3 βασικά κριτήρια για επιτυχημένη επιλογή χρώματος κατοικίας και επαγγελματικού χώρου

Η σωστή επιλογή χρωμάτων είναι ομολογουμένως μια δύσκολη εργασία.
Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να την κάνουν με επιτυχία και ακόμη λιγότεροι οι επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το χρώμα.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που βλέπουμε συνεχώς τις ίδιες ουδέτερες αποχρώσεις σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, καφέ κλπ.

Όμως, η χρησιμοποίηση της κατάλληλης χρωματικής παλέτας μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει ένα χώρο με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι σωστές χρωματικές επιλογές για το χώρο του σπιτιού σας  μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή σας.

Σε έναν επαγγελματικό χώρο το χρώμα είναι ακόμη πιο σημαντική παράμετρος, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση πελατών και το μάρκετινγκ της επιχείρησής σας, ενώ ακατάλληλες επιλογές μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές!
Κάνω μια σημαντική διευκρίνιση.
Όταν κάποιος ακούει για χρώμα στην αρχιτεκτονική και το interior desgin, το μυαλό του πηγαίνει στις έντονες αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων και με το δίκιο του τρομάζει.
Συχνά συναντάμε ολέθριες επιλογές όπως στην παρακάτω εικόνα.

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους τέτοια παραδείγματα! Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε κάτι τόσο κακόγουστο όταν αναφερόμαστε στο χρώμα στους εσωτερικούς χώρους!

Ένα ισορροπημένο και αρμονικό αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτει από 10 έντονα χρώματα, αταίριαστα μεταξύ τους και εφαρμοσμένα σε μεγάλες επιφάνειες!
Υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις σε μια χρωματική βεντάλια και λίγες από αυτές είναι πραγματικά έντονες!
Με σωστούς συνδυασμούς μπορούμε να δημιουργήσουμε ευχάριστες χρωματικές παλέτες.

Εξάλλου, όταν μιλάμε για
χρωματική μελέτη ενός χώρου, αναφερόμαστε στην επιλογή αρμονικών συνδυασμών που δεν κουράζουν ή αναστατώνουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα.
Ή, για να το θέσω καλύτερα, με σωστό χειρισμό των χρωμάτων και γνώση της ψυχολογίας, μπορούμε να προκαλέσουμε ακριβώς τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που θέλουμε!


Τα 3 βασικά κριτήρια στα οποία στηρίζεται μια επιτυχημένη χρωματική πρόταση:

  1. Οι επιθυμίες του χρήστη
  2. Τι ζητάει ο χώρος για ν’ αναδειχθεί
  3. Τι θέλετε να επιτύχετε


1. Οι επιθυμίες του χρήστη

Το πρώτο κριτήριο θα πρέπει να είναι τι θέλετε εσείς που θα ζήσετε ή θα εργαστείτε στον συγκεκριμένο χώρο.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται αυτονόητο, τις περισσότερες φορές δεν είναι.
Τα λάθη που γίνονται συχνά είναι τα εξής:

α.
Αγνοούνται οι επιθυμίες σας, αφού η μόδα επιτάσσει άλλα ή έτσι κάνουν όλοι, κι εσείς προσπαθείτε να συμβαδίσετε.
Σ’ αυτή την περίπτωση καταδικάζεστε να ζήσετε σ’ έναν χώρο που πιθανόν δεν σας ικανοποιεί, δεν σας εμπνέει και πολλές φορές, σας είναι αδιάφορος ή ακόμη και σας απωθεί.
Αυτό είναι ένα ολέθριο λάθος, δεδομένου ότι έχει
αποδειχθεί επιστημονικά πώς το να περιβαλλόμαστε από τα αγαπημένα μας χρώματα μας κάνει πιο ευτυχισμένους – και το αντίθετο.
Διαβάστε για τις αρνητικές επιπτώσεις των «trendy» γκρι και λευκού και μαύρου στην ψυχική σας υγεία.

β.
Ακολουθούνται κατά γράμμα τα γούστα και οι επιθυμίες σας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χώροι κακόγουστοι, μη αρμονικοί και ισορροπημένοι, που επιπλέον μπορεί να σας δημιουργούν προβλήματα.
Όσο κι αν λατρεύετε το κόκκινο, δεν θα κοιμάστε εύκολα, ούτε θα εργάζεστε αποδοτικά σε ένα κόκκινο δωμάτιο.

Μπεζ και μπλε τόνοι για ένα υπνοδωμάτιο που εκπέμπει ηρεμία

Σε έναν επαγγελματικό χώρο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, γιατί θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν περισσότερες παραμέτρους όπως θα δούμε παρακάτω.
Αν τα αγαπημένα χρώματα της συζύγου σας είναι το φούξια και το λαχανί και βάψετε με αυτά το γραφείο σας, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε να πείσετε τους υποψήφιους πελάτες σας για την σοβαρότητα και την αξιοπιστία σας.
Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για πραγματικό παράδειγμα!
Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο, ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας αποδείχτηκε τελικά ερασιτέχνης στη δουλειά του.

commercial-design-ban

2. Τι ζητάει ο χώρος για να βελτιωθεί και να αναδειχθεί

Το χρώμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο διαμόρφωσης του χώρου αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των χρωμάτων και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες αποχρώσεις σε συγκεκριμένες επιφάνειες μπορούμε να επέμβουμε:

στο σχήμα ενός χώρου
πχ. κάνοντας έναν μακρόστενο χώρο να δείχνει πιο τετραγωνισμένος

στο μέγεθος και το ύψος του
κάνοντας έναν μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος, έναν χαμηλοτάβανο να πάρει ύψος ή το αντίθετο

στην ογκοπλασία
Παίζοντας με τις αποχρώσεις μπορούμε να αναδείξουμε ή να καλύψουμε στοιχεία  που μας ενοχλούν, όπως δοκάρια, κολώνες και σπασίματα, μετατρέποντας έναν προβληματικό χώρο σε πιο ενδιαφέροντα και θελκτικό.

στη φωτεινότητα του χώρου
Η αντίληψη ότι το λευκό, το κρεμ ή το κίτρινο είναι οι μόνες επιλογές για έναν σκοτεινό χώρο δεν είναι σωστή.
Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που μπορούν να φωτίσουν ή πολλές φορές, να μειώσουν τη φωτεινότητα ενός δωματίου ή επαγγελματικού χώρου.
Ειδικά το δεύτερο, δηλαδή η μείωση της φωτεινότητας, συχνά παραβλέπεται.
Κι όμως, ένα δωμάτιο με μεγάλα ανοίγματα και νότιο προσανατολισμό, που δεν σκιάζεται αρκετά, μπορεί να είναι αφόρητο αν επικρατούν πολύ ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.
Δεν είναι λύση να κλείνουμε παντζούρια ή να κατεβάζουμε τέντες για να καθίσουμε άνετα ή να εργαστούμε σε ένα υπερβολικά φωτεινό δωμάτιο.

Οι αποχρώσεις του λιλά και του σάπιου μήλου αποτελούν άριστες επιλογές για χαλάρωση

στη θερμοκρασία του χώρου
Πόσες φορές δε νιώθετε ότι κρυώνετε υπερβολικά σε κάποιο χώρο;
Τις περισσότερες φορές υπεύθυνες, εκτός από την κακή θέρμανση, είναι και οι λανθασμένες χρωματικές επιλογές.
Το λευκό, το γκρι και οι παστέλ αποχρώσεις των ψυχρών χρωμάτων, αν δεν συνδυάζονται με θερμότερα χρώματα και υλικά μπορούν να μετατρέψουν έναν χώρο σε παγερό.

Έχει διαπιστωθεί ότι αισθανόμαστε μέχρι και 2 βαθμούς πιο χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία, ανάλογα με τα χρώματα που μας περιβάλλουν. Οι δονήσεις των χρωμάτων επηρεάζουν εκτός από την ψυχολογία και την φυσιολογία μας.

Τα θερμά χρώματα είναι κατάλληλα για τραπεζαρίες, αφού εκτός του ό,τι προσδίδουν ζεστασιά, ταυτόχρονα ανοίγουν την όρεξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζουμε χώρους που επικρατούν θερμά και γήινα χρώματα ως ζεστούς και φιλόξενους.
Μπορούμε λοιπόν να “ζεστάνουμε” ή να “δροσίσουμε” ένα χώρο (κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία στη θέρμανση ή την ψύξη του) επιλέγοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων και υλικών.

Ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους αναμονής, όπου ο πελάτης θα περάσει αρκετό χρόνο και θέλουμε να του δημιουργήσουμε τις καλύτερες εντυπώσεις, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν αυτή την παράμετρο.

Οι γήινοι τόνοι και τα θερμά χρώματα όπως το πορτοκαλί θερμαίνουν μια κρύα τραπεζαρία, ζωηρεύουν την κουβέντα και ανοίγουν την όρεξη των καλεσμένων μας.

στο πόσο καθαρός δείχνει (και είναι) ένας χώρος
Πόσες φορές δεν έτυχε να σας φαίνεται ένας χώρος βρώμικος ή ότι έχει χρόνια να βαφτεί, λόγω της αποτυχημένης απόχρωσης των τοίχων του;

Οι κατάλευκοι χώροι (τοίχοι, δάπεδα, πλακάκια, έπιπλα) λερώνουν πολύ εύκολα και είναι δύσκολοι στη συντήρηση και καθαριότητα.
Αν δε θέλετε η κουζίνα σας να δείχνει σαν αποστειρωμένο εργαστήριο και να χρειάζεται συνεχώς καθάρισμα, μην παρασυρθείτε από τις λαμπερές και χιονάτες εικόνες που βλέπετε σε περιοδικά και blogs.

Παρόλο που αρκετοί εντυπωσιάζονται, αυτή η ολόλευκη κουζίνα είναι ψυχρή και αποστειρωμένη και σίγουρα θα θέλει συνεχώς καθάρισμα.

Επίσης, κάποιες κιτρινο-μπεζ και κρεμ αποχρώσεις δείχνουν βρώμικες και πολυκαιρισμένες, χωρίς να είναι. Καλό είναι να τις αποφεύγετε.

Διαβάστε το πιο πλήρες άρθρο στο διαδίκτυο με λεπτομερή παραδείγματα:
12 λάθη στην επιλογή χρωμάτων κατοικίας και επαγγελματικού χώρου

3. Τι θέλετε να επιτύχετε

Είναι διαφορετικές οι επιδιώξεις μας όταν πρόκειται για το σπίτι μας ή για τον επαγγελματικό μας χώρο.

Όταν πρόκειται για τον προσωπικό σας χώρο,
κατοικία ή διαμέρισμα, αυτό που πιθανόν επιδιώκετε είναι να χαλαρώνετε στο καθιστικό σας, να είναι πιο συγκεντρωμένα τα παιδιά σας στο χώρο μελέτης τους, να σας παίρνει ευκολότερα ο ύπνος στην κρεβατοκάμαρά σας, να νιώθουν άνετα και οικεία οι φίλοι και οι καλεσμένοι σας.

Σε έναν
επαγγελματικό χώρο όπως ανέφερα παραπάνω, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Εκεί εκτός από τις προσωπικές σας επιθυμίες θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τους υπαλλήλους σας, αφού το χρώμα αποδεδειγμένα πλέον επιδρά στην απόδοση των εργαζομένων.
Και φυσικά, τους πελάτες σας!

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί επαγγελματίες είναι ότι διαλέγουν χρωματισμούς με βάση τα δικά τους γούστα ή απευθύνονται σε επαγγελματίες που δεν έχουν μελετήσει το χρώμα.

Τι γίνεται όμως όταν η επιθυμία σας έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θα έκανε πιο θελκτικό τον χώρο σας στους υποψήφιους πελάτες σας;
Το βλέπω να συμβαίνει καθημερινά.
Ένας κακόγουστος ή αφιλόξενος χώρος είναι πιθανόν να “διώχνει” τους πελάτες σας, χωρίς να αντιλαμβάνεστε την αιτία ούτε εσείς αλλά ούτε κι εκείνοι, αφού τα χρώματα μας επηρεάζουν υποσυνείδητα.

Αναλογιστείτε πόσες φορές ένας χώρος σας φαίνεται ψυχρός, αδιάφορος ή απωθητικός και σκεφτείτε πόσο συχνά βασική αιτία είναι το χρώμα.

Για παράδειγμα, αν αναρωτιέστε γιατί αρκετοί βρίσκουν το φαγητό σας πιο άνοστο και γιατί μειώθηκε η πελατεία σας, μπορεί να είναι υπεύθυνη η πρόσφατη ανακαίνιση του εστιατορίου σας με βάση τα χρώματα της μόδας, λευκόγκρι και ανθρακί.

Διαβάστε στο Design for Happiness:

> 3 ακατάλληλα χρώματα για χώρους εστίασης (που ευτυχώς, δεν είναι πια trendy)!
> Κόκκινο σε χώρους γραφείων; Λυπηθείτε τους εργαζόμενους!
> Μαύρο χρώμα σε επαγγελματικούς χώρους: μια ολέθρια επιλογή!
> Μπορούμε να ζήσουμε σε κατάλευκους χώρους;

Οι ψυχρές αχρωματικές αποχρώσεις όπως και το μπλε δεν ενδείκνυνται για εστιατόρια και καφέ, αφενός γιατί δημιουργούν την αίσθηση του παγερού, είναι αφιλόξενα και δεν προάγουν την επικοινωνία, αφετέρου γιατί δεν ανοίγουν την όρεξη.

Ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο, που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ν’ απολαύσουμε το γεύμα και την παρέα των φίλων μας. The Gallery, London, architect and designer India Mahdavi, artwork David Shrigley

Επίσης, οι ψυχρές παστέλ αποχρώσεις σε χώρους αναμονής (ειδικά αν είναι κρύοι λόγω προσανατολισμού και ελλιπούς θέρμανσης) είναι εξίσου κακή επιλογή με τα πολύ θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο και το έντονο πορτοκαλί.
Προσοχή με το κίτρινο, κάποιες αποχρώσεις του που χρησιμοποιούνται συχνά είναι ψυχρές, αφιλόξενες, κουραστικές και χωρίς προσωπικότητα.

Δυστυχώς, κυριαρχούν κάποια στερεότυπα, τα οποία είναι εντελώς αστήρικτα και οφείλονται σε παρανοήσεις και πρόχειρες αναπαραγωγές αδιασταύρωτων πληροφοριών.
Μην εμπιστεύεστε ό,τι διαβάζετε σε περιοδικά και blogs, ειδικά όταν είναι ανυπόγραφα και προχειρογραμμένα.

Γνωρίζοντας τα ευρήματα ερευνών για τις προτιμήσεις και ανάγκες συγκεκριμένων target groups (πχ παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, άντρες ή γυναίκες), τι λειτουργεί και τι όχι στο χώρο που δραστηριοποιείστε, αλλά και πώς επιδρούν τα χρώματα στην ψυχολογία και φυσιολογία μας (κάποια μας ενεργοποιούν, κάποια μας χαλαρώνουν, μας κάνουν περισσότερο δημιουργικούς και παραγωγικούς), μπορούμε να κάνουμε έξυπνες επιλογές.

Γιατί είναι απαραίτητη η χρωματική μελέτη πριν βάψετε το χώρο σας

Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνει κάποιος γιατί η χρωματική μελέτη μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου δεν είναι πολυτέλεια, αλλά από τις βασικότερες παραμέτρους μιας αρχιτεκτονικής μελέτης ή ανακαίνισης.

Συχνά μάλιστα, δεν είναι απαραίτητη μια ακριβή ανακαίνιση, αλλά είναι αρκετή μία πολύ πιο οικονομική χρωματική ανανέωση για να αναδειχθεί ή και να μεταμορφωθεί ένας επαγγελματικός χώρος ή μια κατοικία.

Η επιλογή της κατάλληλης χρωματικής παλέτας με βάση τα παραπάνω κριτήρια, μπορεί να απογειώσει έναν χώρο και ταυτόχρονα την διάθεσή σας.

Φτάνει οι αποφάσεις που παίρνονται να στηρίζονται σε πραγματική γνώση και επιστημονικά δεδομένα και να μη γίνονται επιπόλαια και επιδερμικά.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα τον ρόλο του χρωματικού συμβούλου έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι χρωματοπώλες και οι ελαιοχρωματιστές, που ναι μεν μπορεί να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό.
Αρχιτέκτονες και διακοσμητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακόμη σνομπάρουν ή αποφεύγουν το χρώμα.

Αυτό ευτυχώς σιγά – σιγά αλλάζει, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένη η καθοριστική επίδραση του χρώματος στην ψυχολογία μας.  
Οπότε, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να μελετήσουν το χρώμα ή να απευθυνθούν σε κάποιον χρωματικό σύμβουλο.

Τι μπορείτε να κάνετε αν επιθυμείτε περισσότερο χρώμα στο χώρο σας

Αν πρόκειται για το σπίτι σας τα πράγματα είναι πιο απλά:
Εμπιστευτείτε τις επιθυμίες σας,
παρατηρήστε πού και γιατί αισθάνεστε όμορφα,
προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε υπερβολικά από τις τάσεις που το σύγχρονο μάρκετινγκ επιβάλλει,
αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο ερευνώντας και διαβάζοντας
και τέλος τολμήστε!

Αν τα βρείτε σκούρα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο DesignMania, που μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό πανελλαδικά που προσφέρει 2 υπηρεσίες αποκλειστικά για το χρώμα.

Αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, μάλλον θα πρέπει να το δείτε σαν επένδυση και να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.
Οι ακατάλληλες χρωματικές επιλογές μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή του video ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑