Πώς ο σχεδιασμός της κουζίνας μας βοηθά στο χάσιμο βάρους _έρευνες

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα για να χάσουμε βάρος: πρέπει να τρώμε λιγότερο, πιο υγιεινά και να κινούμαστε περισσότερο.
Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά μας, όπως κακές συνήθειες, ακατάλληλες παρέες αλλά και ένας χώρος που περνάμε χρόνο καθημερινά.
Η κουζίνα μας! Το αν περνάμε εκεί λίγο ή πολύ χρόνο τον μαρτυρά η σιλουέτα μας!

Μπορεί ο σχεδιασμός της κουζίνας μας να σαμποτάρει την προσπάθειά μας για χάσιμο βάρους;

Ναι, μπορεί και μάλιστα με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες.
Μπορεί ο σχεδιασμός της κουζίνας μας να μην είναι η μαγική συνταγή για χάσιμο βάρους, όμως είναι ένας καλός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να τρεφόμαστε πιο υγιεινά.
(Από την άλλη πλευρά, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα των ερευνών προς όφελός του, κάνοντας τους πελάτες του να τρώνε περισσότερο!)

Πώς ο σχεδιασμός και διακόσμηση της κουζίνας μας μπορεί να γίνει σύμμαχος στο χάσιμο βάρους;

Παρακάτω παραθέτω ευρήματα σύγχρονων ερευνών που βοηθούν σε πιο υγιεινή διατροφή και μείωση πρόσληψης θερμίδων.

  • Αν περνάμε πολύ χρόνο στην κουζίνα μας είναι αυτονόητο ότι τσιμπολογάμε περισσότερο. Ακόμη χειρότερα όταν κάποιος εργάζεται από την κουζίνα του σπιτιού του!
    Αποφύγετε τα πολύ άνετα έπιπλα στην κουζίνα, όπως ένας καναπές ή μια πολυθρόνα αφού αυτά και η ύπαρξη τηλεόρασης είναι παράγοντες που δεν βοηθούν καθόλου την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.
    Μάλιστα, αν μπαίνετε στο σπίτι σας περνώντας από την κουζίνα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τρώτε περισσότερο!
  • Αν τρώμε στον ίδιο χώρο που ετοιμάζεται το φαγητό είναι πιο πιθανόν να φάμε περισσότερο και να σερβιριστούμε περισσότερες φορές. Αντιθέτως, αν τρώμε στην τραπεζαρία, που δεν επικοινωνεί άμεσα με την κουζίνα, οι πιθανότητες να ξαναγεμίσουμε τα πιάτα μας μειώνονται.
  • Για τον ίδιο λόγο, ένας αποθηκευτικός χώρος (pantry) μακριά από την κουζίνα βοηθά, κάνοντας πιο δύσκολη τη διαδρομή ως εκεί. Προτείνεται μάλιστα, όχι μόνο να κρύβουμε τις τροφές που παχαίνουν, αλλά οι πόρτες των ντουλαπιών να μην είναι διαφανείς, ώστε να μη βλέπουμε τους πειρασμούς.
  • Μια τακτοποιημένη κουζίνα βοηθά να τρώμε πιο υγιεινά
    Η ακαταστασία δημιουργεί στρες και το στρες μας στρέφει στο junk food για να ηρεμήσουμε. Εκτός αυτού, ένας πάγκος και τραπέζι γεμάτα πειρασμούς σίγουρα σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας να τρώμε υγιεινά.
    Αντί για ανθυγιεινές λιχουδιές, μια όμορφη φρουτιέρα με πολύχρωμα, φρέσκα φρούτα είναι κατάλληλη για διακόσμηση, αλλά και για να μας παροτρύνει σε σωστές επιλογές.
    Γενικά, έχετε σε κοινή θέα τις υγιεινές και ωφέλιμες επιλογές και κρύψτε όλους τους πειρασμούς!(Vartanian, Kernan, and Wansink, 2017)



  • Το φυσικό φως βοηθά να έχουμε περισσότερο αυτοέλεγχο (Beute and de Kort, 2012).
    Σε ένα σκοτεινό χώρο ή κατω από χαμηλό φωτισμό τείνουμε να τρώμε περισσότερο και πιο βαριά, ειδικά αν τρώμε με παρέα. (Σκεφτείτε πόσο συχνά τσιμπολογάτε στο ημίφως της τηλεόρασης!)
  • Επίσης, έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα πιάτα φαίνονται περισσότερο λαχταριστά κάτω από θερμό φωτισμό (4000Κ), με αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξή μας. Ίσως δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή οι λαμπτήρες με θερμό φωτισμό στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος. (Wang 2021)
  • Ένα ευχάριστο περιβάλλον, με φυτά, κεριά και απαλή μουσική, μας βοηθά να νιώσουμε ικανοποιημένοι και να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες, τρώγοντας πιο αργά. (Spence 2017)
    Από την άλλη, η απαλή μουσική, ειδικά αν είναι του γούστου μας, και το ευχάριστο περιβάλλον μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, με αποτέλεσμα να καθήσουμε περισσότερο στο τραπέζι και πιθανόν να πιούμε παραπάνω ή να παραγγείλουμε επιδόρπιο σε ένα εστιατόριο. (Wansink 2004)
  • Σε μια κουζίνα με θέα στη φύση πιθανότατα κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.
    Ένα παράθυρο που βλέπει στο δάσος ή στο πάρκο είναι ιδανική θέα για μια κουζίνα. Ακόμη κι αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, φαίνεται ότι και η απλή διακόσμηση της κουζίνας μας με φωτογραφίες και πίνακες με φυσικά θέματα επιδρούν θετικά στο να τρώμε πιο υγιεινά. (A Kao-lead team 2019)
  • Αποφύγετε στην κουζίνα σας τα χρώματα που ανοίγουν την όρεξη.
    Ποια είναι αυτά;
    Εκείνα που συνδέονται με λαχταριστές τροφές. Διαβάστε ποια είναι στο άρθρο:
    3 ακατάλληλα χρώματα για χώρους εστίασης (που ευτυχώς, δεν είναι πια trendy)!
    Αντιθέτως, χρώματα όπως το μπλε, το μωβ ή το γκρι που δεν συναντάμε συχνά σε τροφές, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, αφού μειώνουν την όρεξή μας.
    Εκτός αυτού, τα πολύ σκούρα χρώματα ή τα πολύ φωτεινά χρώματα δεν είναι καλές επιλογές για το χώρο της κουζίνας σύμφωνα με τον Wansink.
    Τα σκοτεινά χρώματα μας κάνουν να περνάμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, ενώ τα πολύ φωτεινά μας ξεσηκώνουν, με αποτέλεσμα να τρώμε βιαστικά και περισσότερο.
  • Αν πρέπει να μοσχοβολά η κουζίνα, ας είναι από αρώματα λουλουδιών
    Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ.
    Αντιθέτως, τα λουλούδια και τα αρώματά τους φαίνεται ότι μας βοηθούν να μείνουμε μακριά από τις πολλές θερμίδες.
  • Θερμά αρώματα χώρου, όπως αυτό του κέδρου, φαίνεται να μειώνουν την ανάγκη μας για πρόσληψη θερμίδων με αποτέλεσμα να επιλέγουμε λιγότερο θερμιδοβόρα γεύματα. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα ένα δροσερό άρωμα, όπως αυτό του ευκαλύπτου, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. (Lefebvre and Biswas, 2019)
  • Σε μια ζεστή κουζίνα θα φάμε λιγότερο, απ’ ότι σε κρύο περιβάλλον. Είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας – έχουμε ανάγκη από περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο.
  • Όταν τρώμε μαζί με άλλους το φαγητό μας φαίνεται νοστιμότερο και τρώμε περισσότερο. Αν τρώμε μόνοι μας, τρώμε λιγότερο.
    Εκτός αν καθόμαστε απέναντι από καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας όσο τρώμε!
    Αυτό μάλιστα προτείνεται σε ανθρώπους μοναχικούς, που έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να τρώμε λιγότερο και πιο υγιεινά. Όμως, κάποιες καλές συνήθειες και το κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθειά μας για έλεγχο του βάρους μας και καλύτερη υγεία.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑