11 μύθοι που σας αποτρέπουν να ανακαινίσετε το χώρο σας

Έχω παρατηρήσει ότι είναι αρκετοί εκείνοι που ενώ θα ήθελαν αλλαγές στο χώρο τους, διστάζουν να προσχωρήσουν σε μια ανακαίνιση.
Εκείνο που αποτρέπει τους περισσότερους από το να ζητήσουν τη βοήθεια ενός επαγγελματία (αρχιτέκτονα – interior designer) και να ξεκινήσουν την ανακαίνιση του χώρου τους, είναι οι φόβοι που στηρίζονται στην παραπληροφόρηση και ίσως σε μία κακή, παλαιότερη εμπειρία.

Είναι κατανοητό, ότι κάποιος που σκέφτεται να κάνει μια τόσο σημαντική επένδυση (όχι μόνο οικονομική, αλλά συχνά πρωτίστως συναισθηματική), έχει προβληματισμούς και ανησυχίες.
Όμως, σε μεγάλο βαθμό είναι επηρεασμένος από ορισμένους «μύθους» που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με την ανακαίνιση ενός χώρου, για τους οποίους στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται ανεπαρκείς επαγγελματίες και ανεπιτυχείς συνεργασίες.

Τα παρακάτω άρθρα θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν πράγματι είναι καιρός ν’ ανακαινίσετε το χώρο σας:
13 ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση #1

13 ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση #2

Οι συχνότερες ανησυχίες και προβληματισμοί πριν από μια ανακαίνιση είναι οι εξής:

 

1. Θα δυσκολευτώ να εξηγήσω αυτό που θέλω.

2. Δεν είμαι σίγουρος-η για το τι θέλω, οπότε θα μου επιβάλει αυτό που θέλει ο αρχιτέκτονας ή διακοσμητής.

Όλα αυτά πιθανόν να ισχύουν, αν πέσετε σε ακατάλληλο επαγγελματία.
Και δεν μιλώ για εκείνους που δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, ταλέντο ή έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες. Μπορεί κάποιος να είναι μεγαλοφυΐα, αλλά να πάσχει στην επικοινωνία.
Κατά τη γνώμη μου, ο σωστός αρχιτέκτονας πρέπει καταρχάς να ξέρει να ακούει και στη συνέχεια να κατανοήσει, ίσως και να «ψυχολογήσει» τον πελάτη, ο οποίος είναι συχνά μπλοκαρισμένος και αγχωμένος.

Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στις αρχικές συναντήσεις και συζητήσεις.
Αυτό που συχνά ξεχνούν πολλοί επαγγελματίες, είναι ότι σχεδιάζουν ένα χώρο που θα ζήσει ή/και θα εργαστεί κάποιος άλλος και όχι αυτοί οι ίδιοι.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει καταρχήν μία κοινή οπτική με τον αρχιτέκτονα ή interior designer.
Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί κάποιος να σχεδιάζει για όλους. Ή δεν είναι ειλικρινής ή δεν έχει προσωπικότητα.
Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία καλή συνεργασία.

3. Φοβάμαι ότι αυτό που ονειρεύομαι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τις περισσότερες φορές, αυτά που ονειρεύεστε ή ελπίζετε, είναι πολύ πιο απλά από αυτά που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τη σημερινή εποχή.
Έχοντας άγνοια για το τι μπορεί να κατασκευαστεί όπως και για τις άπειρες επιλογές προϊόντων που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα και έχοντας μάθει να λειτουργούν μέσα σε πλαίσια και περιορισμούς, οι περισσότεροι είναι αρκετά συντηρητικοί, ακόμη και στα όνειρά τους!
Θα έλεγα ότι εκείνοι που ζητάνε ανεδαφικά πράγματα, είναι μάλλον η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

4. Πώς θα είμαι σίγουρος-η ότι έγινε κατανοητό αυτό που επιθυμώ, πριν να είναι αργά;

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και καθησυχαστικό, είναι το γεγονός  ότι μπορείτε πλέον να έχετε πλήρη εικόνα από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, για το πώς θα δείχνει ο χώρος σας. Έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε το χώρο σας και να κινείστε μέσα σε αυτόν, σε τρισδιάστατα έγχρωμα φωτορεαλιστικά.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη φαντασία για να κατανοείτε πώς θα δείχνουν οι επιλογές που κάνετε, στην πραγματικότητα. Με τα σχεδιαστικά προγράμματα που έχει σήμερα στη διάθεσή του ένας αρχιτέκτονας, μπορείτε να βλέπετε το αποτέλεσμα ολοζώντανο μπροστά σας, ακόμη και να κινείστε μέσα στο χώρο!
Φτάνει βέβαια ν’απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία που δουλεύει κατ’ αυτό τον τρόπο και σας προσφέρει αυτή την δυνατότητα.

5. Θα μου κοστίσει πιο ακριβά από το να κάνω την ανακαίνιση μόνος μου.

6. Αυτές είναι πολυτέλειες για αυτούς που τους περισσεύουν τα χρήματα.

Η σωστή καθοδήγηση μάλλον σας γλιτώνει χρόνο και χρήμα, παρά το αντίθετο.
Προσωπικά θεωρώ ότι εκείνοι που δεν τους περισσεύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από επαγγελματική καθοδήγηση, από τους υπόλοιπους.

Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που θα καταφέρνατε μόνοι σας, αλλά η γνώση και η εμπειρία ενός επαγγελματία σας αποτρέπουν από λανθασμένες επιλογές και μη συμφέρουσες αγορές.


Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη μια πλήρης ανακαίνιση, αλλά στοχευμένες επεμβάσεις με σχετικά μικρό κόστος, που θα ανανεώσουν έναν χώρο και τη διάθεσή σας, λύνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα του.
Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες :

πρόταση ανανέωσης,
χρωματική μελέτη

Σχεδιασμός και ανακαίνιση κατοικίας

7. Πρόκειται για μεγάλη φασαρία, θα ξεσπιτωθώ για πολύ καιρό.

8. Θα πρέπει να χάσω πολύ χρόνο ψάχνοντας σωστούς τεχνίτες,  οι οποίοι να είναι εύκαιροι όταν τους χρειάζομαι.

9. Θα γίνουν ζημιές και θα χρειαστώ επιπλέον χρόνο και χρήμα για να φέρω το σπίτι σε λογαριασμό.

Αυτές είναι κάποιες από τις ανησυχίες που αποτρέπουν πολλούς από το να προχωρήσουν σε μία ανακαίνιση, αναβάλλοντας για το μέλλον ακόμη και εργασίες απαραίτητες.
Φαντάζονται τα χειρότερα, συχνά όχι αδίκως. Αρκετοί είχαν άσχημες εμπειρίες με κακούς και ανεύθυνους τεχνίτες, ανοργάνωτους, ασυνεπείς και τσαπατσούληδες.

Η σωστή οργάνωση και προγραμματισμός του εργοταξίου, η εύρεση υπεύθυνων, έμπειρων και καταρτισμένων τεχνιτών και συνεργείων, η κατάλληλη καθοδήγηση και η σωστή επίβλεψη τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να κυλήσει ομαλά και γρήγορα μία ανακαίνιση.
Αυτά είναι εξασφαλισμένα και δεν χρειάζεται να σας απασχολήσουν, εφόσον απευθύνεστε σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

10. Θα αναγκαστώ να ξοδέψω πολλά χρήματα σε αγορές, ειδικά αν θέλω επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα για να εξοπλίσω το χώρο μου

Οι απαραίτητες αγορές και επιλογές υλικών, πελαγώνουν τους περισσότερους πελάτες και είναι λογικό. Δεν βγαίνει κάποιος κάθε μέρα στην αγορά για πλακάκια, πάγκους κουζίνας, καρέκλες τραπεζαρίας και λεντοταινίες.
Εκτός αν αυτή είναι η δουλειά του!
Με σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες προτάσεις για το χώρο σας, αποφεύγονται η άσκοπη ταλαιπωρία και τα υπερβολικά έξοδα. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Μπορείτε λοιπόν, χωρίς άγχος να απολαύσετε τη βόλτα στην αγορά, κάνοντας καλόγουστες και ποιοτικές επιλογές σε συμφέρουσες τιμές.

interior-design-online

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία των περισσότερων ανθρώπων, ακόμη κι αν δεν το ομολογούν είναι η εξής:

11. Τελικά το αποτέλεσμα θα μου αρέσει ή θα το μετανιώσω;

Η ανακαίνιση μιας κατοικίας είναι συνήθως μία μεγάλη επένδυση.
Οι δραστικές αλλαγές, ακόμη κι αν είμαστε σίγουροι ότι τις θέλουμε, τρομάζουν τους περισσότερους από εμάς.

Στις περιπτώσεις των επαγγελματικών χώρων, τα κριτήρια είναι περισσότερο εμπορικά, παρά συναισθηματικά, γι’ αυτό και συνήθως οι αποφάσεις παίρνονται γρηγορότερα και οι επιθυμίες και οι προσδοκίες είναι πιο ξεκάθαρες.
Εκεί μετράει πρώτα απ’ όλα, κατά πόσο θα «αποδώσει» αυτή η επένδυση, εκπληρώνοντας στόχους όπως η προσέλκυση και αύξηση  της πελατείας, η παραγωγικότητα και η καλύτερη προώθηση των προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή  που γίνεται κατανοητό αυτό που θέλετε και οραματίζεστε και υπάρχει καλή συνεργασία με έναν καλό και έμπειρο επαγγελματία,  είναι απίθανο να μη νιώθετε ευτυχισμένοι και σίγουροι ότι κάνατε μία καλή επένδυση, όταν ξεκινήσετε να ζείτε ή να εργάζεστε στο νέο σας περιβάλλον!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: