Ποιο χρώμα θα μας εξασφαλίσει έναν ξεκούραστο ύπνο;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Travelodge, οι Βρετανοί που κοιμούνται σε μπλε υπνοδωμάτια φαίνεται να απολαμβάνουν τον καλύτερο σε ποιότητα και μακρύτερης διάρκειας ύπνο.
Οι επόμενες καλύτερες χρωματικές επιλογές που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα του ύπνου φαίνεται να είναι κάποιες αποχρώσεις του κίτρινου, το πράσινο, το ασημί και το πορτοκαλί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι εκείνοι που κοιμούνται σε μπλε υπνοδωμάτιο απολαμβάνουν κατά μέσο όρο ύπνο διάρκειας 7 ωρών και 52 λεπτών κάθε νύχτα. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί το μπλε χρώμα επιδρά ηρεμιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γεγονός ότι η έκθεση στο μπλε χρώμα ελαττώνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό συμβάλλοντας σε έναν καλής ποιότητας νυχτερινό ύπνο.

Θα συμπλήρωνα, ότι θα αισθανθείτε πιο χαλαρωμένοι σε απαλές γαλάζιες αποχρώσεις, απ’ ό,τι σε σκούρο μπλε περιβάλλον. Τουλάχιστον, κρατήστε το σκούρο μπλε στην πλευρά πίσω από το κεφαλάρι σας και όχι προς τα εκεί που κοιτάτε πριν κοιμηθείτε ή όταν ξυπνάτε.

Ορισμένες αποχρώσεις του κίτρινου φαίνεται να αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά πιο ευνοϊκή χρωματική επιλογή για έναν καλό ύπνο. Οι Βρετανοί που πλαγιάζουν σε δωμάτια με κιτρινωπές αποχρώσεις, καταφέρνουν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 40 λεπτά κάθε βράδυ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι απαλές κίτρινες αποχρώσεις εκτός από χαλαρωτικές, δημιουργούν αισθήματα ζεστασιάς και άνεσης.

Εδώ θα εκφράσω την ένσταση μου. Το κίτρινο είναι από τα πιο ακατάλληλα χρώματα για χαλάρωση, όπως και το φωτεινό, ψυχρό λευκό. Προσωπικά, δεν θα συμβούλευα να επιλέξετε αυτά τα χρώματα για το υπνοδωμάτιό σας, αλλά γενικότερα για οποιοδήποτε χώρο χαλάρωσης.

Ένα υπνοδωμάτιο όπου κυριαρχεί το πράσινο φαίνεται να είναι η τρίτη καλύτερη επιλογή για έναν καλό ύπνο, δεδομένου ότι εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 7 ώρες και 36 λεπτά ύπνου σε όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα. Το πράσινο χρώμα είναι επίσης γνωστό, όπως το γαλάζιο, για τις ηρεμιστικές, χαλαρωτικές αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι πράσινες αποχρώσεις που δεν περιέχουν πολύ κίτρινο, αλλά υπερισχύει το μπλε είναι πράγματι χαλαρωτικές για σώμα και πνεύμα.

Fresh-Green-Bedroom-Ideas

Ακολουθούν το ασημί και το πορτοκαλί, με 7 ώρες και 33 λεπτά ύπνου και 7 ώρες και 28 λεπτά αντίστοιχα.

Οι ασημί αποχρώσεις δίνουν στο δωμάτιο μια πολυτελή νότα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ήρεμο περιβάλλον που διευκολύνει τον ύπνο,  παραπέμποντας στο φως του φεγγαριού.

Το γκρι ασημί είναι ένα σχετικά ουδέτερο χρώμα, που μπορεί να χαλαρώσει κάποιους, είναι όμως αρκετά ψυχρό. Το έντονο, γυαλιστερό ασημί όμως, σε καμιά περίπτωση δεν θα το πρότεινα σε υπνοδωμάτιο.
Προσωπικά θα το συνδύαζα με κάποιο πιο ζεστό χρώμα.

Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί  δίνουν ζεστασιά στο χώρο του υπνοδωματίου και δημιουργούν ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Το πορτοκαλί επίσης ζεσταίνει και χαλαρώνει τους μυς, συνθήκη απαραίτητη για έναν καλό και ευεργετικό ύπνο.

Θα συμπλήρωνα κι εδώ, ότι το πορτοκαλί θα πρέπει να είναι αρκετά γήινο, προς το καφετί που μας κάνει να αισθανόμαστε προστατευμένοι και ασφαλείς και να μην υπερισχύουν το κίτρινο ή το έντονο κόκκινο.

Από την άλλη πλευρά, τα λιγότερο ευνοϊκά χρώματα για έναν καλό ύπνο σύμφωνα με τη μελέτη είναι το ιώδες, το καφέ και το γκρι.

Purple-Bed-Cover-Classic-Pendant-Lamp-Dark-Blue-Paint-Colors-For-Small-Bedrooms

Οι Βρετανοί που κοιμούνται σε μωβ υπνοδωμάτια, δεν καταφέρνουν να απολαύσουν πάνω από 5 ώρες και 56 λεπτά ύπνου, κατά μέσο όρο. Αυτό πιθανόν συμβαίνει, γιατί οι αποχρώσεις του μωβ έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν το νου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την χαλάρωση έπειτα από μια μέρα γεμάτη υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης στο Designing for Happiness:
– Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για απολαυστικό ύπνο: αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε

– Η σωστή θέση του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο – αλήθειες και δοξασίες.

Τα άλλα δύο χρώματα που δεν εξασφαλίζουν αρκετές ώρες ύπνου είναι το καφέ (6 ώρες και 5 λεπτά) και το γκρι (6 ώρες και 12 λεπτά). Τα δύο αυτά χρώματα είναι μουντά και καταθλιπτικά για την κρεβατοκάμαρα ενώ δημιουργούν αίσθημα απομόνωσης με αποτέλεσμα έναν ανήσυχο ύπνο.

Ο ειδικός στον τομέα Chris Idzikowski, από το κέντρο ύπνου του Εδιμβούργου σχολιάζει:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς υπάρχουν εξειδικευμένοι υποδοχείς στους αμφιβληστροειδείς μας που ονομάζονται γαγγλιακά κύτταρα και οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στο μπλε χρώμα. Οι φωτοϋποδοχείς αυτοί στέλνουν πληροφορίες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το 24ωρο βιολογικό ρολόι μας και επιδρά στον τρόπο που αποδίδουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως, τον ύπνο και την εγρήγορση είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό.”

χρωματική-μελέτη-banner-2018

Η διακοσμήτρια και σύμβουλος χρωματοθεραπείας  Suzy Chiazzari προσθέτει:

«Ο διάκοσμος του υπνοδωματίου σας είναι σίγουρο ότι επιδρά στην ποιότητα και ποσότητα του ύπνου σας. Γι΄αυτό αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε. Το γεγονός ότι το μπλε την κατέχει την πρώτη θέση στην έρευνα δεν αποτελεί έκπληξη, αφού πρόκειται για ένα χρώμα ξεκούραστο για τα μάτια. Ψυχολογικά έχουμε συνδέσει το μπλε με τα ήρεμα νερά και τον γαλάζιο ουρανό, τα οποία επίσης μας δημιουργούν  αισθήματα γαλήνης. Από την άλλη πλευρά, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι το μωβ προσδίδει πολυτέλεια σε μία κρεβατοκάμαρα, μπορεί να είναι υπεύθυνο για λιγότερες ώρες ύπνου. Το μωβ διεγείρει τη δημιουργικότητα και επιδρά στο υποσυνείδητο. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιος που κοιμάται σε μωβ δωμάτιο είναι πιθανόν να βλέπει πιο έντονα όνειρα ακόμη και εφιάλτες, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κουρασμένος το επόμενο πρωί.»

 Μερικά ακόμη συμπεράσματα της έρευνας που έχουν ενδιαφέρον:

Τα ζευγάρια που κοιμούνται σε  κρεβατοκάμαρες στο χρώμα της καραμέλας κάνουν έρωτα 3 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Ενώ, αντίθετα απ’ ότι πολλοί θα ανέμεναν,  τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει για την διακόσμηση του υπνοδωματίου τους το κόκκινο χρώμα του πάθους έχουν σεξουαλική επαφή μόνο μία φορά την εβδομάδα.

• 58 % των Βρετανών που έχουν υπνοδωμάτιο σε αποχρώσεις του μπλε ανέφεραν ότι ξυπνάνε τακτικά ευδιάθετοι ενώ 22% των ερωτηθέντων που κοιμούνται σε υπνοδωμάτια διακοσμημένα στους τόνους του πράσινου ανέφεραν ότι ξυπνάνε συνήθως χαρούμενοι και αισιόδοξοι.

Οι Βρετανοί που έχουν γκρίζα υπνοδωμάτια έχουν περισσότερες πιθανότητες να περνάνε αρκετές ώρες ψωνίζοντας στο διαδίκτυο.

• Το ένα πέμπτο αυτών που έχουν διαλέξει ασημί διάκοσμο ανέφεραν ότι τους κινητοποιεί στο να γυμναστούν στο υπνοδωμάτιο.

• Οι Βρετανοί εργασιομανείς που τους αρέσει να δουλεύουν στο κρεβάτι έχουν συνήθως καφέ, μπεζ ή λευκά υπνοδωμάτια και φέρνουν δουλειά στο σπίτι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Η μελέτη επίσης έδειξε τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, ανάλογα με το επάγγελμα.

Τραπεζίτες και κτηματομεσίτες προτιμούν χρώματα που παραπέμπουν στον πλούτο, όπως το χρυσαφί, ενώ οικοδόμοι, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν συνήθως αποχρώσεις του μπλε. Οι εργαζόμενοι σε καταστήματα είναι πιο πιθανό να έχουν ένα βαρετό υπνοδωμάτιο σε καφετιές αποχρώσεις.

Πρόκειται για μία ακόμη έρευνα που αποκαλύπτει σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεαζόμαστε από τον χώρο στον οποίο ζούμε και πιο συγκεκριμένα από το δωμάτιο που περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας!

Παρόλ’ αυτά, δεν είναι μια έρευνα βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, απλώς δίνει μια ιδέα για τη σημασία του χρώματος.
Θα έλεγα να είστε προσεκτικοί επιλέγοντας αποχρώσεις για το υπνοδωμάτιό σας (αλλά γενικότερα για τους χώρους που ζείτε και εργάζεστε), αφού το χρώμα επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας.

Ένα άρθρο βασισμένο σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, είναι το ακόλουθο:
«Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για απολαυστικό ύπνο: αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε».

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό να διαμορφώσουμε το υπνοδωμάτιό μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μας ηρεμεί και να μας προετοιμάζει για έναν ξεκούραστο ύπνο, βοηθώντας μας ταυτόχρονα να ξυπνήσουμε ευδιάθετοι και αναζωογονημένοι.

Διαβάστε για την πιθανή αιτία που το λευκό χρώμα δεν εμφανίζεται καθόλου στην έρευνα.
Δείτε  το video για τις επιδράσεις των χρωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό
και μάθετε περισσότερα για το χρώμα στο άρθρο «Η υποσυνείδητη επιρροή των χρωμάτων».

Το άρθρο περιέχει μεταφρασμένα αποσπάσματα από την έρευνα της Travelodge.
Το πρωτότυπο άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε τον Μάιο του 2013 είναι στα αγγλικά και υπογράφεται από το γραφείο τύπου της ξενοχοχειακής αλυσίδας (Travelodge Press Office).


Τα σχόλια με πλάγια (italics) είναι δικά μου.

Μάνια Μαυρίδου  _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: