Ψυχολογία του χώρου: 13 μυστικά για ήρεμο περιβάλλον και λιγότερο άγχος

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχουμε γνώσεις της ψυχολογίας του χώρου για να καταλάβουμε αν ένας χώρος μας δημιουργεί αισθήματα ηρεμίας και μειώνει το άγχος μας.
Τις περισσότερες φορές είναι προφανές.

Επισκέπτομαι πολλά σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.
Λόγω του επαγγέλματός μου και της ειδίκευσής μου στην ψυχολογία του χώρου παρατηρώ και εντοπίζω πολλά λάθη.

Διαπιστώνω ότι πολύ συχνά οι χώροι στους οποίους ζούμε κι εργαζόμαστε είναι σχεδιασμένοι, διαμορφωμένοι ή διακοσμημένοι με τέτοιον τρόπο, που, αντί να μας ηρεμούν, μας δημιουργούν άγχος και αναστάτωση ή παθητικότητα και μελαγχολία.

Πιστεύω ότι κάποια λάθη θα είχαν αποφευχθεί αν οι ιδιοκτήτες τους «άκουγαν» περισσότερο τον εαυτό τους, εμπιστευόμενοι την κοινή λογική και παρασύρονταν λιγότερο αυτό που προβάλλεται στο pinterest και τα blogs αρχιτεκτονικής και design.

Εξάλλου, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας εκατοντάδες έρευνες στον τομέα της Ψυχολογίας του Χώρου με χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένος ένας χώρος έτσι ώστε να μειώνει το άγχος μας και να μας βοηθά να νιώθουμε ευδιάθετοι και χαλαροί.

Φτάνει να τα εφαρμόσουμε!

Ποια είναι τα μυστικά για ήρεμο περιβάλλον και λιγότερο άγχος σε χώρους κατοικίας και εργασίας;

Θα χώριζα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ηρεμία και τη μείωση του άγχους στους χώρους κατοικίας και εργασίας σε 3 κατηγορίες:

  • Αποκατάσταση της επαφής με τη φύση
  • Αίσθηση ασφάλειας και άνεσης
  • Αποφυγή αναστάτωσης και άσκοπων περισπασμών

Αποκαταστήστε την επαφή με τη φύση

1. Εντάξτε το φυσικό περιβάλλον στο χώρο σας – φυτά, η ήρεμη συντροφιά

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ζουν κοντά στη φύση έχουν λιγότερο στρες, αρρωσταίνουν σπανιότερα και αναρρώνουν γρηγορότερα.
Είναι πολλές οι έρευνες που συνδέουν την επαφή με τη φύση με τη μείωση του άγχους, την χαμηλή εγκληματικότητα και τα μικρότερα ποσοστά διαταραχής ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά.

Το γεγονός ότι απομακρυνθήκαμε από το φυσικό μας περιβάλλον και προσπαθούμε να ζήσουμε σε τσιμεντένια κουτιά είναι αρκετό από μόνο του να μας δημιουργήσει άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα.
Εφόσον δεν έχετε τη δυνατότητα να ζείτε μέσα στο πράσινο ή να αγναντεύετε τη θάλασσα από το παράθυρό σας, προσπαθείστε να φέρετε τη φύση στο χώρο σας.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι επιλέγοντας την πιο ήρεμη συντροφιά – τα φυτά. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τα καταφέρετε, ξεγελώντας το μυαλό σας, όπως έχουν δείξει έρευνες, κάτι που προσπαθεί να πετύχει ο βιοφιλικός σχεδιασμός.
Μοτίβα, πίνακες, φωτογραφίες και έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα που παραπέμπουν στη φύση, όπως επίσης ήχοι και βίντεο με θέμα το φυσικό περιβάλλον έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχοσύνθεσή μας και ελάχιστο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο : Μεταφέρουμε την ευεργετική επίδραση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους

Photo by Anwar Hakim on Unsplash

2. Τα κατάλληλα χρώματα είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για ήρεμο περιβάλλον

Προφανώς κατανοείτε ότι δεν θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε σε έναν χώρο που επικρατούν έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, φούξια ή λαχανί.
Ίσως όμως δεν συνειδητοποιείτε ότι τα πολύ διαδεδομένα και trendy λευκό και γκρι έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Νομίζετε ότι μπορείτε να χαλαρώσετε σε έναν χώρο που επικρατεί το χιονάτο λευκό;
Πιστεύετε ότι μπορείτε να νιώσετε αισιόδοξοι και γεμάτοι ενέργεια σε έναν χώρο που επικρατεί το γκρι ή το μαύρο;

Το χρώμα είναι το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή μας. Είναι επίσης το στοιχείο με την μεγαλύτερη επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη του, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματικό χώρο.
Οι ακατάλληλες χρωματικές επιλογές είναι πολύ συχνά ο λόγος για τον οποίο αισθάνεσθε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, παθητικοί ή και θλιμμένοι στο χώρο που ζείτε και εργάζεστε.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα περισσότερα άρθρα του Design for Happiness, αλλά και οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα της Ψυχολογίας του Χώρου αφορούν το χρώμα.

Απουσία χρώματος και έντονη πολυχρωμία – και τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις

Πολλοί ακούγοντας για χρώμα στο χώρο, νομίζουν ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο περιβάλλον με έντονα χρώματα.
Βλέπω συχνά τέτοια παραδείγματα, που όχι μόνο είναι κακόγουστα, αλλά σίγουρα θα προκαλέσουν πονοκέφαλο σε κάποιον που δεν πάσχει από αχρωματοψία!

Όσο κι αν αγαπάτε κάποια χρώματα, αν είναι έντονα και βάψετε μ’ αυτά μεγάλες επιφάνειες ή προσπαθήσετε να συνδυάσετε έντονες αποχρώσεις μεταξύ τους, θα δημιουργήσετε έναν χώρο μη βιώσιμο, που θα σας προκαλεί αναστάτωση κι εκνευρισμό.

Διαβάστε τι πρέπει να αποφύγετε στο άρθρο:
12 λάθη στην επιλογή χρωμάτων κατοικίας και επαγγελματικού χώρου

Διαβάστε άρθρα για το χρώμα και θα δείτε ότι αρκετές χρωματικές προτάσεις που για χρόνια θεωρούνται της μόδας, είναι εντελώς ακατάλληλες για να νιώσετε ευχάριστα και ξεκούραστα.

Photo by David Pisnoy on Unsplash

3. Επιλέξτε φυσικά υλικά

Ό,τι ακριβώς ισχύει για τα χρώματα και τα φυτά, ισχύει και για τα υλικά.
Το ξύλο, η πέτρα, το τούβλο αλλά και τα κεραμικά πλακάκια που γίνονται από ή προσομοιάζουν σε φυσικά υλικά δημιουργούν την αίσθηση του οικείου, ζεστού και ασφαλούς περιβάλλοντος.

Αντιθέτως, τα συνθετικά ή πολύ γυαλιστερά υλικά, το γυαλί και το μέταλλο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο σε έναν χώρο που θέλουμε να νιώσουμε γαλήνη, θαλπωρή και ηρεμία.
Το μάρμαρο και τα γυαλιστερά πλακίδια είναι επίσης ψυχρά υλικά, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συνδυάζονται με τη θερμότητα του ξύλου και των υφασμάτων και χαλιών για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Σε εσωτερικούς χώρους με υλικά όπως το εμφανές μπετόν ή η πατητή τσιμεντοκονία, που διαφημίζονται πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να χαλαρώσετε και να νιώσετε «σαν στο σπίτι σας».
Εκτός αν συνηθίζετε να αισθάνεστε ευχάριστα σε νταμάρια και γιαπιά!

Αντίστοιχα τα απαλά υφάσματα με ευχάριστη υφή που ντύνουν ένα χώρο (χαλιά, κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια κλπ.) δημιουργούν ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής.
Το δέρμα, αν και φυσικό υλικό και πολύ πρακτικό δεν δίνει αυτή την αίσθηση, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνδυάζεται με πιο θερμά υλικά και υφάσματα.

χρωματική-μελέτη-banner-2018

4. Αγκαλιάστε τις καμπύλες κι αποφύγετε τις επιθετικές γωνίες

Έρευνες δείχνουν ότι οι καμπύλες στο χώρο και στα έπιπλα μας ηρεμούν. Μην ψάχνετε το γιατί, είναι και πάλι προφανές.
Παρατηρήστε τη φύση.
Οι οξείες γωνίες και οι παράγωνοι χώροι δεν απαντώνται σε φιλόξενα περιβάλλοντα στη φύση.
Εκτός του ότι θα δυσκολευτείτε να τοποθετήσετε τα έπιπλά σας, θα δυσκολευτείτε να νιώσετε ήρεμα σε έναν χώρο που επικρατούν πολλές οξείες ή περίεργες γωνίες.

Οι κεκλιμένες στέγες ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε ασφαλείς, πιθανότατα γιατί παραπέμπουν στην κλασική, στερεοτυπική εικόνα ενός σπιτιού με στέγη.
Γι’ αυτό το λόγο συνήθως νιώθουμε όμορφα σε σοφίτες ή χώρους με παραδοσιακές, ξύλινες στέγες.

Οι παράλληλες γραμμές, μας ηρεμούν, ειδικά όταν βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και είναι χρήσιμο να εντάσσονται στον σχεδιασμό.

Photo by Taylor Simpson on Unsplash

5. Η απόλυτη συμμετρία μπορεί να σας αγχώσει – επιδιώξτε την ισορροπία

Η συμμετρία μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα και την αποζητάμε συχνά. Τα συμμετρικά μοτίβα μας καθησυχάζουν.

Ωστόσο, η αυστηρή, απόλυτη συμμετρία στο χώρο μας μπορεί να είναι κουραστική και να μας δημιουργεί άγχος. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν θα συναντήσουμε εύκολα στο φυσικό περιβάλλλον.
Σκεφτείτε πόσες φορές πρέπει να τακτοποιήσετε κάτι για να μη χαλάσετε την απόλυτη συμμετρία ή πόσες φορές θα πιάσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να βρει το «λάθος» σε έναν συμμετρικό χώρο.

Ένας αρμονικός και ισορροπημένος χώρος μας δημιουργεί πιο ευχάριστα συναισθήματα και μας χαλαρώνει περισσότερο από κάποιον απόλυτα συμμετρικό. Είναι όμως δυσκολότερο να επιτύχουμε την οπτική ισορροπία, ειδικά αν δεν είμαστε εξασκημένοι.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι αισθάνονται δεμένοι με το σπίτι τους, επειδή το έχουν διαμορφώσει όπως θα ήθελαν, κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από ψυχικές διαταραχές στην περίοδο της καραντίνας.
Διαβάστε:
Το #1 μυστικό μιας επιτυχημένης ανακαίνισης

Νιώστε ασφάλεια κι άνεση ελέγχοντας το περιβάλλον σας

6. Προσαρμόστε τον φωτισμό

Ένας ακόμη παράγοντας που μας απομάκρυνε από την επαφή μας με τη φύση, διαταράσσοντας τους βιολογικούς μας ρυθμούς, είναι ο ηλεκτρισμός.
Ο κατάλληλος φωτισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός σωστά μελετημένου χώρου, που όμως συχνά παραβλέπεται.

Όπως δεν μπορούμε να νιώσουμε άνετα, ευχάριστα και χαλαρά σε σκοτεινούς, καταθλιπτικούς χώρους, χωρίς φυσικό φως, το ίδιο κακό είναι να ζούμε σε χώρους υπερβολικά φωτισμένους, ειδικά όταν πέφτει ο ήλιος.

Έχω επισκεφτεί σπίτια που είναι μονίμως υπερφωτισμένα.
Είναι αδύνατον να χαλαρώσετε και να νιώσετε άνετα σε έναν χώρο που φωτίζεται υπερβολικά από μία ή δύο μόνο φωτεινές πηγές.
Όπως αντίστοιχα, θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε σε πολύ φωτεινό περιβάλλον και θα έχετε έναν ανήσυχο ύπνο αν τα καταφέρετε.

Οι πολλές, διαφορετικές φωτεινές πηγές, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας, τα γούστα σας και τον τρόπο ζωής και εργασίας σας είναι απαραίτητες για να νιώσετε χαλαροί.
Μάλιστα, καλό είναι εναρμονίζουμε τη φωτεινότητα των εσωτερικών χώρων με αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Όταν πέφτει η νύχτα χαμηλώστε τα φώτα όχι μόνο σε ένταση, αλλά και κυριολεκτικά.
Ανάψτε επιδαπέδια φωτιστικά, πορτατίφ και απλίκες ή κεριά που βρίσκονται χαμηλά – όπως χαμηλώνει ο ήλιος όταν δύει.
Αποφύγετε τον υπερβολικό φωτισμό led ή φθορίου και χρησιμοποιήστε λάμπες με θερμό φως ή ροοστάτες, για ρύθμιση της έντασης.
Ειδικά 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο θα πρέπει όλα τα φώτα στο χώρο που βρίσκεστε να είναι χαμηλωμένα, ώστε να προετοιμαστεί ο οργανισμός και να αρχίσει να εκκρίνει μελατονίνη – την ορμόνη του ύπνου.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο:
Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για απολαυστικό ύπνο: αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Photo by Χie Υujie Νick on Unsplash

7. Εξασφαλίστε την ιδανική θερμοκρασία

Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να νιώθετε χαλαροί όταν κρυώνετε ή ζεσταίνεστε υπερβολικά;
Φυσικά όχι!
Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας, καλής διάθεσης και ενεργητικότητας.

Σε σπίτια με προβλήματα θέρμανσης ή ψύξης θα υπάρχει μόνιμος εκνευρισμός και δυσκολία προσαρμογής.
Σε επαγγελματικούς χώρους είναι ανεπίτρεπτο και μπορεί να σας στοιχίσει πελάτες!
Παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι, με πρώτη εμένα, αποφασίζουμε να μην ξαναεπισκεφτούμε κάποιο εστιατόριο ή καφέ όπου κρυώναμε και δεν μπορέσαμε να χαλαρώσουμε για να απολαύσουμε το γεύμα και την παρέα μας.
Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι τέτοιοι χώροι μας αφήνουν με ψυχρές εντυπώσεις.

Αλλά και ένας πολύ ζεστός χώρος, ειδικά σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, προκαλεί εκνευρισμό. Προσωπικά, ενώ σπάνια νευριάζω, τις ημέρες που έχει καύσωνα έχω νεύρα και ελάχιστη ενεργητικότητα. Θεωρώ ότι ο κλιματισμός είναι από τις χρησιμότερες ανακαλύψεις!

Διαβάστε:
15 λάθη που κάνουν ένα σπίτι κακόγουστο. Πώς να τ’ αποφύγετε!

8. Απομονώστε τους θορύβους

Δε νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.
Οι ενοχλητικοί θόρυβοι είναι από τους βασικότερους παράγοντες που δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε – και να κοιμηθείτε.

Αν ζείτε σε πολυσύχναστη αστική περιοχή είναι φυσικό να δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε και να αισθάνεστε εκνευρισμένοι.
Είναι αλήθεια ότι σταδιακά συνηθίζουμε ένα θορυβώδες περιβάλλον – όμως όχι απόλυτα.
Για παράδειγμα, ζώντας εδώ και χρόνια σε ήσυχη περιοχή, που οι μόνοι θόρυβοι είναι τα πουλιά, τα τζιτζίκια, το θρόισμα των φύλλων που διακόπτουν καμιά φορά οι καυγάδες των γατιών, δυσκολεύομαι να νιώσω ηρεμία σε χώρους με φασαρία.

Τα καλά αεροστεγή κουφώματα, η σωστή μόνωση και τα απορροφητικά υλικά είναι απαραίτητα για ακουστική άνεση.
Είναι ένας ακόμη λόγος να αποφύγετε την υπέρμετρη χρήση ανακλαστικών υλικών όπως το πολύ γυαλί, το μέταλλο και το απαράδεκτο από πολλές απόψεις εμφανές μπετόν στα εσωτερικά των κτιρίων.
Όλοι θα έχετε βρεθεί σε χώρους εστίασης, όπου επικρατεί πολύ βαβούρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις που έγινε προσθήκη εξωτερικών χώρων πρόχειρα και παράνομα, με μέταλλο και γυαλί.

Μία ακόμη ευεργετική επίδραση των φυτών είναι η απορρόφηση του θορύβου από το φύλλωμά τους.
Χρησιμοποιείστε τα σαν «φράγματα ήχου» σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους και ντύστε χώρους εργασίας με υφάσματα και ηχοαπορροφητικά υλικά.

Photo by Anwar Hakim on Unsplash (PastModern interior design – Kuwait)

 

9. Απόφυγετε την απόλυτη έκθεση – δημιουργήστε το καταφύγιό σας!

Όσο όμορφα κι εντυπωσιακά κι αν δείχνουν κάποια «γυάλινα σπίτια» σε απόλυτη επαφή με το φυσικό τοπίο, πιθανόν να είναι ταυτόχρονα αφιλόξενα.
Ανέκαθεν το σπίτι μας έπαιζε τον ρόλο του καταφυγίου, τον χώρο που μπορούμε να απομονωθούμε από τον έξω κόσμο, εκεί όπου αισθανόμαστε πως δεν μας παρακολουθούν ή ότι δεν απειλούμαστε.
Με λίγα λόγια, νιώθουμε πιο χαλαροί έχοντας τα νώτα μας προστατευμένα.
Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα σταθούν στη μέση μιας πλατείας ή ενός ανοιχτού χώρου, ενώ τα τραπέζια που ακουμπούν σε τοίχο είναι εκείνα που γεμίζουν πρώτα σε ένα εστιατόριο ή καφέ.

Δεν θα χαλαρώσετε λοιπόν εύκολα σε έναν χώρο τεράστιο κι εκτεθειμένο, που νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως.
Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι απ’ όσους διαθέτουν μεγάλα σπίτια, τελικά καταλήγουν να ζουν στα λίγα τετραγωνικά της αγαπημένης τους, μικρής και ζεστής γωνιάς.

Αν έχετε εκπληκτική θέα απολαύστε την με μεγάλα παράθυρα, φροντίστε όμως να νιώθετε προστατευμένα και ζεστά, με την κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου σας.

Δημιουργήστε γωνίες ηρεμίας και θαλπωρής σε όλο το σπίτι σας.
Πολλοί σχεδιάζουν σπίτια για να τα βλέπουν οι άλλοι και στριμώχνονται σε μια γωνιά του σπιτιού τους ή στην κουζίνα τους για να ζήσουν.
Μην τους μιμηθείτε και προσπαθείτε να ζείτε και να απολαμβάνετε κάθε τετραγωνικό του μικρού ή μεγάλου σπιτιού σας.

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

10. Επιλέξτε αναπαυτικά έπιπλα που σας βολεύουν

Ό,τι τραβάει τον προσοχή και εντυπωσιάζει δεν απαραίτητα λειτουργικό και αναπαυτικό.
Αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε στον καναπέ σας, να κοιμηθείτε ξεκούραστα στο κρεβάτι σας, να δουλέψετε ώρες στην αναπαυτική-εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα του γραφείου σας ή αν περνάτε ώρες καθαρίζοντας την κατάλευκη κουζίνα σας, τότε μάλλον κάνατε κακές επιλογές που θα σας ταλαιπωρούν καθημερινά για χρόνια!

Πολλές φορές αυτό που μας αρέσει οπτικά, δεν είναι η πιο σοφή επιλογή για το σπίτι ή το γραφείο μας.
Πάντα επισημαίνω στους πελάτες μου ότι κάποιες επιλογές θα τους δυσκολεύουν τη ζωή – είναι κάτι που δεν το σκέφτονται οι ίδιοι όταν κάτι τους εντυπωσιάσει.

Ευτυχώς, υπάρχουν τόσες επιλογές σήμερα, που μπορείτε κάλλιστα να έχετε έναν αισθητικά άρτιο και ταυτόχρονα λειτουργικό και βιώσιμο χώρο.

Διαβάστε:
13 ενδείξεις ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση

Ελαφρώστε και ηρεμήστε το χώρο σας (και το μυαλό σας)

11. Διακοσμήστε με μέτρο και προσοχή

Οι πίνακες, τα έργα τέχνης και τα διακοσμητικά αντικείμενα που θα επιλέξετε για τον χώρο σας θα πρέπει να σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να σας ηρεμούν.
Η πολλή πληροφορία, τα περίτεχνα σχέδια και τα έντονα εμπριμέ μπορεί να σας αναστατώνουν.
Κάποιοι πίνακες και έργα τέχνης μπορεί να δείχνουν εντυπωσιακά σε μια γκαλερί, αλλά να μη σας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα όταν τα κοιτάζετε καθημερινά.

Εξίσου κακή επίδραση στην διάθεσή σας μπορεί να έχουν και διακοσμητικά αντικείμενα, πίνακες ή φωτογραφίες που δεν σας αρέσουν ή δεν σας εκφράζουν, αλλά σας τα χάρισαν και νιώθετε ενοχές να μην τα βάλετε στο σπίτι σας.
Κακώς! Ξεφορτωθείτε τα και αντικαταστήστε τα με εκείνα που σας φτιάχνουν τη διάθεση!
Τα φυσικά μοτίβα και τα αγαπημένα σας χρώματα δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από τους πίνακες που σας περιβάλλουν.

Διαβάστε γιατί πρέπει να περιβάλλεστε από τα αγαπημένα σας χρώματα στο άρθρο: Η υποσυνείδητη επιρροή των χρωμάτων.

12. Αδειάστε τον χώρο από τα περιττά και τακτοποιήστε τον!

Δεκάδες έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:
Είναι σχεδόν αδύνατον να ηρεμήσετε σε έναν παραφορτωμένο και ακατάστατο χώρο. Αυτονόητο θα μου πείτε!
Για πολλούς όχι!
Παρατηρώ ότι σπανίως θα δω ήρεμο και χαλαρό εσωτερικά άνθρωπο να ζει σε απόλυτη ακαταστασία και το αντίθετο.

Το μυαλό μας δυσκολεύεται να χαλαρώσει σε έναν χώρο με πολλή οπτική φασαρία, γιατί έχει να επεξεργαστεί πολλή πληροφορία.
Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν νιώθουμε ήρεμοι και μας κυριεύει το άγχος σε αστικές περιοχές.
Αυτό συμβαίνει ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιοιείτε, αν συνηθίσατε να ζείτε σε τέτοιο περιβάλλον.
Όχι μόνο δεν ζείτε ήρεμα κι ευχάριστα σε έναν πολύ γεμάτο και ακατάστατο χώρο, αλλά δυσκολεύεστε να νιώσετε την πραγματική αίσθηση του «σπιτικού» σύμφωνα με έρευνα.

Εκτός αυτού, αν στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει μονίμως η σκέψη ότι πρέπει να συμμαζέψετε το σπίτι ή το γραφείο σας, να πετάξετε άχρηστα πράγματα και συνεχώς το αναβάλλετε, είναι λογικό να μην μπορείτε να χαλαρώσετε.

Πάρτε τη γενναία απόφαση να ξεφορτωθείτε ό,τι σας βαραίνει οπτικά και θα δείτε πόσο πιο ανάλαφροι θα νιώσετε αυτομάτως και ψυχολογικά!

Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει και το άλλο άκρο.
Ένα σχεδόν άδειο, μονίμως πεντακάθαρο, απόλυτα τακτοποιημένο σπίτι, όπου τίποτα δεν ξεφεύγει από τη θέση του, πιθανότατα κρύβει έναν αγχώδη, ψυχαναγκαστικό ιδιοκτήτη!

Μέτρον άριστον!

Αρνητικές επιπτώσεις της ακαταστασίας

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών καταλήγει ότι ένας τακτοποιημένος, οργανωμένος χώρος, με μέτρια οπτική πολυπλοκότητα, είναι ευεργετικός για το μυαλό και τις αισθήσεις μας.
Αντιθέτως, ακατάστατοι χώροι κατοικίας, εργασίας και μελέτης, με πολλά αντικείμενα και οπτική πληροφορία:

> Σαμποτάρουν τη δυνατότητα μας να σκεφτούμε ξεκάθαρα και να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί. Μας παίρνει περισσότερο χρόνο να διεκπεραιώσουμε ακόμη και απλά καθήκοντα.

> Εντείνουν το στρες και δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να συγκεντρωθούμε.

> Μειώνουν τα ευχάριστα συναισθήματα και την ευεξία των χρηστών.

> Έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε διαταραχές, όπως η ελλειματική προσοχή στα παιδιά.

> Ευνοούν την παραβατική και επιθετική συμπεριφορά.

> Μειώνουν την αξία και σοβαρότητα ενός επαγγελματικού χώρου και φυσικά την αξία ενός ακινήτου, εφόσον προσπαθούμε να το πουλήσουμε. (Βλέπε κάποιες τραγικές φωτογραφίες σε sites μεσιτικών γραφείων!)

Με λίγα λόγια.
Ευκαιρία να συμμαζέψετε και να βάλετε σε τάξη το χώρο σας, πετώντας τα περιττά και οργανώνοντας καλύτερα το περιβάλλον που ζείτε, εργάζεστε και μελετάτε.

13. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και ακούστε τις ανάγκες σας!

Το πιο σημαντικό μυστικό είναι το τελευταίο.
Ελάχιστοι σχεδιάζουν το σπίτι ή τον επαγγελματικό τους χώρο με βάση το πώς θα αισθάνονται καλά οι ίδιοι.
Ίσως επειδή μπερδεύονται από την πολλή πληροφορία ή επειδή έμαθαν να ζουν για τους άλλους και τους ενδιαφέρει περισσότερο πώς θα φαίνεται ο χώρος τους στους επισκέπτες τους, παρά πώς θα νιώθουν καλύτερα οι ίδιοι.

Αρκετοί ψάχνουν συμβουλές Feng Shui (μια απάτη με έξυπνο marketing κατ’ εμέ) αντί να εμπιστευτούν επιστημονικές μελέτες της Ψυχολογίας του Χώρου.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουν το αντικείμενο κι επειδή ελάχιστοι ειδικοί την έχουν μελετήσει.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνάδελφοι αρχιτέκτονες και interior designers δεν βοηθούν ιδιαίτερα τους πελάτες τους να νιώσουν καλά στο χώρο τους, αλλά εμμένουν στις δικές τους απόψεις και είναι δέσμιοι των τάσεων της μόδας, καλών ή κακών, τις οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ απαραίτητη την εις βάθος γνωριμία με τον πελάτη, μέσα από συζητήσεις και στοχευμένα ερωτηματολόγια και την διασφάλιση της άψογης επικοινωνίας, πολύ πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε γι’ αυτόν.
Αλλά και την απαραίτητη μελέτη και γνώση της Ψυχολογίας του Χώρου – και των ανθρώπων – που είναι αλληλένδετα με την αρχιτεκτονική.

Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον που θα τους προσφέρει ηρεμία, γαλήνη κι ευεξία.

Μάνια Μαυρίδου _αρχιτέκτων μηχανικός – χρωματική σύμβουλος

Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού σε άλλο blog ή ιστοσελίδα χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.

Μπορείτε όμως να το μοιραστείτε στα social media εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους!

Θέλετε να μαθαίνετε πώς επιδρά ο Χώρος και το Χρώμα στην ψυχολογία μας, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες;

Υποβολή σχολίου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑