15 λάθη που κάνουν ένα σπίτι κακόγουστο. Πώς να τ’ αποφύγετε!

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την αρμονία και την καλαισθησία ενός χώρου, ασχέτως αν μπορούν να τις αναπαράγουν ή ακόμη και να τις αντιληφθούν ενσυνείδητα. 

Αναγνωρίζουν λοιπόν ένα σπίτι διακοσμημένο χωρίς γούστο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εσάς θα δυσκολευτείτε να επιτύχετε ένα άψογο αποτέλεσμα, ακόμη κι αν αντιγράψετε αυτά που βλέπετε σε περιοδικά και design blogs.
Αυτό γιατί, εκτός από την γνώση και την εμπειρία που πρέπει να έχετε, τις περισσότερες φορές η διαφορά κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Κανένα σπίτι δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του, τα πλεονεκτήματα και τα μεινονεκτήματά του.
Εκτός αυτού, ο χώρος που ζείτε θα πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και ευχάριστα μέσα του.

Δουλειά ενός καλού και έμπειρου αρχιτέκτονα ή διακοσμητή είναι να αναδείξει τα θετικά στοιχεία μιας κατοικίας ή διαμερίσματος και να καλύψει ή και να εξαφανίσει τα προβληματικά.
(Τονίζω το καλός και έμπειρος, γιατί ομολογώ ότι πολλές κακές δουλειές γίνονται από αδαείς, ατάλαντους και μη καταρτισμένους επαγγελματίες).

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι γενικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσετε θα αποφύγετε τα 15 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν ένα σπίτι να δείχνει κακόγουστο.

1. Ο χώρος είναι παραφορτωμένος

Ίσως το βασικότερο λάθος που κάνει έναν χώρο να δείχνει φτηνός και κακόγουστος.
Αν δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε πράγματα, τότε σίγουρα η εικόνα που δίνει το σπίτι σας δεν θα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη και σύγχρονη.

Ένα από τα βασικά μυστικά στο σχεδιασμό και διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου είναι ότι ξεφορτωνόμαστε όλα τα περιττά.

Αδειάστε το χώρο σας από έπιπλα και αντικείμενα που δεν έχουν αξία και χρησιμότητα, κρατώντας τα πιο κομψά και ποιοτικά, αυτά που δένουν μεταξύ τους.
Αμέσως θα δείξει πιο classy.

Περιττό να πω ότι περιττά σεμεδάκια και καλύμματα σε καναπέδες (που από προσωρινά καταλήγουν να γίνουν μόνιμα) και περίτεχνες κουρτίνες κατευθείαν υποβαθμίζουν ένα σύγχρονο σπίτι. 

Αν και οι ιδιοκτήτες θα νιώθουν περήφανοι για το σαλόνι τους, δεν παύει να είναι ένας παραφορτωμένος χώρος, χωρίς ισορροπία, που προκαλεί πονοκέφαλο με την τόση πληροφορία.

2. Πολλά υλικά και υφές που μπουκώνουν το χώρο

Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε πολλές υφές και υλικά σε ένα χώρο.
Ταπετσαρίες, υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες, χαλιά, τεχνοτροπίες, διαφορετικά είδη ξύλου μπουκώνουν ένα χώρο, ειδικά αν πρόκειται για μικρό διαμέρισμα και προκαλούν πονοκέφαλο σ’ εσάς και τους καλεσμένους σας.

Είναι πολύ δύσκολο να δείξει ισορροπημένος, αρμονικός και ήρεμος ένας χώρος που μοιάζει με γύφτικο τσαντίρι!

Αν είστε οπαδοί του εκλεκτικισμού, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απεθυνθείτε σε έναν καλό και έμπειρο επαγγελματία που ειδικεύεται σ’ αυτό το στυλ, γιατί μόνο αυτός θα μπορέσει να συνθέσει αρμονικά διαφορετικά υλικά και υφές.

3. Ακραίος μινιμαλισμός

Στον αντίποδα, αν οι άλλοι νομίζουν ότι μόλις μετακομίσατε, ενώ ζείτε χρόνια στο σπίτι σας, τότε μάλλον δεν καταφέρατε να πετύχετε το μίνιμαλ στυλ που βλέπετε σε περιοδικά και blogs.

Εκτός από περιπτώσεις στημένων φωτογραφιών, για τις οποίες δούλεψαν διάφοροι επαγγελματίες (art directors, διακοσμητές, φωτογράφοι κλπ.), ελάχιστοι χώροι δείχνουν καλόγουστοι και φιλόξενοι όταν είναι πολύ άδειοι από έπιπλα και άλλα στοιχεία, χρώματα, υλικά και υφές.

Υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικοί χώροι, όπου στην προσπάθεια να δείξουν μίνιμαλ, μοιάζουν τελικά σα να μην έχουν αποπερατωθεί.

Εν κατακλείδι, ούτε ένας πολύ άδειος αλλά ούτε ένας ασφυκτικά γεμάτος χώρος, ειδικά αν δεν έχουν μελετηθεί από ειδικό, θα αποτελέσουν μια ισορροπημένη και καλαίσθητη κατοικία.
Μέτρον άριστον!

Ένα γυάλινο σπίτι σε ένα τέτοιο τοπίο οφείλει να είναι μινιμαλιστικό _Steve Herman architect, photo Jim Bartsch

4. Κακή επιλογή χρωμάτων – κουραστική πολυχρωμία ή βαρετή μονοχρωμία

Το πρώτο στοιχείο στο οποίο πέφτει το μάτι σε ένα χώρο είναι το χρώμα.

Ένας χώρος χωρίς χρώμα είναι μονότονος, βαρετός και αδιάφορος.

Ένας χώρος με πολλά ή έντονα χρώματα που δεν δένουν αρμονικά μεταξύ τους κατευθείαν δείχνει φτηνός και κουράζει όσους ζουν σ’ αυτόν.

Οι κατάλληλοι συνδυασμοί χρωμάτων, ανάλογα με το δωμάτιο και τη χρήση του, που θα δένουν αρμονικά με όλα τα αντικείμενα και έπιπλα του χώρου μπορούν να απογειώσουν ένα σπίτι – και τη διάθεσή σας!

Διαβάστε:
12 λάθη στην επιλογή χρωμάτων κατοικίας και επαγγελματικού χώρου

χρωματική-μελέτη-banner-2018

5. Ακαταστασία και κακή συντήρηση του χώρου

Λόγω δουλειάς μπαίνω σε πολλά σπίτια.
Δεν χρειάζεται να σας πω ποια είναι εκείνα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ένας βρώμικος και ακατάστατος χώρος δεν θα δείξει ποτέ όμορφος και φιλόξενος, ακόμη κι αν έχετε αγοράσει τα πιο ακριβά έπιπλα και εξοπλισμό.

Το μυστικό εδώ -εκτός από το ν’ αλλάξετε συνήθειες, που είναι το δυσκολότερο- είναι καταρχήν να πετάξετε τα περιττά και στη συνέχεια, να δημιουργήσετε έξυπνους και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους.
Ακόμη κι αν είστε τακτικοί, το σπίτι σας θα δείχνει πιο ακατάστατο αν έχετε πολλά έπιπλα, αντικείμενα και διακοσμητικά σε κοινή θέα.

Επίσης, σπασμένα πλακάκια, φουσκωμένα σανίδια και ντουλάπια αμέσως τραβούν την προσοχή και υποβαθμίζουν ένα σπίτι.
Για να αποφύγουμε όσο γίνεται τις φθορές, εκτός του ό,τι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να κάνουμε σωστές επιλογές από την αρχή.

Ένας σωστός αρχιτέκτονας ή διακοσμητής θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα πού αξίζει να διαθέσετε χρήματα και πού όχι.
Για παράδειγμα, προσωπικά ποτέ δεν θα προτείνω φτηνά πλακάκια δαπέδου ή χαμηλής ποιότητας νεροχύτη και μπαταρίες μπάνιου και κουζίνας.
Είναι σοφότερο να εξοικονομήσετε χρήματα από τις καρέκλες τραπεζαρίας ή τα χαλιά που  μπορεί να βαρεθείτε και ν’ αλλάξετε εύκολα κάποια στιγμή.

6. Κακής ποιότητας έπιπλα και ευτελείς απομιμήσεις υλικών

Υπάρχουν οικονομικά έπιπλα που είναι κομψά και καλόγουστα, όπως υπάρχουν πανάκριβα έπιπλα που είναι εντελώς ακαλαίσθητα.
Συνήθως ένας φτηνός καναπές ή ντουλάπια κουζίνας από ευτελή υλικά θα φθαρούν γρήγορα, οπότε η εικόνα που θα παρουσιάζουν δεν θα είναι η καλύτερη.
Επίσης, τις περισσότερες φορές τα πολύ φτηνά έπιπλα είναι κακοσχεδιασμένα και άκομψα.

Δεν υπάρχει όμως τίποτα χειρότερο από τις φτηνές απομιμήσεις υλικών!

Ταπετσαρίες που μιμούνται μάρμαρα ή άλλα υλικά, κακής ποιότητας laminate σε πατώματα και τοίχους, πλαστικές απομιμήσεις ξύλου, κατευθείαν υποβαθμίζουν το σπίτι σας.

Υπάρχουν ωστόσο σήμερα ποιοτικές απομιμήσεις.
Ένα καλής ποιότητας, ανθεκτικό πλακάκι, που δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ότι δεν πρόκειται για ξύλινο δάπεδο, είναι πιθανότατα μια καλή λύση για την κουζίνα, το λουτρό ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις υπερβολές και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας. 
Ένας καλοσχεδιασμένος, αναπαυτικός καναπές κι ένα τραπέζι καθιστικού καλής ποιότητας θα τραβήξουν το βλέμμα από το φτηνό, βοηθητικό τραπεζάκι από το ΙΚΕΑ.

7. Αποφύγετε τις DIY κατασκευές αν δεν είστε δεξιοτέχνης!

Αυτό που σίγουρα υποβαθμίζει ένα σπίτι είναι οι φτηνές κατασκευές – ειδικά όταν έχουν γίνει από ερασιτέχνες.
Υπάρχουν κάποιοι που πιάνουν τα χέρια τους, έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και είναι καλόγουστοι.

Αν όμως δεν ανήκετε στους παραπάνω, διοχετεύστε τη δημιουργικότητά σας κάπου αλλού ή δημιουργήστε κάτι απλό κι εύκολο.
Μην παρασύρεστε από do it yourself άρθρα και φωτογραφίες.

Επειδή κάτι το κατασκευάσατε μόνοι σας, κοπιάσατε και το χαρήκατε, δεν σημαίνει ότι αξίζει να βρίσκεται στο χώρο σας.

8. Χλιδή χωρίς γούστο – Αντικείμενα και έπιπλα που κραυγάζουν χωρίς πραγματική ποιότητα και αξία

Πρόκειται για το σήμα κατετεθέν ενός κακόγουστου χώρου.
Αν σας ελκύουν τα λαμπερά χρυσά, τα πολλά σκαλίσματα σε έπιπλα, οι αρχαιοελληνικοί κίονες, οι βαριές κουρτίνες, με περίτεχνα, πολύπλοκα ντραπαρίσματα, είναι πιθανόν ο χώρος σας να φλερτάρει με το κιτς.

Πολύ συχνά συναντώ περισσότερη κακογουστιά σε σπίτια ανθρώπων που διαθέτουν χρήματα, αλλά όχι γούστο, παρά στα σπίτια εκείνων που δεν έχουν ξοδέψει αρκετά στη διακόσμηση του χώρου τους, έχουν όμως αίσθηση του μέτρου.

Ό,τι κοστίζει δεν είναι απαραίτητα κομψό.

9. Έλλειψη ισορροπίας, αναλογιών και απόλυτη συμμετρία

Αυτό που θα κάνει ένας ειδικός είναι να χειριστεί τον χώρο σας κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρμονικό, ισορροπημένο και καλαίσθητο.
Αυτό συνήθως έχει σπουδάσει για να το κάνει.
Εκτός από πολύ βασικά λάθη που γίνονται, όπως κακή διαρρύθμιση και διάταξη των επίπλων, μη τήρηση των αναλογιών (για παράδειγμα, ένας ογκώδης γωνιακός καναπές ή ένα king size κρεβάτι στριμωγμένα σε έναν μικρό χώρο), υπάρχουν πολλές, μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Η απόλυτη συμμετρία που συχνά προσπαθείτε να επιτύχετε, τοποθετώντας έπιπλα και διακοσμητικά στο χώρο σας, είναι ξεπερασμένη πλέον.
Αυτό που θα πρέπει να επιδιώκετε είναι η ισορροπία στο χώρο σας, κάτι που ομολογουμένως θέλει γνώσεις, εμπειρία κι εξάσκηση για να το επιτύχετε.

Για παράδειγμα, ένα πολύ εντυπωσιακό φωτιστικό πάνω από μια κατά τ’ άλλα αδιάφορη και απλή τραπεζαρία θα κλέψει την παράσταση – και δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Επίσης, πολλά εντυπωσιακά έπιπλα και αντικείμενα μαζί, που τραβούν την προσοχή, αποδυναμώνουν το ένα την αξία του άλλου και το τελικό αποτέλεσμα είναι ευτελές.

10. Φωτισμός χωρίς έμπνευση

Ο κατάλληλος φωτισμός, εκτός του ότι διευκολύνει την καθημερινότητά μας, δημιουργεί ατμόσφαιρα σε ένα χώρο.

Εκτός από την επιλογή φωτιστικών που δεν ταιριάζουν με το στυλ του σπιτιού σας, ένα συχνό λάθος είναι να φωτίζεται ο χώρος μόνο από μια έντονη φωτεινή πηγή στην οροφή. Αυτού του τύπου ο φωτισμός δημιουργεί αφιλόξενο περιβάλλον και δεν προβάλλει τον χώρο σας.

Φωτεινές πηγές διαφορετικής έντασης και σε διαφορετικά σημεία του χώρου (στην οροφή, επιδαπέδιων, επιτοίχιων, επιτραπέζιων και κρυφού φωτισμού), εκτός από το ό,τι μας εξυπηρετούν, κατευθείαν αναβαθμίζουν ένα χώρο και την αίσθηση που μας προκαλεί.

Αντί να επενδύσετε σε πανάκριβα φωτιστικά και πολυελαίους αξίζει να κάνετε μια σωστή μελέτη φωτισμού που αυτομάτως θα αναδείξει το σπίτι σας και θα το κάνει ελκυστικό.

11. Αμφιβόλου ποιότητας πίνακες και έργα τέχνης

Τα σημεία που πέφτει το μάτι κατευθείαν και μπορούν να καταστρέψουν τις εντυπώσεις είναι οι πίνακες στους τοίχους σας, ειδικά όταν είναι κρεμασμένοι λάθος!
Οι περισσότεροι τρέμουν έναν άδειο τοίχο (αν υπάρχει χρώμα δεν θα έχετε αυτή την αίσθηση) και σπεύδουν να κρεμάσουν ό,τι βρουν!

Μη βιαστείτε να γεμίσετε τους τοίχους και τα ράφια σας με κάθε είδους πίνακες και διακοσμητικά, προκειμένου να μη δείχνουν άδεια.
Αν πρόκειται να διαθέσετε ένα σεβαστό ποσό για αγορά πινάκων και έργων τέχνης και δεν είστε γνώστης ή φιλότεχνος, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Και προς Θεού, μην κρεμάτε ό,τι σας χαρίζουν!

Από κάποιον αμφιβόλου ποιότητας πίνακα ή απομίμηση έργου τέχνης, προτιμήστε αφίσες μουσείων με πίνακες γνωστών ζωγράφων σε μία απλή κορνίζα ή καλλιτεχνικές φωτογραφίες.

Μία ωραία πρόταση για τις φωτογραφίες σας _Alexander James interiors

Επίσης, μη γεμίζετε τον τόπο με κορνίζες κάθε τύπου και μεγέθους με φωτογραφίες απ’ όλο σας το σόι, σε κάθε πιθανή ηλικία!
Επιλέξτε κάποιες σημαντικές, καλές φωτογραφίες, βάλτε τις σε όσο γίνεται πιο λιτές κορνίζες, όμοιες ή που να ταιριάζει το ύφος και το υλικό τους και τοποθετήστε τις κάπου όλες μαζί, δημιουργώντας μια γωνιά.

12. Απουσία φυσικών φυτών

Τα φυσικά φυτά είναι απαραίτητα σε έναν εσωτερικό χώρο για τα ευεργετικά οφέλη τους στην υγεία και ψυχολογία μας.

Ταυτόχρονα, δημιουργούν ένα καλαίσθητο περιβάλλον, φτάνει να ταιριάζουν στην κλίμακα του χώρου και να είναι καλοδιατηρημένα και υγιή.

Μικρά φυτά σε έναν τεράστιο χώρο, ειδικά αν είναι απλωμένα εδώ κι εκεί ή πολύ μεγάλα φυτά σε μικροσκοπικά δωμάτια διαταράσσουν την ισορροπία και αρμονία που θέλουμε να επιτύχουμε.

Όπως είναι φυσικό, τα ψεύτικα φυτά και λουλούδια κατευθείαν υποβαθμίζουν έναν χώρο, κάνοντας τον να δείχνει φτηνός.
Ειδικά αν είναι ξεφτισμένα και σκονισμένα!

13. Είστε θύματα της μόδας

Ένα άλλο σημάδι άγνοιας και κακογουστιάς είναι να μαζέψετε όλες τις τάσεις της μόδας σε ένα χώρο. Είναι αυτό που πολλοί κάνουν με το ντύσιμο και τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο!
Αν δεν κάνετε ανακαίνιση κάθε 2-3 χρόνια, τότε το να επιλέξετε το πιο εξεζητημένο και μοδάτο πλακάκι για το μπάνιο ή την κουζίνα σας δεν είναι και πολύ σοφό. 

Αποφύγετε ό,τι κραυγάζει! Θα σας κουράσει και θα το βαρεθείτε σύντομα, ενώ πολύ γρήγορα θα μοιάζει ξεπερασμένο.

Είναι άλλο να έχετε ένα σύγχρονο σπίτι με διαχρονική αξία κι άλλο να είστε θύματα της μόδας.

14. Τολμηρές επιλογές χωρίς γούστο και σωστά κριτήρια

Τώρα, αν θέλετε να καινοτομήσετε και να πρωτοπορήσετε και δεν διακρίνεστε για την καλαισθησία σας, καλύτερα μην το τολμήσετε.
Αν σας αρέσουν οι ιδιαίτεροι χώροι και έπιπλα, απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό για να σχεδιάσει το χώρο σας.

Σε καμιά περίπτωση μην υπαγορεύετε τα σχέδιά σας στον επιπλοποιό, τον γυψοσανιδά ή τον ελαιοχρωματιστή, ούτε να τους αναθέσετε να σας κάνουν κάτι ‘φευγάτο’!
Δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό, ούτε εκείνοι αλλά ούτε κι εσείς.
Τα πιο κιτς σπίτια που έχω δει έχουν γίνει κάπως έτσι!

Αν θέλετε ιδιαίτερο σχεδιασμό, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, Modern Mansion by SAOTA

15. Ένα σπίτι χωρίς στυλ και προσωπικότητα

Τελειώνοντας, το  μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι αφήνουν εντελώς στην τύχη τον χώρο που ζουν.
Ή προσπαθούν να αντιγράψουν κάτι που δεν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά τους.
Μου κάνει εντύπωση ότι για πολλούς ανθρώπους το τι θα φορέσουν είναι πιο σημαντικό από το πού θα ζήσουν! Ναι, εκεί επενδύουν περισσότερα χρήματα και χρόνο!
Ένα σπίτι χωρίς κανένα στυλ και προσωπικότητα, εκτός από κακόγουστο, είναι αφιλόξενο και ψυχρό. Όχι για τους άλλους, αλλά πρώτα για εσάς τους ίδιους!

Αν το σπίτι σας δεν σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα, αν απλώς ζείτε εκεί χωρίς να το απολαμβάνετε, αναρωτηθείτε γιατί στερείτε κάτι τέτοιο από τον εαυτό σας.

Φοβάστε ότι δεν θα καταφέρετε ποτέ να έχετε έναν καλαίσθητο χώρο;

Όπως και σε κάθε τι άλλο, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας, τόσο πιο όμορφο θα είναι.
Εξάλλου, η διακόσμηση του σπιτιού μας είναι συνήθως μια ευχάριστη απασχόληση. (Οι μισοί άνθρωποι που γνωρίζω μου λένε ότι ήθελαν να γίνουν αρχιτέκτονες!)
Ακολουθώντας τις οδηγίες του άρθρου μπορείτε να διορθώσετε λάθη που έχετε κάνει.

Τα χρήματα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό για ένα έχετε ένα άψογο αποτέλεσμα, αλλά όπως γράφω και παραπάνω, μερικά από τα πιο κακόγουστα σπίτια είναι εκείνα που οι ιδιοκτήτες τους ξόδεψαν υπέρογκα ποσά.

Αν πάλι δεν διακρίνεστε καθόλου για το γούστο σας και η διαμόρφωση του σπιτιού σας σάς φαίνεται βουνό, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια.

Ο χώρος που ζούμε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε.
Η καλαισθησία, η αρμονία και η ομορφιά που υπάρχει γύρω μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας, ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Δεν είναι κρίμα να τις στερούμε από τον εαυτό μας και την οικογένειά μας;

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

υ.γ. Αν θέλετε να γελάσετε με κακόγουστα σπίτια, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑