13 ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση #2

 

Στο 1ο μέρος του άρθρου παρουσιάστηκαν οι πρώτες 6 ενδείξεις ότι ένα σπίτι χρειάζεται ανανέωση. Ακολουθούν οι υπόλοιπες.

7. Κάποιος χώρος δεν είναι πρακτικός ή λειτουργικός

Αν σχεδόν καθημερινά βλαστημάτε για τον μικρό πάγκο της κουζίνας σας ή γιατί πρέπει να σφουγγαρίζετε το κατάλευκο γυαλιστερό πλακάκι στο δάπεδο του μπάνιου σας κάθε φορά που το επισκέπτεστε, μάλλον κάποτε κάνατε μία κακή επιλογή την οποία μπορεί να πληρώνετε για χρόνια!

Τα λουτρά και η κουζίνα είναι οι χώροι που χρησιμοποιούμε συχνότερα, αλλά που δυστυχώς η ανακαίνισή τους είναι δαπανηρή και απαιτεί σύνθετες εργασίες.

marazzi
Κομψές και σύγχρονες αλλά ταυτόχρονα διαχρονικές επιλογές για την κουζίνα και το λουτρό από την Marazzi. Πάνω απ’ όλα όμως πρακτικές, αφού δεν πρόκειται για ξύλινα δάπεδα και επενδύσεις, αλλά για την καταπληκτική σειρά κεραμικών πλακιδίων treverk της ιταλικής εταιρίας.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να έχουν μελετηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού. Αν μάλιστα δεν είστε από εκείνους που κάνουν συχνά ανακαίνιση, προτιμήστε λύσεις πιο ουδέτερες και διαχρονικές και όχι πλακάκια, για παράδειγμα, που είναι τελευταία λέξη της μόδας και σε μερικά χρόνια ίσως είναι τελείως ντεμοντέ. Σε κάθε περίπτωση, επενδύστε στην ποιότητα του εξοπλισμού και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Γενικότερα θα συμβούλευα να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας, μη παραβλέποντας την λειτουργικότητα προς χάριν της καλαισθησίας. Όσο όμορφος και αν δείχνει ένας χώρος ή ένα έπιπλο, αν δεν σας εξυπηρετούν και δεν διευκολύνουν την καθημερινότητά σας, είναι μάλλον άχρηστα. Ένας εντυπωσιακός καναπές στον οποίο είναι αδύνατο να καθήσετε αναπαυτικά και να χαλαρώσετε, είναι αδιαμφισβήτητα μια κακή επιλογή.

Ευτυχώς, δεν είναι καθόλου δύσκολο οι επιλογές μας να είναι ταυτόχρονα και όμορφες και λειτουργικές, με τόσα προϊόντα που έχουμε πλέον στη διάθεση μας. Για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχετε ένα σωστό πλάνο, να μην κάνετε βιαστικές αγορές, και εφόσον χρειαστεί να απευθυνθείτε για συμβουλές και καθοδήγηση σε έναν σωστό επαγγελματία.

8. Προσπαθείτε να καλύψετε ή να κρύψετε κάτι

Αν έχετε κάτι να κρύψετε, είναι μάλλον καλύτερο να προσπαθήσετε να το διορθώσετε!

Σπασμένα πλακάκια και ραγισμένα είδη υγιεινής, φθαρμένα πατώματα, τοίχοι που έχουν ξεφτίσει από υγρασία, ντουλάπια που έχουν φουσκώσει, κουφώματα που μπάζουν. Πολύ συχνά επινοούνται τρόποι για να καλυφθούν προσωρινά οι ατέλειες, σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν είναι εφικτό.

Ένα σπίτι θέλει διαρκή συντήρηση, ειδικά αν πρόκειται για παλιά κατασκευή. Κάποιες εργασίες είναι πράγματι δαπανηρές, όπως η επιδιόρθωση προβλημάτων στις υδραυλικές εγκαταστάσεις ενός κτιρίου, κάτι που συνήθως απαιτεί γκρεμίσματα και ξηλώματα πλακιδίων και ειδών υγιεινής.

Αν έχετε προνοήσει και έχετε κρατήσει μερικά πλακάκια, μπορεί να αποφύγετε άσχημα μπαλώματα, δεδομένου ότι είναι δύσκολο ως αδύνατον να βρείτε το ίδιο πλακάκι μετά από χρόνια. Γι’ αυτό καλό είναι πάντα να έχετε στην άκρη μία ποσότητα. Το μικρό επιπλέον κόστος που τσιγγουνευτήκατε κάποτε, μπορεί σήμερα να σας κοστίσει ένα καινούργιο λουτρό.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως όταν το μπάνιο σας μετράει δεκαετίες, ίσως είναι η ώρα να αποκτήσετε ένα πιο σύγχρονο λουτρό.

9. Κάποιος χώρος ή δωμάτιο του σπιτιού μένει ανεκμετάλλευτο

Κι όμως δεν είναι σπάνιο κάτι τέτοιο είτε μετά από μετακόμιση κάποιου μέλους της οικογένειας, είτε γιατί το διαμέρισμα διαθέτει κάποιο επιπλέον δωμάτιο, ειδικά αν είστε εργένηδες. Τις περισσότερες φορές αυτό το δωμάτιο μένει όπως ήταν (ακόμη και αν και δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί) ή καταλήγει σε πρόχειρο -αλλά μόνιμο τελικά- αποθηκευτικό χώρο, πίσω από μία κλειστή πόρτα. Θα μπορούσατε όμως να εκμεταλλευτείτε έναν τέτοιο χώρο και να τον εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Πολύ συχνά ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να παίξει ένα διπλό ρόλο, όπως γραφείο-ξενώνας για παράδειγμα, δωμάτιο για τα χόμπυ σας, μίνι γυμναστήριο ή ένα ευρύχωρο και τακτοποιημένο dressing room.

Chic-Open-Closet-with-Wired-Shelving-Ideas-for-Women-Closet-Wardrobe-Ideas-Design
vestiario
Δύο προτάσεις προτάσεις για βεστιάριο ανάλογα με το γούστο και το ποσό που σκοπεύετε να διαθέσετε.

Αλλά και τα μπαλκόνια, οι βεράντες και οι ημιυπαίθριοι χώροι (όσοι τουλάχιστον γλίτωσαν την αλλαγή χρήσης τους!) που διαθέτουν σε αφθονία τα περισσότερα σπίτια στη χώρα μας, μένουν συχνά αχρησιμοποίητα και είναι κρίμα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργήσετε ένα όμορφο υπαίθριο καθιστικό με πολλά φυτά, το οποίο μπορείτε άνετα να χρησιμοποιείτε αρκετούς μήνες του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και το καθάρισμα του μπαλκονιού δεν θα αποτελεί πλέον μια βαρετή και άχρηστη αγγαρεία.

veranda

Και μην ξεχνάμε, όσο περισσότερους εναλλακτικούς χώρους διαθέτουμε για να καθόμαστε, να χαλαρώνουμε, να δεχόμαστε φίλους ή να δουλεύουμε, τόσο λιγότερο πλήττουμε, άρα τόσο καλύτερα ζούμε.

10. Χρειάζεστε επειγόντως περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους

Οι αποθηκευτικοί χώροι δεν είναι ποτέ αρκετοί σε ένα σπίτι. Όσους κι αν διαθέτει, πάντα υπάρχει ανάγκη για περισσότερους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, είναι σίγουρα ελάχιστοι.

Αν τα ρούχα σας γίνονται κουβάρι για να χωρέσουν στη ντουλάπα σας, αν τα βιβλία σας βρίσκονται σε στοίβες και καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερη γωνιά στο καθιστικό σας, αν τα κατσαρολικά και οι μικροσυσκευές σας έχουν κατασκηνώσει στον πάγκο και μαζεύουν σκόνη πάνω στα κρεμαστά ντουλάπια της κουζίνας σας και αν τους καλεσμένους σας υποδέχεται πριν από εσάς η συλλογή των παπουτσιών σας, τότε μάλλον χρειάζεστε επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους.

Παρόλο που πολλές φορές είναι αδύνατον να φανταστεί κάποιος ότι το μικρό του διαμέρισμα έχει περιθώρια για επιπλέον χώρους αποθήκευσης, είναι γεγονός ότι με έξυπνο σχεδιασμό μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε τετραγωνικό ενός χώρου, ενώ ταυτόχρονα το σπίτι αναπνέει, δείχνει μεγαλύτερο και προπαντός τακτοποιημένο.

11. Ο φωτισμός δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες σας

Αν αναγκάζεστε να κατεβάζετε τα παντζούρια και να φοράτε γυαλιά ηλίου για να καθίσετε άνετα στο καθιστικό σας ή αν αντιθέτως πρέπει να ανάβετε φώτα για να διαβάσετε το καταμεσήμερο, τότε κάτι δεν πάει καλά με το φωτισμό του χώρου.
Κι επειδή το πόσο φωτεινός ή σκοτεινός είναι ένας χώρος δεν εξαρτάται μόνο από τον προσανατολισμό και τα ανοίγματα που διαθέτει, αλλά σε μεγάλο βαθμό από τα χρώματα και τα υλικά του, σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχετικά εύκολο να διορθώσετε το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσετε!

Είναι εκπληκτικό το πώς μπορεί να αλλάξει η φωτεινότητα ενός δωματίου με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων χρωμάτων και υλικών. Οι συχνά λανθασμένες απλουστεύσεις και γενικεύσεις, όπως για παράδειγμα ότι το λευκό είναι το χρώμα που θα φωτίσει έναν χώρο ενώ οι σκουρότερες αποχρώσεις θα τον σκοτεινιάσουν, οδηγούν πολλές φορές σε απολύτως ανεπαρκείς λύσεις.

Αλλά και η τοποθέτηση ακατάλληλων φωτιστικών σε λάθος θέσεις είναι ένα ζήτημα που συχνά δημιουργεί προβλήματα. Η σωστή μελέτη φωτισμού σε συνδυασμό με την ποιότητα και καταλληλότητα των λαμμπτήρων  είναι τα στοιχεία που καθιστούν έναν χώρο λειτουργικό και όχι η ποσότητα του φωτισμού. Ένας πολύ φωτισμένος χώρος είναι εξίσου κουραστικός (και αφιλόξενος) με έναν υποφωτισμένο.

chimney house_studio mk27
Ο φωτισμός συμβάλλει στην χαλαρωτική ατμόσφαιρα του καθιστικού, Chimney house_Studio MK27

Εκτός από το λειτουργικό του ρόλο, ο φωτισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο σχεδιασμό ενός χώρου και ένα σπουδαίο εργαλείο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας που επιθυμούμε. Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό, αλλά ως βασικό συστατικό του.

Διαβάστε ακόμη:

> 11 μύθοι που σας αποτρέπουν να ανακαινίσετε το χώρο σας
> Το #1 μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης
> Ανακαίνιση σπιτιού: μια συναισθηματική επένδυση, καθοριστική για τη ζωή σας!

12. Κρυώνετε ή ζεσταίνεστε υπερβολικά

Υπάρχουν πλέον πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για τη θέρμανση ενός σπιτιού, ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, γι’ αυτό και κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασίζεται μετά από αρκετή σκέψη.

Ο σωστός προσανατολισμός ενός κτιρίου όπως η σωστή μελέτη θερμομόνωσης και η εφαρμογή της κατά την κατασκευή του, εκτός του ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος θέρμανσης και ψύξης, βοηθάνε στην καλύτερη ποιότητα της ζωής μας. Για τη χώρα μας, ο νότιος προσανατολισμός ενός κτιρίου είναι ο ιδανικός, γι’ αυτό και τα βιοκλιματικά κτίρια σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι κύριοι χώροι και τα ανοίγματά τους να είναι τοποθετημένα στο νότο. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες που ο ήλιος είναι χαμηλά και οι ακτίνες του εισχωρούν βαθιά μέσα στο κτίριο, οι χώροι θερμαίνονται με φυσικό τρόπο, εξοικονομώντας μας ενέργεια και χρήματα.

Δυστυχώς λίγα σπίτια έχουν ιδανικό προσανατολισμό  και ακόμη λιγότερα έχουν κατασκευαστεί με τις σύγχρονες μεθόδους θερομομόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμη και το σύστημα θέρμανσης που έχει επιλεγεί δεν είναι το ενδεδειγμένο.

Παρόλ’ αυτά κάποιες έξυπνες διορθωτικές κινήσεις μπορεί να λύσουν ή έστω να βελτιώσουν τέτοια προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πολύ πιο εύκολα απ’ ό, τι φανταζόμαστε!

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση της ντουλάπας (αν μάλιστα, είναι εντοιχισμένη ακόμη καλύτερα) αντί για το κεφαλάρι του κρεβατιού σας, στον εκτεθειμένο στο βορρά τοίχο του υπνοδωματίου σας, μπορεί να λύσει χωρίς πρόσθετα έξοδα για θέρμανση ή μόνωση το πρόβλημα του κρύου. Επίσης, στέγαστρα, πέργκολες με φυτά, τέντες και χρησιμοποίηση ψυχρών χρωμάτων και ανάλογων υλικών στη διακόσμηση, θα κάνουν πιο δροσερό ένα ζεστό δωμάτιο.

Εκτός από τη γνώση, έχουμε πλέον τα μέσα και την τεχνολογία ώστε να βελτιώσουμε όχι μόνο τη θέρμανση, ψύξη και φωτισμό μιας κατοικίας, αλλά γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Άφησα για το τέλος την πιο σημαντική ένδειξη και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι

13. Απλώς βαρεθήκατε και θέλετε να ανανεώσετε το σπίτι σας και τη διάθεσή σας!

Θεωρούμε φυσιολογικό το να βαριόμαστε να φοράμε τα ίδια ρούχα, να έχουμε το ίδιο κούρεμα, να τρώμε τα ίδια φαγητά, να πηγαίνουμε στα ίδια μέρη, παρόλ’ αυτά αρκετοί πιστεύουν ότι οι επιλογές που έκαναν κάποτε δημιουργώντας το σπίτι τους θα πρέπει να τους ικανοποιούν για χρόνια (αν όχι για μια ζωή!)

Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουν!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: