Χρώμα στον επαγγελματικό χώρο: οι επιδράσεις του και τα συνηθέστερα λάθη #2

color-in-commercial-spaceΣτο 1ο μέρος του άρθρου εξετάσαμε τους λόγους που το χρώμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του μάρκετινγκ και γιατί δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Στο 2ο μέρος θα δούμε κάποιες βασικές ιδιότητες των χρωμάτων και θα μάθετε να αποφεύγετε τα συνηθέστερα λάθη που συναντούμε σε επαγγελματικούς χώρους.

Βασικές ιδιότητες και επιδράσεις των χρωμάτων

Είναι αλήθεια ότι θα βρείτε πολλά άρθρα και συμβουλές για την επίδραση των χρωμάτων, για το τι φανερώνουν οι προτιμήσεις σας για την προσωπικότητά σας και άλλα τέτοια διασκεδαστικά.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά είναι φτηνές αναπαραγωγές αδιασταύρωτων πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Είναι το λιγότερο αφελές για παράδειγμα, να μιλάμε για το πράσινο χρώμα γενικά, θαρρείς και έχουμε μόνο μία επιλογή, ενώ σε μία μόνο χρωματική βεντάλια θα βρούμε τουλάχιστον 200 αποχρώσεις του!

Γι’ αυτό το λόγο, όταν συχνά φίλοι και γνωστοί με ρωτούν τι θα ταίριαζε στο χώρο τους, τους απαντώ ότι αν δεν μελετήσω ένα χώρο και δεν λάβω υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους, ποτέ δεν θα προτείνω κάτι στο πόδι.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το μόνο που μπορώ να κάνω σ’ ένα άρθρο είναι να δώσω κάποιες γενικές οδηγίες.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτάσεις για έναν επαγγελματικό χώρο, όπου πρέπει να εξεταστούν πολύ περισσότεροι παράγοντες.

color-study-banner-2016b

Τα θερμά χρώματα

Είναι γεγονός ότι το φωτεινό κίτρινο χρώμα είναι το πρώτο που το ανθρώπινο μάτι εντοπίζει σε ένα χώρο. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες πινακίδες έχουν κίτρινη απόχρωση.
Αν θέλετε λοιπόν να τραβήξετε την προσοχή, είναι μια καλή επιλογή, μόνο που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το εξής: το κίτρινο όπως και το πορτοκαλί έχουν συνδεθεί με φτηνά προϊόντα.

Πρόκειται για ένα χρώμα που φωτίζει ένα χώρο και δημιουργεί χαρούμενη διάθεση, στη σωστή απόχρωση και σε μικρή ποσότητα. Διαφορετικά, είναι εξίσου κουραστικό με το κόκκινο.

Η αγωνία, το άγχος και η ανυπομονησία σας θα ενταθούν σε ένα χώρο αναμονής ιατρείου που κυριαρχεί το κόκκινο, το οποίο έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο.
Δεδομένου ότι οι κόκκινες αποχρώσεις μας κινητοποιούν και μας κάνουν πιο επιθετικούς, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε χώρους που μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα παρεξηγήσεις και καυγάδες.
Ένας δικηγόρος που ειδικεύεται σε διενέξεις και διαζύγια θα πρέπει να σκεφτεί πολύ αν θα το συμπεριλάβει στη χρωματική του παλέτα.

Από την άλλη, η δυναμικότητα του και η προτροπή του για κίνηση το καθιστούν κατάλληλο για χώρους με έντονη δραστηριότητα, όπως ένα γυμναστήριο.

Έχετε υπόψιν ότι το έντονο κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί σε μεγάλες επιφάνειες όχι μόνο είναι κουραστικά για τα μάτια αλλά τείνουν να μας αποσυντονίζουν.
Σε ένα χώρο που πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για αρκετή ώρα εκτελώντας νοητική εργασία – όπως χώροι μελέτης, φροντιστήρια και γραφεία – θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η χρήση τους.

Αν παρόλ’ αυτά θέλετε να ζωντανέψετε και να ζεστάνετε ένα χώρο, μπορείτε να το κάνετε με αποχρώσεις που περιέχουν κόκκινο, όπως κάποιες αποχρώσεις του ξύλου, αλλά και οι μωβ-φούξια αποχρώσεις.

Οι πιο γήινες αποχρώσεις των θερμών χρωμάτων, όπως το καφέ είναι κατάλληλες για να δημιουργήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και οικειότητας και προάγουν την επικοινωνία.
Οι ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου, το πορτοκαλί και το καφέ σε συνδυασμό με το κρεμ – μπεζ, είναι ιδανικές για εστιατόρια και καφέ.

Είναι γνωστό ότι αυτές οι αποχρώσεις ανοίγουν την όρεξη, αφού οι περισσότερες τροφές έχουν τέτοιο χρώμα.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επιδρούν στη γεύση.

 

interior-design-online

Τα ψυχρά χρώματα

Αντιθέτως, ελάχιστες τροφές έχουν μπλε ή λιλά χρώμα – γι’ αυτό και δεν μας προδιαθέτουν για φαγητό.

Δεν θα αισθανθείτε λοιπόν ζεστά και οικεία, και πιθανόν να μη σας φανεί ιδιαίτερα νόστιμο το φαγητό σε ένα εστιατόριο που κυριαρχεί το μέταλλο, το γυαλί και το εμφανές μπετόν καθώς και οι ψυχρές αποχρώσεις του άσπρου, μπλε και του ψυχρού μωβ σε συνδυασμό με λευκό φωτισμό.

Το ίδιο συμβαίνει με το γκρι και το μαύρο, γι’ αυτό και χώροι εστιατορίων και καφέ που κυριαρχούν αυτά τα χρώματα θα αποτύχουν πιθανόν μακροπρόθεσμα να κρατήσουν την πελατεία τους.

Μπορεί το λευκό χρώμα να συνδέεται με την καθαριότητα και την απλότητα, αλλά όταν επικρατεί σε ένα χώρο δημιουργεί αισθήματα ψυχρότητας, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το μπλε,  το απόλυτο λευκό και κάποιες αποχρώσεις του γκρι ανήκουν στα ψυχρά χρώματα. Το πράσινο, μπορεί να είναι αρκετά ψυχρό ως θερμό, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε κίτρινο ή μπλε.

Το μπλε, το πράσινο και το τιρκουάζ είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για χώρους που θέλουμε να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και να εργαστούμε συγκεντρωμένοι.

Είναι πολύ κατάλληλοι χρωματισμοί για χώρους υγείας και γενικά για χώρους που θέλουμε να χαλαρώσουμε, γιατί κατευνάζουν την αγωνία – κάποιοι υποστηρίζουν ότι μειώνουν την αίσθηση του πόνου.
Επίσης είναι ιδανικές επιλογές για ινστιτούτα αισθητικής και spa.

Προσέξτε όμως να τα συνδυάζετε με θερμές αποχρώσεις του ξύλου και όχι με ψυχρά λευκά και γκρι.
Σε συνδυασμό με μια παλ θερμή και γήινη απόχρωση, δημιουργούν ιδανική ατμόσφαιρα για χαλάρωση – σκεφτείτε μια ηλιόλουστη ακρογιαλιά.

Επίσης, τα 2 αυτά χρώματα είναι τα πιο αγαπημένα αντρών και γυναικών.
Παραπέμπουν στο νερό και τη φύση γενικότερα, όπως το καφέ που παραπέμπει στη γη, το χώμα και τα φυτά.

Το μπλε έχει συνδεθεί με την ασφάλεια και την αξιοπιστία, γι’ αυτό και θα το βρείτε σε πολλά λογότυπα εταιρειών.

Το πράσινο πάλι, έχει συνδεθεί με τη φύση και την οικολογία. Αν θέλετε να τονίσετε την οικολογική σας συνείδηση ή να τονίσετε ότι τα προϊόντα σας είναι φυσικά, είναι απαραίτητο.

Σε γενικές γραμμές, οι παλ αποχρώσεις των ψυχρών χρωμάτων δείχνουν ένα χώρο μεγαλύτερο.

Υπάρχουν ωστόσο θερμά μπλε και πράσινα και ψυχρά κίτρινα και καφέ, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε άλλες αποχρώσεις.

Το μωβ για παράδειγμα, που αποτελείται από μπλε και κόκκινο κατά βάση, μπορεί να είναι αρκετά θερμό αν περιέχει αρκετό κόκκινο ή να τείνει προς το ψυχρό αν υπερισχύει το μπλε.

Οι ουδέτερες αποχρώσεις είναι επίσης απαραίτητες σε ένα χώρο, η απόλυτη πολυχρωμία κουράζει.
Όμως και αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και χωρίς υπερβολές.

Το μαύρο όπως και το σκούρο ανθρακί είναι επιβλητικά, παραπέμπουν σε ακριβές υπηρεσίες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μικρούς και όχι ιδιαίτερα φωτεινούς χώρους.
Το να στήσετε τον πελάτη απέναντι από έναν μαύρο τοίχο δεν είναι πολύ έξυπνη επιλογή. Θα του δημιουργήσετε  θλίψη και σίγουρα δεν θέλετε να συνδέσει το χώρο σας με αρνητικά συναισθήματα.

Είναι εκπληκτικά αν θέλετε να προβάλετε κάτι έγχρωμο ή να δημιουργήσετε επιβλητική ατμόσφαιρα.
Παρόλ’ αυτά, προσωπικά τείνω ν’ αποφεύγω το απόλυτο μαύρο σε τοίχους ή μεγάλες επιφάνειες.
Προτιμώ ένα πιο βελούδινο σκούρο ανθρακί, με κάποια υποψία ενός θερμού ή ψυχρού χρώματος μέσα του, αναλόγως τι θέλω ν’αναδείξω.

Πολυτελείς αποχρώσεις θεωρούνται επίσης, το μωβ, το πορφυρό και το μπορντώ, καθώς και κάποιες πράσινες αποχρώσεις, όπως το πράσινο της ελιάς.

Θα παρατηρήσετε ότι οι συκεκριμένες αποχρώσεις, σε αντίθεση με το κίτρινο και το πορτοκαλί, χρησιμοποιούνται στο εμπόριο και τη συσκευασία ακριβών προϊόντων.

Το ίδιο συμβαίνει με το χρυσό και το ασημί.
Όμως κι εδώ χρειάζεται προσοχή.
Η υπερβολική χρήση του χρυσού καταλήγει να είναι κιτς, ενώ οι ασημί μεταλλικές αποχρώσεις σε μεγάλη έκταση ψυχραίνουν έναν χώρο.

Η ισορροπία και το μέτρο σε κάθε τομέα του σχεδιασμού είναι απαραίτητες συνθήκες για να θεωρηθεί ένας χώρος καλόγουστος και ποιοτικός.

interior-design-consulting-cover2

Αποφύγετε τα συνηθέστερα λάθη

Ο φόβος για τη χρησιμοποίηση του χρώματος σε έναν επαγγελματικό χώρο οφείλεται συνήθως σε εμπειρίες από κακόγουστους χώρους.
Μερικά λάθη που συναντώ συχνά σε επαγγελματικούς χώρους – αλλά και σε κατοικίες.

  • Απλουστεύσεις

Ελάχιστα χρώματα δεν συνδυάζονται μεταξύ τους, παρόλ’ αυτά αν επιλέξουμε τις λάθος αποχρώσεις ακόμη και των πιο γνωστών αρμονικών συνδυασμών, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

  • Αν θέλουμε να φωτίσουμε ένα χώρο θα τον βάψουμε λευκό ή κίτρινο

Έχω κουραστεί να βλέπω κίτρινους χώρους, σε μία συνήθως ψυχρή και άχαρη απόχρωσή του.
Η εντύπωση που επικρατεί ότι το κίτρινο είναι η μόνη εναλλακτική λύση στο λευκό για να φωτίσουμε ένα χώρο, είναι λανθασμένη.
Ο καλύτερος τρόπος να φωτίσουμε ένα χώρο και να δώσουμε την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερος, είναι εφαρμόζοντάς τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων στα σωστά σημεία.

  • Μονοχρωμία

Εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, η χρησιμοποίηση ενός μόνο κωδικού σε έναν χώρο τον υποβαθμίζει και δηλώνει άγνοια χειρισμού των χρωμάτων και του χώρου εν γένει.
Η μία απόχρωση δεν θα μεγαλώσει ούτε θα φωτίσει έναν χώρο, αλλά θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και σε καμία περίπτωση δεν θα τον αναδείξει.

  • Πολυχρωμία χωρίς μέτρο και γούστο

Αυτό που πράγματι μπορεί να δείξει έναν χώρο φτηνό και να δημιουργήσει πονοκέφαλο στους χρήστες, είναι η χωρίς μέτρο, γούστο και γνώση πολυχρωμία.
Δυστυχώς, βλέπω συχνά πολύ κακές επιλογές, που υποβαθμίζουν απόλυτα έναν επαγγελματικό χώρο, οι οποίες μάλιστα κάποιες φορές έχουν προταθεί από επαγγελματίες.

Μία χρωματική μελέτη έχει αυτό τον σκοπό, να συνδυάσει χρώματα κατάλληλα για έναν επαγγελματικό χώρο, που δημιουργούν συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και συναισθήματα και εφαρμόζονται στα κατάλληλα σημεία, ώστε να τον αναδείξουν.

  • Έντονα χρώματα και κουραστικά

Τα έντονα χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες είναι συνήθως κουραστικά.
Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα κι ευχάριστα σε ένα χώρο και όχι να μας εντυπωσιάζει απλώς.

Σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που θα περάσει ο πελάτης σε ένα χώρο.
Αν θέλουμε να τον διώξουμε γρήγορα (βλέπε fast food), θα κάνουμε άλλες επιλογές από ένα χώρο αναμονής, που σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαστικά θα περάσει αρκετή ώρα περιμένοντας, όπως π.χ. ένα συνεργείο αυτοκινήτων, κομμωτήριο ή ιατρείο.

  • Λανθασμένες επιλογές για συγκεκριμένους χώρους

Αυτό είναι από τα συχνότερα λάθη που γίνονται, λόγω άγνοιας ή αμέλειας.

Όπως σημειώνω στο 1ο μέρος του άρθρου, οι προσωπικές μας προτιμήσεις δεν πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο επιλογής χρωμάτων για έναν επαγγελματικό χώρο. Εκτός αν πρόκειται για το προσωπικό μας γραφείο, όπου δεν δεχόμαστε πελάτες.

Το κάνω λίγο ακραίο, αλλά δεν μπορούμε να βάψουμε ένα γραφείο τελετών ροζ. Ακόμη κι εκεί όμως, δεν είναι απαραίτητο να κινηθούμε μόνο ανάμεσα στο μωβ και το μαύρο.

Επίσης, εκτός από τις διαφορετικές προτιμήσεις των 2 φύλων, οι άντρες βλέπουν διαφορετικά τα χρώματα από τις γυναίκες και είναι κάτι που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν.

Τέλος, το να τραβάει την προσοχή το χρώμα (ή κάποιο άλλο στοιχείο ενός χώρου), ενώ εμείς θέλουμε να αναδείξουμε κάτι άλλο ή το εμπόρευμά μας, είναι εξίσου λανθασμένο.

Το χρώμα αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή για να μεταμορφώσετε έναν επαγγελματικό χώρο

Έχουμε πλέον τόσες αποχρώσεις στη διάθεσή μας, που είναι αδύνατον να μην βρούμε τις κατάλληλες για έναν επαγγελματικό χώρο.
Αυτό μπορεί κάποιους να τους πελαγώνει, γι’ αυτό καταφεύγουν σε “σίγουρες”, ουδέτερες επιλογές.

Ωστόσο, το βάψιμο ενός επαγγελματικού χώρου αποτελεί τον πιο οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο να βελτιώσετε την εικόνα του, καλύπτοντας τις ατέλειές του, τονίζοντας τα δυνατά σημεία του και αναδεικνύοντας τα προϊόντα σας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορείτε να επηρεάσετε την ψυχολογία των πελατών σας προς όφελος της επιχείρησής σας, χωρίς καν να το αντιληφθούν.

Αυτό καθιστά το χρώμα είναι πολύτιμο εργαλείο του μάρκετινγκ, που κανένας επαγγελματίας δεν θα πρέπει να παραβλέπει.

 

interior-design-consulting-cover2

Το να διαλέξετε τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς για τον επαγγελματικό σας χώρο ή το κατάστημά σας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Ο κάθε χώρος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας έχουν διαφορετικές ανάγκες και απευθύνονται σε άλλη πελατεία.
Χρειάζεται λοιπόν μελέτη και γνώση.

Κατά τη γνώμη μου, αν κάποιος δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του στο χρώμα, καλό είναι να συμβουλευτεί κάποιον που ειδικεύεται στην ψυχολογία του χρώματος και το marketing της εικόνας, αποφεύγοντας έτσι να σαμποτάρει τον επαγγελματικό του χώρο ή την επιχείρησή του.

Το γραφείο είναι το πρώτο που προσφέρει πανελλαδικά 2 υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά το χρώμα: την χρωματική μελέτη και την χρωματική πρόταση.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός


Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Designing for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Export Wizard-1

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s