Σχεδιασμός γυμναστηρίου: 3 σοβαρά λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

Είμαι σχεδόν αποφασισμένη μόλις λήξει το συμβόλαιό μου ν’ αλλάξω γυμναστήριο.
Λυπάμαι που πρέπει να το κάνω, αφού είναι σχετικά κοντά στο σπίτι μου και έχει υπερσύγχρονα και ακριβά όργανα εκγύμνασης.
Ο λόγος;
Τα 2 από τα 3 λάθη σημαντικά λάθη που αναφέρω παρακάτω έχουν ήδη γίνει στο γυμναστήριο που πηγαίνω.
Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει η διάθεσή μου και κάποιες φορές να κινδυνεύω να αποκοιμηθώ! Πιθανότατα και άλλοι το νιώθουν, όμως δεν καταλαβαίνουν γιατί.

Είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που καταφέρνουν να γυμνάζονται συστηματικά, απ’ όσους επισκέπτονται σταθερά, για χρόνια ένα γυμναστήριο.

Άνθρωποι όπως εγώ, που δυσκολευόμαστε να πειθαρχήσουμε σε ένα πρόγραμμα, είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι σε κάποιους παράγοντες που μπορεί κάποιος φανατικός της άσκησης να παραβλέπει. (Τουλάχιστον συνειδητά, γιατί ασυνείδητα όλοι επηρεαζόμαστε).
Η ευχάριστη αίσθηση που μας προκαλεί το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να επιδιώκουμε να το επισκεπτόμαστε συχνά.
Αντιθέτως, ένας ψυχρός, καταθλιπτικός, σκοτεινός και αδιάφορος χώρος εκγύμνασης είναι μια καλή δικαιολογία για να μείνουμε σπίτι ή να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για άλλο γυμναστήριο!

Ναι, ο κακός σχεδιασμός του γυμναστηρίου σας μπορεί να διώχνει κόσμο κι εσείς να ψάχνετε να βρείτε τι φταίει!
Κι όμως, με 2-3 απλές και σωστές κινήσεις αυτό ανατρέπεται αμέσως!

Τι πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε στο σχεδιασμό του γυμναστηρίου σας, για να μη διώχνετε πελάτες;

1. Σκούρα, καταθλιπτικά χρώματα σε τοίχους και οροφές που ρίχνουν τη διάθεση και την ενέργεια


Το μαύρο είναι ένα χρώμα που ρίχνει τη διάθεση και την ενέργειά μας. Είναι λοιπόν η χειρότερη επιλογή για ένα γυμναστήριο, όπου έχουμε ανάγκη και από τα δύο.
Δυστυχώς, το μαύρο και το γκρι ήταν μόδα τα τελευταία χρόνια που πολλοί έσπευσαν να την υιοθετήσουν σε επαγγελματικούς χώρους όπως γυμναστήρια, εστιατόρια, κομμωτήρια κλπ.

Όταν περνάμε χρόνο σε έναν χώρο που κυριαρχεί το μαύρο και το σκούρο γκρι, η διάθεση και η ενέργειά μας θα πέσουν. Όμως, δεν θα καταλάβουμε τι ακριβώς φταίει.
Θα συνδέσουμε λοιπόν το χώρο στον οποίο βρισκόμασταν με αρνητικά συναισθήματα και πιθανόν να αποφεύγουμε να τον επισκεφτούμε.

Αυτό που μου έκανε κακή εντύπωση όταν πήγα για πρώτη φορά στο γυμναστήριο, ήταν το μαύρο χρώμα στους τοίχους, όχι μόνο στους χώρους εκγύμνασης, αλλά και στα υπόγεια αποδυτήρια και τους διαδρόμους!
Μάλιστα, το επεσήμανα στον ιδιοκτήτη, ο οποίος μου είπε ότι αυτές οι προδιαγραφές υπάρχουν για όλα τα γυμναστήρια της αλυσίδας και έχουν μελετηθεί από «ειδικούς».
Δεν ξέρω ποιοι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι αυτές είναι οι σωστές επιλογές για χώρους εκγύμνασης, αυτό που λέω με σιγουριά είναι ότι είναι εντελώς άσχετοι με την Ψυχολογία του Χώρου!

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν επιστρέφοντας στο γυμναστήριο μετά το lock down, παρατήρησα ότι η μίνι ανακαίνιση που έγινε είχε ως αποτέλεσμα να σκοτεινιάσει ακόμη περισσότερο ο χώρος.

Ένα σκούρο συνθετικό δάπεδο αντικατέστησε το ανοιχτόχρωμο πλακάκι, αλλά και κάποιες από τις λαχανί κολώνες ντύθηκαν με αυτές τις αστείες ταπετσαρίες που μιμούνται το τουβλάκι (πολύ της μόδας τελευταία)!
Φυσικά σε σκούρο ανθρακί, για να μην ξεφεύγουμε!

(Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που απευθύνθηκαν στο γραφείο για ν’ αλλάξουμε τα σκούρα, καταθλιπτικά χρώματα που τους είχαν προτείνει!)

2. Θερμό και χαμηλό φωτισμό που αποκοιμίζει


Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, δόθηκε η χαριστική βολή με την άσκοπη και εντελώς λανθασμένη αντικατάσταση των φωτιστικών.
Τα απλά led panels που μέχρι τότε υπήρχαν διάσπαρτα στην οροφή, αντικαταστάθηκαν από τα «μοδάτα» πλέον led γραμμικά ή κυκλικά φωτιστικά.
Αυτά που έχουν γίνει σούπα τα τελευταία χρόνια και σύντομα θα είναι εντελώς ξεπερασμένα, αφού τα βλέπουμε πλέον παντού – σε σπίτια μοντέρνα και κλασικά, αλλά και κάθε είδους επαγγελματικούς χώρους.

Το τραγικό είναι ότι επιλέχθηκε θερμός φωτισμός!
Ένα ολέθριο λάθος για ένα γυμναστήριο, όπου όχι μόνο πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση αλλά να σφύζουμε από ενεργητικότητα.
Τις συννεφιασμένες, χειμωνιάτικες μέρες σε πιάνει νύστα. Δεν θέλω να φανταστώ τι συμβαίνει τα χειμωνιάτικα βράδια και απογεύματα, όταν πηγαίνει εκεί ο περισσότερος κόσμος.

(Δεν ξέρω με ποια κριτήρια παίρνονται οι αποφάσεις για τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, σίγουρα πάντως κάποιοι έμποροι τρίβουν τα χέρια τους!)

Ο φωτισμός που μας ενεργοποιεί σε χώρους εργασίας και άσκησης είναι ο λευκός φωτισμός, που προσομοιάζει στο φως του ήλιου.
Το λεγόμενο blue light, που εκπέμπουν οι λάμπες φθορισμού και τα led με θερμοκρασία φωτός ημέρας είναι κατάλληλο για να μας κρατάει ξύπνιους και να μας κινητοποιεί.

Η ενέργειά μας πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τις ημέρες που ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

Μαύρο, ένα εντελώς ακατάλληλο χρώμα για χώρους γυμναστηρίων, αφού ρίχνει την ενέργεια και τη διάθεσή μας και μας αποκοιμίζει!

Οι φωτεινοί χώροι μας κινητοποιούν να γυμναστούμε και να τρεφόμαστε υγιεινά

Είναι γνωστά τα ευρήματα ερευνών ότι οι φωτεινοί χώροι βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχική μας ευεξία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι επιπλέον, κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές όταν βρισκόμαστε σε φωτεινούς χώρους.
Το να βρισκόμαστε σε έναν φωτεινό χώρο αυξάνει την πιθανότητα να επιλέξουμε πιο υγιεινά τρόφιμα (έναντι ανθυγιεινών) όπως και την πρόθεσή μας να ασκηθούμε.
Γι’ αυτό το λόγο, χώροι άσκησης όπως τα γυμναστήρια, θα πρέπει να είναι φωτεινοί, σύμφωνα με την μελέτη.
Ομοίως, τα εστιατόρια και τα καταστήματα γρήγορου φαγητού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πιο έντονο φωτισμό για να ενθαρρύνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Eugene Chan. “Brightness Motivates Healthy Behaviors: The Role of Self-Accountability.” Environment and Behavior, in press, https://doi.org/10.1177/00139165211026609

3. Απουσία επαφής με το φυσικό περιβάλλον


Η άσκηση, ειδικά η αερόβια, γίνεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη συχνότερα κοντά στη φύση. Έχουμε συνδέσει το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο με τη φύση.
Εκτός αυτού, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον μας αποφορτίζει, βοηθώντας μας να νιώσουμε ευδιάθετοι και χαλαροί.
Το ιδανικό είναι να γυμναζόμαστε στη φύση ή, με θέα στη φύση.
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όμως υπάρχουν λύσεις.

Σύγχρονες έρευνες διαπιστώνουν ότι ακόμη και η θέαση πρασίνου σε φωτογραφίες, πίνακες ή video δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα.
Η ύπαρξη φυτών εσωτερικού χώρου σε χώρους που αυτό είναι δυνατό ή ενός μικρού αιθρίου με πράσινο, η φύτευση γύρω από το γυμναστήριο όπου υπάρχουν παράθυρα, μπορούν να προσφέρουν σε όσους γυμνάζονται την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε το άρθρο: Μεταφέρουμε την ευεργετική επίδραση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους

Αντί για το ξεπερασμένο πλέον εμφανές μπετόν ή το ψεύτικο, μαύρο τουβλάκι σε ταπετσαρία, είναι πολύ πιο έξυπνο να ντύσετε τους τοίχους με φυσικά μοτίβα, φωτογραφίες ή video με θέμα τη φύση, σε κάθε της μορφή.
Αν θεωρείτε πολύ light για σκληρή κι εντατική άσκηση ένα λιβάδι με παπαρούνες, μην ξεχνάτε ότι οι απότομες ή χιονισμένες βουνοκορφές και η φουρτουνιασμένη θάλασσα ή ένας ορμητικός καταρράκτης είναι επίσης στοιχεία της φύσης!

Με έξυπνο σχεδιασμό και γνώση της Ψυχολογίας του Χώρου είναι εύκολο να δημιουργήσουμε έναν ιδανικό χώρο γυμναστηρίου που ανεβάζει τη διάθεσή μας και μας κινητοποιεί να ασκηθούμε και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος


Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑