Το #1 μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης

Συνήθως παρόμοια άρθρα επισημαίνουν τι πρέπει να προσέξετε στις εργασίες ανακαίνισης που θα γίνουν στην κατοικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο ή πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά και θα είστε σίγουροι για τη σωστή εφαρμογή τους.

Όμως, εφόσον δεν είστε επαγγελματίες του χώρου, κάτι τέτοιο μάλλον σας μπερδεύει και σας αγχώνει, παρά σας βοηθά.

Αυτό που παραλείπουν να σας πουν ή να τονίσουν, είναι το γεγονός ότι το πιο καθοριστικό κομμάτι και το βασικό μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης είναι η ανάθεση του έργου στον κατάλληλο επαγγελματία.

Η σωστή μελέτη και η εμπνευσμένη πρόταση προηγούνται μιας επιτυχημένης ανακαίνισης

Αυτό που παρατηρώ συχνά είναι ότι πολλοί ξεκινούν ανάποδα.
Αγοράζουν έπιπλα και υλικά, επιλέγουν χρώματα, συνεννοούνται με τεχνίτες και ξεκινούν τις εργασίες ανακαίνισης.
Επεμβαίνουν αποσπασματικά, χωρίς καθορισμένο πλάνο και σύστημα, ενώ ένας χώρος πρέπει να μελετάται συνολικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, σύντομα προκύπτουν προβλήματα.
Τότε αναγκάζονται να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία για να τα λύσει και να τους καθοδηγήσει σωστά.

Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει.
Έχουν ξοδέψει χρήματα άσκοπα και έχουν πάρει λανθασμένες αποφάσεις που θα κοστίσει περισσότερο να διορθωθούν – εφόσον είναι εφικτό.

Δυστυχώς, μόνο εκ των υστέρων θα καταλάβετε -ουσιαστικά θα βιώσετε- τη διαφορά που έχει ένας επαγγελματικός χώρος ή μια κατοικία που έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί από έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου.

Ένας ειδικός ξέρει πώς να προχωρήσει βήμα- βήμα:

  • ξεκινώντας από τη μελέτη του χώρου με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας αλλά και τους στόχους του σχεδιασμού, για να σας προσφέρει μια εμπνευσμένη πρόταση
  • προχωρώντας στη σωστή εφαρμογή της μελέτης για άψογο αποτέλεσμα
  • ενώ παράλληλα υπάρχει άψογη επικοινωνία και συνεργασία με σας, παρέχοντάς σας την κατάλληλη καθοδήγηση.

Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας  για ν’ αναλάβει την ανακαίνιση του χώρου σας;

Εκείνος ή εκείνοι που θα μελετήσουν το χώρο σας και θα σας προτείνουν λύσεις θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι και έμπειροι για αναλάβουν την μελέτη και κατασκευή του έργου.

Σε ποιους επαγγελματίες μπορείτε να αναθέσετε την ανακαίνιση της κατοικίας ή του επαγγελματικού σας χώρου;

Αρχιτέκτων μηχανικός

Ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα ή να δηλώσει αρχιτέκτονας:

Ένας αρχιτέκτονας έχει σπουδάσει σε μια Πολυτεχνική Σχολή της χώρας μας (5 χρόνια) ή στο εξωτερικό.
Δεν μπορεί να δηλώνει αρχιτέκτονας κάποιος που δεν έχει δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού.

υπέρ:
Έχει την κατάρτιση ώστε να κάνει πολλά περισσότερα από μία απλή ανακαίνιση.
Μπορεί να σχεδιάσει ένα κτίριο από την αρχή ως το τέλος.
Μπορεί λοιπόν στην κυριολεξία να γκρεμίσει και να ξαναχτίσει το χώρο σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα προκαλέσει βλάβες η ζημιές.

Έχει διδαχτεί σύνθεση, δηλαδή γνωρίζει πώς να δημιουργήσει και να διαρρυθμίσει ένα χώρο κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο (κάτι που έχουν υποτυπωδώς διδαχτεί πολιτικοί μηχανικοί και διακοσμητές).

Έχει τη δυνατότητα να υπογράψει μελέτη και να πάρει οποιαδήποτε άδεια από την Πολεοδομία, εφόσον το έργο το απαιτεί.

κατά:

Προσοχή όμως!

Κάθε αρχιτέκτονας δε σημαίνει ότι έχει την εξειδίκευση, κατάρτιση  και εμπειρία να ανακαινίσει και να διακοσμήσει το χώρο σας.
Για να το κάνει με επιτυχία, θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, μέσω σπουδών αλλά κυρίως μέσω εμπειρίας σε ανάλογα έργα.

σχεδιασμός-κατοικίας-banner

Interior designer

Ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα ή να δηλώσει interior designer:

Αυτός το τίτλος χρησιμοποιείται τόσο από αρχιτέκτονες όσο και από διακοσμητές και γενικότερα από εκείνους που ασχολούνται με το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

Δηλώνει μια ειδίκευση στο αντικείμενο, χωρίς να προσδιορίζεται αν έχει κάνει κάποιος σπουδές αρχιτεκτονικής, διακοσμητικής ή  αν ακόμη δεν έχει σπουδάσει καθόλου.

Διακοσμητής

Ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα ή να δηλώσει διακοσμητής:

Διακοσμητική μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να σπουδάσει σε ΤΕΙ (4 χρόνια) ή σε ιδιωτικές σχολές (2-4 χρόνια).
Αρκετοί δηλώνουν διακοσμητές χωρίς να έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, αλλά ξεκίνησαν έχοντας κλίση και τελικά απέκτησαν κάποια εμπειρία.

υπέρ:
Ένα διακοσμητής είναι εξειδικευμένος να καλλωπίσει το χώρο σας και να σας προτείνει λύσεις, υλικά και προϊόντα. Έχει τη δυνατότητα να προτείνει ήπιες επεμβάσεις στο χώρο σας.
Είναι πιθανό – και λογικό – η αμοιβή του να είναι μικρότερη από αυτή ενός αρχιτέκτονα. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας.

κατά:
Δεν έχουν όλοι την απαιτούμενη κατάρτιση και δικαιοδοσία  για μεγάλης έκτασης επεμβάσεις.
Σε περιπτώσεις που χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια κατασκευής, αλλαγή χρήσης κλπ., θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον αρχιτέκτονα.
Επιπλέον δεν έχει διδαχτεί σύνθεση (δηλ. τη γνώση να σχεδιάζει ένα χώρο από το μηδέν, να τον χειρίζεται και να τον διαρρυθμίζει) στο βαθμό που το έχει κάνει ένας αρχιτέκτονας.

Εργολάβος ανακαινίσεων – εταιρεία ανακαινίσεων

Ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα ή να δηλώσει εργολάβος ανακαινίσεων:

Ουσιαστικά οποιοσδήποτε, όπως άλλωστε συμβαίνει με εργολάβους οικοδομών.

Πρόκειται για εταιρείες ανακαινίσεων που στην ουσία αναλαμβάνουν το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς, προτείνοντάς σας τα προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.
Τις περισσότερες φορές ο επικεφαλής θα είναι σχετικός με τις κατασκευές – αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, διακοσμητής, τεχνίτης ή και έμπορος.

υπέρ:
Το κόστος λογικά θα είναι μικρότερο, εφόσον δεν περιλαμβάνεται πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη – συχνά τέτοιες εταιρείες διαφημίζουν ότι η μελέτη προσφέρεται δωρεάν – κι επειδή σας προσφέρονται συγκεκριμένα πακέτα προϊόντων.

Αν θέλετε να κάνετε μεμονωμένες εργασίες, όπως αλλαγή κουφωμάτων ή δαπέδου χωρίς να ενδιαφέρεστε για μια ιδιαιτέρως εμπνευσμένη και πρωτότυπη πρόταση στα μέτρα σας, είναι μια καλή λύση.

κατά:
Λόγω ανύπαρκτης η υποτυπώδους αρχιτεκτονικής μελέτης, οι λύσεις που σας προτείνουν είναι τυποποιημένες και συχνά παρωχημένες και όχι ιδιαίτερα προσεγμένες.
Υπερισχύει η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων έναντι του εμπνευσμένου, δημιουργικού σχεδιασμού.

Επίσης, οι επιλογές σας είναι περιορισμένες. Είστε συνήθως αναγκασμένοι να διαλέξετε ανάμεσα σε καθορισμένα προϊόντα και εταιρείες και στα δικά τους συνεργεία.

Όταν απευθύνεστε σε έναν αρχιτέκτονα ή διακοσμητή, συνήθως έχετε μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές σας. Θα σας συμβουλέψουν και θα σας προτείνουν, αλλά δεν θα σας επιβάλουν συγκεκριμένα προϊόντα και συνεργεία, εκτός αν έχουν ιδιαίτερους λόγους.
Τουλάχιστον, έτσι πρέπει να γίνεται.

interior-design-online

Η άψογη επικοινωνία και η κατάλληλη καθοδήγηση

Εκτός από την επάρκεια και εμπειρία του μελετητή αρχιτέκτονα – interior designer, εξίσου σημαντικό είναι να σας εμπνέει εμπιστοσύνη, να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ σας και φυσικά να σας αρέσει η δουλειά του.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό κομμάτι στη διαδικασία του σχεδιασμού.
Αν δεν υπάρχει  καλή συνεργασία κι εμπιστοσύνη και αν νιώθετε ότι δεν βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον αρχιτέκτονα – interior designer, τότε είναι πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.
Πριν ξεκινήσει ο μελετητής να σχεδιάζει το χώρο σας και να σας προτείνει λύσεις και αλλαγές, θα πρέπει να σας ακούσει και να σας “ψυχολογήσει”.

Ο σωστός επαγγελματίας δεν είναι αυτός που συμφωνεί σε ό,τι ζητάτε, αλλά ούτε κι εκείνος που κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει σημασία στις επιθυμίες σας.
Θα πρέπει να καταλάβει τι θέλετε και να δικαιολογεί επαρκώς τις αποφάσεις που παίρνει, εκπαιδεύοντάς σας στο σωστό σχεδιασμό.


Η σωστή εφαρμογή της μελέτης

Τα συνεργεία και οι τεχνίτες

Ακόμη και η καλύτερη ιδέα μπορεί να καταστραφεί από την κακή εφαρμογή.
Εκτός αυτού, ένας άπειρος ή ανέντιμος τεχνίτης μπορεί να σας κοστίσει παραπάνω σε μεροκάματα ή σε σπατάλη υλικών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν, χρησιμοποιώντας κατώτερης  ποιότητας υλικά και πρώτες ύλες και χρεώνοντάς σας ακριβότερα απ’ όσο αξίζουν.
Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Συνήθως ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας ή διακοσμητής θα σας προτείνει καλά συνεργεία, αφού πιθανότατα επέλεξε να συνεργάζεται μαζί τους, έχοντας διαπιστώσει την ποιότητα της δουλειάς τους.

Η οργάνωση του εργοταξίου

Πρόκειται για το πιο αγχωτικό κομμάτι της δουλειάς κι εκεί συνήθως κολλάει μια ανακαίνιση ή τραβάει σε μάκρος.
Η εξεύρεση και οργάνωση των συνεργείων, η σωστή καθοδήγηση και επίβλεψή τους είναι απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο γίνεται γρηγορότερα και με λιγότερη ταλαιπωρία.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται για κατοικίες όπου ζείτε ήδη μέσα ή για επαγγελματικούς χώρους που δεν μπορούν να μείνουν κλειστοί για καιρό.

Η σωστή οργάνωση του εργοταξίου, που γίνεται από τον υπεύθυνο του έργου είναι μια εξαιρετικά σημαντική εργασία και διευκολύνει όλους – τα συνεργεία και τους τεχνίτες αλλά πάνω απ’όλα εσάς.

Τα υλικά και ο εξοπλισμός

Το μεγαλύτερο κόστος μιας ανακαίνισης δαπανάται στον εξοπλισμό του χώρου σας.
Υλικά δόμησης όπως γυψοσανίδες, μπογιές και βερνίκια, ηλεκτρολογικός και υδραυλικός εξοπλισμός, κουφώματα, υλικά επένδυσης τοίχων και δαπέδου, έπιπλα και φωτιστικά, υφάσματα, ταπετσαρίες, κουρτίνες και χαλιά, ηλεκτρικές συσκευές, είδη διακόσμησης, έργα τέχνης, φυτά…

Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και της ανακαίνισης ο κατάλογος είναι τεράστιος.

Σε αρκετές περιπτώσεις σπαταλώνται μεγάλα ποσά εκεί που δεν χρειάζεται, ενώ γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα υλικών κι εργασιών που δεν θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, τις υδραυλικές εγκαταστάσεις κακής ποιότητας και τα φτηνά κουφώματα θα τα πληρώσετε πανάκριβα στο μέλλον.
Τα πλακάκια β’ διαλογής της βεράντας, που επιπλέον τοποθετήθηκαν με προχειρότητα και με ευτελή υλικά, θα τα μετανιώνετε μια ζωή.
Αντιθέτως, ένα πανάκριβο ανάκλιντρο γνωστού σχεδιαστή, που πιθανόν πότε δεν θα σας βολέψει να καθίσετε ίσως είναι άχρηστη σπατάλη.

Το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο ιδανικότερος συνδυασμός καλής ποιότητας και μικρού κόστους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι μία καλή αρχιτεκτονική λύση μπορεί να αναδείξει ένα χώρο, χωρίς να γίνουν τεράστια έξοδα.

Η κατάλληλη καθοδήγηση από έναν έμπειρο και έμπιστο επαγγελματία,  μπορεί κυριολεκτικά να σας γλιτώσει  πολλά χρήματα.
Συνήθως, πολύ περισσότερα από την αμοιβή του!

Το κόστος

Είναι πολύ συνηθισμένο αρκετοί να δαπανούν χιλιάδες ευρώ σε μία ανακαίνιση – συχνά άκριτα και άσκοπα – λόγω κακής ή ανύπαρκτης καθοδήγησης.
Παρόλ’ αυτά τσιγκουνεύονται στην πολύ μικρότερη αμοιβή ενός σωστού μελετητή αρχιτέκτονα ή interior designer!
Κι όμως, αν πράγματι θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, ο επαγγελματίας μελετητής είναι ο τελευταίος που θα πρέπει να παζαρεύετε την αμοιβή του.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες ξοδεύουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν ένα ακίνητο, χωρίς να πάρουν τη συμβουλή ενός αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού που θα τους κόστιζε ελάχιστα συγκριτικά, με αποτέλεσμα να κάνουν ολέθρια λάθη, ακόμη και να πέφτουν θύματα απάτης.

Είναι μια πολύ κακή νοοτροπία, με συνέπειες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν.

Προσωπικά, αυτό που θα σας συμβούλευα είναι να μην εμπιστεύεστε κάποιον που χρεώνει πολύ χαμηλά, γιατί είτε νιώθει ανεπαρκής, είτε δεν θα κάνει τη δουλειά που απαιτείται για να έχετε ένα όσο το δυνατόν πιο άψογο αποτέλεσμα.
Ή ακόμη χειρότερα, θα προσπαθήσει να κερδίσει τη διαφορά με άλλους τρόπους.

Όπως ένας ελαιοχρωματιστής, επιπλοποιός ή υδραυλικός μπορούν να σας κλέψουν, επιλέγοντας φτηνά και χαμηλής ποιότητας υλικά και κάνοντας κακή και πρόχειρη δουλειά, το ίδιο μπορεί να κάνει κι ένας ασυνείδητος ή ανεπαρκής διακοσμητής ή αρχιτέκτονας.

Κάποιοι απλώς αρνούμαστε να αναλάβουμε ένα έργο που θα μας ανάγκαζε να κάνουμε εκπτώσεις στον χρόνο που θα αφιερώσουμε και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

commercial-design-ban

Η απόφαση είναι δική σας!

Όπως θα διαπιστώσατε, το μυστικό για να έχετε μια επιτυχημένη ανακαίνιση δεν είναι 5 συμβουλές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, που όσοι δοκίμασαν να διεκπεραιώσουν μόνοι τους κουράστηκαν υπερβολικά, ξόδεψαν σίγουρα αρκετά, έχοντας τις περισσότερες φορές ένα αμφιβόλου ποιότητας αποτέλεσμα, που δεν αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο τους ούτε λύνει τα προβλήματά του επιτυχώς.

Εσείς είστε εκείνοι που θα πάρετε τις αποφάσεις. Το πόσο έξυπνες είναι ή όχι, θα φανεί στο τέλος!

Η σημαντικότερη απόφαση και το #1 μυστικό της επιτυχίας είναι σε ποιον θα αναθέσετε την μελέτη και κατασκευή ανακαίνισης του χώρου σας.

Εφόσον κάνετε σωστή επιλογή, μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το αποτέλεσμα!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

nsl-cta

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑