Κτίρια γραφείων _η νέα τάση στο σχεδιασμό

Η νέα τάση στο σχεδιασμό των γραφειακών χώρων παγκοσμίως έχει εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά, συγκρινόμενη με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο συμβατικός σχεδιασμός και η ομοιομορφία των άχρωμων και καταθλιπτικών γραφειακών χώρων εγκαταλείπεται εντελώς, αφού έχουν γίνει πια γνωστές οι αρνητικές συνέπειές τους στην υγεία, την παραγωγικότητα, την συνεργασία και την δημιουργικότητα των εργαζομένων.

Διαβάστε το άρθρο: Ο ιδανικός χώρος εργασίας βοηθά στη μείωση του στρες και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα

Τα γραφεία γίνονται φιλικά προς το ανθρώπινο δυναμικό τους, με βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού:

Την επαφή με το φυσικό περιβάλλον

Δέντρα και φυτά στους εσωτερικούς χώρους, φυτεμένοι τοίχοι, φυσικά υλικά αλλά και άπειρες αναφορές στη φύση μέσω εικόνων και ιδιόρρυθμων κατασκευών, στοχεύουν στην ενίσχυση της αίσθησης επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον.


Την έκρηξη χρωμάτων

Χαρούμενοι και πολύχρωμοι χώροι που παραπέμπουν στη φύση, σε παιχνιδότοπους, στο σπίτι μας, πάντως σίγουρα όχι σε αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομάζαμε χώρο εργασίας.


Την χρησιμοποίηση νέων συνθετικών αλλά και διαχρονικών φυσικών και οικολογικών υλικών

τα οποία συνδυάζονται με πρωτότυπους τρόπους, δημιουργώντας πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.


Την απόλυτη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων

Καταργείται κατά κάποιον τρόπο η έννοια του προσωπικού γραφείου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να απομονώνονται για να δουλέψουν ή να συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλάζοντας πολύ εύκολα χώρο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, μπορούν να παίζουν παιχνίδια, να τρώνε και να παίρνουν έναν υπνάκο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σε αυτό έχει συμβάλλει η εργασία κατά αποκλειστικότητα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι ασύλληπτο πόση διαθέσιμη πληροφορία και πόσες δυνατότητες επικοινωνίας μας προσφέρει ένα laptop με σύνδεση στο internet, ένα tablet ή και ακόμη και ένα smartphone.
Μπορεί πλέον κάποιος, ανάλογα με τη φύση του επαγγέλματός του, να δουλεύει από οποιοδήποτε χώρο, όπως από το σπίτι του, από εξωτερικό χώρο, ακόμη και από άλλη χώρα ή άλλη ήπειρο.

office-design-1

Όλες οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά όσες έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο του διαδικτύου και των υπολογιστών, ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην πρωτοτυπία και στην ελευθερία αντιμετώπισης του χώρου, πολλές φορές φτάνοντας σε υπερβολές. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που φλερτάρουν με το κιτς.

Στην πλειονότητά τους όμως, οι νέοι χώροι εργασίας είναι ευχάριστοι και σίγουρα καθόλου βαρετοί, συμβάλλοντας στην καλή διάθεση των υπαλλήλων τους και στη δημιουργικότητά τους. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το ασυνήθιστο και πρωτότυπο περιβάλλον μας κάνει πιο δημιουργικούς και καινοτόμους.

Διαβάστε το άρθρο της σειράς ‘Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες’ που είναι αφιερωμένο στους χώρους γραφείων.

Πασίγνωστες πλέον σε όλους μας εταιρείες, τις υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι Google, Microsoft, Facebook, YouTube, LinkedIn, Dropbox, Autodesk, Pandora, Αirbnb, Nokia, Soundcloud, Lego αλλά και πολλές καινούργιες start up και high tech εταιρείες έχουν υιοθετήσει αυτή τη νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεών τους.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αρχιτέκτονες και interior designers, είναι η απλή αντιγραφή, χωρίς ίχνος καινοτομίας και δημιουργικότητας από την πλευρά τους.

Κάθε επιχείρηση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, έχει τη δική της φιλοσοφία και όραμα – έτσι τουλάχιστον θα πρέπει να συμβαίνει για να είναι βιώσιμη.
Στελεχώνεται από ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες και απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό,  ευελπιστώντας να προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες που καινοτομούν ή διαφοροποιούνται από των υπολοίπων.

Όλα τα παραπάνω – δηλαδή αυτά που με όρους marketing θα ονομάζαμε business model μιας επιχείρησης – θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και στους χώρους της, διαφοροποιώντας την από άλλες, παρεμφερείς, αλλά ακόμη περισσότερο, από κάποιες άλλες που ουδεμία σχέση έχουν με αυτή!

Δεν μπορεί λοιπόν τα γραφεία κάθε νεοφυούς επιχείρησης (startup) ή μη επιχείρησης ανά τον κόσμο, να αποτελούν απομίμηση των γραφείων μεγάλων πολυεθνικών του διαδικτύου.
Κάποιο λάθος υπάρχει εκεί, που θα πρέπει να το κοιτάξουν από κοινού οι επαγγελματίες του σχεδιασμού μαζί με τους υπεύθυνους των εταιρειών.

offices-2

Ένα πολύ μικρό δείγμα των χώρων γραφείων γνωστών πολυεθνικών παρουσιάζεται εδώ.
Αν ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερους χώρους γραφείων και να είστε ενημερωμένοι για το τι σχεδιάζεται παγκοσμίως – για να εμπνευστείτε, να πάρετε ιδέες, αλλά όχι απαραίτητα να μιμηθείτε – μπορείτε να επισκεφτείτε τα παρακάτω εξειδικευμένα blogs:

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑