Πράσινο _το χρώμα της φύσης που αγαπά ο εγκέφαλος

Το πράσινο αποτελεί ένα από τα 3 δευτερεύοντα  χρώματα στο χρωματικό μοντέλο της παραδοσιακής ζωγραφικής RYB (Red, Yellow, Blue) που προκύπτει από την ανάμειξη του κίτρινου και του μπλε. Επίσης, είναι ένα από τα 3 βασικά χρώματα  του χρωματικού μοντέλου RGB (Red Green Blue) που χρησιμοποιείται στις ψηφιακές οθόνες, μαζί με το κόκκινο και το μπλε, από το συνδυασμό των οποίων αντίστοιχα προκύπτουν οι υπόλοιπες αποχρώσεις. Συμπληρωματικό χρώμα του πράσινου είναι το κόκκινο. Ανήκει στην κατηγορία των ψυχρών χρωμάτων, μαζί με το μπλε και το ιώδες και το μήκος κύματός του είναι γύρω στα 550 νανόμετρα.

green color

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου:

  • Ξεκουράζει από σωματική ή διανοητική κόπωση.
  • Βελτιώνει την όραση.
  • Προκαλεί ευνοϊκές μεταβολικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και υποστηρίζεται ότι έχει θεραπευτική δύναμη.
  • Ενισχύει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση.

Είναι το χρώμα της φύσης που δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα. Προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας, διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει καλό στην όραση.
Ένα χρώμα που εξισορροπεί την πνευματική και τη σωματική ενέργεια, αφού προέρχεται από την ανάμειξη του μπλε με το κίτρινο. Ανάλογα με το ποιο από τα δύο υπερισχύει, μπορεί να μας χαλαρώνει ή/και να μας κινητοποιεί.

Σε συνδυασμό με το καφέ δημιουργεί αίσθηση φυσικού περιβάλλοντος, αυξάνοντας τις παραπάνω επιδράσεις.
Είναι λοιπόν μια καλή επιλογή για το καθιστικό.

Casa V4_Studio MK27
Casa V4_Studio MK27

Οι ανοιχτές αποχρώσεις του, όπως το χρώμα του πράσινου μήλου, δημιουργούν αισθήματα αναζωογόνησης, χαράς και ευεξίας.
Είναι το χρώμα που έχουν οι περισσότερες υγιεινές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Είναι λοιπόν συνδεδεμένο, με την ευεργετική επίδραση που έχουν αυτές οι τροφές στον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, ευνοεί τις μεταβολικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως συμβαίνει και με το πορτοκαλί που επιπλέον ανοίγει την όρεξη.
Αποτελεί λοιπόν μια καλή επιλογή για την κουζίνα, μπορεί μάλιστα σε συνδυασμό με το πορτοκαλί να δημιουργήσει ένα χαρούμενο χώρο, ιδανικό για να ετοιμάζουμε και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

kitchen8

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το πράσινο χρώμα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση.
Αποτελεί λοιπόν, ιδανική επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης, δεδομένου ότι παράλληλα μας ηρεμεί και μειώνει το στρες. Είναι το πιο ξεκούραστο χρώμα για τα μάτια, γι’ αυτό είναι καλό να βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, ειδικά αν εργαζόμαστε μπροστά σε οθόνη υπολογιστή. Κάνοντας συχνά διαλείμματα από μια εργασία που καταπονεί τα μάτια μας και κοιτάζοντας απλώς μια πράσινη επιφάνεια ή, ακόμη καλύτερα, το πράσινο φύλλωμα των φυτών, έχoυμε ευεργετικά αποτελέσματα στην όραση και το μυαλό μας.

Barra-Barra office, Damilano Studio Architects
Barra-Barra office, Damilano Studio Architects

Έχει υποστηριχθεί ότι απαλύνει τον πόνο και συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών, αν και, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία  που να αποδεικνύουν αυτή την ιδιότητα του πράσινου.
Υπάρχουν όμως αρκετές έρευνες που συμφωνούν ότι η επαφή, ακόμη και έμμεση, με το φυσικό περιβάλλον (όπου το πράσινο χρώμα κυριαρχεί), έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του άγχους και την γρηγορότερη ανάρρωση ασθενών.

central_dupage_bed_pavilion-rotator-3
Northwestern Medicine Cadence Hospital, Illinois_RTKL
Children's Health Care of Atlanta_Stanley Beaman & Sears
Children’s Health Care of Atlanta_Stanley Beaman & Sears

Πρόκειται για ένα χρώμα που δημιουργεί αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς, δεν είναι όμως τόσο ψυχρό όσο το μπλε. Οι απαλές αποχρώσεις του μεγαλώνουν ένα χώρο αν μάλιστα περιέχουν κίτρινο, όπως το πράσινο του λάιμ και του πράσινου μήλου, μπορούν να  τον κάνουν πιο φωτεινό.

extraordinary-dining-room-green-interior-design

Οι σκουρότερες αποχρώσεις, όπως το χρώμα της ελιάς προσδίδουν σοβαρότητα και μεγαλοπρέπεια σε ένα χώρο. Είναι επίσης μια καλή λύση για χώρους που θέλουμε να δείχνουν πιο ζεστοί, αν μάλιστα συνδυαστούν με κάποιο θερμό χρώμα, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε γωνιές με θαλπωρή.

HG0601-54

Συνδυάζεται εύκολα με τα περισσότερα χρώματα, δημιουργώντας όμορφα και αρμονικά σύνολα. Παρόλ’ αυτά, θέλει προσοχή, γιατί πρόκειται για ένα χρώμα με πάρα πολλές αποχρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες. Όπως ισχύει για όλα τα χρώματα, μπορεί κάποια απόχρωση του πράσινου να δένει ιδανικά με κάποια απόχρωση του συμπληρωματικού του, κόκκινου, ενώ κάποιες άλλες να είναι τόσο αταίριαστες και κουραστικές, που αποτελούν σίγουρα παραδείγματα προς αποφυγή.

IA_int_green_living_600x440


Αν δεν το έχετε με τα χρώματα ή δεν τολμάτε κάτι έντονο, προτιμήστε κάποια ήρεμη γκριζοπράσινη απόχρωση για τους τοίχους και συμπληρώστε με πιο έντονες και φωτεινές πινελιές, σε μικρότερες επιφάνειες, έπιπλα ή αντικείμενα. Ή, μάθετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει η χρωματική μελέτη.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

Αποτελεί ιδανική επιλογή για το λουτρό, ιδιαίτερα οι γαλαζοπράσινες και τυρκουάζ αποχρώσεις του, που παραπέμπουν σε κρυστάλλινα νερά.

turchese_azzurro0307
Λουτρό σε τυρκουάζ αποχρώσεις, Dom Ceramiche

Δυστυχώς, είναι το χρώμα που ένα μεγάλο ποσοστό του αντρικού πληθυσμού (γύρω στο 6%) δεν βλέπει καλά. Η δευτερανωμαλία (αδυναμία να διακρίνει κάποιος όλες τις αποχρώσεις του πράσινου) και η δευτερανοπία (πλήρης απουσία κωνίων ευαίσθητων στο πράσινο χρώμα) είναι οι πιο συχνοί τύποι αχρωματοψίας.
Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν σχεδιάζουμε για άντρες, ότι είναι ένα χρώμα που πιθανόν να το μπερδεύουν, ειδικά όταν βρίσκεται κοντά σε χρώματα ίδιας φωτεινότητας.
Ωστόσο, επειδή το χρώμα είναι μήκος κύματος, έχει υποστηριχτεί από ερευνητές ότι επιδρά στην ανθρώπινη ψυχολογία και φυσιολογία, ακόμη κι αν κάποιος δεν μπορεί να το διακρίνει καλά ή ακόμη και καθόλου!

Διαβάστε περισσότερα για την αχρωματοψία και δοκιμάστε την χρωματική σας όραση με ενδιαφέροντα τεστ, στο άρθρο «Πόσα χρώματα βλέπετε;»

Πρόκειται λοιπόν για ένα χρώμα που μας ξεκουράζει και μας αναζωογονεί ταυτόχρονα, μειώνει το άγχος και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση του μυαλού και τη δημιουργικότητα. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε κοντά στη φύση, όπου συνήθως κυριαρχεί, επιβάλλεται να το εντάξουμε στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

Προσωπικά, έχω επιλέξει το πράσινο ως ένα από τα κυρίαρχα χρώματα στην κατοικία, το χώρο εργασίας μου αλλά και στο θέμα αυτού του blog και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία! Τα, διαπιστωμένα πλέον, ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής θα αποτελέσουν θέμα επόμενου άρθρου.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Διαβάστε επίσης πώς μπορούμε να «μεταφέρουμε την ευεργετική επίδραση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους»

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: