7 έξυπνα design tricks για να ζεστάνετε το σπίτι σας (χωρίς ν’ ανεβάσετε τον θερμοστάτη)

Τα τελευταία χρόνια ο χειμώνας είναι δυσκολότερος για όλους μας, λόγω της ραγδαίας ανόδου του κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικού.
Αναζητήσεις όπως: «πώς να ζεστάνω το σπίτι μου οικονομικά» είναι από τις συχνότερες αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο.
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τα design tricks που προτείνω και να ζεστάνετε το σπίτι σας (ή το γραφείο σας), χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσετε τον θερμοστάτη.
Εφαρμόζοντας όσα περιγράφω θα νιώσετε 2-3 βαθμούς πιο ζεστά.
Δεν είναι λίγο!

Δεν πρόκειται για τις συνηθισμένες συμβουλές (σφραγίστε πόρτες, αλλάξτε κουφώματα, μονώστε το σπίτι) που έτσι κι αλλιώς γνωρίζετε και θα βρείτε παντού.

Κάποια από τα έξυπνα design tricks που θα διαβάσετε παρακάτω στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες και πράγματι λειτουργούν, ξεγελώντας τον εγκέφαλό μας ο οποίος δίνει σήμα στον οργανισμό μας ότι ζεσταινόμαστε.
Κάποιες άλλες συμβουλές απλώς ακολουθούν την κοινή λογική, που όμως συχνά τείνουμε να ξεχνάμε!


Ποια είναι η όμως ιδανική θερμοκρασία για έναν εσωτερικό χώρο το χειμώνα;

Πρόκειται για ένα σχετικά υποκειμενικό ερώτημα που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Το φύλο σας
    Οι άντρες νιώθουν πιο άνετα σε θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς χαμηλότερη από τις γυναίκες. Είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν σε επαγγελματικούς χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο από άτομα του ενός ή του άλλου φύλου.
  • Την ηλικία σας, τον σωματότυπο και τη δραστηριότητά σας
    Αν είστε νέος, εύσωμος και κινείστε πολύ θα νιώθετε καλύτερα σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από μια αδύνατη, ηλικιωμένη γυναίκα που κάνει καθιστική ζωή ή ξαπλώνει πολλές ώρες.
  • Τη σχετική υγρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεστε
    Η ιδανική σχετική υγρασία σε ένα χώρο είναι 30-50%. Νιώθουμε πιο τσουχτερό κρύο και ανυπόφορη ζέστη όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%.

Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία που ο ανθρώπινος οργανισμός αισθάνεται άνετα βρίσκεται ανάμεσα στους 18 με 25 βαθμούς Κελσίου.
17-19 βαθμοί είναι ιδανικοί όταν κοιμόμαστε και είμαστε σκεπασμένοι.
Σε πολύ ζεστό περιβάλλον δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και κάνουμε ανήσυχο ύπνο, ένας ακόμη λόγος να ρυθμίζετε το θερμοστάτη σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε:
Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για απολαυστικό ύπνο: αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι λοιπόν τα 7 desgin tricks που θα σας ζεστάνουν;

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι αν το σπίτι σας έχει τον σωστό προσανατολισμό, δηλαδή οι κύριοι χώροι βρίσκονται στο νότο και τους βλέπει ο ήλιος τον χειμώνα, τότε δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε για θέρμανση τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα.

Όμως δυστυχώς, λίγοι έχουν την τύχη να ζουν σε σωστά μελετημένα σπίτια και διαμερίσματα.
Γι’ αυτό τα τρικς που ακολουθούν είναι πολύ χρήσιμα.

1. Τα θερμά χρώματα μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ζεστά

Το χρώμα είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για το πόσο ζεστά θα αισθανθούμε σε ένα χώρο.

Έρευνες διαπιστώνουν ότι αισθανόμαστε πιο ζεστά σε χώρους που επικρατούν θερμά χρώματα, ενώ κρυώνουμε περισσότερο όταν μας περιβάλλουν ψυχρά χρώματα.
(Fehrman and Fehrman, 2000), (Mehta and team, 2012)

Το χρώμα είναι το πιο έξυπνο τρικ για να νιώσουμε ζεστασιά. Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας, ο οποίος δίνει σήμα στον οργανισμό μας ότι νιώθουμε ζεστά.
Διαβάστε περισσότερα για την επίδραση των χρωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι γήινες θερμές αποχρώσεις όπως το καφέ, η τερακότα, τα θερμά μπεζ και το σομόν, οι ζεστές αποχρώσεις του κίτρινου (γιατί υπάρχουν και ψυχρές), το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μπορντώ, αλλά και κάποιες πράσινες αποχρώσεις βελούδινες αποχρώσεις (όπως οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου της ελιάς) είναι ιδανικές λύσεις για να θερμάνουμε ένα χώρο.

Αντιθέτως, το λευκό, οι ψυχρές γκρίζες αποχρώσεις, το μαύρο, το μπλε, τα ψυχρά πράσινα ή μωβ και γενικά, οι πολύ παλ αποχρώσεις που τείνουν προς το λευκό ή το γκρι είναι ακατάλληλες επιλογές για χώρους που θέλουμε να «ζεστάνουμε».

Αν αγαπάτε το μωβ, επιλέξτε κάποια από τις θερμές αποχρώσεις του (που περιέχουν περισσότερο κόκκινο από μπλε).
Επίσης, αν αγαπάτε το γκρι, προτιμήστε τα θερμά βελούδινα γκρίζα (όπως τα greige και taupe) για να ζεστάνετε το χώρο σας.

Εκτός από το γεγονός ότι νιώθουμε ως και 2 βαθμούς πιο υψηλή θερμοκρασία σε έναν χώρο με θερμά χρώματα, επιπλέον αισθανόμαστε πιο φιλόξενο το περιβάλλον και πιο φιλικούς τους ιδιοκτήτες ή οικοδεσπότες σε ένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο που νιώθουμε ζεστασιά.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σε μια χρωματική μελέτη προσπαθώ πάντα να ισορροπώ τα ψυχρά χρώματα με πιο θερμές αποχρώσεις.


Θερμά και ψυχρά χρώματα
Ο κύκλος των χρωμάτων με τις θερμές και ψυχρές αποχρώσεις

2. Ο κατάλληλος φωτισμός εντείνει την αίσθηση της θερμότητας


Ο σωστός προσανατολισμός ενός κτιρίου και η κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων είναι οι πιο βασικές παράμετροι που πρέπει να μελετάει ένας αρχιτέκτονας και ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν όποιος χτίζει, νοικιάζει ή αγοράζει ένα σπίτι.

Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες το φως του ήλιου, ειδικά αν εισχωρεί σ’ ένα χώρο με νότιο προσανατολισμό, είναι αρκετό για μας ζεστάνει.
Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες έχω σταθερά 23-25 βαθμούς χωρίς ν’ ανάψω τη θέρμανση στο σπίτι και το γραφείο μου, που έχουν νότιο προσανατολισμό.

Δυστυχώς, λίγοι έχουν την πολυτέλεια να ζουν σε σπίτια ή διαμερίσματα που οι κύριοι χώροι έχουν τον κατάλληλο προσανατολισμό.

Το θετικό είναι ότι μπορούμε να αισθανθούμε πιο ζεστά, εκμεταλλευόμενοι τον τεχνητό φωτισμό.
Επιλέξτε φωτιστικά και λαμπτήρες με θερμό φως (2700-3500Κ). Ανάψτε φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζια που έχουν αμπαζούρ σε θερμές αποχρώσεις.

Αποφύγετε τα ψυχρά led και τις λάμπες φθορισμού, που δημιουργούν ένα παγερό περιβάλλον. Είναι ακατάλληλα για σπίτια και καλό είναι να περιορίζονται σε χώρους εργασίας.
Εκτός αυτού, σας εμποδίζουν να χαλαρώσετε και πιθανόν, να αποκοιμηθείτε.
Δυστυχώς, βλέπω ότι αρκετοί κάνουν λανθασμένες επιλογές για τα σπίτια τους, παρασυρόμενοι από τη μόδα.

Σε πείραμα που έγινε από τον Huebner και την ομάδα του (2016) διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες επέλεγαν να φορέσουν περισσότερα ή πιο χοντρά ρούχα όπως πχ. πουλόβερ, όταν ο φωτισμός ήταν ψυχρός (6500 Κ).
Αντιθέτως, όταν ο χώρος φωτιζόταν από λάμπες θερμού φωτισμού (2700 Κ) οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο άνετα με λιγότερα ρούχα.
Η θερμοκρασία στον χώρο του πειράματος ήταν σταθερή και ανάμεσα στους 20-24 βαθμούς C, μια συνηθισμένη θερμοκρασία σε γραφεία και κατοικίας.

Διαβάστε τα άρθρα:
Μπορούμε να ζήσουμε σε κατάλευκους χώρους;


Γκρίζα εσωτερικά και εμφανές μπετόν – μήπως η νέα τάση στο design μας οδηγεί στην κατάθλιψη;

Μαύρο χρώμα σε επαγγελματικούς χώρους: μια ολέθρια επιλογή!

3. Ντύστε το σπίτι σας με ζεστά υφάσματα

Όσο πιο γυμνό είναι ένα σπίτι, τόσο πιο ψυχρό δείχνει – και είναι.

Τα χαλιά, οι κουρτίνες και τα υφασμάτινα rollers, πακέτα και ριντό, τα ριχτάρια και τα μαξιλάρια στους καναπέδες, τα ζεστά υφάσματα επιπλώσεων, ακόμη και οι πίνακες ή τα υφασμάτινα διακοσμητικά στους τοίχους δημιουργούν την αίσθηση της ζεστασιάς.

Όπως στρώνετε χαλιά το χειμώνα, μπορείτε ν’ αλλάζετε μαξιλάρια και ριχτάρια στους καναπέδες, φτιαγμένα από μαλλί, βελούδο, ζεστά βαμβακερά ή και συνθετικά fleece υφάσματα.

Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, προστατεύοντας το εσωτερικό του σπιτιού από πιθανές απώλειες θερμότητας, ειδικά αν έχετε παλιά κουφώματα.

Στο υπνοδωμάτιο επενδύστε σε ένα καλό πάπλωμα.
Υπάρχουν πλέον παπλώματα για όλα τα γούστα: συνθετικά, πουπουλένια, βαμβακερά και μάλλινα, ελαφριά ή βαριά, δροσερά ή πολύ ζεστά.
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο σε κάποιους, όμως συναντώ ανθρώπους που προσπαθούν να ζεσταθούν με κουβέρτες και φυσικά, δεν τα καταφέρνουν.

Ένα πλούσιο κεφαλάρι κρεβατιού, ειδικά αν είναι επενδυμένο με ύφασμα, εκτός από θέμα γούστου είναι και μια πρακτική λύση, αφού προστατεύει το κεφάλι μας από τον κρύο τοίχο.

4. Μην υπερβάλλετε με υλικά που ψυχραίνουν ένα χώρο

Γήινες αποχρώσεις και ξύλινη επένδυση για ένα ζεστό και φιλόξενο, αν και minimal καθιστικό _DesignMania

Το μέταλλο, το γυαλί και γενικότερα, οι ανακλαστικές επιφάνειες όπως τα μάρμαρα και τα γυαλιστερά πλακάκια, είναι ψυχρά υλικά και εντείνουν την αίσθηση του κρύου.
Το ίδιο ψυχρά είναι το μπετόν και η πατητή τσιμεντοκονία.


Δεν θα νιώσετε θαλπωρή και ζεστασιά σε ένα σπίτι που επικρατούν τα παραπάνω υλικά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπερβάλλετε στη χρήση τους.

Αντιθέτως, το ξύλο είναι ένα ζεστό υλικό.
Ένα δάπεδο από ξύλο ή laminate είναι ιδανικό για να νιώσετε ζεστασιά, ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε χαλιά.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τύποι κεραμικών πλακιδίων, που με τις βελούδινες υφές τους και τις θερμές τους αποχρώσεις μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι σας.

5. Επενδύστε τους τοίχους με τα κατάλληλα υλικά

Πέτρα, τουβλάκι και ξύλο είναι επενδύσεις που ζεσταίνουν έναν χώρο κυριολεκτικά (λόγω μόνωσης), αλλά και αισθητικά, λόγω των θερμών αποχρώσεών τους.

Υπάρχουν επίσης πολλά υλικά επένδυσης στην αγορά, όπως ταπετσαρίες και 3d wall panels που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για έξτρα μόνωση, ηχοαπορρόφηση και ζεστασιά.
Φτάνει να επιλέξετε κατάλληλες υφές και αποχρώσεις.

Προσοχή όμως!
Ένα λευκό γυαλιστερό τουβλάκι ή μια ασημί μεταλλιζέ ταπετσαρία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – θα ψυχράνουν την κουζίνα ή την τραπεζαρία σας.
Αποφύγετε τέτοιες λύσεις σε χώρους που θέλετε να ζεστάνετε.

«Ντύστε» τους κρύους τοίχους με βιβλία και ρούχα
Ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος για να «μονώσετε» έναν κρύο, βορεινό τοίχο είναι να τοποθετήσετε εκεί ντουλάπες και βιβλιοθήκες.
Εκτός από την προστασία που προσφέρουν τα ίδια τα έπιπλα, τα ρούχα και τα βιβλία αποτελούν άριστα θερμομονωτικά αλλά και ηχομονωτικά υλικά.

6. Μην καλύπτετε τα σώματα θέρμανσης!

Μια κακιά συνήθεια είναι η κάλυψη των σωμάτων θέρμανσης με βαριά «έπιπλα» ή το κρύψιμό τους σε ντουλάπια για να δείξουν πιο όμορφα. Μετά αναρωτιέστε γιατί δεν ζεσταίνεται το σπίτι!
Αποφύγετε να καλύπτετε τα καλοριφέρ με έπιπλα και αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, κάντε το σωστά, αφήνοντας τα απαραίτητα ανοίγματα επάνω και μπροστά από τα σώματα.

(Αν σας ενοχλούν τα κλασικά panels θέρμανσης, μπορείτε να βρείτε θερμαντικά σώματα με ωραίο design ή να καταφύγετε στην ενδοδαπέδια θέρμανση).

Επίσης, αν συνηθίζετε να απλώνετε τα ρούχα τον χειμώνα πάνω στα καλοριφέρ, μην αναρωτιέστε γιατί κρυώνετε.

Προτιμότερο είναι να πάρετε ένα στεγνωτήριο, μια ηλεκτρική απλώστρα ή να τοποθετήστε την απλή απλώστρα δίπλα στο καλοριφέρ.

Σε ένα χώρο με αυξημένη σχετική υγρασία (όπως μια ισόγεια κατοικία ή ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα), ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, αφού η υγρασία εντείνει την αίσθηση του κρύου.

Επίσης, αν έχετε ανεμιστήρα οροφής, ένα τρικ που ίσως δεν ξέρετε είναι να αντιστρέψετε τη φορά περιστροφής.
Κάποιοι ανεμιστήρες έχουν αυτή τη λειτουργία (χειμερινή και θερινή) που καμιά φορά δοκιμάζετε κατά λάθος το καλοκαίρι και νιώθετε ζέστη αντί για δροσιά!
Το καλοκαίρι τα πτερύγια του ανεμιστήρα κινούνται αριστερόστροφα.
Το χειμώνα, με αντιστροφή της περιφοράς δεξιόστροφα (αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού), ο ζεστός αέρας μεταφέρεται από τον οροφή προς τα κάτω.
Με αυτό τον τρόπο σε έναν θερμαινόμενο χώρο ο ζεστός αέρας διαχέεται καλύτερα.

7. Αποφύγετε τους τεράστιους χώρους δημιουργώντας φιλόξενες γωνιές

Μια ζεστή γωνιά για διάβασμα και χαλάρωση, δημιουργημένη γύρω από το παράθυρο _DesignMania

Ένας αχανές, ψηλοτάβανο σαλόνι μπορεί να μοιάζει επιβλητικό και να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες σας, αλλά θα ξοδεύετε μια περιουσία για να το θερμάνετε!
Εκτός αυτού, δεν θα νιώθετε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που έχουμε ανάγκη το χειμώνα σε έναν τεράστιο χώρο.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα σπίτι πολλών τετραγωνικών, φροντίστε να απομονώνονται εύκολα κάποιοι χώροι, ώστε να μη χρειάζεται να τους θερμαίνετε συνεχώς.
Επιπλέον, προβλέψτε πιο προφυλαγμένες και ζεστές γωνιές για να περνάτε τις πιο κρύες μέρες και νύχτες.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λύσεις για να «χαμηλώσετε» μια άχαρη, πανύψηλη οροφή ή να δημιουργήσετε πιο προστατευμένες γωνιές σε ένα δωμάτιο πολλών τετραγωνικών.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλά design tricks για να πετύχουμε οτιδήποτε επιθυμούμε και όχι μόνο να ζεστάνουμε ή να δροσίσουμε το σπίτι μας το καλοκαίρι.

Διαβάστε τα άρθρα του Design for Happiness για να μάθετε πώς ο σωστός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την Ψυχολογία του Χώρου συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

Τέλος, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο αρχιτεκτονικό γραφείο DesignMania για να βελτιώσετε το χώρο σας, την ψυχολογία σας και την ποιότητα ζωής σας.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video, προσφορές και δώρα!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑