Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου προσελκύει πελάτες #5 Χώροι γραφείων

Στα προηγούμενα 4 άρθρα της σειράς είδαμε κάποιες γενικές αρχές που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της πρόσοψης,  καθώς και των χώρων υποδοχής και αναμονής ενός επαγγελματικού χώρου.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέξετε ώστε το γραφείο σας να είναι ελκυστικό για τους πελάτες σας.
Θα ασχοληθούμε με γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών και εταιρειών.
Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φοροτεχνικοί, ασφαλιστές, κτηματομεσίτες, σύμβουλοι επενδύσεων, χρηματιστές, εμπορικοί αντιπρόσωποι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, γραφίστες και κάθε τύπου designers είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε γραφεία.
Αλλά και πάσης φύσεως εταιρείες και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δέχονται πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές στα γραφεία τους.
Όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες κι έρχονται σε επαφή με τους πελάτες τους σε κάποιον γραφειακό χώρο, θα βοηθηθούν διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο.

Καταρχάς, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να απαντήσετε με ειλικρίνεια:

Αισθάνεστε ευχάριστα στο γραφείο σας;

Αν εξετάζατε τον επαγγελματικό σας χώρο αντικειμενικά, σα να μην πρόκειται για το δικό σας γραφείο, η αποτίμηση θα ήταν θετική ή αρνητική;

Μήπως αυτά που καθημερινά παραβλέπετε στο δικό σας χώρο, σας κάνουν κακή εντύπωση όταν τα βλέπετε αλλού;

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές

Δεν είναι σε καμία περίπτωση άνευ σημασίας η εντύπωση που δημιουργεί ο επαγγελματικός σας χώρος στους πελάτες σας. Αντιθέτως, είναι καθοριστική!
Σκεφτείτε τις δικές σας εντυπώσεις, θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες, όταν κατά καιρούς έχετε επισκεφτεί ως πελάτης το γραφείο κάποιου επαγγελματία ή επιχείρησης.

Ποιοι συνειρμοί σας δημιουργούνται, όταν βλέπετε γύρω σας ετερόκλητα, παλιά και κακοσυντηρημένα έπιπλα, βρώμικους και σκονισμένους χώρους, τοίχους κιτρινισμένους από την πολυκαιρία, φυτά απότιστα και απεριποίητα, στοράκια ξεχαρβαλωμένα που πλέον από τη σκόνη είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το αρχικό τους χρώμα τα οποία με τη σειρά τους προσπαθούν να κρύψουν τα τζάμια, που έτσι κι αλλιώς έχουν να καθαριστούν χρόνια;

Ελπίζω να μην φωτογράφισα το γραφείο σας!
(Φοβάμαι όμως πως περιέγραψα με μεγάλη ακρίβεια την εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα μας!)

Διαβάστε:
Ο ιδανικός χώρος εργασίας βοηθά στη μείωση του στρες και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα

Η ακαταστασία και το βρώμικο περιβάλλον, εκτός του ότι υποδηλώνει πως δεν σέβεστε τους πελάτες-επισκέπτες σας, συνειδητά ή ασυνείδητα δημιουργεί κακή εντύπωση ακόμη και για τις επαγγελματικές σας ικανότητες.

Οι στοίβες σκονισμένων φακέλων πάνω στο γραφείο σας, μάλλον μαρτυρούν πώς είστε ανοργάνωτοι, παρά το ότι πνίγεστε στη δουλειά.
Το να είστε ή να φαίνεστε πολυάσχολοι σίγουρα ανεβάζει τις μετοχές σας.
Ταυτόχρονα όμως, κρυφή επιθυμία του κάθε πελάτη είναι  η διαχείριση της δικής του υπόθεσης να αποτελεί προτεραιότητά σας ενώ ο ίδιος θέλει να νιώθει  πως είναι σημαντικός για σας και έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Το να ψάχνετε μέσα σε ένα σωρό εντύπων ή ηλεκτρονικών φακέλων να εντοπίσετε τα έγγραφα που τον αφορούν δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως μπορεί να τον κάνει να νιώσει ανασφάλεια.
Προσωπικά, μια τέτοια εικόνα στο γραφείο ενός λογιστή, ήταν αρκετή να με προβληματίσει για το αν μπορώ να του εμπιστευτώ τα οικονομικά μου και να κοιμάμαι ήσυχη.

Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να αποθηκεύουμε τεράστιο όγκο εγγράφων, φωτογραφιών και σχεδίων, σε σκληρούς δίσκους και μικροσκοπικά στικάκια και ξεφορτωθείτε όση άχρηστη χαρτούρα γεμίζει σκόνη καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο στο γραφείο σας.
Επίσης, μην τσιγκουνεύεστε στην εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων, μέσα στους οποίους μπορείτε να τακτοποιείτε και να οργανώνετε τα έγγραφα και τον εξοπλισμό σας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το ότι δεν φροντίζετε να είναι ο χώρος σας καθαρός και περιποιημένος.
Μην ξεχνάτε, ότι συνήθως προσέχουμε περισσότερο τη βρωμιά και την ακαταστασία στα σπίτια και τα γραφεία των άλλων, παρά στο δικό μας!

Προσέξτε επίσης τους χώρους υγιεινής. Εφόσον διαθέτετε, δεν μπορείτε να αποτρέψετε κάποιον να επισκεφτεί την τουαλέτα σας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η εικόνα που παρουσιάζουν είναι μάλλον αποθήκης, παρά WC. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, και φροντίστε να είναι πάντα καθαροί και περιποιημένοι.

Η διαρρύθμιση του χώρου και η διάταξη των επίπλων στέλνουν σημαντικά μηνύματα στους πελάτες σας

Υπήρξαν περιπτώσεις που νιώσατε άβολα, αόρατοι ως και ανεπιθύμητοι, λόγω κακής διαρρύθμισης;
Θυμάστε κάποια περίπτωση που δεν ξέρατε πού να καθίσετε (ή που δεν υπήρχε καν κάθισμα) και θα έπρεπε να συζητάτε όρθιοι για δουλειά, με κάποιον άνετα καθισμένο υπάλληλο;
Εμένα μου έτυχε δύο φορές σχετικά πρόσφατα και όπως είναι φυσικό, μου έκανε πολύ κακή εντύπωση. Αναρωτιέμαι, αν ήταν θέμα οικονομίας το να αγοράσουν μερικές καρέκλες ή αν σκοπός τους είναι να νιώθει ο πελάτης ότι θέλουν να ξεμπερδεύουν σύντομα μαζί του. Εφόσον δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, τότε πρόκειται περί αγένειας και βλακείας!

Δυστυχώς και στις 2 περιπτώσεις τελικά αποδείχτηκαν απόλυτα ανεπαρκείς ως επαγγελματίες και αυτό για το οποίο μετανιώνω είναι ότι δεν σηκώθηκα να φύγω απευθείας, διακρίνοντας τα πρώτα αρνητικά σημάδια!
Προφανώς έψαχνα για τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα – φανείτε πιο έξυπνοι από μένα και μην κάνετε το ίδιο!

Οι καμπύλες σε έπιπλα και χώρο, όπως και τα κατάλληλα χρώματα που δεν προκαλούν εντάσεις βοηθούν σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις σε φιλικό και ήρεμο κλίμα
Inss Offices -Meeting Room_DesignMania

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει επαρκής αριθμός καθισμάτων στο γραφείο σας.
Επίσης, στην περίπτωση που δεν διαθέτετε ξεχωριστό χώρο αναμονής, καλό είναι να προβλέψετε κάποιο μικρό καθιστικό, το οποίο είναι ακόμη καλύτερα αν μπορεί να απομονώνεται με κάποιο διαχωριστικό, μόνιμο ή κινητό, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αν συμπέσουν 2 ραντεβού.

Δεν υπάρχει σωστή και λανθασμένη διάταξη επίπλων, αλλά κατάλληλη και ακατάλληλη για αυτό που επιδιώκετε.
Η διάταξη των επίπλων, εκτός από λειτουργική, θα πρέπει να είναι ανάλογη με το μήνυμα που θέλετε να δώσετε.
Η κλασική διάταξη, όπου το γραφείο παρεμβάλλεται ανάμεσα σε εσάς και τον πελάτη, τονίζει το κύρος και τη θέση σας, ενώ ταυτόχρονα σας κρατάει σε απόσταση, δημιουργώντας ένα όριο.
Πιθανόν να περνάει το μήνυμα, ότι δύσκολα επιτρέπετε παρεμβάσεις στην εργασία σας.

Αν πιο σημαντικό για σας είναι να τονίσετε το κλίμα συνεργασίας, το πόσο κοντά νιώθετε στον πελάτη και στις ανάγκες του ή το κοινό σας όραμα, προτιμήστε μία άλλη, λιγότερο αυστηρή διάταξη.
Η ύπαρξη ενός εναλλακτικού τραπεζιού συνεδριάσεων, όπου μπορείτε να καθίσετε μαζί με τους πελάτες και πιθανώς τους συνεργάτες σας είναι απαραίτητη, ειδικά αν πρέπει να συζητήσετε και να δείτε μαζί σχέδια, έγγραφα κλπ.
Η κυκλική διάταξη, είναι εκείνη που ενισχύει την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι καμπύλες σε χώρους και έπιπλα προδιαθέτουν θετικά τους επισκέπτες ενός χώρου και δίνουν την αίσθηση του φιλικού, φιλόξενου και οικείου.

designmania office
Οι καμπύλες, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και τα φυτά χαλαρώνουν τους πελάτες σας _DesignMania

Το κάθισμα του πελάτη, εκτός του ότι πρέπει να είναι αναπαυτικό,  θα πρέπει να βρίσκεται έτσι τοποθετημένο, ώστε να κατευθύνει το βλέμμα του εκεί που εσείς θέλετε να κοιτάζει.
Μπορεί να είναι η πλούσια βιβλιοθήκη σας, τα πολύτιμα έργα τέχνης ή οι δημιουργίες σας, τα πτυχία και οι τίτλοι σας ή (αν έχετε αυτή την τύχη) η υπέροχη θέα του γραφείου σας.

Πάντως, είναι αγενές να κοιτάζει την πλάτη του υπολογιστή σας, ειδικά στην περίπτωση που θα πρέπει να στραβολαιμιάσει ή να σηκωθεί από το κάθισμά του, για να μπορέσει να δει στην οθόνη αυτό για το οποίο συζητάτε.
Αν η περισσότερη δουλειά παρουσιάζεται μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, φροντίστε ο πελάτης να βλέπει άνετα αυτό που του δείχνετε, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη θέση του υπολογιστή σας ή τοποθετώντας και ένα δεύτερο μόνιτορ.

Η επίπλωση και διακόσμηση του γραφείου σας δηλώνουν την ταυτότητά σας

Η επίπλωση και διακόσμηση του γραφείου σας δηλώνουν πολλά για εσάς και το επάγγελμα ή την επιχείρησή σας, δεν είναι λοιπόν κάτι που μπορείτε να αφήσετε στην τύχη.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει ποια μηνύματα θέλετε να δώσετε στους πελάτες σας, όπως για παράδειγμα:

  • Να εντυπωσιάσετε ή/και να πρωτοτυπήσετε.
  • Να δώσετε έμφαση στη μόρφωση και την κατάρτισή σας.
  • Να προβάλετε το έργο και τις ικανότητές σας.
  • Να τονίσετε την εμπειρία σας και τη διαχρονικότητα της επιχείρησής σας.
  • Να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη.
  • Να δημιουργήσετε οικειότητα, να δείξετε φιλικοί, γεμάτοι συμπάθεια και κατανόηση.
  • Να τους κάνετε να χαλαρώσουν και να αισθανθούν ευχάριστα.
  • Να κατευνάσετε τον φόβο και την ανασφάλειά τους και να δημιουργήσετε θετικές προσδοκίες.
  • Να αποφύγετε διενέξεις.

Το να περιστοιχίζεστε από όμορφα έπιπλα, αντικείμενα, έργα τέχνης και καλοδιατηρημένα φυτά είναι σημαντικό.

Παραφορτωμένοι χώροι ζαλίζουν και δείχνουν φτηνοί.
Θα δυσκολευτείτε περισσότερο να πείσετε για τις ικανότητες και την αξιοπιστία σας και να διαπραγματευτείτε μία υψηλότερη αμοιβή για τις υπηρεσίες σας, μέσα σε ευτελές και κακόγουστο περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, αν αυτό για το οποίο διαφημίζεστε είναι οι χαμηλές σας τιμές, πιθανόν να τρομάξετε έναν πελάτη αν το γραφείο σας έχει πανάκριβη διακόσμηση.

Σε γενικές γραμμές, το τι πουλάτε (υπηρεσίες ή προϊόν) και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, θα πρέπει να καθορίζει τις επιλογές σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, αισθάνονται πιο άνετα σε οικείο περιβάλλον.

Σε ένα λογιστικό γραφείο είναι σημαντικό ο πελάτης να νιώθει εμπιστοσύνη και ηρεμία
Σχεδιασμός λογιστικού γραφείου_ DesignMania

Υπάρχουν λύσεις αξιοπρεπείς και καλόγουστες, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.

Εφόσον όμως τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσφέρετε έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τότε επιβάλλεται να επενδύσετε ένα σημαντικό ποσό στη διαμόρφωση και διακόσμηση του γραφείου σας.
Διαφορετικά, κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε τσιγκούνηδες, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν σας κολακεύει. Το να είστε και να δείχνετε γενναιόδωροι, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Τολμήστε κάτι διαφορετικό και πρωτοτυπήστε, ειδικά αν το επάγγελμά σας το επιτρέπει ή το επιβάλλει (όπως αν είστε designer ή καλλιτέχνης). Η νέα τάση στο σχεδιασμό γραφειακών χώρων είναι με το μέρος σας. Προσέξτε μόνο να μη  φτάσετε σε υπερβολές που ίσως αποβούν εις βάρος σας.

Διαβάστε:
Κτίρια γραφείων – η νέα τάση στο σχεδιασμό

Θερμοκρασία του χώρου, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που όμως πολλοί παραβλέπουν

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία του γραφείου σας στην εντύπωση που θα δώσετε.

Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι στους άλλους, ακόμη και να δείχνουν περισσότερη συμπάθεια σε κάποιον, όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον ή έρχονται σε επαφή με κάτι ζεστό.
Υποστηρίζεται μάλιστα από πρόσφατη έρευνα,  ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να πείσετε έναν υποψήφιο πελάτη να αγοράσει κάτι, αν του προσφέρετε ένα ζεστό ρόφημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι πελάτες σας να νιώθουν ευχάριστα στο χώρο σας, να μην κρυώνουν αλλά ούτε να ζεσταίνονται υπερβολικά. Σε αυτό, εκτός από την κατάλληλη θέρμανση ή ψύξη του χώρου, μπορούν να βοηθήσουν οι σωστές χρωματικές επιλογές.

Μπορούμε να νιώσουμε μέχρι και 2 βαθμούς υψηλότερη ή χαμηλότερη θερμοκρασία σε έναν χώρο, με τη χρήση των κατάλληλων χρωμάτων και υλικών!
Αυτό σημαίνει, περισσότερη οικονομία στα έξοδα θέρμανσης ή ψύξης ενός χώρου.

Χρώμα, ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην προσέλκυση πελατών

Οι συνδυασμοί χρωμάτων που θα επιλέξετε παίζουν καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην εντύπωση που δημιουργεί ο χώρος σας, αλλά και στην ψυχολογία τη δική σας και των πελατών σας.
Υπάρχουν χρώματα που εκνευρίζουν, αποσπούν την προσοχή, δημιουργούν ανυπομονησία ή πλήξη.
Υπάρχουν χρώματα που χαλαρώνουν.
Κάποια χρώματα τραβάνε την προσοχή, κάποια άλλα είναι ιδανικά για φόντο, έτσι ώστε να τονίσετε ό,τι είναι τοποθετημένο μπροστά τους.

Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι ένα χρώμα που έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο, μας κρατά σε εγρήγορση και μας κινητοποιεί για δράση.
Είναι λοιπόν ένα χρώμα που δεν ενδείκνυται για οικονομικές διαπραγματεύσεις, αφού μας εκνευρίζει και μας κάνει πιο επιθετικούς. Επίσης, είναι κουραστικό να δουλεύουμε σε κόκκινο περιβάλλον. Μπορεί όμως, όπως και το κίτρινο, αν χρησιμοποιηθεί με μέτρο στα σωστά σημεία να δώσει ζεστασιά και ζωντάνια στο χώρο σας.

Το πορτοκαλί, η τερακότα, και οι αποχρώσεις του ξύλου βοηθούν στο να νιώθουμε ζεστά και οικεία.

Το έντονο κίτρινο τραβάει την προσοχή, είναι ένα χαρούμενο και φωτεινό χρώμα, που μπορεί να ζωντανέψει ένα χώρο όταν χρησιμοποιηθεί στα σωστά σημεία και στη σωστή ποσότητα. Ταυτόχρονα όμως έχει συνδεθεί με φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες.
Είναι ένα χρώμα που παρατηρώ ότι έχει χρησιμοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, ειδικά μία ανοιχτή, ψυχρή απόχρωσή του, καθόλου κολακευτική για τους περισσότερους χώρους. Υποθέτω ότι προτείνεται σαν εναλλακτική λύση του λευκού και του μπεζ από τους ελαιοχρωματιστές, αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πώς οι περισσότεροι διαλέγουν αυτή την συγκεκριμένη, άχαρη και κρύα απόχρωση.

Κάποιες αποχρώσεις του μοβ και του πράσινου συνδέονται με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όπως επίσης το μαύρο και το ασημί.

Οι πράσινες και μπλε αποχρώσεις μας χαλαρώνουν, ξεκουράζουν το βλέμμα και μειώνουν το στρες. Βοηθούν επίσης στη δημιουργικότητα και την έμπνευση, όπως το μωβ και το λιλά.
Το μπλε είναι ένα χρώμα που συνδέεται με την αξιοπιστία, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συναντάμε στα περισσότερα λογότυπα των πιο γνωστών εταιρειών ανά τον κόσμο.

Η κυριαρχία των “άχρωμων” χρωμάτων, όπως λευκό, μαύρο και γκρι, ενώ μπορεί αρχικά να εντυπωσιάζει, δημιουργεί αίσθηση ψυχρότητας σε ένα χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πολύ απλά, κανένας άνθρωπος δε νιώθει πως βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, μέσα σε ασπρόμαυρους ή γκρίζους χώρους.
Μπορούν όμως κάλλιστα να αποτελέσουν τη βάση ή το φόντο για να προβάλουμε έγχρωμα στοιχεία, δημιουργώντας ένα επιτυχημένο και ζωντανό αποτέλεσμα.

Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε ένα χρώμα που σας αρέσει ή πιστεύετε ότι δεν ταιριάζει στις υπηρεσίες που προσφέρετε, επειδή του αποδίδονται κάποιες αρνητικές ιδιότητες. Κανένα χρώμα δεν είναι κακό, φτάνει να χρησιμοποιηθεί στη σωστή ποσότητα και στα κατάλληλα σημεία και να συνδυάζεται σωστά με τα υπόλοιπα χρώματα και στοιχεία του γραφείου σας, ώστε να προκύπτει ένα αρμονικό σύνολο.

Η επιλογή κατάλληλων χρωματικών συνδυασμών, μπορεί να μεταμορφώσει έναν αδιάφορο χώρο αλλά, ακόμη πιο σημαντικό είναι, ότι μπορεί να επηρεάσει τους πελάτες σας προς όφελός σας, χωρίς καν αυτό να γίνει αντιληπτό.

Διαβάστε:
Χρώμα στον επαγγελματικό χώρο: ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσέλκυση πελατών.

commercial-design-ban

Τα υλικά επένδυσης και ο φωτισμός είναι χρήσιμα εργαλεία στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας

Στην ίδια λογική με τα χρώματα πρέπει να επιλεγούν και τα υλικά επένδυσης του γραφείου σας.

Τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και η πέτρα ή το διακοσμητικό τουβλάκι δίνουν ζεστασιά στο χώρο, δημιουργούν αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας.
Γυάλινες επιφάνειες και καθρέφτες μεγαλώνουν και φωτίζουν ένα χώρο, δίνουν όμως την αίσθηση της ψυχρότητας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση. Το ίδιο συμβαίνει με τις μεταλλικές επιφάνειες.
Σύγχρονα συνθετικά υλικά και μέταλλα ταιριάζουν σε hi-tech εταιρείες, ενώ πολυτελή κλασικά υλικά, όπως το μάρμαρο προσδίδουν κύρος.

Ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που προσφέρετε, το ύφος που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας αλλά και τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε θα πρέπει να γίνει και η επιλογή τους.
Σωστοί και ισορροπημένοι συνδυασμοί, μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην εικόνα του γραφείου σας αλλά και στην ψυχολογία των πελατών σας.

Ο φωτισμός παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι λειτουργικός, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να δένει με το ύφος του γραφείου.
Πολύ φωτεινοί χώροι είναι εξίσου κουραστικοί με ανεπαρκώς φωτισμένους χώρους. Επίσης, ο ομοιόμορφος φωτισμός, μπορεί να είναι βολικός για κάποιες εργασίες, αλλά είναι βαρετός για τους επισκέπτες σας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πηγές φωτισμού, τοποθετημένες στα κατάλληλα σημεία, έτσι ώστε να μπορείτε να διαφοροποιείτε την ατμόσφαιρα του γραφείου σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η επαφή με τη φύση χαλαρώνει και αποφορτίζει τις εντάσεις

Η ύπαρξη επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον είναι επίσης ένα ένας παράγοντας που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να αισθανθείτε θυμωμένοι ή αγχωμένοι όταν βρίσκεστε στη φύση. Το να νιώθετε, εσείς και οι πελάτες σας, χαλαροί και ευδιάθετοι είναι απαραίτητος παράγοντας στη διευκόλυνση της συνεργασίας σας.
Είναι επίσης σημαντικό να μη νιώθει κάποιος εγκλωβισμένος και αποκομμένος από το εξωτερικό περιβάλλον, εκτός αν υπάρχει λόγος να επιδιώξετε κάτι τέτοιο.

Oficinas Matatena, Yucatán _Desnivel Arquitectos
Oficinas Matatena, Yucatán _Desnivel Arquitectos

Η ύπαρξη φυτών στο χώρο είναι απαραίτητη, όχι μόνο από αισθητική άποψη αλλά και για τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και στην ψυχολογία των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαφής με το φυσικό περιβάλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε με τεχνητά μέσα αυτή την αίσθηση.

Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο είναι να μην έχει καμία προσωπικότητα το γραφείο σας και αυτό που εκπέμπει να μην έχει καμία σχέση με εσάς, την επιχείρησή σας και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Οι copy-paste λύσεις που πολλοί προτείνουν, αντιγράφοντας και όχι μελετώντας και δημιουργώντας, συνήθως δεν βοηθούν αν όχι βλάπτουν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.

Καλώς ή κακώς, σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου μάρκετινγκ, η οποιαδήποτε πώληση στοχεύει καταρχήν στο συναίσθημα του πελάτη, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες εντυπώσεις.

Κερδίζοντας λοιπόν τις εντυπώσεις έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε και τον πελάτη!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!SaveSave

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑