Γιατί τα χρώματα δείχνουν τόσο διαφορετικά στους τοίχους από αυτά που επιλέξατε;



Μια πολύ συχνή απορία από ανθρώπους που βάφουν το χώρο τους είναι η εξής:
«Γιατί τα χρώματα μοιάζουν τόσο διαφορετικά από αυτά που επέλεξα;»

Η συνηθέστερη απάντηση, εν μέρει σωστή, είναι: «Μα είναι φυσικό, τα χρώματα δείχνουν διαφορετικά σε κάθε χώρο και διαφέρουν από αυτά που βλέπουμε στο χρωματολόγιο».

Πράγματι, τα χρώματα αλλάζουν στη διάρκεια της μέρας και της εποχής, ανάλογα με το φως που δέχεται ο χώρος.
Αλλιώς δείχνουν σε έναν νότιο χώρο το καλοκαίρι και αλλιώς το χειμώνα, αλλιώς σε ένα δυτικό χώρο το απόγευμα σε σχέση με έναν ανατολικό το πρωί.
Διαφορετικά δείχνουν επίσης ανάλογα με τον φωτισμό (ψυχρό ή θερμό, άμεσο ή έμμεσο).
Τέλος, διαφορετικά δείχνουν ανάλογα με τα υπόλοιπα χρώματα και στοιχεία του χώρου.
Ένας λευκός τοίχος δίπλα σε έναν πράσινο θα δείχνει πρασινωπός, ενώ δίπλα σε έναν καφέ θα μοιάζει μπεζ.
Η οροφή κι ένας τοίχος που δεν φωτίζονται θα δείχνουν πιο σκουρόχρωμοι από τις επιφάνειες που φωτίζονται.
Αλλά αυτό είναι φυσικό. Αν έχουν γίνει σωστές επιλογές όχι μόνο δεν μας ενοχλεί κάτι τέτοιο, αλλά ο χώρος μας αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον.

Το θέμα είναι ότι ακόμη και την ίδια χρωματική βεντάλια αν την πηγαινοφέρνετε από δω κι από κει και κοιτάζετε τα χρώματα κάτω από διαφορετικό φωτισμό, οι αποχρώσεις θα σας φαίνονται διαφορετικές.

Όμως, πολύ συχνά η απάντηση είναι πιο προφανής.
Τα χρώματα δείχνουν αρκετά ως πολύ διαφορετικά από αυτά που επιλέξατε γιατί, απλούστατα, σας έχουν εξαπατήσει!

Εσείς επιλέξατε από το χρωματολόγιο της εταιρείας Χ και σας βάφουν το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο με χρώματα της εταιρείας Ψ. Τις αντίστοιχες αποχρώσεις, όπως θα ισχυριστούν.
Που όμως, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που επιλέξατε.
Τι συμβαίνει;

Μία αληθινή χρωματική ιστορία εξαπάτησης…δυστυχώς, όχι η μοναδική


Η παρακάτω φωτογραφία, τραβηγμένη από πελάτες μου, αποδεικνύει περίτρανα γιατί τα χρώματα σας φαίνονται διαφορετικά. Γιατί είναι!

Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ήδη εξαπατηθεί μία φορά και θα τους είχαν εξαπατήσει και δεύτερη, αν δεν τους είχα ανοίξει τα μάτια εγώ και δεν επέμενα, παρόλο που βρισκόμουν σε απόσταση από το έργο.

Μου ανέθεσαν την χρωματική μελέτη των εξωτερικών όψεων οικοδομής που είχε ήδη αποπερατωθεί και ξεκινήσει να βάφεται με αποχρώσεις που είχαν διαλέξει οι ιδιοκτήτες.
Όμως, επειδή τα χρώματα τους φάνηκαν πολύ διαφορετικά από εκείνα που οι ίδιοι είχαν αρχικά επιλέξει (και ο μπογιατζής δικαιολογούνταν με εξηγήσεις που δεν έστεκαν), αποφάσισαν να απευθυνθούν σε μένα για να κάνω από την αρχή μια σωστή χρωματική μελέτη της οικοδομής.

Ωστόσο, ενώ έγινε μελέτη χρωμάτων και δόθηκαν ακριβείς κωδικοί από μένα, ο ελαιοχρωματιστής συνέχισε να κάνει τα δικά του!

Στη δεξιά πλευρά, κάτω και δίπλα στο παράθυρο είναι τα 4 δείγματα που έκαναν οι πελάτες εκ των υστέρων, με την προτροπή μου, όταν παράγγειλαν οι ίδιοι από το χρωματοπωλείο τους ακριβείς κωδικούς από τη συγκεκριμένη εταιρεία χρωμάτων που είχαμε επιλέξει.
Είναι τα χρώματα που πρότεινα.

Στην αριστερή πλευρά είναι τα 4 δείγματα που είχε κάνει προηγουμένως ο μπογιατζής. Όπως αποκαλύφθηκε, είναι από άλλη εταιρεία χρωμάτων, όπου έγινε αντιστοίχιση των κωδικών.
Οι διαφορές είναι προφανείς για κάποιον που δεν έχει προβλήματα χρωματικής όρασης!

Εκτός από τις αποχρώσεις που είναι διαφορετικές, οι δύο ανοιχτότερες διαβαθμίσεις που φαίνονται στη δεξιά πλευρά (η πρώτη από αριστερά που είναι σχεδόν λευκό και η τρίτη) είναι ανύπαρκτες στα δείγματα του ελαιοχρωματιστή.

Ευτυχώς, το θέμα λύθηκε, αποκαλύπτοντας την απάτη του πήγε να γίνει εις βάρος τους. Το μόνο που τελικά ψέλλισε ο μπογιατζής ήταν: «Ναι, τελικά είναι διαφορετικές οι αποχρώσεις».
Αρχικά είχε ισχυριστεί ότι τα χρώματα ήταν της εταιρείας που επιλέξαμε και όταν η πελάτισσα πρόσεξε άλλο όνομα στους κουβάδες, της είπε ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία (επειδή κάπως μοιάζουν τα ονόματα των εταιρειών)!

Αυτή είναι η εικόνα της οικοδομής με τις σωστές αποχρώσεις. Φανταστείτε ότι οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων θα χανόταν εντελώς στην περίπτωση που ο ελαιοχρωματιστής έβαφε με τα πειραγμένα χρώματα, ενώ δεν θα ταίριαζαν μεταξύ τους οι αποχρώσεις!
Αυτή είναι η πίσω πλευρά που είχε ήδη βάψει ο μπογιατζής όταν οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που είχαν επιλέξει και δεν τους άρεσε καθόλου. Απευθύνθηκαν τότε σε μένα, για να διορθώσω το κακό!

Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις με το χρώμα

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σπάνια περίπτωση, αλλά πολύ συνηθισμένη.
Είναι κάτι που χρωματοπώλες και ελαιοχρωματιστές κάνουν πολύ συχνά.
Οι πρώτοι επειδή δεν συνεργάζονται με την εταιρεία χρωμάτων που ζητήσατε.
Οι δεύτεροι επειδή δεν συνεργάζονται με χρωματοπωλείο που τη δουλεύει.
Σας διαβεβαιώνουν λοιπόν ότι δεν υπάρχει διαφορά και η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές το πιστεύουν.
Εξάλλου, θεωρούν ότι κάποιες μικρές διαφορές δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και κανένας δεν θα το καταλάβει.

Γι’ αυτό κάποιες φορές δεν θα σας το πουν καν!
Μάλιστα, αν είναι εντελώς ανέντιμοι, μπορεί να σας χρεώσουν με τις τιμές της ακριβότερης εταιρείας που επιλέξατε, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει τα χρώματα μιας φθηνότερης!

Ακόμη και σε μένα την ίδια έχει τύχει να επιμένουν ελαιοχρωματιστές ότι θα μου «βγάλουν» το ίδιο χρώμα σε άλλη εταιρεία. Τις λίγες φορές που συνέβη, εν αγνοία μου, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και έψαχνα να βρω τι φταίει.
Τώρα είναι το πρώτο που θα ψάξω αν έχω να κάνω με ελαιοχρωματιστή που δεν γνωρίζω.

Πάντα προειδοποιώ τους πελάτες μου να το προσέξουν αυτό και να το τονίσουν στους ελαιοχρωματιστές τους, αν δεν αγοράζουν οι ίδιοι τα χρώματα!
Μάλιστα συμβουλεύω να πάρουν οι ίδιοι δείγματα ενός κιλού από κάθε απόχρωση ώστε να δουν το αποτέλεσμα στους τοίχους πριν αρχίσουν να βάφουν.
Όμως είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τον ελαιοχρωματιστή, την ποιότητα της δουλειάς του και την εντιμότητά του.
Συνήθως εκείνος που κάνει την πιο οικονομική προσφορά είναι αυτός που πρέπει να αποφύγετε! Ή θα κάνει κακή και πρόχειρη δουλειά ή θα σας κλέψει στα υλικά. Πιθανόν και τα δύο!



Φανταστείτε ότι μια χρωματική μελέτη γίνεται για να έχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα, με αποχρώσεις που δένουν μεταξύ τους και διαβαθμίσεις που δίνουν χαρακτήρα στο χώρο, αναδεικνύουν τα σημεία που θέλουμε και καλύπτουν άλλα, ενώ συνδυάζονται άψογα με τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο χώρο (κουφώματα, κάγκελα κλπ.)

Είναι κρίμα να σαμποτάρεται μια τόσο σημαντική μελέτη από επιπολαιότητα και άγνοια ή πονηρά κίνητρα!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

υ.γ.
Διαβάστε περισσότερα για το χρώμα:


Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία σας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Με την εγγραφή σας στο newsletter του Design for Happiness λαμβάνετε το χρήσιμο εγχειρίδιο:
Βάφετε το χώρο σας; Τα συνηθέστερα λάθη και πώς να τ’ αποφύγετε.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑