Συνέντευξη της χρωματικής συμβούλου Karen Haller


Επισκέφτηκα για πρώτη φορά το μπλογκ της Karen Haller πριν από μερικά χρόνια όταν έγραφα ένα από τα πολλά άρθρα του Design for Happiness με θέμα την απουσία χρώματος στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το interior design και το αντίκτυπο αυτή της τάσης στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Διαβάζοντας τα άρθρα της Are we walking into a colourless future? και The psychological effects of colour in architecture χάρηκα γιατί ένιωσα ότι δεν είμαι μόνη!

Άρχισα να την παρακολουθώ και να λαμβάνω το newsletter της και χάρηκα πολύ όταν είδα ότι το βιβλίο της που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά.
Είναι ένα χαρούμενο, πολύχρωμο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που θα σας βοηθήσει ν’ ανακαλύψετε και να εφαρμόσετε τα μυστικά της ψυχολογίας του χρώματος στην καθημερινότητά σας.
Διαβάζοντάς το, εκτός από τα ενδιαφέροντα και συναρπαστικά που θα μάθετε, θα καταλάβετε γιατί αντιπαθείτε κάποιο χρώμα, ποια χρώματα ταιριάζουν στην προσωπικότητά σας, πώς να χρησιμοποιήσετε το χρώμα με επιτυχία και ποιοι είναι οι συνηθισμένοι μύθοι και παρεξηγήσεις για το χρώμα.

Το “Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων” είναι ένα από τα λίγα βιβλία για την ψυχολογία του χρώματος που μπορεί κανείς να βρει μεταφρασμένο στα ελληνικά και είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο του D4H για το 2020 σε έναν τυχερό συνδρομητή ή συνδρομήτρια.

Είμαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη που η Karen βρήκε χρόνο μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμά της για ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις του Design for Happiness!

Γεια σου Κaren, θα μπορούσες να μας πεις μερικά πράγματα για το “μωρό” σου “Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων”;
Πόσο δύσκολο και συναρπαστικό ήταν να βάλεις τα 20 χρόνια της εμπειρίας σου για το χρώμα σ’ ένα βιβλίο και πώς μπορεί κάποιος
να επωφεληθεί διαβάζοντάς το;

Karen: Όταν καταστάλαξα ότι αναγνώστης του βιβλίου θα είναι ο καθημερινός άνθρωπος ήταν πολύ πιο εύκολο ν’ αποφασίσω τι θα συμπεριλάβω και τι όχι.
Αν και ονομάζεται ‘Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων’ είναι γεμάτο με ιδέες και τρόπους για το πώς μπορεί κάποιος να βάλει το χρώμα στην καθημερινότητά του.
Ρίχνει φως στην επιστήμη, την ψυχολογία και την συναισθηματική σημασία του χρώματος και προσφέρει πρακτικά εργαλεία που μας βοηθούν να ξαναανακαλύψουμε το νόημα όσων κάνουμε μέσα από την χαρά του χρώματος.

Την περσινή χρονιά το Designing for Happiness αναδημοσίευσε (μεταφρασμένο στα ελληνικά) το άρθρο σου ‘Γιατί το χρώμα έχει τη δύναμη να μας κάνει χαρούμενους‘.
Σε αυτό το άρθρο εξηγείς ξεκάθαρα πώς το χρώμα επηρεάζει τη διάθεσή μας και γιατί είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία να βάλουμε το χρώμα στις ζωές και το περιβάλλον μας.
Μπορείς να μας πεις περισσότερα, ειδικά για εκείνους που δεν διάβασαν ακόμη το άρθρο σου;

Karen: Το χρώμα συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Μας επηρεάζει συναισθηματικά. Εξαρτάται από την δική μας προσωπική εμπειρία με το συγκεκριμένο χρώμα ή χρώματα για το αν θα αισθανθούμε όμορφα ή όχι και πώς θα αντιδράσουμε. Χρησιμοποιώντας το χρώμα για να δημιουργήσουμε ευχάριστα αισθήματα και περιβάλλοντα που μας επηρεάζουν θετικά μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Το πιο καυτό θέμα για το οποίο γίνεται λόγος στο Designing for Happiness είναι το εξής:
Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και να εργαστούμε ευτυχισμένοι σε περιβάλλοντα που απουσιάζει το χρώμα. Γι’ αυτό το λόγο το λαμπερό λευκό, το γκρι και ειδικά το μαύρο δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για κατοικίες και χώρους εργασίας.
Γιατί λοιπόν αυτές οι άχρωμες αποχρώσεις έγιναν της μόδας και αποτελούν την αγαπημένη χρωματική παλέτα των σύγχρονων αρχιτεκτόνων; Γνωρίζεις την απάντηση;

Karen: Το λαμπερό λευκό, το καθαρό γκρι και το μαύρο αποτελούν χρωματικές επιλογές. Στην προηγούμενη ερώτηση επεσήμανα ότι το χρώμα είναι συναίσθημα, οπότε όταν βλέπουμε αυτά τα 3 χρώματα συχνά μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα αρχίζουμε να νιώθουμε την αρνητική επίδρασή τους.
Για παράδειγμα, το γκρι ήταν για αρκετά χρόνια της μόδας στην Βρετανία. Πολλοί έβαψαν το εσωτερικό των σπιτιών τους γκρι, πιστεύοντας ότι είναι χαλαρωτικό. Μου έλεγαν ότι αισθανόταν μονίμως κουρασμένοι – αυτό επειδή το γκρι απορροφά την ενέργεια.
Έχω δώσει ομιλίες κι έχω συζητήστει με πολλούς αρχιτέκτονες και η επικρατούσα άποψη φαίνεται ότι είναι πως αγαπούν το λευκό επειδή δεν υπάρχει “χρωματικός περισπασμός”. Το λευκό βοηθά να δημιουργήσουν καθαρούς χώρους αφού δεν παρεμβάλλεται στον σχεδιασμό.
Δίνει την αίσθηση της τελειότητας στα σχέδιά τους, όμως αυτός ο τέλειος, αψεγάδιαστος χώρος εξαφανίζεται όταν οι άνθρωποι εγκατασταθούν εκεί.
Πιο εκτεταμένες συζητήσεις αποκάλυψαν ότι οι αρχιτέκτονες δεν διδάσκονται το χρώμα, πέρα από τον χρωματικό τροχό, οπότε κλίνουν προς τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Όσοι διαβάσουν το βιβλίο σου και κάνουν το quiz που περιλαμβάνεται, θα ανακαλύψουν πολλούς τρόπους να χρησιμοποιήσουν το χρώμα προς όφελός τους. Μπορούμε πράγματι να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας, επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα για το ντύσιμό μας και τα σπίτια μας;

Karen: Απολύτως. Εφόσον επιθυμούμε να συνδεθούμε με τον αυθεντικό μας εαυτό και να τον αποκαλύψουμε, θ’ αλλάξει η ζωή μας.
Πολλοί αναγνώστες του βιβλίου μού είπαν ότι δεν φοβούνται πλέον το χρώμα. Αυτό που φοβόταν ήταν τι θα σκεφτούν οι άλλοι γι’ αυτούς, γι’ αυτό το λόγο ακολουθούσαν πιστά τις τελευταίες τάσεις της μόδας.
Τώρα ξανασυνδέθηκαν με τον εαυτό τους και δεν κρύβονται πίσω από το μαύρο ή το γκρι ώστε να περνάνε απαρατήρητοι.
Έχουν αλλάξει οι επιλογές τους ως προς το ντύσιμό τους ή τα χρώματα του χώρου τους.

Το χρώμα είναι το #1 εργαλείο του marketing, όχι μόνο για εταιρείες ή τη βιομηχανία της διαφήμισης, αλλά και για κάθε άτομο. Εννοώ, το πώς ντυμόμαστε και ειδικά τα χρώματα που φοράμε επηρεάζουν τα αισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων.
Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας 2 συνηθισμένα παραδείγματα της σωστής και λανθασμένης χρήσης του χρώματος σε μια επαγγελματική συνάντηση;

Karen: Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του κόκκινου, επειδή είναι ένα χρώμα που έχω δει να χρησιμοποιείται πολύ αποτελεσματικά αλλά και αναποτελεσματικά.

Το κόκκινο μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση εκείνου που το φοράει. Επειδή αντιλάμβανόμαστε το κόκκινο γρηγορότερα από άλλα χρώματα είναι πιο πιθανό να προσέξουμε αυτόν που το φοράει και να δώσουμε σημασία όταν μιλάει. Είναι το χρώμα που τραβάει την προσοχή.
[σημ. μετ. Το κόκκινο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος (700 νανόμετρα)  και τη βραδύτερη δόνηση από όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος]

Αν φοράμε ένα κόκκινο που δεν μας ταιριάζει, για παράδειγμα αν εγώ φορούσα ένα κόκκινο της φωτιάς θα στράγγιζε το χρώμα από το πρόσωπό μου και πιθανότατα θα φαινόμουν σκληρή κι επιθετική, κάτι που θα κούραζε εκείνους που θα με κοίταζαν.
Είναι σημαντικό να φοράμε τον σωστό τόνο του χρώματος, στην σωστή ποσότητα για να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις και αντιδράσεις σε εμάς και στους άλλους. 

Μιλάς συχνά για μια “χρωματική επανάσταση” (colour revolution), έχεις πει επίσης ότι το χρώμα είναι το «επόμενο μεγάλο γεγονός» (the next big thing).
Θα μου άρεσε να δω περισσότερο χρώμα στην αρχιτεκτονική, στους εσωτερικούς χώρους και τον αστικό σχεδιασμό.
Έχεις λόγους να πιστεύεις ότι αυτή η άχρωμη εποχή στην αρχιτεκτονική και το interior design φτάνει στο τέλος της;

Karen: Για μεγάλο διάστημα χάσαμε τη σύνδεσή μας με το χρώμα και το φοβόμασταν.
Όταν αισθανόμαστε ανήσυχοι, αβέβαιοι και ανασφαλείς, όπως οι περισσότεροι από μας τις περασμένες δεκαετίες λόγω της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, το χρώμα μας αναστατώνει και καταφεύγουμε στην σιγουριά των χρωμάτων που δεν μας διεγείρουν ιδιαίτερα συναισθηματικά.
Αυτό μας οδήγησε στον φόβο να εκφράσουμε με αυθεντικότητα ποιοι είμαστε.

Το να ζεις μια ζωή με χρώμα δεν σημαίνει να ζεις μέσα σε έντονη πολυχρωμία.
Σημαίνει να μην φοβάσαι να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι. Όταν έρθουμε σε επαφή με αυτό που είναι ενστικτώδες και αληθινό θα ζήσουμε πιο αυθεντικές, χαρούμενες και πλήρεις ζωές.

Βγαίνουμε από τη χρωματική ρουτίνα-βαρεμάρα.
Ξανασυνδεόμαστε με τον εαυτό μας.
Επιστρέφουμε σπίτι.
Και μοιράζομαι αυτό το χρωματικό ταξίδι με το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων και στο Colour Club ώστε να συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι μαζί.
https://thelittlebookofcolour.com/the-colour-club/

Συνέντευξη: Μάνια Μαυρίδου_αρχιτέκτων μηχανικός

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του Little Book of Colour εδώ: https://thelittlebookofcolour.com/free-chapter/
και την συνέντευξη στο πρωτότυπο εδώ:
An Interview with Colour Expert Karen Haller

Διαβάστε επίσης το άρθρο της, μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Γιατί το χρώμα έχει τη δύναμη να μας κάνει χαρούμενους;

Follow Karen
Instagram: @Karen_Haller_Colour
Twitter: @KarenHaller
Facebook: https://www.facebook.com/KarenHallerColourAndDesign

Karen Haller is a leading international authority in the field of applied colour psychology, specialising in business brand colour, interiors, healthcare and wellbeing. Having studied colour for over 20 years she understands how colour affects us, influences us and how businesses and designers can use it to influence behavior.

Karen consults, trains and heads color campaigns for prestigious global brands such as Farrow & Ball, Dove, Fiat, BASF in the US and Ascot Races. She works globally with design professionals to advance their colour training through her mentoring programmes and CPD courses and was commissioned by the International School of Colour and Design, Australia to write their Colour Diploma course.

As a published author, Karen is regularly featured in local and national magazines, newspapers, radio and TV. She is a contributing author of the leading industry book Colour Design: Theories and Applications on Colour in Interiors.

As a speaker Karen shared her Colour Intuition™ system at Grand Designs LIVE and her theories during the prestigious Clerkenwell Design Week and co-curated the 2015 100% Design four days of colour talks.

Karen is also a trustee and committee member of the Colour Group of Great Britain, a British Interior Institute of Design (BIID) Industry Partner and CPD Provider and on the advisory board of the charity Color Cares.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!

nsl-cta

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Save

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑