Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια την τάση -εμμονή θα έλεγα- να σχεδιάζονται και να προτείνονται χώροι χωρίς χρώμα για κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια.
Έχω γράψει επανειλημμένα για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της τάσης στην ανθρώπινη ψυχολογία και υγεία.
Θα μπορούσα ωστόσο να δικαιολογήσω κάπως, τις επίσης προβληματικές επιλογές του λευκού και του γκρίζου ως κυρίαρχα χρώματα σε εσωτερικούς χώρους.
Χρειάζεται όμως μεγάλη άγνοια (μέχρι διαστροφή) για να προτείνουμε ή να επιλέγουμε το μαύρο ως κυρίαρχο χρώμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους!
Τις προάλλες επισκέφτηκα ένα γνωστό καφέ – wine bar στην περιοχή μου.
Η εμμονή στο μαύρο έφτανε στα όρια του ψυχαναγκασμού!
Εκτός από τους μαύρους τοίχους, τα μαύρα έπιπλα, τα μαύρα φωτιστικά, οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε έναν χώρο, τα πιάτα, οι χαρτοπετσέτες, τα κηροπήγια και φυσικά οι στολές του προσωπικού, ήταν μαύρα. Η απόλυτη έλλειψη έμπνευσης.
Μαύρισε η ψυχή μου!
Την επόμενη μέρα, αποφάσισα να διώξω τη μαυρίλα και να κάνω κάτι πιο χαρούμενο και ανάλαφρο. Να επισκεφτώ ένα καινούργιο γυμναστήριο που άνοιξε σχετικά κοντά μου.
Κάνω πρώτα μερικά ψώνια στον φούρνο, με την επίσης κατάμαυρη πρόσοψη και τέντα, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε 4 άλλα καταστήματα, με επίσης κατάμαυρη πρόσοψη και τέντα, 2 cafe και 2 σουβλατζίδικα.
Κι εκεί μεγάλη πρωτοτυπία και αισιοδοξία, αλλά δε βαριέσαι! Θα πάω στο γυμναστήριο να ανοίξει κάπως η ψυχή μου.
Μια πολύ γλυκιά κι ευγενική γυμνάστρια, ντυμένη στα μαύρα, με ξεναγεί στους χώρους.
Σύγχρονα μηχανήματα, διάδρομοι και ποδήλατα με wi-fi και μεγάλες, ατομικές οθόνες για σύνδεση σε τηλεόραση και internet, καινούργιοι προσεγμένοι χώροι.
Όλα δείχνουν ότι ο ιδιοκτήτης έχει επενδύσει ένα μεγάλο ποσό στην επιχείρησή του.
Όμως κι εδώ το ίδιο μοτίβο – όλο βαμμένο μαύρο με τις απαραίτητες βέβαια για γυμναστήριο, κιτρινο-λαχανί πινελιές!
Σε έναν χώρο που κάποιος πάει να ξεδώσει, να ανέβει ψυχολογικά και να γεμίσει ενέργεια, κυριαρχεί το μαύρο της κατάθλιψης, το μαύρο που στραγγίζει την ενέργεια και την δύναμη!
Φυσικά και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο η περιοχή που μένω, ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να τα έχουν βάψει μαύρα!
Έχουμε γεμίσει με μαύρα κτίρια, στην Ελλάδα (και στο εξωτερικό)!
Μαύρα εστιατόρια και καφέ, μαύρα σουβλατζίδικα, μαύρους φούρνους, μαύρα γυμναστήρια, μαύρα ξενοδοχεία, μαύρες μπουτίκ, μαύρα κομμωτήρια, μαύρα γραφεία ακόμη και μαύρα σπίτια!
Αναρωτιέστε γιατί;
Μα αφού το το μαύρο είναι (μάλλον ήταν) της μόδας, πώς να το κάνουμε!
Με τόση μαυρίλα γύρω μας, δεδομένης και της κρίσης, είναι δυνατόν κάποιος να νιώσει ανεβασμένος;
(update: το μαύρο wine bar έκλεισε σύντομα, ενώ εγώ αφού πήγα ένα διάστημα στο μαύρο γυμναστήριο δεν ανανέωσα τη συνδρομή μου, γιατί μου έριχνε τη διάθεση).

Ειλικρινά στεναχωριέμαι όταν βλέπω γύρω μου επαγγελματικούς χώρους να καταστρέφονται και την διάθεση των χρηστών να καταρρακώνεται με καταστροφικές επιλογές.
Αναρωτιέμαι, ποιοι προτείνουν το μαύρο ως κυρίαρχο χρώμα σε επαγγελματικούς χώρους που θέλουμε να χαλαρώσουμε, να ανέβουμε ψυχολογικά και να διασκεδάσουμε;
Πώς είναι δυνατόν να μη σκεφτόμαστε με την κοινή λογική, σπεύδοντας να ακολουθήσουμε άκριτα, όποια νέα μόδα κάποιοι μας πλασάρουν, λόγω μιμητισμού και ευκολίας;
Ποιος επιλέγει την απουσία φωτός, την απουσία χαράς, την απουσία ζωής για την επιχείρησή του, καταδικάζοντας το προσωπικό του και τους πελάτες του;
Διαβάστε ποια είναι τα 3 βασικά κριτήρια στα οποία στηρίζεται μια επιτυχημένη χρωματική πρόταση

Επιδράσεις του μαύρου χρώματος στην ανθρώπινη ψυχολογία
Η απουσία χρώματος συνεπάγεται απουσία συναισθήματος και ενέργειας.
Ζώντας σε χώρους που απουσιάζει το χρώμα κινδυνεύουμε να βλάψουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Ούτε οι κατάλευκοι χώροι, ούτε εκείνοι που επικρατεί το γκρίζο ενδείκνυνται για την ψυχική μας ισορροπία.
Ειδικά όμως το μαύρο είναι εντελώς ακατάλληλο για εσωτερικούς χώρους.
Στην φύση θα δυσκολευτείτε να βρείτε κατάμαυρους χώρους πάνω στην επιφάνεια της γης, παρά μόνο σε σκοτεινές σπηλιές και ορυχεία.
Όπου δηλαδή δεν μπορεί να περάσει το φως.
Ακόμη κι ο νυχτερινός ουρανός ή τα βαθιά νερά έχουν σκούρες μπλε αποχρώσεις.
Είναι λοιπόν αφύσικο το μαύρο ως περιβάλλον για υγιείς ανθρώπους.
Μερικές από τις ιδιότητες του μαύρου χρώματος:
Αντιπροσωπεύει την απουσία φωτός, αφού απορροφά όλες τις ακτινοβολίες.
Χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή.
Κατ’ επέκταση, απορροφά την δύναμη και την ζωτικότητα, προκαλώντας εξάντληση, ψυχική και σωματική.
Δεν είναι τυχαίο ότι χώροι σκοτεινοί και μαύροι είναι συνήθως χώροι τιμωρίας και δημιουργούν φόβο.
Το μαύρο χρώμα επιτείνει ό,τι χειρότερο έχουμε μέσα μας.
Οι περισσότεροι το βρίσκουν ψυχρό, αφιλόξενο και απειλητικό σε εσωτερικούς χώρους.
Δημιουργεί αισθήματα θλίψης και μελαγχολίας (ακόμη και φόβου, ειδικά σε όσους νιώθουν κλειστοφοβία) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η παραμονή κάτω από την επήρρεια του μαύρου χρώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την υγεία μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μαύρο είναι ταυτισμένο με το πένθος στις δυτικές κοινωνίες.

Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω υπ’ όψιν, πώς είναι δυνατόν κάποιος να επιλέγει το μαύρο ως βασικό χρώμα για ένα χώρο που θα ζήσει, θα εργαστεί, θα διασκεδάσει και θα δεχτεί πελάτες;
Διαβάστε το άρθρο
Χρώμα στον επαγγελματικό χώρο: ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσέλκυση πελατών
Μαύρο, ένα σκοτεινο και ψυχρό χρώμα που θα σας “κοστίσει” ακριβότερα
Το μαύρο απορροφά όλες τις ακτινοβολίες και δεν αντανακλά το φως.
Για το λόγο αυτό, ένα σχετικά μικρό κατάστημα, με μαύρη πρόσοψη, εύκολα περνάει απαρατήρητο.

Αν στόχος σας είναι να “εξαφανίσετε” έναν χώρο και να τον κάνετε να δείξει μικρότερος και σκοτεινός, καλώς το επιλέγετε.
Αν και θα πρότεινα μια σκούρα μπλε, πράσινη ή μπορντώ απόχρωση ως καλύτερες εναλλακτικές του εντελώς μαύρου ή σκούρου γκρι ανθρακί.
Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας πως θα ξοδεύετε πολύ περισσότερα χρήματα για τον φωτισμό και τη θέρμανση του χώρου.
Από την άλλη, αν κάνατε το λάθος να επιλέξετε μαύρες τέντες, που απορροφούν τη θερμότητα και τη διαχέουν στο περιβάλλον, αυτό που καταφέρνετε είναι να ζεστάνετε τον υπαίθριο χώρο που θέλετε να δροσίσετε.
Ταυτόχρονα, σύντομα οι τέντες θα αποκτήσουν ένα ξεθωριασμένο, γκρι χρώμα ως αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διώχνει το μαύρο τους πελάτες σας;
Το χρώμα είναι το πρώτο στοιχείο που εντοπίζουμε σε έναν χώρο και η επίδραση του είναι καθοριστική – και υποσυνείδητη.
Λίγοι, συνήθως γνώστες, θα εντοπίσουν ότι αυτό που τους ενοχλεί σε έναν χώρο είναι το χρώμα (ή το σχήμα και η διαρρύθμιση).
Οι περισσότεροι χρήστες και πελάτες ενός επαγγελματικού χώρου απλώς θα νιώθουν ένα απροσδιόριστο, μάλλον αρνητικό συναίσθημα.
Θα θυμούνται και θα συνδέουν την εμπειρία που είχαν στον συγκεκριμένο χώρο αδιάφορα ή δυσάρεστα.
Αυτό είναι καθοριστικό για επαγγελματικούς χώρους, όπου η εμπειρία του πελάτη παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο (αν όχι σπουδαιότερο) από τις υπηρεσίες που του προσφέρονται.
Ειδικά αν πρόκειται για χώρους αναψυχής, χαλάρωσης, ξεκούρασης ή εκτόνωσης, χώρους που οι πελάτες θα περάσουν αρκετό χρόνο και θα επισκέπτονται συχνά, όπως ένα εστιατόριο, καφέ, γυμναστήριο, κομμωτήριο κλπ.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να συνδέσουν τον χώρο σας με αρνητικά συναισθήματα θλίψης, δυσφορίας και χαμηλής ενέργειας.
Επίσης, λεπτομέρειες που μπορεί να μην έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε ένα περιβάλλον που τους προδιαθέτει θετικά, σε έναν ψυχρό και αφιλόξενο χώρο μεγαλοποιούνται.
Για παράδειγμα, το φαγητό μπορεί να είναι λιγότερο εύγευστο, οι υπηρεσίες που προσφέρετε να μην τους ικανοποιούν, ο φωτισμός και ο εξαερισμός να τους ενοχλεί, να κρυώνουν περισσότερο και γενικότερα να είναι πιο δύστροποι και να έχουν δυσάρεστη διάθεση.
Τα ίδια, σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύουν για αυτούς που εργάζονται και περνούν αρκετές ώρες σε έναν χώρο που επικρατεί το μαύρο χρώμα, το ανθρακί ή το έντονο κόκκινο.
Μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των εργαζομένων είναι χαμηλότερη σε χώρους που επικρατεί το γκρι χρώμα.
Φανταστείτε τι συμβαίνει σε έναν μαύρο χώρο!
Το μαύρο είναι κομψό και προσδίδει κύρος – η παρανόηση
Οι περισσότεροι παρασύρονται από αυτές τις ιδιότητες του μαύρου που όμως αφορούν το ντύσιμο και το design αντικειμένων.
Το μαύρο είναι ένα κομψό χρώμα, που προσδίδει κύρος και δύναμη, σε μικρές όμως ποσότητες!
Δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες ένα κομψό μαύρο φόρεμα, που οπωσδήποτε θα στολίσουμε με κάποια κοσμήματα ή φωτεινά αξεσουάρ (εκτός αν πενθούμε) με έναν κατάμαυρο τοίχο στον οποίο μας στήνουν απέναντι.
Ένας μαύρος δερμάτινος καναπές είναι μια κομψή, πρακτική και διαχρονική επιλογή σε έναν κατά τ’ άλλα χαρούμενο και φωτεινό και θερμό χώρο.
Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγετε τα μαύρα έπιπλα σε χώρους που απουσιάζει το χρώμα και επικρατούν ψυχρά υλικά, όπως γυαλί και μέταλλο και λευκά μάρμαρα ή πλακάκια.
Θα δημιουργήσετε ένα παγερό και αφιλόξενο περιβάλλον.
Γενικά, προσπαθήσετε ν’ αποφύγετε την σκληρή αντίθεση λευκό-μαύρο.
Δυστυχώς, είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε χώρους αναμονής, ειδικά σε ιατρεία, όπου θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Εσείς σε ποιον απο τους 2 χώρους αναμονής θα αισθανόσασταν πιο άνετα, ζεστά, φιλόξενα κι ευχάριστα;
Ποιοι δείχνουν ότι σας σκέφτηκαν και άρα, θα σας προσέξουν καλύτερα;
Τέλος, βάφοντας έναν τοίχο μαύρο, μάλλον τονίζουμε τις ατέλειές του, παρά τις κρύβουμε, όπως συμβαίνει με πολλές σκούρες αποχρώσεις όταν πέσει φως επάνω τους.

Διαβάστε κι αποφύγετε τα
7 λάθη στο σχεδιασμό και ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων που θα σας κοστίσουν!
Το μαύρο είναι trendy – ή μήπως όχι;
Μια συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί.
Οι τάσεις του βιομηχανικού στυλ (industrial design) και του ακραίου μινιμαλισμού έχουν τελικά κάνει μεγάλη ζημιά στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Ευτυχώς, ζούμε το τέλος αυτών των τάσεων!
Το μαύρο είναι ένα χρώμα που κανένας υγιής άνθρωπος δεν θα επιλέξει ως αγαπημένο.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μόνο άνθρωποι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (και επαναστατημένοι έφηβοι) θα το επιλέξουν για τον χώρο τους κι αυτό για μικρή περίοδο της ζωής τους.
Δεν μας αρέσει λοιπόν το μαύρο, απλώς το συνηθίζουμε όταν μας επιβάλλεται και σιγά-σιγά αρχίζει να μας μοιάζει φυσικό και trendy. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε μόδα, καλή ή κακή.
Κάτι που συχνά επισημαίνω.
Είναι εντελώς διαφορετικό να βιώνουμε έναν χώρο με όλες τις αισθήσεις μας, σε βάθος χρόνου, από την φευγαλέα αίσθηση που μας αφήνει μια καλοτραβηγμένη και επεξεργασμένη φωτογραφία.
Η αρχιτεκτονική δεν είναι (μόνο) εικόνα, αλλά πολλά παραπάνω!
Το μαύρο -όπως το λευκό και το γκρι– είναι η εύκολη λύση για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το χρώμα.
Γιατί, όπως έχω ξαναπεί, το χρώμα είναι δύσκολη υπόθεση.
Προτείνουμε λοιπόν το μαύρο και ξεμπερδεύουμε!
Το τι αντίκτυπο έχει αυτή η επιλογή στη διάθεση, ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, δεν μας αφορά.
Συχνά δεν το υποψιαζόμαστε καν!
Εξάλλου, προτάσσουμε τη μόδα ως επιχείρημα και είμαστε καλυμμένοι!
Αν είστε αρχιτέκτονες ή διακοσμητές, θα σας παρακαλούσα να προβληματιστείτε αρκετά πριν προτείνετε για ακόμη μια φορά τις εύκολες, αλλά βαρετές ως καταστροφικές λύσεις του λευκού, γκρι και μαύρου στους πελάτες σας.
Διαβάστε το άρθρο
Γιατί οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες σας καταδικάζουν να ζείτε χωρίς χρώμα;
Ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια παροδική μόδα που κούρασε πολύ
Προσωπικά, προβληματίστηκα αρκετά αν θα επιλέξω τελικά το συγκεκριμένο γυμναστήριο.
Αν δεν υπήρχαν μεγάλα παράθυρα και πολύ σύγχρονα μηχανήματα, δεν θα το έκανα.
Σίγουρα, θα προτιμήσω να περάσω ένα χαλαρό και ευχάριστο πρωινό ή βράδυ σε πιο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον από το κατάμαυρο μπαράκι. Μεγάλος ο ανταγωνισμός εξάλλου στη χώρα μας!
Σύντομα, όσοι επέλεξαν το μαύρο και το ανθρακί ως κυρίαρχες αποχρώσεις για το χώρο τους θα χρειάζονται ανακαίνιση.
Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων, έχοντας αντιληφθεί το ολέθριο λάθος που έκαναν ν’ ακολουθήσουν αυτή την τάση, απευθύνονται στο γραφείο για να διορθώσουμε την κατάσταση.
Όπως όλα δείχνουν παγκοσμίως, η εποχή του χρωματικού μινιμαλισμού (μάλλον της απουσίας χρώματος) και του βιομηχανικού στυλ φτάνει στο τέλος της.
Διαβάστε το άρθρο
20’s – Η νέα εποχή στο Interior Design (τι έρχεται και τι αποχαιρετούμε)
Το κακό είναι, ότι για να “καλύψετε” το μαύρο, με κάποια ανοιχτόχρωμη, πιο φωτεινή και ευχάριστη απόχρωση, θα παιδευτείτε και θα ξοδευτείτε περισσότερο.
Αν είστε σε φάση σχεδιασμού του χώρου σας ή ανακαίνισης και το μαύρο, το σκούρο ανθρακί ή ακόμη και το γκρι χρώμα ήταν στις επιλογές σας, θα σας συμβούλευα να το ξανασκεφτείτε!
Εκτός από το γεγονός ότι είναι κρίμα να καταδικάζετε τον εαυτό σας και τους πελάτες σας στην κακοκεφιά και την θλίψη, έξυπνο είναι να ξεχωρίσετε, αποφεύγοντας να κάνετε ότι όλοι οι άλλοι!
Ειδικά όταν αυτοί έχουν κάνει μια ολέθρια επιλογή!
Αν ήδη έχετε κάνει το λάθος να «τα βάψετε μαύρα» και χρειάζεστε βοήθεια για να το διορθώσετε, η χρωματική μελέτη είναι στη διάθεσή σας!
Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος
Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Design for Happiness, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.
Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!
Υποβολή σχολίου