Η υποσυνείδητη επιρροή των χρωμάτων

Το χρώμα θα μπορούσε να περιγραφεί ως εκπομπή φωτεινή  ορισμένου μήκους κύματος.

Το κόκκινο  έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος από όλα τα ορατά χρώματα και την πιο χαμηλή συχνότητα δόνησης, ενώ το ιώδες (βιολετί) έχει το μικρότερο μήκος κύματος και την υψηλότερη συχνότητα δόνησης. Όλα τα άλλα χρώματα του ορατού φάσματος (ή χρώματα της ίριδας), που είναι με τη σειρά το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το ανοιχτό κυανό και το κυανό βρίσκονται ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο.

diamond_color001lg

Οι δονήσεις των χρωμάτων επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό είτε θετικά είτε αρνητικά, όπως και όλες οι μη ορατές ακτινοβολίες.

Τα χρώματα ασκούν μια συναισθηματική επίδραση που εκφράζεται από τις ίδιες τις αντιδράσεις μας σε αυτά.
Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, είναι πολύ πιθανό να συνδέουμε κάθε χρώμα με κάποιο συγκεκριμένο αίσθημα, συμπεριφορά, μάθημα, πράξη, εμπειρία ή γεγονός από το παρελθόν μας. Αυτό συνέβαινε πάντα, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Το χρώμα έχει ενέργεια που επιδρά στην ψυχολογία του ανθρώπου, η οποία, με τη σειρά της, επιδρά στη φυσιολογία του. Οι εναλλαγές των επιδράσεων που ασκούνται στα μάτια μας, επηρεάζουν τη μυϊκή, διανοητική και νευρική μας δραστηριότητα.

Αν εκτεθούμε σε κάποιο είδος χρώματος έστω και για πέντε λεπτά, η διανοητική και μυϊκή μας δραστηριότητα θα μεταβληθεί ανάλογα με την ψυχολογική μας αντίδραση στο χρώμα. Με άλλα λόγια, η ψυχολογική μας αντίδραση σε ένα χρώμα, μας επηρεάζει σωματικά.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου. 

Μάλιστα, πείραμα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Chonnam στη Ν. Κορέα, με τη σύγχρονη μέθοδο της εγκεφαλικής απεικόνισης fMRI, αποδεικνύει ότι η θέα συγκεκριμένων χρωμάτων διεγείρει διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής: μαύρο, γκρι, μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, ώχρα και λευκό ενώ ζητήθηκε από αυτούς που έλαβαν μέρος στο πείραμα να τα κατατάξουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Το αγαπημένο χρώμα των περισσότερων φάνηκε να είναι το πράσινο, ενώ τα λιγότερο αγαπητά ήταν το μαύρο και το κόκκινο.
(Οι περισσότερες παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι το πιο αγαπημένο χρώμα αντρών και γυναικών είναι το μπλε που ακολουθείται από το πράσινο).

Κατά την προβολή των χρωμάτων που είχαν επιλεγεί ως αγαπημένα, φάνηκε να διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια ενασχόλησης με ευχάριστες δραστηριότητες και συνδέονται με θετικά συναισθήματα ευχαρίστησης, επιβράβευσης και με την έκκριση ντοπαμίνης.  

Αντίθετα, κατά την προβολή των χρωμάτων που δεν είχαν επιλεγεί ως αγαπημένα, παρουσίασαν δραστηριότητα περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα, κατάθλιψη, αύξηση της πίεσης του αίματος, επιθετική συμπεριφορά  και αισθήματα φόβου. 

Έχει παρατηρηθεί ότι ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει το χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται περισσότερο με την ψυχολογική του κατάσταση.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, καφέ, μαύρο, γκρι, ενώ παρατηρείται ότι τα παιδιά, που είναι χαρούμενα και υγιή, προτιμούν τα ζωηρά και φωτεινά χρώματα.

001

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, έχουν περισσότερη ευεξία από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα χρώματα.

Πειράματα σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν περισσότερο σε ένα φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε ένα σκοτεινό με μουντά χρώματα.

Είναι σημαντικό και ευεργετικό, να μας περιβάλλουν τα κατάλληλα χρώματα στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

Όσο κι αν το παραπάνω ακούγεται αυτονόητο, λίγοι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη δύναμη της επίδρασης των χρωμάτων, όχι μόνο στη δική τους διάθεση και απόδοση, αλλά και στους πελάτες τους. (Διαβάστε τη σειρά άρθρων για τους επαγγελματικούς χώρους).

Δυστυχώς, βλέπω καθημερινά πολύ κακές χρωματικές επιλογές, που δεν είναι υπερβολή να πω ότι «σαμποτάρουν» την εικόνα και την αξιοπιστία μιας επιχείρησης. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όμως, προφανώς δεν το συνειδητοποιούν.


Ο Morton Walker στο βιβλίο του «Η δύναμη του χρώματος» (The power of color) αναφέρει ένα πείραμα που έγινε από εταιρεία χρωμάτων στην Αμερική.
(Δεν κατάφερα να διασταυρώσω αν πράγματι ισχύει αυτό που περιγράφει, όμως δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο.)

Ειδικοί ψυχολόγοι παρακολουθούσαν για λίγες μέρες τους υπαλλήλους που δούλευαν σε γραφεία των οποίων οι τοίχοι βάφτηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα.

Διαπιστώθηκε ότι τις δύο με τρεις πρώτες ώρες έκαναν διπλάσια δουλειά από ότι συνήθως. Μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης ώρας άρχιζαν να δείχνουν σημάδια έντονου εκνευρισμού, γκρινιάζοντας για τα καθήκοντά τους και φιλονικώντας μεταξύ τους. Καθώς περνούσαν οι ώρες συνάδελφοι που ήταν φίλοι μεταξύ τους από χρόνια, άρχιζαν να καυγαδίζουν. Μέχρι το τέλος του ωραρίου, ακόμα και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι που τους παρακολουθούσαν, ένιωθαν έντονη διέγερση και εξάντληση.

Το επόμενο πρωί οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι την προηγούμενη νύχτα ένιωθαν πολύ κουρασμένοι. Κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν και που πραγματοποιήθηκαν κατά διαστήματα από γιατρούς, έδειξαν ανάμεσα στα άλλα ασυνήθιστα, και εξάντληση των επινεφριδίων των υπαλλήλων.

Μπορείτε να φανταστείτε σε ποιο χρώμα είχαν βαφτεί οι τοίχοι?

Δείτε εδώ αν μαντέψατε σωστά.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Διαβάστε τα άρθρα του blog για την Ψυχολογία των Χρωμάτων

Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή του video ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑