Ανανεώστε την κατοικία σας και βελτιώστε τη διάθεσή σας!
Η σημαντική επίδραση του χώρου στον οποίο ζούμε στην ψυχολογία μας είναι πλέον για τους περισσότερους από εμάς αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Παρόλ’ αυτά, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν με τον απαιτούμενο σεβασμό το χώρο που περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αναβάλλουν την ανανέωση ή ανακαίνιση του σπιτιού τους για αργότερα, όταν θα έχουν χρόνο, διάθεση, περισσότερα χρήματα, συχνά επ’ αόριστον, ενώ ταυτόχρονα γκρινιάζουν για όλα εκείνα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά τους.
Αν η ιδέα μιας ανακαίνισης σας φοβίζει, διαβάστε το άρθρο: 11 μύθοι που σας αποτρέπουν να ανακαινίσετε το χώρο σας
Αν συνειδητοποιούσαν όλοι τις επιπτώσεις που έχει αυτή η αναβολή όχι μόνο στους ίδιους, αλλά στην οικογένεια και τα παιδιά τους, τα οποία τις περισσότερες φορές θα αναπαράγουν το ίδιο πρότυπο και στην ενήλικη ζωή τους διαιωνίζοντας το «κακό παράδειγμα», πιστεύω θα προχωρούσαν στις απαραίτητες επεμβάσεις πολύ πιο γρήγορα.
Δεν είναι πάντα απαραίτητη μία πλήρης ανακαίνιση, που ομολογουμένως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κοστίσει αρκετά (ειδικά αν έχουμε ακριβά γούστα και κακή καθοδήγηση).
Πολλές φορές μικρές, αλλά καθοριστικές κινήσεις είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά.
Υπάρχουν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις πρώτες 6.
1. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε άνετα
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να γίνει μία κατοικία πιο άνετη και ευχάριστη. Πολύ συχνά όμως αρκούν μερικές μικρές αλλαγές για να βελτιώσουμε το χώρο που ζούμε (και τη διάθεσή μας).
Η γεωμετρία, η διαρρύθμιση, τα χρώματα, τα υλικά και ο φωτισμός ενός χώρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διαλέγουμε συνήθως κάποια γωνιά που είναι και η αγαπημένη μας για να χαλαρώσουμε και ν’ αράξουμε. Αν δεν υπάρχει αυτή η γωνιά -ή ακόμη καλύτερα γωνιές- στο σπίτι μας, καλό θα είναι τις δημιουργήσουμε.
Ένα παραφορτωμένο ή ακατάστατο δωμάτιο (πιθανόν λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων) μπορεί να είναι εξίσου αφιλόξενο με κάποιο ευρύχωρο μεν, αλλά άβολο και ψυχρό.
Κι όμως, ένας χώρος που δεν έχει σοβαρά προβλήματα μπορεί να μεταμορφωθεί με ελάχιστες κινήσεις.
Η επιλογή θερμών χρωμάτων, υλικών και υφασμάτων, ο κατάλληλος ατμοσφαιρικός φωτισμός και η συντροφιά των φυτών μπορούν να δημιουργήσουν ένα καθιστικό γεμάτο ζεστασιά και θαλπωρή.
2. Διστάζετε να καλέσετε κόσμο
Ακούω συχνά ανθρώπους να παραπονιούνται ότι ενώ θα ήθελαν, διστάζουν να καλέσουν φίλους στο σπίτι τους. Συχνά ομολογούν ότι ντρέπονται γι’ αυτό και ότι πρέπει να κάνουν αρκετές αλλαγές ώστε να γίνει το σπίτι τους φιλόξενο.
Αν αυτό είναι παροδικό επειδή μόλις μετακομίσατε, είναι φυσιολογικό. Αν όμως αυτή η κατάσταση τραβάει χρόνια, τότε μάλλον πρέπει να πάρετε την απόφαση να την αλλάξετε.
Το να μη σας αρέσει ο χώρος που ζείτε, είναι πρώτα απ’ όλα κακό για σας τους ίδιους. Έχετε καταδικάσει τον εαυτό σας σε μία κατάσταση που έχει επιπτώσεις στη διάθεση σας, αλλά ευτυχώς, εύκολα διορθώνεται!
Πολύ συχνά το να βελτιώσετε την εικόνα του σπιτιού σας είναι θέμα απόφασης και προτεραιοτήτων και όχι χρημάτων.
3. Αποφεύγετε να καθίσετε σε κάποιο χώρο του σπιτιού
Αν διαθέτετε πολύ μεγάλο σπίτι, είναι πιθανόν κάποια δωμάτια να μη χρησιμοποιούνται συχνά. Αν όμως δεν σας περισσεύει ο χώρος, είναι κρίμα να στριμώχνεστε μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια του διαμερίσματός σας, επειδή δεν σας προδιαθέτουν ευχάριστα τα υπόλοιπα.
Κάποιοι για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το υπνοδωμάτιό τους μόνο για να κοιμηθούν, γι’ αυτό και θεωρούν ότι δε χρειάζεται να το προσέξουν ιδιαίτερα.
Το υπνοδωμάτιό μας όμως μπορεί ταυτόχρονα να είναι μια ευχάριστη και ζεστή γωνιά για να χαλαρώσουμε και να απομονωθούμε.
Παρόλο που είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν προβλήματα με τον ύπνο, ελάχιστοι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην ποιότητά του το πώς είναι διαμορφωμένη η κρεβατοκάμαρά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα άρθρα του blog έχει σαν θέμα του “Ποιο χρώμα θα μας εξασφαλίσει έναν ξεκούραστο ύπνο”.
Ένας άλλος χώρος που συχνά δεν χρησιμοποιείται καθημερινά, είναι η τραπεζαρία. Είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που προτιμούν να τρώνε στο πόδι ή στο καθιστικό, κρατώντας το «καλό» τραπέζι μόνο για τους καλεσμένους τους.
Αν η τραπεζαρία σας απλά δεσμεύει πολύτιμο χώρο 350 μέρες το χρόνο, ίσως θα πρέπει να στραφείτε σε πιο ευέλικτες λύσεις από το κλασικό τραπέζι με τις 6-8 καρέκλες τριγύρω.
4. Η κακή διαρρύθμιση κάνει δύσκολη την καθημερινότητά σας
Αν δυσκολεύεστε να βολέψετε τα έπιπλά σας έτσι που το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί λειτουργικά και αισθητικά, μάλλον χρειάζεστε αλλαγές.
Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων σε έναν εξαρχής κακοσχεδιασμένο χώρο απαιτεί συχνά ώρες μελέτης ακόμη και από έναν έμπειρο επαγγελματία που έχει κληθεί να δώσει λύση εκ των υστέρων.
Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Δυστυχώς, όσο παλιότερο είναι ένα διαμέρισμα στη χώρα μας, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να έχει μελετηθεί σωστά.
Υπνοδωμάτια και λουτρά με τις ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις, τυχαίως τοποθετημένα ανοίγματα, σπατάλη πολύτιμων τετραγωνικών λόγω κακής διάταξης των χώρων και πρόχειρα μελετημένες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις κάνουν τη ζωή των περισσότερων δύσκολη. Ειδικά οι υγροί χώροι, κουζίνα και λουτρά, είναι συνήθως τόσο προβληματικοί που φανερώνουν ότι κάποτε μάλλον θεωρούνταν πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα.

Αλλά και σε πιο σύγχρονα σπίτια, η τοποθέτηση του τζακιού συχνά έχει γίνει με τέτοια προχειρότητα (συνήθως για να «βολευτεί» η καμινάδα), που χρειάζεται να λύσει κάποιος σπαζοκεφαλιά για το πώς να στήσει τα έπιπλα γύρω του.
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μια όμορφη και ζεστή γωνιά γύρω από το τζάκι χωρίς δραστικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μένει αχρησιμοποίητο.

5. Έχετε μαζέψει ετερόκλητα και άχρηστα έπιπλα και αντικείμενα
Αν έχετε την τάση να μαζεύετε ό,τι περισσεύει στους άλλους, όπως έπιπλα των παπούδων που κληρονομήσατε ή δεν σας κάνει καρδιά να πετάξετε δώρα παρόλο που δεν ταιριάζουν με το ύφος και την ατμόσφαιρα της κατοικίας σας, τότε μάλλον θα υπάρχει αρκετή “φασαρία” στο σπίτι σας και ακόμη χειρότερα, πιθανόν να δεσμεύετε πολύτιμο χώρο με άχρηστα αντικείμενα.
Κρατήστε αυτά που αξίζουν, σας αρέσουν πραγματικά και ταιριάζουν στο χώρο σας ή εκείνα που μπορείτε να μετατρέψετε εύκολα (βάφοντας, λουστράροντας, επιδιορθώνοντας, αλλάζοντας υφάσματα ή και χρήση) ώστε να δέσουν με τη διακόσμηση του σπιτιού σας.
Τα υπόλοιπα χαρίστε τα, ανακυκλώστε τα ή πετάξτε τα χωρίς τύψεις!
Μη διστάζετε να κάνετε το ίδιο και με πράγματα που είχατε κάποτε αγοράσει, αλλά πλέον δεν σας εκφράζουν ή τα βαρεθήκατε. Είναι πολύ καλό και ανακουφιστικό να αποχωριζόμαστε εύκολα ό,τι πλέον δεν μας κάνει αφήνοντας χώρο για καινούργια πράγματα, είτε πρόκειται για το σπίτι μας είτε για την ίδια τη ζωή μας!

Προσοχή όμως, αν δε φημίζεστε για το γούστο σας, αποφύγετε να παντρέψετε αντικείμενα και έπιπλα που έχουν διαφορετικό ύφος και στυλ, γιατί είναι πιο πιθανό στο τέλος το διαμέρισμά σας να μοιάζει με αποθήκη παλαιοπωλείου παρά με τα κομψά διακοσμημένα σπίτια που βλέπετε σε περιοδικά και ιστοσελίδες.
Γενικά, αποφύγετε τις εξεζητημένες λύσεις, εκτός αν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον καλό επαγγελματία.
6. Δυσκολεύεστε να κινηθείτε με άνεση
Σε αυτό μπορεί να φταίνε η κακή διαρρύθμιση, τα παραπανίσια και ογκώδη έπιπλα ή η λανθασμένη τοποθέτησή τους. Πιθανόν όλα αυτά μαζί!
Αν αναγκάζεστε καθημερινά να μετακινείτε έπιπλα για να ανοίξετε ντουλάπια, συρτάρια ή πόρτες, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα έπιπλα δεν σχεδιάστηκαν ή αγοράστηκαν για το συγκεκριμένο διαμέρισμα, αλλά κάποιες φορές γιατί απλά κάνατε λάθος υπολογισμούς. Δυστυχώς, συνήθως μόνο αφού τοποθετηθεί ένα έπιπλο στο χώρο καταλαβαίνει κάποιος ότι έκανε κακή επιλογή. Όμως τότε είναι μάλλον πολύ αργά!
Ένα κρεβάτι δυσανάλογα μεγάλο για ένα μικρό υπνοδωμάτιο, εκτός του ότι δυσκολεύει τις κινήσεις και πιθανόν αχρηστεύει ένα κομοδίνο, κάνει το δωμάτιο να δείχνει ακόμη μικρότερο και ασφυκτικό. Αν μάλιστα συνδυάζεται και με μία σκούρας απόχρωσης, ξύλινη μη εντοιχισμένη ντουλάπα, της οποίας με δυσκολία ανοίγει κάποιο φύλλο, τότε δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε γιατί πέφτετε με βαριά καρδιά για ύνπο και ξυπνάτε κακοδιάθετοι.
Κι όμως, με έξυπνο σχεδιασμό και επιλογή των κατάλληλων επίπλων, χρωμάτων και υλικών το ίδιο δωμάτιο μπορεί να δείξει διπλάσιο σε μέγεθος και πολύ πιο πρόσχαρο!
Ένα άλλο ογκώδες έπιπλο, το οποίο μπορεί εύκολα να καταστρέψει ένα χώρο, είναι ο καναπές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι μεγάλοι γωνιακοί καναπέδες είναι της μόδας, πολλά μικρά διαμερίσματα έχουν δεινοπαθήσει και αρκετές μπαλκονόπορτες έχουν αχρηστευτεί!
Πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν, ότι όσο ωραία δείχνει ένας πλούσιος καναπές στα πολλά τετραγωνικά μιας έκθεσης επίπλων ή μιας άνετης μονοκατοικίας, ο ίδιος καναπές θα ασφυκτιά -και μαζί του και οι ένοικοι- σ’ ένα καθιστικό 3,50Χ4,00 μ.
Ο κάθε χώρος θέλει την κατάλληλη επίπλωση για να είναι λειτουργικός αλλά και αισθητικά αρμονικός.
Αν έχετε ήδη αρχίσει να προβληματίζεστε για το σπίτι σας και το πόσο άνετα αισθάνεστε μέσα σε αυτό, διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρέπει να κάνετε.
Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος
Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.
Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει χρέωση στο να έρθει κάποιος από το γραφείο σας να δει το σπίτι μου και να κάνει μια εκτίμηση
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Έλενα
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν υπάρχει χρέωση για μια πρώτη εκτίμηση του χώρου σας.
Γίνεται είτε με φωτογραφίες που στέλνετε και αφού περιγράψετε τι ζητάτε, αν βρίσκεστε μακριά (υπηρεσία interior design online), είτε με επίσκεψη αν βρίσκεστε εντός Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2310 345384 για περισσότερες πληροφορίες.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αν μπορεις και κανεις ανακαινιση μπανιου και κουζινας , αμεσως εχεις αλλαξει κατα 50% την καθημερινοτητα σου
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πολύ ωραιο άρθρο!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστώ Μαρριέτα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!