα άψυχα και καταθλιπτικά μαύρο και το γκρι.

Περιορίστε τις ψυχρές μεταλλικές επιφάνειες και την γελοία μόδα του ανεπίχριστου μπετόν σε χώρους εστίασης.
Κανένας δεν αισθάνεται όμορφα να τρώει σε γιαπί – και εκτός αυτού, δεν είναι υγιεινό!
(Διαβάστε: Γκρίζα εσωτερικά και εμφανές μπετόν – η τάση στο design που οδηγεί στην κατάθλιψη)

Τέλος, θα απογοητέψω όσους πιστεύουν ότι οι παραπάνω επιλογές, η ασπρόμαυρη και γκρίζα πραγματικότητα, είναι ακόμη «trendy».
Όχι, αυτή η μόδα έχει παρέλθει εδώ και καιρό, ευτυχώς!
Φροντίστε να μην είστε από τους τελευταίους που θα υιοθετήσετε τη νέα χαρούμενη και πολύχρωμη τάση στο interior desgin και την αρχιτεκτονική που είναι ήδη εδώ!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

υ.γ.
Διαβάστε περισσότερα για τους επαγγελματικούς χώρους:


Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑