Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #2 πρόσοψη-είσοδος

Η πρόσοψη

Σηματοδοτεί, δίνει την ταυτότητα του χώρου και το στυλ της επιχείρησης, πληροφορεί για το είδος του εμπορεύματος και των υπηρεσιών.

Η πρόσοψη μιας επιχείρησης ή καταστήματος θα πρέπει να προσελκύει υποψήφιους πελάτες και να τους δελεάζει να επισκεφτούν τον χώρο, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το τι θα συναντήσουν στο εσωτερικό.
Και όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! (Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνει η ιστοσελίδα και η επαγγελματική σας κάρτα.)

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να μην περνάει απαρατήρητη (εκτός αν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, όπως εάν πρόκειται για παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη).
Σε αυτό βοηθάει ο έξυπνος σχεδιασμός, αλλά και η διατήρηση μιας καλής εικόνας.

Η πρόσοψη προδιαθέτει τον υποψήφιο πελάτη θετικά ή αρνητικά για το τι θα συναντήσει στο εσωτερικό του  καταστήματος ή της επιχείρησης.
Είναι νομίζω αυτονόητο, ότι θα πρέπει να είναι καθαρή και προσεγμένη.
Παλιές και ξεθωρισμένες τέντες, σπασμένα πλακάκια, βρώμικα τζάμια και σκονισμένες βιτρίνες δεν δίνουν καλή εντύπωση.
Φυτά και ζαρντινιέρες προσθέτουν στην εικόνα, μόνο αν είναι περιποιημένες και γεμάτες υγιή φυτά και όχι σκουπίδια.

Επίσης, είναι απαραίτητο να δίνει σαφείς πληροφορίες για το είδος της επιχείρησης ή του καταστήματος και να μην παραπλανά.

kirk(1)
Σίγουρα θα ρίχνατε μια δεύτερη ματιά στο βραβευμένο για το design του κατάστημα οπτικών που βρίσκεται στο Λονδίνο. Ο πρωτότυπος, χιουμοριστικός και αφαιρετικός σχεδιασμός συνεχίζεται και στο εσωτερικό του καταστήματος. Σχεδιασμένο από την Campaign Design.

Επομένως, σωστό είναι να μη διαφέρει το εξωτερικό του καταστήματος από αυτό που θα συναντήσει κανείς στο εσωτερικό του, εκτός αν θέλετε να εκπλήξετε τους πελάτες σας. Για παράδειγμα, η είσοδος σ΄ένα νυχτερινό κλάμπ ή μια γκαλερί μπορεί επίτηδες να δίνει ελάχιστες ως καμία πληροφορία για το τι θα συναντήσουμε μέσα.

Αντιθέτως, μάλλον ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα έμπαιναν παρορμητικά σε ένα ζαχαροπλαστείο, αν δεν είχαν παρασυρθεί από τις λιχουδιές στη βιτρίνα του (ειδικά αν συνοδεύονται και από τις ανάλογες μυρωδιές).

les-bebes-entrance
Δεν γίνεται να μην τραβήξει την προσοχή των περαστικών αυτό το χαριτωμένο γυάλινο σπιτάκι, που επιτρέπει τη θέα σε όλο το εσωτερικό του μικρού ζαχαροπλαστείου, σχεδιασμένο από το πολυβραβευμένο γραφείο JC Architecture στην Taipei.

Το να αντικρίζουμε μία πρόσοψη εντελώς σύγxρονη και αφαιρετική για να βρεθούμε τελικά, μόλις περάσουμε την πόρτα σε μια παραδοσιακή, έστω ακριβή, ψαροταβέρνα, όπως συμβαίνει με πολύ γνωστό παραθαλάσσιο μαγαζί της Θεσσαλονίκης, είναι μάλλον ατόπημα. Προφανώς έγινε εκ των υστέρων, αλλά αυτό δε δικαιολογεί την απόλυτη ανακολουθία μεταξύ της πρόσοψης και του εσωτερικού.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η μαρκίζα του καταστήματος. Το τι υπάρχει εκεί, καθορίζει το ύφος σας, την ταυτότητά σας και, πολύ συχνά, το πόσο χρεώνετε.
Αποφύγετε παραφορτωμένες πινακίδες που ζαλίζουν και αποπροσανατολίζουν και έχετε υπ΄όψιν ότι ο περαστικός θα πρέπει να μπορεί να τη διαβάσει από απόσταση 60 μ.

Μια κακή και πρόχειρη επιλογή μπορεί να υποβαθμίσει τελείως το κατάστημα ή την επιχείρησή σας. Το ίδιο συμβαίνει με ένα κακοσχεδιασμένο λογότυπο, για φίρμες και επαγγελματίες.

Πολύ συχνά παρατηρώ απαράδεκτα λογότυπα-λογοπαίγνια (πώς αλλιώς να τα ονομάσω;) ακόμα και από επαγγλματίες του χώρου, αρχιτέκτονες και designers, το βραβείο όμως σ΄ αυτή την κατηγορία το κερδίζουν οι εργολαβικές εταιρίες.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα, το δημιούργημα που δεσπόζει πίσω από την ταμπέλα τους δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την ποιότητα και το γούστο τους.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, καλύτερα είναι να ακολουθήσετε μια όσο το δυνατόν πιο απλή λύση. Αφήστε τους επικίνδυνους, συχνά ολέθριους πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς για κάποιους τολμηρούς (και λιγότερο έξυπνους) ανταγωνιστές σας!

3 Bakery in Bcn-DesignMania
Bakery and Pastry shop in Barcelona_ DesignMania

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου η βιτρίνα είναι το πιο σημαντικό σημείο του καταστήματος, ο χώρος που ο επαγγελματίας διαφημίζει το προϊόν του.
H επιλογή των προϊόντων που θα εκτεθούν και ο τρόπος παρουσίασής τους καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το αν θα μπει μέσα ο πελάτης να ψωνίσει, μάλιστα γύρω στο 25% των πωλήσεων οφείλονται σε μία καλή βιτρίνα.
Αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες, γι΄αυτό και πολύ συχνά αναθέτουν σε ειδικούς να χειριστούν αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι.

 commercial-design-ban

Η είσοδος

Η είσοδος στο χώρο πρέπει να είναι ευδιάκριτη και να μη μπερδεύει αυτόν που θα κάνει τον κόπο να διασχίζει το κατώφλι. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά βλέπουμε πολλά εμπορικά καταστήματα να έχουν μονίμως ανοιχτές πόρτες, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι να ξοδεύουν αρκετά για τη θέρμανση ή την ψύξη του χώρου.

Livraria da Vila CJ_006D (LF)
Ένα ωραίο παράδειγμα εισόδου-βιτρίνας. Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο Livraria da Vila που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο του Σάο Πάολο, σχεδιασμένο από τον Isay Weinfeld.

Μπαίνουμε πιο εύκολα σ΄έναν χώρο που μας περιμένει με “ανοιχτές αγκάλες”, ειδικά όταν διάφορα σχεδιστικά τρικ μας οδηγούν προς το εσωτερικό (π.χ. προθήκες και βιτρίνες σε σχήμα V).
Ειδικά για εμπορικά καταστήματα, η αίθηση ότι όσο εύκολα μπήκαμε εξίσου εύκολα μπορούμε να βγούμε χωρίς να μας προσέξουν, είναι πολύ σημαντική για να κάνουμε αυτή την κίνηση, ειδικά για μια μερίδα ανθρώπων που δεν αισθάνονται άνετα όταν θα βγουν χωρίς να έχουν ψωνίσει κάτι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται αμηχανία και ντροπή, ακόμη και για ασήμαντους λόγους. Φανταστείτε λοιπόν πώς θα νιώσει ένας συνεσταλμένος άνθρωπος, όταν θα πρέπει να ψάξει γύρω-γύρω έναν χώρο, μέχρι να βρει από που θα μπει, έχοντας πέσει πρώτα σε μια πόρτα που μοιάζει με είσοδο αλλά είναι κλειδωμένη.
Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα νιώθει ότι όσοι βρίσκονται μέσα τον παρακολουθούν. Πιθανόν να τα παρατήσει και να μη μπει ποτέ.

Μου έχει τύχει αρκετές φορές σε διάφορα καταστήματα, καφέ ή εστιατόρια να ψάχνω την σωστή πόρτα!

Η κύρια είσοδος θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεχωρίζει, ενώ το πρόβλημα με τις «τυφλές πόρτες» μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα με την τοποθέτηση ενός εμποδίου μπροστά τους, όπως για παράδειγμα μιας ζαρντινιέρας ή μεγάλης γλάστρας.

Να συμπληρώσω ότι, τζαμαρίες που ξεγελούν, πόρτες που ενώ είναι κλειστές δείχνουν ανοιχτές, κακώς τοποθετημένα και μη ευδιάκριτα σκαλοπάτια ή αλλαγές επιπέδου σε μια είσοδο, επίσης δάπεδα που γλιστράνε, είναι απαράδεκτα αλλά και επικίνδυνα.

Κανένας δεν θυμάται ευχάριστα το κατάστημα στην είσοδο του οποίου έφαγε τα μούτρα του! Είναι προτιμότερο να μείνετε αξέχαστοι για καλύτερους λόγους.

Εφόσον τελικά ο υποψήφιος πελάτης διασχίσει το κατώφλι της επιχείρησής σας, είτε επειδή ήταν έτσι κι αλλιώς αποφασισμένος, είτε γιατί η πρώτη εντύπωση ήταν θετική, καλό είναι να συνεχίσει να αισθάνεται όμορφα και στο εσωτερικό του χώρου.

Διαβάστε στα 2 επόμενα άρθρα της ενότητας, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που συντελούν ώστε να θεωρείται ένας χώρος υποδοχής επιτυχημένος αλλά και τη μεγάλη σημασία του χώρου αναμονής της επιχείρησής σας στην ενίσχυση  των θετικών συναισθημάτων των πελατών σας.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Διαβάστε τα υπόλοιπα άρθρα της ενότητας:

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #2 πρόσοψη-είσοδος

Add yours

  1. Θα ηθελα να μου πειτε τι θα μπορουσα να κανω στην προσοψη ενος κυλικειου σχολειου για προσελκυση των μαθητων.καποιο ιδιαιτερο βαψιμο,καποια ζωγραφια,καποιες εικονεςτι?
    Φανταστειτε η προσοψη ειναι μονο ενα παραθυρο 1,50×1,50περιπου και δεξια του και αριστερα του τοιχος.ειναι περιορισμενες οι ενεργειες που μπορουν να γινουν αλλα αν εχετε καποια καλη ιδεα θα με βοηθουσατε πολυ.ευχαριστω

    Μου αρέσει!

    1. Μόνο πολύ γενικά θα μπορούσα να απαντήσω, αφού θεωρώ ότι ακόμη και η πιο μικρή επέμβαση που κάνουμε, αν θέλουμε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει αφού δούμε και μελετήσουμε το χώρο.
      Προσωπικά, δεν προτείνω ούτε μία απόχρωση για έναν τοίχο, αν δεν έχω δει το χώρο και δεν έχω εξετάσει όλα τα δεδομένα.
      Και αυτό όχι από τεμπελιά, αλλά επειδή παίρνω πολύ στα σοβαρά τη δουλειά μου και το χώρο του εκάστοτε πελάτη.

      Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αυτό που σαν γενική ιδέα θα πρότεινα είναι κάποιο γκράφιτι.
      Θεωρώ ότι αν είναι εμπνευσμένο και καλοσχεδιασμένο, είναι αυτό που θα προσέλκυε περισσσότερο από οτιδήποτε άλλο νέα παιδιά. Ένας γκραφιτάς μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο με τους μαθητές, ενώ νομίζω ότι μπορεί να χειριστεί τον λιγοστό χώρο που υπάρχει και να ενσωματώσει το παράθυρο στο σχέδιο καλύτερα από κάθε άλλον.

      Αποφύγετε πρόχειρες επέμβασεις, είτε πρόκειται για σχέδια είτε για ζωγραφιές, γιατί κάτι κακοσχεδιασμένο μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, δηλαδή να είναι απωθητικό.

      Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο, προτιμήστε οτιδήποτε απλό και λιτό, ακόμη και ένα ζωντανό χρώμα.

      Αν σας ενδιαφέρει η ιδέα του γκράφιτι, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το μπλογκ: http://www.fatcap.com/country/greece.html και σε αυτή τη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/GraffitiInAthens

      Μου αρέσει!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑