Ο ιδανικός χώρος εργασίας βοηθά στη μείωση του στρες και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα

Μπορεί ένας χώρος εργασίας να μας κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς;

Είναι δυνατόν να μας βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να χαλαρώσουμε από το καθημερινό άγχος;

Τα ευρήματα πολλών ερευνών στον τομέα της Ψυχολογίας του Χώρου αποδεικνύουν πως αυτό είναι εφικτό.

Η δημιουργικότητα, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως και το κλίμα καλής συνεργασίας μπορούν να ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό με τον κατάλληλο σχεδιασμό του χώρου εργασίας.

Γνωρίζουμε επίσης, ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που βοηθούν στο να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να νιώθουμε χαλαροί και ήρεμοι.

Στους χώρους εργασίας συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι μελέτης.
Μαθητές, σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες που το αντικείμενό τους απαιτεί να μελετούν, να διαβάζουν, να γράφουν και να ερευνούν, μπορούν να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Διαβάστε τα 7 μυστικά για να δημιουργήσετε τον ιδανικό χώρο μελέτης

Το περιβάλλον του χώρου εργασίας μας είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής και την ευεξίας μας.
Πρόκειται για το χώρο όπου πολλοί από εμάς περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας (με δεύτερο τον χώρο του υπνοδωματίου!)

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, ότι ένα ευχάριστο περιβάλλον επιδρά θετικά στη διάθεση των εργαζομένων, για πολλά χρόνια ο σχεδιασμός των κτιρίων γραφείων γινόταν με άλλα κριτήρια.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται προβλήματα, κακή διάθεση μέχρι και ασθένειες, που είχαν ως συνέπεια την κακή απόδοση και πολλές ώρες απουσίας των εργαζομένων, κάτι που τελικά οδήγησε στη νέα φιλοσοφία του σχεδιασμού γραφειακών χώρων.

Έπρεπε να γίνουν έρευνες και να αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον μιας εταιρείας να επενδύσει στον κατάλληλο σχεδιασμό, έτσι ώστε το μεγαλύτερο κεφάλαιό της, το ανθρώπινο δυναμικό, να είναι ευχαριστημένο και αποδοτικό.

Βεβαίως, ακόμη και σήμερα, είναι πολύ λίγοι εκείνοι οι τυχεροί που εργάζονται σε χώρους που έχουν μελετηθεί κατάλληλα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό σε οικονομικούς παράγοντες.
Κατά κύριο όμως λόγο οφείλεται στην άγνοια.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την εργασία σαν καταναγκαστικό έργο, κατ’ επέκταση, και ο χώρος που εργάζονται αντιμετωπίζεται με την ίδια φιλοσοφία.
Επίσης, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και interior designers, ενώ μπορεί να δημιουργούν εντυπωσιακούς εργασιακούς χώρους, αγνοούν βασικές αρχές της Ψυχολογίας του Χώρου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι εκεί να μην επωφελούνται από τις ευεργετικές επιδράσεις του κατάλληλου σχεδιασμού.

Ποιες είναι οι βασικές επιθυμίες των εργαζομένων σε γραφειακούς χώρους;

Σύμφωνα με έρευνα ενός ειδικού στον βιοφιλικό σχεδιασμό, του καθηγητή Cary Cooper, Global Impact of Biophilic Design in the Workspace, στην οποία συμμετείχαν 7600 εργαζόμενοι από 16 χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 47% δουλεύει σε χώρους χωρίς φυσικό φωτισμό, ενώ το 58% δεν έχει καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μάλιστα το 7% δεν έχουν καν παράθυρο.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει τις επιθυμίες των εργαζομένων, οι οποίες είναι με τη σειρά:

  1. Ο φυσικός φωτισμός (ποσοστό 44%)
  2. Η επαφή με τη φύση (ποσοστό 20%)
  3. Ήσυχος χώρος εργασίας (ποσοστό 19%)
  4. Θέα σε φυσικό τοπίο (17%)
  5. Φωτεινά χρώματα (15%)
Global-Human-Spaces-infogra

Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο είναι, ότι εφόσον έχουμε μελετήσει την επίδραση του χώρου στη διάθεση των εργαζομένων, είναι πλέον εύκολο να “ενσωματώσουμε” αυτές τις γνώσεις στο σχεδιασμό επαγγελματικού χώρου.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας εργασιακός χώρος, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ιδανικός.

Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, όπως είναι ο φωτισμός, η θερμοκρασία, η επαφή με το πράσινο, η ιδιωτικότητα και η μείωση των θορύβων, αλλά και η χρήση των κατάλληλων χρωμάτων, υλικών, επίπλων και εξοπλισμού, όχι μόνο βοηθούν στις ευχάριστες συνθήκες εργασίας, αλλά σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ιδανικού χώρου εργασίας μπορούμε εύκολα να τα φανταστούμε.
Πρόκειται για έναν χώρο άνετο και ηλιόλουστο, καθαρό και τακτοποιημένο, σε επαφή με τη φύση, με κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να αισθανόμαστε άνετα, που μας εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και ησυχία όταν το επιθυμούμε, με άνετα και αναπαυτικά έπιπλα, χαρούμενα χρώματα και όμορφα διακοσμημένο.
Έναν χώρο που αντικρίζουμε με κέφι όποτε πηγαίνουμε για δουλειά και που δεν κουραζόμαστε να περνάμε ώρες εκεί, αφού μας ξεκουράζει ενώ ταυτόχρονα μας κινητοποιεί δημιουργικά.

Υπάρχουν χώροι με τόσα θετικά;
Φυσικά, μόλις περιέγραψα το γραφείο μου!

Αλλά, και αν δεν υπάρχουν, μπορούμε να τους δημιουργήσουμε!

Δείτε ένα video που δημιούργησα για τον ιδανικό χώρο γραφείου

Φυσικό φως και προσανατολισμός χώρων εργασίας

Ένας εργασιακός χώρος που φωτίζεται φυσικά, είναι ιδανικός.
Αν μάλιστα έχει ανατολικό ή νότιο προσανατολισμό, τότε εκτός από τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία και τη διάθεσή σας, μπορείτε να κάνετε οικονομία στο ρεύμα και τη θέρμανση του χώρου σας.
Από την άλλη, χρειάζεστε οπωσδήποτε τα κατάλληλα σκίαστρα και κουρτίνες, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα του φωτός που θα μπαίνει στον χώρο εργασίας σας.

Επειδή το ηλιακό φως μπορεί να ξεθωριάσει πολύ εύκολα τα χρώματα, είναι απαραίτητο να προστατεύετε όσες επιφάνειες χρειάζεται με γυαλί, πλαστικό ή plexiglass.
Υφάσματα επίπλων, ξύλινες επιφάνειες, πίνακες και φωτογραφίες, βαφές τοίχων, όλα αλλάζουν χρώμα κάτω από το φως του ήλιου, είτε ξεθωριάζουν είτε σκουραίνουν.

Ένα βορινός επαγγελματικός χώρος σας εξασφαλίζει ομοιόμορφο φωτισμό κατά τη διάρκεια της μέρας και δροσιά το καλοκαίρι, όμως σίγουρα θα ξοδεύετε περισσότερα σε ρεύμα και θέρμανση.

Συχνά το ίδιο το επάγγελμά σας καθορίζει τα χαρακτηριστικά του χώρου σας και τις ανάγκες του.
Για ένα φωτογραφικό στούντιο, για παράδειγμα, ένας σκοτεινός υπόγειος χώρος μπορεί να είναι ό,τι πρέπει. Όμως, δεν είναι τόσο καλό για την υγεία σας, αν είστε αναγκασμένοι να δουλεύετε συνέχεια εκεί μέσα.

Φωτισμός γραφείου – απαραίτητη η ποικιλία

Διαφορετικές φωτεινές πηγές και φυσικός φωτισμός από την οροφή για την αίθουσα συνεδριάσεων χώρου γραφείων _DesignMania

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά προβλήματα και ενοχλήσεις που ταλαιπωρούσαν εργαζόμενους σε χώρους γραφείων βελτιώθηκαν με τη δυνατότητα του κάθε εργαζόμενου να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και τον φωτισμό του εργασιακού του χώρου.
Αν εργάζεστε σε δικό σας χώρο, αυτό είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί.

Οι λάμπες φθορισμού και led και οι οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών, tablets και smart phones που εκπέμπουν “μπλε φως”, ενώ δεν είναι κατάλληλες για υπνοδωμάτια και χώρους χαλάρωσης, βοηθούν στην εγρήγορση. Η υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία (HEV) συμβάλλει στο να μένουμε ξύπνιοι και δραστήριοι, είναι λοιπόν απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχετε υπ’ όψιν ότι ο πολύ δυνατός γενικός φωτισμός είναι αρκετά αφιλόξενος και εξίσου κουραστικός με έναν κακοφωτισμένο χώρο.

Το ιδανικό είναι να έχετε εναλλακτικές φωτεινές πηγές και να προσαρμόσετε τις συνθήκες φωτισμού στις απαιτήσεις της εργασίας σας.

Ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπ’ όψιν τον προσανατολισμό και το φυσικό φως που δέχεται ένας χώρος, όπως επίσης τα υλικά & τα χρώματα που επικρατούν και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το βασικότερο είναι να μην κουράζετε τα μάτια σας.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας και να “κατεβάσετε” το λευκό χρώμα. Είναι κακή συνήθεια να δουλεύετε σε εντελώς σκοτεινό χώρο, με μοναδικό φως αυτό της οθόνης.
Ένας γενικά απαλός φωτισμός, με την απαιτούμενη ένταση στα σημεία που χρειάζεται, ο οποίος μπορεί να εναλλάσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας) είναι ιδανικός.

Κουρασμένα μάτια, επιδείνωση της όρασης και πονοκέφαλοι είναι συνήθη συμπτώματα ακατάλληλου φωτισμού και κακής ποιότητας οθόνης και όχι απαραίτητα επακόλουθα αρκετών ωρών εργασίας.

Θερμοκρασία & αερισμός γραφειακών χώρων

an-amazing-office-hallway-with-tantalizing-yellow-wall-and-flooring-with-natural-synthetical-plants-wall-application-with-unique-round-window
Yandex, Moscow_by Atrium, photo: Ilya Egorkin

Η ιδανική θερμοκρασία για τον καθένα είναι ένα ζήτημα αρκετά υποκειμενικό.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του χώρου σας έτσι ώστε να αισθάνεστε άνετα, να μην κρυώνετε αλλά ούτε και να ζεσταίνεστε υπερβολικά. Αυτό είναι εύκολο αν εργάζεστε μόνος σας.

Έχει παρατηρηθεί, ότι θερμοκρασίες άνω των 23 βαθμών, αλλά και διαρκείς αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της μέρας, σε συνδυασμό με κακό αερισμό του χώρου, συνδέονται με ενοχλήσεις και προβλήματα των εργαζομένων.

Πολύ ζεστό περιβάλλον το χειμώνα και πολύ κρύο το καλοκαίρι, εκτός από το ό,τι δεν είναι οικονομικό, μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Tα κατάλληλα χρώματα και υλικά μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε υψηλότερη ή χαμηλότερη θερμοκρασία από την πραγματική σε έναν χώρο.
Σε γενικές γραμμές, τα θερμά χρώματα εντείντουν την αίσθηση της θερμότητας, ενώ τα ψυχρά κάνουν πιο δροσερό έναν χώρο.

Ο σωστός εξαερισμός (κατά προτίμηση φυσικός, μέσω παραθύρων) του χώρου είναι απαραίτητος για την υγεία και ευεξία των εργαζομένων. Πολλά προβλήματα του προσωπικού σε μεγάλα κτίρια γραφείων οφείλονται στον τεχνητό αερισμό και κλιματισμό του χώρου.

Εξασφάλιση ιδιωτικότητας σε χώρους εργασίας

barra8-700x933
Barra & Barra, Italy _by Damilano Studio Architects, photo: Andrea Martiradonna

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν πολλές ώρες μόνοι ή που η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με άλλους.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που η παρουσία άλλων τους δυσκολεύει να συγκεντρωθούν.
Είτε είναι έτσι ο χαρακτήρας τους είτε η φύση της εργασίας τους είναι τέτοια που απαιτεί απομόνωση.
Κάποιος που μελετάει ή δημιουργεί, είναι συνήθως αναγκαίο να μην αποσπάται κάθε τόσο, πολλές φορές είναι απαραίτητο να μην σηκώνει καν τα τηλέφωνα.

Επίσης, είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους, να νιώθουν ότι παρακολουθούνται και ελέγχονται συνεχώς την ώρα που εργάζονται.

Το ιδανικό είναι να εργάζεται κάποιος στο περιβάλλον που τον βοηθάει να είναι πιο αποδοτικός και συγκεντρωμένος. Ή τουλάχιστον, να μπορεί να προσαρμόσει έτσι τον χώρο του, ώστε να βρίσκεται σε επαφή με άλλους όποτε το επιθυμεί, αλλά να απομονώνεται όταν χρειάζεται να συγκεντρωθεί.

Αυτό καλό είναι να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό χώρων όπου θα εργαστούν πολλά άτομα.

Η κατάλληλη διαρρύθμιση και η χρήση ευέλικτων διαχωριστικών είναι αναγκαίες συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να μεταβάλλουν το βαθμό ιδιωτικότητας και αλληλεπίδρασης με συναδέλφους, ανάλογα με τη διάθεση ή τις ανάγκες της εργασίας τους.

Αν πάλι δουλεύετε μόνοι, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το χώρο σας σύμφωνα με τα γούστα σας και να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για σας.

Αποφυγή θορύβων και ενοχλητικών ήχων σε γραφεία

Ένα θορυβώδες περιβάλλον, είναι από τα βασικά μειονεκτήματα ενός χώρου εργασίας, που έχει ως συνέπεια τη δυσκολία συγκέντρωσης, την κούραση αλλά και συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους.

Η χρησιμοποίηση των κατάλληλων υλικών κατά την κατασκευή, επένδυση και διακόσμηση ενός χώρου μπορεί σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει το πρόβλημα.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς αντανακλά ο ήχος σε ένα άδειο από έπιπλα κτίριο και πώς αυτό αλλάζει όταν επιπλωθεί και εξοπλιστεί.

Το πρόβλημα λύνεται, με τη χρησιμοποίηση υλικών που απορροφούν τον ήχο ή ηχομονωτικών υλικών όπου χρειάζεται κατά την κατασκευή, διαμόρφωση ή ανακαίνιση ενός χώρου.
Γυάλινες και μεταλλικές επιφάνειες και γενικά, γυαλιστερά και μη πορώδη υλικά ανακλούν τον ήχο, ενώ αντίθετα υλικά επένδυσης όπως υφάσματα, μοκέτες, χαλιά και κουρτίνες είναι ηχοαπορροφητικά.
Τα φυτά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στην ελάττωση του θορύβου, αφού το φύλλωμά τους αποτελεί ένα πολύ καλό ηχοαπορροφητικό υλικό.

Το ιδανικό είναι να μπορείτε να δουλεύετε όσο γίνεται πιο κοντά στη φύση, ακούγοντας τους ήχους των πουλιών, του νερού ή το θρόισμα των φύλλων. Έχει διαπιστωθεί, ότι ακόμη κι αν ακούτε τέτοιους ήχους της φύσης με τεχνικά μέσα, όπως από cd ή από το διαδίκτυο, θα έχετε ευεργετικά αποτελέσματα.

Επίσης, η κατάλληλη μουσική μπορεί να κάνει θαύματα.
Ιδιαίτερα η κλασική ή ορχηστρική μουσική, μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας εμπνεύσει ταυτόχρονα, χωρίς να αποσπά την προσοχή σας. Σύμφωνα με έρευνες, η κλασική μουσική φαίνεται ότι βελτιώνει την απόδοσή των εργαζομένων σε πνευματική και δημιουργική εργασία.

Μία λύση για να απομονώνεστε από ένα θορυβώδες περιβάλλον, είναι να δουλεύετε με ακουστικά, εφόσον έχετε τη δυνατότητα και το επιτρέπει η φύση της δουλειά σας. Φυσικά, μιλάμε για φυσιολογική ένταση και όχι να ξεκουφαίνεστε.
Αν η δουλειά σας επιβάλλει να ακούτε μουσική ή είστε μουσικοί, είστε αρκετά τυχεροί, αν και τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ένας ηχολήπτης ή ένας dj, είναι γεγονός ότι ταλαιπωρούν τ’ αυτιά τους σε μεγάλο βαθμό, το ίδιο παθαίνει πιθανόν και κάποιος που διδάσκει μουσική σε αρχαρίους!

Αυτοί που κυριολεκτικά υποφέρουν, είναι οι εργάτες και χειριστές μηχανημάτων σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας, όπως είναι η επεξεργασία μετάλλων ή ξυλείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, όπως μόνωση των μηχανημάτων,  χρήση κατάλληλων ηχοαπορροφητικών υλικών, ειδικές ωτασπίδες κλπ.

Αν πάλι, το να δουλεύετε μόνοι σας ή σε απόλυτη ησυχία σας ενοχλεί, υπάρχουν πλέον λύσεις στο διαδίκτυο, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί. Έτσι κι αλλιώς, είναι αρκετοί εκείνοι που προτιμούν να δουλεύουν με ένα laptop από το αγαπημένο τους καφέ.
Μπορείτε λοιπόν, μέσω της εφαρμογής  coffitivity να επιλέξετε να ακούγεται στο βάθος ο ήχος από χώρο εστιατορίου ή καφετέριας.
Επίσης, αν θέλετε να συγκεντρωθείτε, δοκιμάστε το brain. fm.

Απαραίτητη η επαφή με το φυσικό περιβάλλον σε χώρους εργασίας

ascend-office-design-11-700x428
Ascend Group, Thailand_by Ascend Design Team & WVK Interior, photo: Pirak Anurakyawachon

Αν δουλεύετε κοντά στη φύση, είστε τυχεροί και σίγουρα περισσότερο υγιείς από εκείνους που δεν έχουν αυτό το προνόμιο.
Η δυνατότητα να κάνετε διάλειμμα, κάνοντας μια βόλτα ή τρώγοντας ένα σνακ σε φυσικό περιβάλλον, είναι ιδανική για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να χαλαρώσετε πριν συνεχίσετε να δουλεύετε.
Ακόμη και αν μπορείτε να ξεκουράζετε το βλέμμα σας, κοιτάζοντας ένα όμορφο τοπίο από το παράθυρό σας ή το πράσινο φύλλωμα των φυτών στο γραφείο σας, είναι ευεργετικό και βοηθάει να χαλαρώσετε, σύμφωνα με έρευνες.

Τα φυτά είναι απαραίτητα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αφού βοηθούν στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ειδικά στους χώρους εργασίας, επιβάλλεται να υπάρχουν. Απορροφούν τις βλαβερές ουσίες και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ το φύλλωμά τους αποτελεί ένα καλό ηχοαπορροφητικό υλικό.
Ρυθμίζουν το μικροκλίμα ενός χώρου, ελέγχοντας την υγρασία.

Έχοντας διαπιστωθεί πόσο ωφέλιμα είναι σε ένα χώρο εργασίας, οι μεγάλες εταιρείες έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους μεγάλες φυτεμένες επιφάνειες.
Οι φυτεμένοι τοίχοι είναι η επικρατέστερη τάση των τελευταίων χρόνων, αφού δίνουν την αίσθηση και τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος.
Θέλω να πιστεύω, ότι δεν πρόκειται για κάποια μόδα που θα περάσει.

Διάφορα παχύφυτα, που θέλουν φως αλλά ελάχιστο νερό, είναι η ιδανική λύση για τεμπέληδες!

Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να μπείτε σε τέτοιες, πολύπλοκες διαδικασίες.
Μπορείτε πολύ απλά να έχετε γλάστρες με φυτά ή ζαρντινιέρες στον εργασιακό σας χώρο. Υπάρχουν φυτά για όλα τα γούστα και για όλους τους χώρους, ακόμη και για τους πολύ τεμπέληδες.
Είναι απαράδεκτο να ζείτε και να εργάζεστε σε χώρους που δεν υπάρχει ούτε ένα φυτό.
Και είναι γεγονός, ότι εφόσον μάθετε να ζείτε με τα φυτά, θα νιώθετε μετά άδειο το χώρο σας χωρίς αυτά.
Μην ξεχνάτε ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι απλώς διακοσμητικά στοιχεία, που μας προσφέρουν πολλά ζητώντας ελάχιστα.
Γι’ αυτό το λόγο, τα ψεύτικα φυτά, εκτός του ότι είναι συνήθως φοβερά κακόγουστα, είναι εντελώς άχρηστα.

Η εικόνα απεριποίητων φυτών, που ψυχορραγούν σε έναν επαγγελματικό χώρο, αν δεν συγκινεί εσάς να ξέρετε ότι μπορεί να δημιουργεί κακή εντύπωση σε αρκετούς από τους πελάτες σας.

Εξίσου κακή, με την ελλιπή καθαριότητα του χώρου σας.

Ξύλο, ένα υλικό που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα χώρο εργασίας

Την επόμενη φορά που θα πρέπει να επιλέξετε υλικά για την επίπλωση και επένδυση του χώρου εργασίας σας, φροντίστε να πρωταγωνιστεί το ξύλο!⠀
Μελέτες ανεβάζουν το ποσοστό ενός γραφείου που θα πρέπει να καλύπτεται από ξύλο στο 45% του χώρου.

Τι μας προσφέρει το ξύλο σε χώρους γραφείων και εργασίας;⠀
Σύμφωνα με πολλές, διαφορετικές έρευνες, οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι αξιοσημείωτες:⠀

✔ανεβάζει τη διάθεσή μας⠀
✔μειώνει το στρες και ρίχνει την αρτηριακή πίεση⠀
✔μας βοηθά να συγκεντρωθούμε⠀
✔ενισχύει τη δημιουργικότητα⠀
✔αυξάνει την παραγωγικότητα.⠀
Ταυτόχρονα: ⠀
✔ρυθμίζει την υγρασία και ⠀
✔βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.⠀

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι οι ξύλινες επιφάνειες είναι πιο ασφαλείς απέναντι στον covid (SARS -CoV-2), συγκρινόμενες με άλλα υλικά!
Σύμφωνα με έρευνα του 2020, ο ιός αναπαράγεται μόνο για 12 ώρες σε ξύλινες επιφάνειες, σε σύγκριση με μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες επιφάνειες, όπου παραμένει και πολλαπλασιάζεται για 96 ώρες.⠀

Χρώμα, ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάθεση και την αποδοτικότητά μας

Πράγματι, το χρώμα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ψυχολογίας του Χώρου.
Γι’ αυτό το λόγο θα βρείτε πολλά άρθρα για το χρώμα στο Design for Happiness.

Δύο από αυτά που αφορούν επαγγελματικούς χώρους είναι τα παρακάτω:

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Εγγραφείτε στο newsletter του Design for Happiness για να μη χάνετε κανένα άρθρο ή video!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog, ιστοσελίδα ή έντυπο χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑