20’s – Η νέα εποχή στο Interior Design (τι έρχεται και τι αποχαιρετούμε)

Έχουμε ήδη μπει σε μια νέα, ανθρωποκεντρική, φιλική προς το χρήστη εποχή στην Αρχιτεκτονική και το Interior Design.

Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό όσοι παρακολουθούμε τι γίνεται παγκοσμίως, όχι μόνο στον τομέα της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και του επίπλου, αλλά του design γενικότερα (graphic και web design, industrial design, fashion design).

Άρθρο του Design4Happiness που δημοσιεύτηκε πριν από 2 χρόνια (2020) προετοίμαζε για την αλλαγή:
Τέλος εποχής για το industrial style και τον μινιμαλισμό;

Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί βλέπω ότι η νέα εποχή στο Interior Design και την Αρχιτεκτονική, που είναι ήδη εδώ, εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της Ψυχολογίας του Χώρου.

Στην Ελλάδα ωστόσο, ακόμη και στην εποχή του διαδικτύου, δε φημιζόμαστε για τα γρήγορα αντανακλαστικά μας, όσον αφορά νέες τάσεις στην Αρχιτεκτονική και το Interior Design.
Με έκπληξη βλέπω ότι εξακολουθούν να σχεδιάζονται καινούργιοι, μη φιλικοί προς τους χρήστες χώροι κατοικίας και εργασίας, αναπαράγοντας παρωχημένες τάσεις.
Το θετικό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.
Και όπως συμβαίνει πάντα, σε μερικά χρόνια θα έχουμε αφήσει πίσω μας τις αφιλόξενες και συχνά καταθλιπτικές τάσεις των 2 προηγούμενων δεκαετιών, που μας κούρασαν οπτικά και ψυχικά.

Τι φέρνει η νέα εποχή στο Interior Design και ποιες τάσεις αποχαιρετούμε;

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 1

1. In – Μαξιμαλισμός και Πολυτέλεια / Out – Ασκητικός Μινιμαλισμός

Εγκαταλείπουμε τον ασκητικό, ακραίο μινιμαλισμό των ελάχιστων αντικειμένων που φοντάρουν σε λευκές επιφάνειες ή σε τοίχους από άγριο, εμφανές μπετόν.
Μπορεί να συνήθισε το μάτι μας να βλέπουμε στυλιζαρισμένα στιγμιότυπα τέτοιων χώρων στο διαδίκτυο, τα περισσότερα από τα οποία είναι μη υλοποιημένα, τρισδιάστατα φωτορεαλιστικά ή mockups.
Στην πραγματικότητα όμως ελάχιστα σπίτια, ακόμη κι αν είναι πολύ καλά μελετημένα από ειδικούς, μπορούν να είναι φιλόξενα και βιώσιμα ακολουθώντας αυτές τις τάσεις.

Η πολυτέλεια και ο μαξιμαλισμός επιστρέφουν στα σπίτια μας, επιτρέποντας μας να νιώσουμε ξανά όμορφα συναισθήματα και να ονειρευτούμε, χωρίς ενοχές γιατί αγαπάμε την πολυτέλεια.

Ταπετσαρίες με νοσταλγικά μοτίβα και υπέροχες υφές, γύψινες λεπτομέρειες στους τοίχους, πολυτελή υλικά όπως το μάρμαρο, τα δρύινα δάπεδα, μεταλλικές λεπτομέρειες και αντικείμενα σε ζεστές χρυσαφί και μπρούντζινες αποχρώσεις, βελούδο, δέρμα και πολυτελή υλικά επιπλώσεων διαδέχονται τις μινιμαλιστικές τάσεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Θα τολμούσα να πω ότι τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό διαδέχεται η νοσταλγία της ιταλικής αναγέννησης και το πολυτελές, σοφιστικέ art deco, στις πιο σύγχρονες μορφές τους.

Πολύ καλύτερα από μένα περιγράφει τη μετάβαση στη νέα εποχή ο παγκοσμίου φήμης designer Tobias van Schneider σε άρθρο του που φιλοξένησε το Design for Happiness: Το Art Deco θα είναι η οπτική γλώσσα του 2021

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 2

2. In – Το Χρώμα σε κάθε του μορφή / Out – Το απόλυτο λευκό, το γκρι και τα παλ, ουδέτερα χρώματα

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 3

Επιτέλους, αποχαιρετούμε τους βαρετούς και καταθλιπτικούς γκρίζους χώρους, που απουσίαζε το χρώμα και το συναίσθημα, η χαρά, η ίδια ή ζωή.
Το σκανδιναβικό λευκό δεν είναι πια το νέο trend, αλλά μια τάση που κούρασε στην κυριολεξία.
Οι 50 αποχρώσεις το γκρίζου που έριχναν τη διάθεση και την ενέργειά μας, δημιουργώντας πανομοιότυπους χώρους, είναι ήδη παρελθόν.

Το χρώμα είναι μια ισχυρή, νέα τάση στο design και θα το βλέπετε πλέον παντού και σε πολλές μορφές.
Στους τοίχους, τα έπιπλα και τα αντικείμενα, τα δάπεδα, τις οροφές.
Χρωματιστές ταπετσαρίες με έντονα μοτίβα και φυτικά θέματα, πολύχρωμα πλακάκια για λουτρά, κουζίνες αλλά και ως διακοσμητικά σε άλλους χώρους, τρισδιάστατα panels επιφανειών, που βάφονται σε όποια απόχρωση θέλουμε είναι τα νέα εργαλεία του interior design.

Δεν θα πω πολλά για την ευεργετική επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας, διαβάστε τα άρθρα για το χρώμα που γράφω εδώ και 8 χρόνια.

Προέβλεπα αυτή την τάση ήδη 4 χρόνια πριν, το 2018, όταν έκανα μια ομιλία με θέμα:
Χρώμα στον interior design – πώς η νέα τάση συμβάλλει στην ευτυχία μας.

Σύντομα θα την επαναλάβω, πιθανόν και διαδικτυακά.
Εγγραφείτε στο newsletter του Design for Happiness για να ενημερώνεστε για παρόμοιες εκδηλώσεις ή σεμινάρια.

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 4


Διαβάστε γιατί είναι καλό που εγκαταλείπονται οι χώροι χωρίς χρώμα:
> Μπορούμε να ζήσουμε σε κατάλευκους χώρους;

> Γκρίζα εσωτερικά και εμφανές μπετόν – μήπως η νέα τάση στο design μας οδηγεί στην κατάθλιψη;
> Μαύρο χρώμα σε επαγγελματικούς χώρους: μια ολέθρια επιλογή!

3. In – Οι γλυκιές, φιλόξενες καμπύλες και τα τοξωτά ανοίγματα / Out – αυστηρές ευθείες και οι απειλητικές γωνίες

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 5

Ίσως ήδη το παρατηρήσατε ότι οι καμπύλες επιφάνειες και τα τοξωτά ανοίγματα και εσοχές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυτό είναι πολύ θετικό.

Πολλές έρευνες συνδέεουν τις καμπύλες σε χώρους και έπιπλα με την άνεση και την ευχαρίστηση των χρηστών.

Φαίνεται ότι οι καμπύλες μας δημιουργούν ευχάριστα αισθήματα χαλάρωσης, ηρεμίας και άνεσης, ενώ οι χρήστες βρίσκουν πιο όμορφα έπιπλα και χώρους που κυριαρχούν τα καμπύλα σχήματα απ’ ό,τι τα ορθογωνικά. Είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό, όχι μόνο επίπλων και αντικειμένων, αλλά και κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Πολλοί βλέπουν το θηλυκό στοιχείο στην καμπύλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι μια γυναίκα αρχιτέκτονας, η Zaha Hadid εισήγαγε τις καμπύλες και τις οργανικές μορφές στον σχεδιασμό.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι την εποχή του Μοντέρνου Κινήματος στην αρχιτεκτονική (στον απόηχο του οποίου βρισκόμαστε ακόμη 100 χρόνια μετά) δεν υπήρχαν γυναίκες αρχιτέκτονες.
Πλέον στις αρχιτεκτονικές σχολές οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών. Είναι λογικό αυτό σιγά-σιγά να αντικατοπτρίζεται στον σχεδιασμό, όσο οι γυναίκες αρχιτέκτονες απελευθερώνονται και παύουν να μιμούνται τους άντρες συναδέλφους τους.

Όμως, ο βασικότερος λόγος που οι καμπύλες είναι το νέο trend στον σχεδιασμό είναι ότι παραπέμπουν στα στοιχεία της φύσης. Και η φύση μπαίνει με κάθε τρόπο στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

4. Ιn – Τα φυσικά υλικά και ο βιοφιλικός σχεδιασμός / Out – Τα τεχνητά, high-tech υλικά #

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 7

Η απομάκρυνσή μας από τη φύση και η συχνά απάνθρωπη αστικοποίηση είχε ολέθριες επιδράσεις στην υγεία και ευεξία μας.
Είναι κάτι που διαπιστώθηκε αρχικά σε χώρους γραφείων, αφού είχε αντίκτυπο στην απόδοση των εργαζομένων. Οι τάσεις στο σχεδιασμό γραφειακών χώρων άλλαξαν, ενσωματώνοντας με πολλούς τρόπους τη φύση στο εσωτερικό των κτιρίων.

Τα φυσικά, διαχρονικά υλικά, όπως το ξύλο σε κάθε του μορφή, το μπαμπού, το ratan, αλλά και πολυτελή φυσικά υλικά, όπως το μάρμαρο (ακόμη και πλακάκια ή κεραμικές επιφάνειες που μιμούνται το μάρμαρο) έρχονται στο προσκήνιο.
Το πράσινο σε κάθε του μορφή μπαίνει στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.
Φυτά εσωτερικού χώρου και λουλούδια, φυτεμένοι τοίχοι και δώματα, ταπετσαρίες με floral και φυτικά μοτίβα, πίνακες, έπιπλα και διακοσμητικά με αναφορές στο φυσικό περιβάλλον.
Ο βιοφιλικός σχεδιασμός και το οικολογικό και βιοκλιματικό σπίτι ήρθαν για να μείνουν.

Υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα, προτιμούνται από συνθετικά υλικά, που επιβαρύνουν τον πλανήτη και την ατμόσφαιρα.

Το high-tech, διαστημικό σπίτι που πολλοί οραματίζονταν πριν μερικές δεκαετίες και είδαμε εκδοχές του τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι πολύ δημοφιλές.
Το smart home μπορεί κάλλιστα να έχει μορφή φιλική προς τους χρήστες και ταυτόχρονα, έξυπνες συσκευές και συστήματα ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα στα άρθρα:

Μεταφέρουμε την ευεργετική επίδραση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους
Επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου για φυσικό περιβάλλον και καθαρή ατμόσφαιρα

5. Ιn – Η νοσταλγία του κλασικού, η vintage πολυτέλεια / Out – Το industrial style

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 8

H νοσταλγία για το παρελθόν εκδηλώνεται έντονα με τάσεις που επανέρχονται, όπως το luxurious Art Deco ή το cozy Grandmillenial.
Είναι όσα στερηθήκαμε τις προηγούμενες δεκαετίες της οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν σε τάσεις όπως το industrial style (βιομηχανικό στυλ).

Η χαμηλού κόστους ανακαίνιση βιομηχανικών κτιρίων, από τους χώρους εργασίας μπήκε και στα σπίτια μας. Το αστείο είναι ότι προσπαθούσαμε να μιμηθούμε χαμηλού κόστους κτίρια, με νέα ακριβά υλικά και εξοπλισμό. (Ας είναι καλά το marketing!)
Γυμνοί λαμπτήρες από επώνυμες φίρμες φωτιστικών, βιομηχανικό τουβλάκι από πανάκριβες εταιρείες, υψηλού κόστους τεχνοτροπίες που μιμούνται το εμφανές μπετόν και τις οξειδωμένες επιφάνειες κλπ.

Η πανδημία, που μας έκλεισε σχεδόν 2 χρόνια στα σπίτια μας, μάς ανάγκασε να αναθεωρήσουμε τι σημαίνει «σπιτικό».
Οι τοίχοι και οι οροφές από εμφανές μπετόν, το σίδερο και το βιομηχανικό τουβλάκι, τα φτηνά υποπροϊόντα ξύλου, όπως το OSB, οι γυμνές καλωδιώσεις και λαμπτήρες, υλικά τραχιά στην όψη ή την αφή, όπως η πατητή τσιμεντοκονία, πολύ απέχουν από την έννοια του σπιτιού που παρέχει θαλπωρή και ζεστασιά.

6. Ιn – Oι φιλόξενοι, αληθινοί και φιλικοί προς τον χρήστη χώροι / Οut – Οι αβίωτοι τέλειοι, αψεγάδιαστοι και ψεύτικοι χώροι

Πάνω από το 50% των εικόνων που βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι virtual, αψεγάδιαστοι χώροι ή επεξεργασμένες φωτογραφίες, ώστε να εξαφανιστεί κάθε ατέλεια.
Εθιστήκαμε στο τέλειο και αψεγάδιαστο, το οποίο είναι αδύνατο να μιμηθούμε στην πραγματικότητα.

Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την high-tech, αποστειρωμένη αισθητική των συσκευών της προηγμένης τεχνολογίας στο εσωτερικό των σπιτιών μας – και τη ζωή μας.
Ξεχάσαμε ότι δεν είμαστε μηχανές, όπου η λειτουργικότητα και η άψογη απόδοση είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά άνθρωποι με ατέλειες και συναισθήματα.

Η άνεση, η χαλαρότητα, το φιλόξενο περιβάλλον διαδέχονται το σπίτι που στήθηκε για φωτογράφιση ή που δημιουργήθηκε ψηφιακά με μοναδικό στόχο να μαζέψει likes στα social media.

7. In – Ο custom made σχεδιασμός με προσωπικότητα / Out – Τα super markets επίπλων μαζικού σχεδιασμού

Μια ακόμη τάση των προηγούμενων δεκαετιών, το σπίτι ΙΚΕΑ, η μαζική παραγωγή επίπλων, χρηστικών αντικειμένων και διακοσμητικών, που μπήκαν στα σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων χάνει σιγά-σιγά την αίγλη της.

Δεν είναι πλέον in να έχεις το ίδιο ακριβώς βάζο, χαλάκι, δίσκο, πολυθρόνα, τραπεζάκι σαλονιού με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Φτάσαμε να μιμούμαστε την αισθητική του ΙΚΕΑ, ακόμη και όταν σχεδιάζαμε πρωτότυπα σπίτια και έπιπλα.

Χάσαμε την προσωπικότητά μας, προσπαθώντας να ταιριάξουμε σε ένα παγκόσμιο μοντέλο τρόπου ζωής, λόγω έξυπνου marketing κάποιων εταιρειών.

Το σπίτι ΙΚΕΑ ταίριαζε στην εποχή του μινιμαλισμού, της μαζικότητας, της παγκοσμιοποίησης ως κάτι νέο πριν μερικές δεκαετίες. Βοήθησε πολλούς να αποκτήσουν πιο σύγχρονους χώρους με σχετικά οικονομικό budget και εξακολουθεί να το κάνει.
Όμως, δεν θα καθορίζει πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό την αισθητική μας και σίγουρα θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή της διαφοροποίησης, του μαξιμαλισμού και της πολυτέλειας, του custom made σχεδιασμού.

8. In – Home office – ευέλικτοι χώροι – ιδιωτικότητα / Out – Loft apartments και πολύ μικρά διαμερίσματα

20's - Η νέα εποχή στο Interior Design 9

Πολλοί επαγγελματίες εδώ και χρόνια εργάζονται από το γραφείο του σπιτιού τους.
Όμως, η πανδημία και ο εγκλεισμός μας μέσα ανάγκασε πάρα πολύ κόσμο να εργαστεί από το σπίτι του, να γυμναστεί στο διαμέρισμά του και πολλά παιδιά και σπουδαστές να κάνουν μάθημα από το δωμάτιό τους.
Αρκετοί ανακάλυψαν τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι, αλλά και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται για χώρους ευέλικτους (ειδικά αν πρόκειται για μικρό διαμέρισμα) που προσφέρουν ιδιωτικότητα και συνδυασμό διαφόρων χρήσεων.

Μια οικογένεια, ακόμη και 2 μόνο ατόμων, είναι δύσκολο να συνυπάρξει σε έναν χώρο τύπου Loft, με ενιαίους χώρους, χωρίς δυνατότητα απομόνωσης. Ειδικά αν ο ένας από τους 2 εργάζεται από το σπίτι. Μια μεγάλη οικογένεια χρειάζεται περισσότερα τετραγωνικά και ευχάριστους εξωτερικούς χώρους (αν δεν μπορεί να έχει κήπο) για να ζει άνετα.

Το μπαλκόνι, η βεράντα και ο ημιυπαίθριος χώρος αποκτούν ξανά αξία, αφού μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, αναπληρώνοντας την απαραίτητη επαφή μας με τη φύση, κάτι που χάθηκε στα περισσότερα αστικά κέντρα.

Ένα άρθρο που περίμενα 8 χρόνια να γράψω!

Όσοι παρακολουθείτε το Design for Happiness γνωρίζετε πόσο διαφωνούσα με κάποιες κυρίαρχες τάσεις των προηγουμένων χρόνων.

Νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βαδίζουμε προς μια νέα εποχή στην Αρχιτεκτονική και το Interior Design, όπου επιτέλους, η Ψυχολογία του Χώρου και οι τάσεις στο σχεδιασμό παύουν να βρίσκονται απέναντι, αλλά συμβαδίζουν!

Αυτό είναι μια ευχάριστη πρόκληση για αρχιτέκτονες και interior designers που πρωτοπορούν και δημιουργούν, με βασικό μέλημα την ευεξία και ευτυχία των ανθρώπων.

Επιτέλους, we Design for Happiness!

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή του video ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑