Ανακαίνιση σπιτιού: μια συναισθηματική επένδυση, καθοριστική για τη ζωή σας!

Όταν αναφερόμαστε σε μια ανακαίνιση σπιτιού επικεντρωνόμαστε συνήθως στον αισθητικό και οικονομικό παράγοντα.
Ωστόσο, η ανακαίνιση κατοικίας είναι πρωτίστως μια συναισθηματική επένδυση.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές και θα επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο ζωής σας.
Συνήθως προς το καλύτερο. Δυστυχώς, όχι πάντα.

Αρκετές φορές μια ανακαίνιση σπιτιού δεν εκπληρώνει τους στόχους της με επιτυχία, επειδή δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν ο πιο σημαντικός παράγοντας: εσείς!

Σε κάθε περίπτωση, η στάση σας απέναντι σε σημαντικές αλλαγές, όπως είναι μια ανακαίνιση σπιτιού λέει πολλά για το χαρακτήρα και τη νοοτροπία σας και φανερώνει σημεία που είστε συναισθηματικά μπλοκαρισμένοι.

Μια σημαντική αλλαγή, όπως η ανακαίνιση σπιτιού, επανακαθορίζει τη ζωή σας και τον τρόπο που σκέφτεστε και ενεργείτε, σε βαθύτερο επίπεδο. 

Ανακαίνιση σπιτιού: ένα σημαντικό βήμα που κάποιοι δεν θα τολμήσουν ποτέ

Photo by Trent Szmolnik on Unsplash

Σίγουρα πρόκειται για μια σημαντική οικονομική επένδυση, που αρκετοί δεν αντέχουν να κάνουν, ειδικά σε δύσκολους καιρούς.
Παρατηρώ όμως ότι πολύ συχνά, όσοι δεν τολμούν ή αναβάλλουν επ’ αόριστον την ανακαίνιση της κατοικίας τους, δεν το κάνουν απαραίτητα λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά πρωταρχικά εξαιτίας συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων και λανθασμένης νοοτροπίας.

Οι συχνότεροι λόγοι που αρκετοί αποφεύγουν ν’ ανακαινίσουν το σπίτι τους, είναι οι παρακάτω:

1.Εμμονή στο οικείο και δυσκολία προσαρμογής στο καινούργιο

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται οτιδήποτε νέο και είναι προσκολλημένοι στο γνωστό και το οικείο.
Έτσι έμαθαν, έτσι συνήθισαν και δεν το αλλάζουν.
Νιώθουν ασφαλείς με το γνώριμο, ακόμη κι όταν τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν τους εξυπηρετεί πλέον η παλιά κατάσταση.

Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία και επιμένετε σε παλιά, μη βολικά έπιπλα, σε ξεπερασμένες παλιές συσκευές που δημιουργούν προβλήματα και σε μη λειτουργικούς χώρους, αναρωτηθείτε γιατί στερείτε από τον εαυτό σας βασικές ανέσεις που θα έκαναν τη ζωή σας ευκολότερη και πιο ξεκούραστη.

Γενικότερα, η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και η απόκτηση νέων συνηθειών, εκτός του ότι κάνουν τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, γυμνάζουν το μυαλό μας και μας προετοιμάζουν να δεχτούμε ευκολότερα αναπόφευκτες αλλαγές κι ανατροπές στη ζωή μας.

Photo by Croissant on Unsplash

2.Προσκόλληση στο παρελθόν και φόβος αποχωρισμού

Είναι άλλο να θέλετε να κρατήσετε ένα καλό, παλιό κομμάτι ή έπιπλο, που έχει συναισθηματική αξία κι άλλο το σπίτι σας να θυμίζει παλιατζίδικο.

Αν συνηθίζετε να μαζεύετε αντικείμενα ή έπιπλα που δεν σας κάνουν πλέον, επειδή κάποτε τ’ αγοράσατε ακριβά ή τα κληρονομήσατε και δεν θέλετε να τ’ αποχωριστείτε, σκεφτείτε ότι πιθανόν να στερείτε από τον εαυτό σας τη φρεσκάδα και την ανανέωση που προσφέρει ένα νέο περιβάλλον.

Αν τα παιδιά σας έχουν αποχωρήσει από το σπίτι εδώ και χρόνια κι εσείς διατηρείτε το παιδικό τους δωμάτιο όπως το άφησαν ή κρατάτε τα παλιά, σκοροφαγωμένα έπιπλα του παππού, γιατί δεν είναι σωστό να τα πετάξετε, μάλλον ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία.
Πολλοί άνθρωποι είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν ενοχικά, με αποτέλεσμα να χάνουν το παρόν.

Όταν ξεφορτωνόμαστε όσα δεν μας εξυπηρετούν πλέον, κάνουμε χώρο στη ζωή μας για καινούργια πράγματα κι εξελισσόμαστε.

Αυτό ισχύει όχι μόνο με τα υλικά πράγματα, όπως τα παλιά σας έπιπλα ή ρούχα, αλλά με ανθρώπους και καταστάσεις.
Μάλιστα, κάνοντας την αρχή με τα υλικά πράγματα θα δείτε ότι σιγά-σιγά θα αλλάξει η νοοτροπία σας και σε πιο ουσιαστικά πράγματα και θα αποκτήσετε ένα πιο ευέλικτο μυαλό.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

3.Αποφυγή αναστάτωσης

Είναι πολλοί εκείνοι που προκειμένου να μην αναστατωθούν για κάποιο διάστημα, αναβάλλουν επ’ αόριστο μια συχνά απαραίτητη ανακαίνιση.
Πιθανόν όλοι μας το κάνουμε με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Λέγεται από τους ψυχολόγους ότι το 97% των ανθρώπων αποφασίζει ν’ αλλάξει μια κατάσταση που τον ενοχλεί όταν δεν έχει άλλα περιθώρια!
Μόνο το 3% το κάνει εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλώς επειδή θέλει κάτι καλύτερο ή καινούργιο στη ζωή του!

Η αλήθεια είναι ότι η αναστάτωση δεν θα κρατήσει για πάντα, ενώ όσο προσπαθείτε να την αποφύγετε ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας για πολύ περισσότερο καιρό.
Η πιο συχνή διαπίστωση ή παράπονο όσων τελικά αποφάσισαν να ανακαινίσουν το σπίτι τους είναι: “γιατί δεν το είχα κάνει νωρίτερα;”

4.Η ανακαίνιση είναι πεταμένα χρήματα

Για κάποιους ο χώρος που περνάνε τη ζωή τους, είτε πρόκειται για την κατοικία τους είτε για τον επαγγελματικό τους χώρο, δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν έμαθαν να ζουν σε άνετο κι ευχάριστο περιβάλλον, άρα δεν έχουν τα κριτήρια για να κάνουν συγκρίσεις ως προς το πόσο θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Συχνά όμως πρόκειται για ανθρώπους μίζερους και τσιγκούνηδες, που προτιμούν να μαζεύουν χρήματα, παρά να τα διαθέσουν για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την οικογένειά τους.
Θεωρούν ότι μια ανακαίνιση είναι άχρηστη και πεταμένα χρήματα.

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που ζουν σε άθλια, καταθλιπτικά σπίτια για χρόνια, με παμπάλαια, κατεστραμμένα έπιπλα, ενώ έχουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι! 

Παρατηρώ και μου κάνει εντύπωση, πόσα χρήματα σπαταλούν κάποιοι σε κουρτίνες, χαλιά, υφάσματα επιπλώσεων, έπιπλα που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ, ακριβούς διακόπτες ή μπαταρίες μπάνιου και είδη υγιεινής, ενώ επιλέγουν “φτηνά” συνεργεία και τεχνίτες, που κάνουν κακή δουλειά και τους κλέβουν και τσιγκουνεύονται να συμβουλευτούν έναν ειδικό πριν από μια τόσο σημαντική επένδυση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε συνήθως τα πιο τραγικά αποτελέσματα!

Διαβάστε:
Το #1 μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης

5.Φόβος αναβάθμισης για την οποία δεν αισθάνονται έτοιμοι

Photo by Alice Kang on Unsplash

Μια άλλλη κατηγορία είναι εκείνοι που νιώθουν ότι δεν τους αξίζει κάτι καλύτερο.
Ναι, παρόλο που η πλειοψηφία θέλει όσο τίποτ’ άλλο να αναβαθμίσει τη ζωή της και να νιώσει ότι “ανέβηκε” κοινωνικά με μια ακριβή ανακαίνιση ή αγορά νέου σπιτιού, υπάρχουν κι εκείνοι που δε νιώθουν έτοιμοι γι’ αυτή τη μετάβαση.

Αρκετοί δεν αισθάνονται άνετα ν’ αλλάξουν σπίτι ή γειτονιά και να βρεθούν σε καλύτερο περιβάλλον, γιατί νιώθουν ότι δεν ανήκουν εκεί.
Ή, νιώθουν ενοχικά – ότι δεν τους αξίζει το καλύτερο, ότι πρέπει να αρκούνται στα λίγα.
Πολύ συχνά έχει να κάνει με την οικογένεια και τον περίγυρό τους, που τους κρατάνε πίσω.

6.Φόβος αποτυχίας – άγχος για το αποτέλεσμα

Photo by Tanya Semenchu on Unsplash

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί από τους πελάτες μου.
Μετά από κάποιες αποτυχημένες απόπειρες που έκαναν μόνοι τους, αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια.
Πολλοί διστάζουν αρχικά ν’ απευθυνθούν σε ειδικό, είτε επειδή είχαν μια κακή εμπειρία στο παρελθόν οι ίδιοι ή φίλοι τους, είτε επειδή θεωρούν ότι θα τους κοστίσει περισσότερο.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι ένας σωστός και έντιμος αρχιτέκτονας ή διακοσμητής θα σας γλιτώσει από πολλά άσκοπα έξοδα, κόπο και αποτυχίες.

Γιατί, εκτός από την σωστή καθοδήγηση, ο εμπνευσμένος σχεδιασμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και όχι τα πανάκριβα έπιπλα κι εξοπλισμός!
Χωρίς σωστή μελέτη, τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύετε πιθανόν να πάνε χαμένα! Το βλέπω συνεχώς μπροστά μου!

Διαβάστε:
15 λάθη που κάνουν ένα σπίτι κακόγουστο. Πώς να τ αποφύγετε!

Τι συμβαίνει όμως όταν, αντιθέτως, θέλετε συνεχώς αλλαγές;

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που θέλουν διαρκώς ν’ αλλάζουν διακόσμηση ή διαρρύθμιση στο σπίτι τους. Μετακινούν τη θέση των επίπλων ή αγοράζουν συνεχώς καινούργια πράγματα.
Είναι άνθρωποι ανήσυχοι, που βαριούνται τη ρουτίνα και περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι τους.

Ή, μπορεί να έχουν ανάγκη μία πιο ουσιαστική αλλαγή, όπως αλλαγή κατοικίας ή γενική ανακαίνιση, αλλά για κάποιον από τους παραπάνω λόγους δεν αποφασίζουν να την κάνουν.
Οπότε, προσπαθούν να βελτιώσουν το χώρο τους με ημίμετρα, που τελικά δεν τους ικανοποιούν.

Μπορεί όμως απλώς να είναι άτομα που δεν έχουν βρει αυτό που πραγματικά τους εκφράζει ή δεν είναι ικανοποιημένοι σε άλλους τομείς της ζωής τους και “ξεσπούν” στο σπίτι τους.

Αν το να αποκτάτε συνεχώς καινούργια πράγματα ή να θέλετε ν’ αλλάζετε συνεχώς περιβάλλον και διακόσμηση είναι ψυχαναγκαστική ανάγκη και όχι ευχαρίστηση, καλό είναι να ψάξετε την πραγματική αιτία.

Γενικά, οτιδήποτε ακραίο και υπερβολικό είναι μια ένδειξη ότι κάτι τρέχει.
Είτε τρέμετε τις αλλαγές, είτε δεν αντέχετε καθόλου να ζείτε σ’ ένα σταθερό περιβάλλον, προφανώς κάτι πιο βαθύ σας ενοχλεί.

Διαβάστε:
13 ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση

Αν η ανακαίνιση γίνει σωστά θα έχει σίγουρα θετική επίδραση στη ζωή σας

Photo by Inside Weather on Unsplash

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε σπίτια που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, δεν τους ικανοποιούν και δεν τους εκφράζουν.
Δεν τους κάνουν να αισθάνονται καλά.

Δεν είναι θέμα χρημάτων – συμβαίνει εξίσου σε φτωχούς και ευκατάστατους.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν έχουν τις γνώσεις και εμπειρία που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσουν ένα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο.
Έναν χώρο που επιπλέον επιδρά θετικά στην ευεξία και ψυχική τους διάθεση.
Δεν φαντάζονται σε τι βαθμό μπορεί να μεταμορφωθεί ένα σπίτι από έναν έμπειρο ειδικό.
Το πιο συχνό σχόλιο που ακούω από πελάτες μόλις τους παρουσιάσω την πρότασή μου για το σπίτι ή τον επαγγελματικό τους χώρο, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, είναι:
“Πότε δεν θα σκεφτόμουν να κάνω κάτι τέτοιο! Είχα σκεφτεί χίλια-δυο, αλλά όχι αυτό!”
Και είναι φυσικό! Αυτή είναι η δουλειά μου, να προτείνω την καλύτερη λύση που δεν θα μπορούσαν να οραματιστούν και να υλοποιήσουν μόνοι τους.

Ένας εξίσου σημαντικός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε σπίτια που δεν τους ταιριάζουν, είναι ότι δεν βρίσκονται σε επαφή με τον εαυτό τους, με τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους!
Παρασύρονται από τη μόδα, από τις συμβουλές δικών τους ανθρώπων, από όσα κάνουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους.
Καταλήγουν να ζουν σε σπίτια που δεν είναι φτιαγμένα γι’ αυτούς!

Διαβάστε:
6 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αρχιτέκτονα ή interior designer

Η σωστή καθοδήγηση σε μια ανακαίνιση είναι απαραίτητη, αλλά σπάνια!

Υποστηρίζω ότι ένας αρχιτέκτονας πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καλός ψυχολόγος!
Όσο ταλαντούχος και προικισμένος κι αν είναι, αν δεν μπορεί να σας ακούσει, να σας κατανοήσει και πιθανόν, να σας ξεμπλοκάρει, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσει για σας.

Η γνώση της ψυχολογίας του χώρου, δηλαδή πώς επιδρά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε στη διάθεση μας και η διάθεση και η ικανότητά του να κατανοήσει και να ψυχολογήσει τον πελάτη είναι απαραίτητες σε έναν αρχιτέκτονα, αλλά σπάνιες και δυσεύρετες.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε συχνά εντυπωσιακά  κτίρια, όμως αφιλόξενα και ψυχρά, χωρίς ψυχή.
Γράφω και μιλάω συνεχώς για το πόσο κακό κάνουν στην ψυχολογία μας κάποιες trendy επιλογές, όπως ο ακραίος μινιμαλισμός και το βιομηχανικό στυλ, οι χώροι που επικρατεί το απόλυτο λευκό, το καταθλιπτικό γκρι και το εμφανές μπετόν ή το καταστροφικό μαύρο.

Συχνά αναρωτιέμαι πόσο ικανοποιημένοι ή ευτυχισμένοι είναι τελικά οι ένοικοι πολυτελών κατοικιών που θαυμάζουμε στο διαδίκτυο και σε περιοδικά desgin, που με τις γνώσεις μου στην ψυχολογία και την εμπειρία μου καταλαβαίνω ότι δεν είναι βιώσιμα.

Κάποιοι άνθρωποι αρκούνται στις εντυπώσεις που δημιουργεί ο χώρος τους στους άλλους – ή έτσι νομίζουν. Ζουν για τους άλλους κι όχι για τον εαυτό τους.
Με αποτέλεσμα να είναι μονίμως ανικανοποίητοι και δυστυχισμένοι.

Ένας καλός αρχιτέκτονας πρέπει να ξέρει πώς να μεταφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, τα όνειρά σας, σε χώρο.
Όσο λάθος είναι να σας επιβάλει αυτό που έχει στο μυαλό του ή που είναι μόδα, εφόσον δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας και τον τρόπο ζωής σας, άλλο τόσο είναι να εκτελεί τις “διαταγές” σας, όντας απλός διεκπεραιωτής.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα σχεδιάσει κάτι παρωχημένο και εκτός εποχής.
Αντιθέτως, ο προικισμένος αρχιτέκτονας ή interior designer βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την εποχή του.
Μπορεί να σχεδιάσει κάτι φρέσκο και διαχρονικό ταυτόχρονα.

Αλλά για να τα καταφέρει θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος μ’ εσάς.
Αν δεν υπάρχει ουσιαστική και ειλικρινής σχέση κι επικοινωνία μεταξύ σας, δεν μπορεί να σχεδιάσει ή ν’ ανακαινίσει το σπίτι σας.
Με λίγα λόγια, αν δεν ξέρει πώς να σας ακούσει, δεν μπορεί να σας προσφέρει αυτό που αξίζετε!

Το πού και πώς θα ζήσετε είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές και συναισθηματικές επενδύσεις που θα κάνετε στη ζωή σας.
Μήπως δεν είναι πολύ σοφό ν’ αφήνετε τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση του σπιτιού σας στην τύχη;

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

cover photo: Daniil Silantev – Unsplash

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑